Η πιο cool αρχιτεκτονική στη Γη βρίσκεται στην Ανταρκτική Facebook Twitter
Ο νέος ερευνητικός σταθμός της Βραζιλίας στην Ανταρκτική κάνει αυτές τις μέρες τα επίσημα εγκαίνιά του

Η πιο cool αρχιτεκτονική στη Γη βρίσκεται στην Ανταρκτική

0

Καθ' όλη σχεδόν τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η αρχιτεκτονική των οικισμών της Ανταρκτικής υπήρξε μια στενά λειτουργική και συχνά αυτοσχέδια υπόθεση, εστιάζοντας στο να κρατά απ' έξω τις δριμύτατες καιρικές συνθήκες – θερμοκρασίες που πέφτουν κάτω από τους 15 βαθμούς υπό το μηδέν και ανέμους που φτάνουν τα 100 μίλια την ώρα – και να διατηρεί τους ενοίκους ζωντανούς.

Εδώ και αρκετά χρόνια όμως, o κατασκευαστικός τομέας στην παγωμένη άκρη του κόσμου, έχει αναπτυχθεί σε βαθμό που δεν προσελκύει μόνο μηχανικούς, αλλά και διάσημους σχεδιαστές – αρχιτέκτονες που επιχειρούν να προσδώσουν (εκτός από λειτουργικότητα, ανθεκτικότητα και ενεργειακές λύσεις) στοιχεία απαράμιλλης αισθητικής στα κτίσματα των ερευνητικών αποστολών.

Αντί να στέλνει κοντέινερ γεμάτα κατασκευαστικά υλικά στην Ανταρκτική και μετά να επιστρέφουν άδεια, οι αρχιτέκτονες ενσωμάτωσαν τα κοντέινερ στον σχεδιασμό, περιορίζοντας σημαντικά το κόστος και την χρονική διάρκεια της κατασκευής.

Όταν το 2005, ο βρετανικός ερευνητικός σταθμός Halley χρειαζόταν επειγόντως ανακατασκευή για έκτη φορά από την ίδρυσή του το 1956, οι ιθύνοντες της Βρετανικής Τοπογραφικής Υπηρεσίας στην Ανταρκτική προκήρυξαν σε συνεργασία με το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων διαγωνισμό, στον οποίο επικράτησε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Hugh Broughton, που σχεδίασε τον σταθμό Halley VI με προοπτική αντοχής στην παρούσα μορφή του για τουλάχιστον είκοσι χρόνια.

Η πιο cool αρχιτεκτονική στη Γη βρίσκεται στην Ανταρκτική Facebook Twitter
Ο βρετανικός σταθμός Halley VI είναι τοποθετημένος σε υδραυλικούς ορθοστάτες που επιτρέπουν την ανόρθωση του σε περίπτωση ισχυρής χιονόπτωσης

Εκτός από την εντυπωσιακή του εμφάνιση, ο Halley VI παρέχει στο ερευνητικό προσωπικό περισσότερο χώρο, πιο άνετη διαβίωση και ένα υπερσύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Τα κτίσματα είναι τοποθετημένα σε υδραυλικούς ορθοστάτες που επιτρέπουν την ανόρθωση τους σε περίπτωση ισχυρής χιονόπτωσης, ενώ μπορούν ακόμα και να μετακινηθούν με την βοήθεια των σκι που έχουν τοποθετηθεί στις βάσεις αυτών των στύλων.

Το βρετανικό παράδειγμα ακολούθησαν και άλλες χώρες που διατηρούν ερευνητικές αποστολές στην περιοχή. Το 2018, η Ισπανία ανέθεσε κι αυτή με τη σειρά της τον σχεδιασμό ενός νέου σταθμού στο γραφείο του Broughton, ο οποίος επίσης σχεδιάζει αυτόν τον καιρό την βάση της Νέας Ζηλανδίας στην Ανταρκτική.

Όταν το Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Ινδίας για την Ανταρκτική και τον Ωκεανό αποφάσισε να χτίσει ένα νέο ερευνητικό σταθμό, το αρχιτεκτονικό γραφείο που επέλεξε – το bof architekten της Γερμανίας – βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο να κάνει την κατασκευαστική διαδικασία απολύτως λειτουργική. Αντί να στέλνει κοντέινερ γεμάτα κατασκευαστικά υλικά στην Ανταρκτική και μετά να επιστρέφουν άδεια, οι αρχιτέκτονες ενσωμάτωσαν τα κοντέινερ στον σχεδιασμό, περιορίζοντας σημαντικά το κόστος και την χρονική διάρκεια της κατασκευής.

Ο πιο εντυπωσιακός αισθητικά όμως σύγχρονος ερευνητικός σταθμός στην Ανταρκτική, ανήκει στην Βραζιλία, όπως ήταν αναμενόμενο ίσως, αν αναλογιστεί κανείς την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της χώρας. Σε λίγες μέρες θα κάνει τα επίσημα εγκαίνιά του, ο σταθμός αυτός με την επωνυμία Comandante Ferraz, ο οποίος θα αντικαταστήσει μια παλαιότερη εγκατάσταση που κάηκε ολοσχερώς σχεδόν το 2012. Ο νέος σταθμός σχεδιάστηκε από την βραζιλιάνικη αρχιτεκτονική φίρμα Estudio 41, και θα μπορούσε κανείς εκ πρώτης όψεως, άνετα να τον μπερδέψει με μουσείο σύγχρονης τέχνης ή με boutique hotel.

Η πιο cool αρχιτεκτονική στη Γη βρίσκεται στην Ανταρκτική Facebook Twitter
Εκτός από την εντυπωσιακή του εμφάνιση, ο Halley VI παρέχει στο ερευνητικό προσωπικό περισσότερο χώρο, πιο άνετη διαβίωση και ένα υπερσύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.
Η πιο cool αρχιτεκτονική στη Γη βρίσκεται στην Ανταρκτική Facebook Twitter
Αντί να στέλνουν κοντέινερ γεμάτα κατασκευαστικά υλικά στην Ανταρκτική και μετά να επιστρέφουν άδεια, οι Γερμανοί αρχιτέκτονες ενσωμάτωσαν τα κοντέινερ στον σχεδιασμό του νέου ερευνητικού σταθμού της Ινδίας.
Η πιο cool αρχιτεκτονική στη Γη βρίσκεται στην Ανταρκτική Facebook Twitter
Εσωτερική άποψη του ινδικού ερευνητικού σταθμού στην Ανταρκτική.
Η πιο cool αρχιτεκτονική στη Γη βρίσκεται στην Ανταρκτική Facebook Twitter
Το Βόρειο Σέλας επιβλητικό πάνω από τον Halley VI.

Με στοιχεία από τους New York Times

 

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθηναία αρχιτέκτων Ελίζα Μάνωλα «μεταφράζει» την αγγλική εξοχή

Design / Η Ελίζα Μάνωλα ξαναζωντανεύει παλιά εξοχικά σπίτια της βρετανικής υπαίθρου

Με σεβασμό στην ιστορική αρχιτεκτονική τους, την ιδιαιτερότητα των τεχνοτροπιών και των λεπτομερειών τους, η Αθηναία αρχιτέκτονας προτείνει τον δικό της σύγχρονο σχεδιασμό, εγκαθιστά σε αυτά τα διατηρητέα κτίρια μια αισθητική απαλλαγμένη από κλισέ.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT