Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
DESIGN

Η πιο cool αρχιτεκτονική στη Γη βρίσκεται στην Ανταρκτική

Μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία αναλαμβάνουν πλέον τον σχεδιασμό των ερευνητικών σταθμών στην πιο ψυχρή γειτονιά του πλανήτη, προσδίδοντας, μαζί με την λειτουργικότητα, στοιχεία υψηλής αισθητικής στις κατασκευές.

Καθ' όλη σχεδόν τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η αρχιτεκτονική των οικισμών της Ανταρκτικής υπήρξε μια στενά λειτουργική και συχνά αυτοσχέδια υπόθεση, εστιάζοντας στο να κρατά απ' έξω τις δριμύτατες καιρικές συνθήκες – θερμοκρασίες που πέφτουν κάτω από τους 15 βαθμούς υπό το μηδέν και ανέμους που φτάνουν τα 100 μίλια την ώρα – και να διατηρεί τους ενοίκους ζωντανούς.

 

Εδώ και αρκετά χρόνια όμως, o κατασκευαστικός τομέας στην παγωμένη άκρη του κόσμου, έχει αναπτυχθεί σε βαθμό που δεν προσελκύει μόνο μηχανικούς, αλλά και διάσημους σχεδιαστές – αρχιτέκτονες που επιχειρούν να προσδώσουν (εκτός από λειτουργικότητα, ανθεκτικότητα και ενεργειακές λύσεις) στοιχεία απαράμιλλης αισθητικής στα κτίσματα των ερευνητικών αποστολών.

 

Αντί να στέλνει κοντέινερ γεμάτα κατασκευαστικά υλικά στην Ανταρκτική και μετά να επιστρέφουν άδεια, οι αρχιτέκτονες ενσωμάτωσαν τα κοντέινερ στον σχεδιασμό, περιορίζοντας σημαντικά το κόστος και την χρονική διάρκεια της κατασκευής.

 

Όταν το 2005, ο βρετανικός ερευνητικός σταθμός Halley χρειαζόταν επειγόντως ανακατασκευή για έκτη φορά από την ίδρυσή του το 1956, οι ιθύνοντες της Βρετανικής Τοπογραφικής Υπηρεσίας στην Ανταρκτική προκήρυξαν σε συνεργασία με το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων διαγωνισμό, στον οποίο επικράτησε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Hugh Broughton, που σχεδίασε τον σταθμό Halley VI με προοπτική αντοχής στην παρούσα μορφή του για τουλάχιστον είκοσι χρόνια.

 

Ο βρετανικός σταθμός Halley VI είναι τοποθετημένος σε υδραυλικούς ορθοστάτες που επιτρέπουν την ανόρθωση του σε περίπτωση ισχυρής χιονόπτωσης
Ο βρετανικός σταθμός Halley VI είναι τοποθετημένος σε υδραυλικούς ορθοστάτες που επιτρέπουν την ανόρθωση του σε περίπτωση ισχυρής χιονόπτωσης

 

Εκτός από την εντυπωσιακή του εμφάνιση, ο Halley VI παρέχει στο ερευνητικό προσωπικό περισσότερο χώρο, πιο άνετη διαβίωση και ένα υπερσύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Τα κτίσματα είναι τοποθετημένα σε υδραυλικούς ορθοστάτες που επιτρέπουν την ανόρθωση τους σε περίπτωση ισχυρής χιονόπτωσης, ενώ μπορούν ακόμα και να μετακινηθούν με την βοήθεια των σκι που έχουν τοποθετηθεί στις βάσεις αυτών των στύλων.

 

Το βρετανικό παράδειγμα ακολούθησαν και άλλες χώρες που διατηρούν ερευνητικές αποστολές στην περιοχή. Το 2018, η Ισπανία ανέθεσε κι αυτή με τη σειρά της τον σχεδιασμό ενός νέου σταθμού στο γραφείο του Broughton, ο οποίος επίσης σχεδιάζει αυτόν τον καιρό την βάση της Νέας Ζηλανδίας στην Ανταρκτική.

 

Όταν το Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Ινδίας για την Ανταρκτική και τον Ωκεανό αποφάσισε να χτίσει ένα νέο ερευνητικό σταθμό, το αρχιτεκτονικό γραφείο που επέλεξε – το bof architekten της Γερμανίας – βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο να κάνει την κατασκευαστική διαδικασία απολύτως λειτουργική. Αντί να στέλνει κοντέινερ γεμάτα κατασκευαστικά υλικά στην Ανταρκτική και μετά να επιστρέφουν άδεια, οι αρχιτέκτονες ενσωμάτωσαν τα κοντέινερ στον σχεδιασμό, περιορίζοντας σημαντικά το κόστος και την χρονική διάρκεια της κατασκευής.

 

Ο πιο εντυπωσιακός αισθητικά όμως σύγχρονος ερευνητικός σταθμός στην Ανταρκτική, ανήκει στην Βραζιλία, όπως ήταν αναμενόμενο ίσως, αν αναλογιστεί κανείς την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της χώρας. Σε λίγες μέρες θα κάνει τα επίσημα εγκαίνιά του, ο σταθμός αυτός με την επωνυμία Comandante Ferraz, ο οποίος θα αντικαταστήσει μια παλαιότερη εγκατάσταση που κάηκε ολοσχερώς σχεδόν το 2012. Ο νέος σταθμός σχεδιάστηκε από την βραζιλιάνικη αρχιτεκτονική φίρμα Estudio 41, και θα μπορούσε κανείς εκ πρώτης όψεως, άνετα να τον μπερδέψει με μουσείο σύγχρονης τέχνης ή με boutique hotel.

 

Εκτός από την εντυπωσιακή του εμφάνιση, ο Halley VI παρέχει στο ερευνητικό προσωπικό περισσότερο χώρο, πιο άνετη διαβίωση και ένα υπερσύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.
Εκτός από την εντυπωσιακή του εμφάνιση, ο Halley VI παρέχει στο ερευνητικό προσωπικό περισσότερο χώρο, πιο άνετη διαβίωση και ένα υπερσύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.

 

Αντί να στέλνουν κοντέινερ γεμάτα κατασκευαστικά υλικά στην Ανταρκτική και μετά να επιστρέφουν άδεια, οι Γερμανοί αρχιτέκτονες ενσωμάτωσαν τα κοντέινερ στον σχεδιασμό του νέου ερευνητικού σταθμού της Ινδίας.
Αντί να στέλνουν κοντέινερ γεμάτα κατασκευαστικά υλικά στην Ανταρκτική και μετά να επιστρέφουν άδεια, οι Γερμανοί αρχιτέκτονες ενσωμάτωσαν τα κοντέινερ στον σχεδιασμό του νέου ερευνητικού σταθμού της Ινδίας.

 

Εσωτερική άποψη του ινδικού ερευνητικού σταθμού στην Ανταρκτική.
Εσωτερική άποψη του ινδικού ερευνητικού σταθμού στην Ανταρκτική.

 

Το Βόρειο Σέλας επιβλητικό πάνω από τον Halley VI.
Το Βόρειο Σέλας επιβλητικό πάνω από τον Halley VI.

 

Με στοιχεία από τους New York Times

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν κλείνεις δωμάτιο, κλείνεις κρεβάτι: Πώς πέρασα μια νύχτα σε ένα capsule hotel του Τόκιο
Η εμπειρία μιας νύχτας σε ένα capsule hotel του Τόκιο ήταν κάπως στριμωγμένη, αλλά πάντως εκπληκτική.
Ένα boutique hotel με σπα στην καρδιά της ερήμου Σάρτζα
Μια εγγύηση χαλάρωσης κάτω από τα αστέρια του ουρανού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κορνέλ τα βιβλία αιωρούνται
Πάνω από 125.000 φαίνεται σαν να βρίσκονται στον αέρα μετά την ανακαίνιση της βιβλιοθήκης με industrial αισθητική
Η σύγχρονη αρχιτεκτονική συναντά την αρχαία κινεζική φιλοσοφία στο νέο θέατρο της πόλης Xingtai
Στην κινεζική πόλη Xingtai θα κατασκευαστεί ένα εντυπωσιακό θέατρο με φουτουριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, διατηρώντας όμως τις παραδόσεις.
Η πολύχρωμη αρχιτεκτονική της Τουρκίας
Ο φωτογράφος Yener Torun επιλέγει να δει μόνο τη σύγχρονη, πολύχρωμη αρχιτεκτονική πλευρά της Τουρκίας
Μια χειμωνιάτικη σιέστα μέσα σε δεντρόσπιτα εκπληκτικού ντιζάιν στην Ιταλία
Ένας συνδυασμός φύσης και υψηλού ντιζάιν αποκαλύπτει ποιο θα είναι το μέλλον του τουρισμού και της αρχιτεκτονικής
Χαλαρώνοντας στις ξύλινες σουίτες της Αυστρίας στη μέση ενός κατάλευκου, χιονισμένου δάσους
Η γυάλινη πρόσοψη αυτών των ξύλινων κατασκευών θα δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να χαζέψουν τη μαγευτική, χιονισμένη θέα των Άλπεων
Στην εξοχική κατοικία Ευταξία στον Λουτρόπυργο Αττικής: το πρώτο αρχιτεκτονικό έργο του Άρη Κωνσταντινίδη
Ο χώρος του κτήματος Ευταξία, παρά την απουσία συστηματικής χρήσης στην εποχή μας, δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί έναν σημαντικό τόπο αναφοράς της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ελευσίνας για το 2021.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

12 στάδια - τεχνολογικά θαύματα από το μέλλον
Από το Κατάρ μέχρι το Μιλάνο: αυτά είναι τα εντυπωσιακά στάδια που θα μας απασχολήσουν αρχιτεκτονικά μέσα στα επόμενα χρόνια
Frank Gehry: Ο πιο διάσημος αρχιτέκτονας στον κόσμο αρνείται να πάρει σύνταξη στα 91 του
Ακμαίος και καυστικός, ενώ διανύει τη δέκατη δεκαετία της ζωής του, ο Φρανκ Γκέρι παραχώρησε μια μεγάλη συνέντευξη στο περιοδικό New York, μιλώντας για την αρχιτεκτονική και το ρόλο του στο παρόν, το παρελθόν και το μέλλον της.
Classic Blue: Πώς να διακοσμήσετε το σπίτι σας με το χρώμα του 2020
Η συγκεκριμένη απόχρωση είναι κομψή και ιδιαίτερα ευέλικτη.
Σάουνες πάνω σε πάγο, στη μέση μιας λίμνης ή και σε σχήμα αυγού
Αυτές είναι οι πιο ξεχωριστές σάουνες στον κόσμο που προσφέρουν ένα cozy αίσθημα σε παγωμένα, χειμωνιάτικα τοπία.
Τρολάροντας τη νοσταλγία: Μια καλλιτέχνις πειράζει τα vintage memorabilia
H Marie-Claude Marquis συνδυάζει τη γραφιστική με τις εικαστικές τέχνες και εμπνέεται από σουβενίρ, τη νοσταλγία, την ποπ κουλτούρα και την ταυτότητα του Κεμπέκ.
 Ένα resort στην Αρμενία: υψηλή αρχιτεκτονική μέσα στην ομορφιά της φύσης
Η επιτομή της διακριτικής κομψότητας έχει την υπογραφή του κορυφαίου αρχιτέκτονα Paul Kaloustian.
10 γέφυρες που καταρρίπτουν τα συμβατά όρια της αρχιτεκτονικής
Άλλες βρίσκονται κάτω από λίμνες και άλλες έχουν δικό τους σιντριβάνι.
Σε αυτό το resort της Ταϊλάνδης μπορείς να κοιμηθείς πλάι στους ελέφαντες
Δίπλα στην πυκνή βλάστηση του δάσους και τους ελέφαντες, «ξεπροβάλλουν» τα πιο διαφανή και ντιζαϊνάτα "σπιτάκια" που έχετε δει ποτέ
Τα «Παράσιτα» πρέπει να πάρουν (τουλάχιστον) το Όσκαρ σχεδιασμού παραγωγής μόνο γι’ αυτό το σπίτι
Η εντυπωσιακή κατοικία στην καρδιά της ταινίας δεν αποτελεί απλά το ιδανικό σκηνικό για την λειτουργία των χαρακτήρων αλλά είναι αυτή που καθοδηγεί την πλοκή σε εντελώς απρόσμενα μέρη
Ένα διώροφο γυμναστήριο στο Πεκίνο έχει μια στριφογυριστή τσουλήθρα αντί για σκάλα
Το MFIT SPACE είναι ο χώρος που θα πείσει φέτος τους κατοίκους του Πεκίνου να ξεκινήσουν γυμναστική.
O γραφισμός του Όζου
Ένα σύντομο κλιπ για το έργο και τον υπέρκομψο γραφισμό στις ταινίες του κορυφαίου Ιάπωνα σκηνοθέτη Γιασουτζίρο Όζου
Η Κόλαση του Δάντη αναβιώνει πάνω στα βιολιά-κομψοτεχνήματα του Leonardo Frigo
«Dante Alighieri – Inferno»:Ο Ιταλός καλλιτέχνης αφιέρωσε τέσσερα χρόνια σε ένα πρότζεκτ σχεδιάζοντας λίγα έργα τέχνης με απίστευτες λεπτομέρειες πάνω σε βιολιά και τσέλο
Τα  παραμύθια των αδελφών Grimm στην αρχική hardcore εκδοχή τους
Μια έκδοση με όλα τα παραμύθια στην αρχική τους σκοτεινή έκδοση χωρίς λογοκρισία.
10 νέα μουσεία θα ανοίξουν μέσα στο 2020, αλλάζοντας το χάρτη της Τέχνης
Στόχος των curators και των διευθυντών αυτών των μουσείων είναι να δημιουργήσουν πιο «ρευστές« αφηγήσεις για τους επισκέπτες τους
Δημήτρης Σταμάτης: O Έλληνας που σχεδιάζει τα Ninjago της Lego
Πώς είναι να δημιουργείς τα επόμενα μοντέλα των θρυλικών παιχνιδιών στα κεντρικά του κολοσσού στη Δανία;
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή