Ο Κυριάκος Μπαλάσκας έχει συλλογή με τα πιο άσχημα τατουάζ του Internet

Ο Κυριάκος Μπαλάσκας έχει συλλογή με τα πιο άσχημα τατουάζ του Internet Facebook Twitter
Ο μύθος γύρω από το τατουάζ δεν υπάρχει πλέον. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO
0

Προτού συναντήσω τον Κυριάκο Μπαλάσκα, είχα περάσει ήδη τις πόρτες του DarkSide Tattoo Society στο Κολωνάκι αρκετές φορές, προκειμένου να προσθέσω δυο-τρία αναμνηστικά στη μικρή, κατά τα άλλα, συλλογή μου από τατουάζ. Συναντάω συχνά ένα από τα πρώτα water color σχέδιά του στο χέρι της φίλης μου, ενώ το όνομα και η δουλειά του μου είναι εξαιρετικά οικεία. Μπορεί εγώ να μην έχω συναντηθεί (ακόμα) με το μοτεράκι του Κυριάκου, αλλά αν ξέρω κάτι για εκείνον, είναι πως η τέχνη και η φήμη του τον ξεπερνούν.


Τattoo artist, ιδιοκτήτης του DarkSide Tattoo Society, συνδιοργανωτής του Athens Tattoo Convention, του Balkan Tattoo Convention στη Θεσσαλονίκη και του Athens Tattoo Expo, Star Wars lover και ο πρώτος water color tattoo artist στην Ελλάδα, ο Κυριάκος είναι από αυτούς τους ανθρώπους που όταν σου μιλά για τη δουλειά του, καταλαβαίνεις αμέσως πως αυτό που κάνει το αγαπά.


Πριν μπω στο DarkSide Tattoo Society Chalandri, το δεύτερο «παιδί» του, στην καρδιά του Χαλανδρίου, που άνοιξε τις πόρτες του πριν από περίπου έναν χρόνο, είχα διαβάσει αρκετά για εκείνον και σκεφτόμουν πως θα είχε βαρεθεί να απαντά στις ίδιες ερωτήσεις σχετικά με την πορεία του. Για το μοναδικό πράγμα που δεν ήμουν προετοιμασμένη ήταν ότι ο Κυριάκος είναι από τους πιο ειλικρινείς, αστείους και προσγειωμένους ανθρώπους και καλλιτέχνες που θα συναντήσει κανείς.

Το κόλλημά μου είναι να ψάχνω στο Instagram και να βρίσκω τα χειρότερα τατουάζ στον κόσμο. Τα πιο καμένα. Έχω έναν φάκελο όπου μαζεύω τα πιο αστεία και κακοχτυπημένα, μου αρέσει πάρα πολύ αυτό!


«Το πρώτο μου τατουάζ το έκανα πολύ μικρός. Τότε κατάλαβα πως ήθελα να ασχοληθώ με το σχεδιαστικό κομμάτι, αλλά όχι το καλλιτεχνικό. Ζωγράφιζα ήδη, οπότε απλώς άρχισα να ζωγραφίζω και τατουάζ – δεν μου είχε περάσει από το μυαλό να τα κάνω ο ίδιος. Κατάλαβα από την πρώτη στιγμή πως είναι φασάρα και το γούσταρα πολύ, οπότε κάποια στιγμή άλλαξα εντελώς τη ζωγραφική μου και έκανα σχέδια πιο κοντά στο τατουάζ, χωρίς όμως να έχω σκεφτεί το ενδεχόμενο να τα "βαράω" εγώ. Μετά από λίγα χρόνια, το 2006, με πίεσαν οι γονείς μου κι έτσι ξεκίνησα (γέλια).

Σπούδασα γραφιστική στο LCP (London College of Printing). Το "επάγγελμα" του να ανοίγω τον υπολογιστή για να βρω φωτογραφίες στο Ίντερνετ για να σου φτιάξω το σχέδιο δεν το έχω κάνει. Όσο βρισκόμουν στο Λονδίνο, ξεκίνησα να κάνω piercings, περίπου το 2000. Δεν έπαιρνα καν χρήματα, απλώς το έμαθα επειδή μου άρεσε – είχα piercings, είχα τατουάζ, είχα μπει σε αυτό το μονοπάτι ήδη. Δεν σκέφτηκα ποτέ να το κάνω για τα χρήματα.

 
Με το που πάτησα το πόδι μου στην Ελλάδα, ξεκίνησα κατευθείαν να "βαράω" τατουάζ. Ξεκίνησα τη μαθητεία μου σε ένα μεγάλο στούντιο, που το φτιάξαμε όλοι μαζί παρέα. Εκεί έκατσα περίπου 9 χρόνια. Για μένα, το να κάνεις τατουάζ σημαίνει να ξεκινήσεις από το μηδέν, από τη ζωγραφική, για να καταλήξεις να αφήσεις κάτι για πάντα στο δέρμα κάποιου. Είναι πολύ ωραίο και διασκεδαστικό, όσο κι αν η ευθύνη ακούγεται μεγάλη. Δεν σκέφτηκα ποτέ να γυρίσω στο Λονδίνο. Δεν υπήρχε κάτι άλλο στη ζωή μου, δεν σκέφτηκα να κάνω καριέρα σε κάτι άλλο, ούτε καν στο τατουάζ. Απλώς μου άρεσε να κάνω τατουάζ. Τελεία!


Δεκατρία χρόνια μετά την πρώτη μου επαφή με το τατουάζ, πέρασα μια περίοδο κατά την οποία είχα σταματήσει να δουλεύω στο στούντιο και ήθελα να κάτσω λίγο και να ασχοληθώ με τη ζωγραφική μου. Το DarkSide επίσης δεν ήταν στα πλάνα μου. Απλώς κάποια στιγμή άρχισαν όλοι να μου στέλνουν μηνύματα και να με ρωτάνε πού θα με βρουν για να κάνουν τατουάζ. Ε, το σκέφτηκα μισή ώρα και τελικά το αποφάσισα (γέλια).

Ο Κυριάκος Μπαλάσκας έχει συλλογή με τα πιο άσχημα τατουάζ του Internet Facebook Twitter
Το τατουάζ δεν είναι μόδα, ούτε υπάρχει κάποια συγκεκριμένη τάση που ακολουθεί ο κόσμος. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO


Το water color είναι μια τεχνική που βρήκα κατά λάθος. Την ανακάλυψα κάνοντας σε μια κοπέλα ένα τατουάζ που είχε κάποια χρωματιστά μέρη με fade και μου βγήκε έτσι. Όταν το τελείωσα με την κοπέλα, φώναξα τον Captain και του είπα: "Έλα να σου κάνω ένα μικρό τατουάζ να δω λίγο κάτι". Το έκανα, πέτυχε, το εξέλιξα έτσι ώστε η νερομπογιά να έχει πιο έντονη υφή και μετά το έβαλα σε όλα μου τα τατουάζ. Πλέον, η τεχνική του water color είναι αρκετά διαδεδομένη στην Ελλάδα, ωστόσο διαφέρει από καλλιτέχνη σε καλλιτέχνη.


Το DarkSide Τattoo Society στο Κολωνάκι άνοιξε τις πόρτες του τον Οκτώβριο του 2013. Ο κόσμος το αγκάλιασε κατευθείαν, κάτι το οποίο για μένα ήταν ένα σοκ. Ήξερα πως θα είχα κάποιον κόσμο που θα με ακολουθούσε για τη δουλειά μου, αλλά δεν περίμενα να είναι τόσος πολύς!


Στο DarkSide έχουμε καταφέρει ο καθένας να αναπτύξει το δικό του στυλ, να αποκτήσει τη δική του ταυτότητα και να είναι ο καλύτερος στο είδος του, οπότε κανείς δεν επεμβαίνει στα σχέδια του άλλου. Είμαστε 14 tattoo artists συνολικά, οπότε στο DarkSide θα βρεις 9 διαφορετικά στυλ: old school, traditional, black and gray, black work, dottism, γραφιστικά, ρεαλιστικά, fine needle, single needle. Μπορείς να διαλέξεις αυτό που θες και να σου κάνει τατουάζ ένας απ' τους καλύτερους.


Είναι δυνατό να βρει κανείς όλα αυτά τα στυλ στο DarkSide Tattoo Society στο Κολωνάκι και κάποια στο Χαλάνδρι. Από το Χαλάνδρι, όμως, κάνουν κύκλο όλοι οι tattoo artists καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα, οπότε μπορείς να βρεις ό,τι θέλεις και στα δύο μαγαζιά. Το πρόγραμμα των artists είναι προσχεδιασμένο για όλο τον χρόνο και έρχονται στο Χαλάνδρι ανά εβδομάδα. Επίσης, όποιος θέλει μπορεί να κλείσει ραντεβού στο Κολωνάκι για το Χαλάνδρι και το αντίστροφο, ενώ, αν ενδιαφέρεσαι για ένα συγκεκριμένο είδος τατουάζ, θα σε ενημερώσουν πού βρίσκεται ο κατάλληλος artist. Τα δύο μαγαζιά συνεργάζονται, δεν είναι διαφορετικά. Ο λόγος που άνοιξε το DarkSide στο Χαλάνδρι είναι για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πελατών στα βόρεια προάστια, καθώς πέρασα αρκετά χρόνια εκεί και αρκετός κόσμος που με γνωρίζει μένει εκεί.

Ο Κυριάκος Μπαλάσκας έχει συλλογή με τα πιο άσχημα τατουάζ του Internet Facebook Twitter
Κάποτε ο κόσμος είχε τατουάζ, μεγάλα ή μικρά, και δεν τα έβλεπες, γιατί ήταν ταμπού. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO


Σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το τατουάζ θα έλεγα, αν δεν το αγαπάει, να το αφήσει. Να μην μπει καν στη διαδικασία. Αν το κάνει για τα χρήματα, δεν θα τα πάρει ποτέ, γιατί δεν θα μπει στην καλλιτεχνική διαδικασία. Θα του έλεγα να στρωθεί και να ζωγραφίζει ασταμάτητα – όταν νιώσει πως έχει ζωγραφίσει πολύ, είναι στη μέση. Να συνεχίσει να ζωγραφίζει και να βρει έναν δάσκαλο που δεν θα του δώσει μοτεράκι απ' την αρχή, για να μπει στην τέχνη ομαλά, όταν έρθει η ώρα του. Αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει συχνά, γιατί όλοι πιστεύουν πως θα γίνουν αμέσως εκατομμυριούχοι.


Μου έχουν συμβεί εκατοντάδες άβολες εμπειρίες όλα αυτά τα χρόνια. Είναι Ιούλιος, έξω καίγεται η πλάση κι έχει έρθει μια κοπελίτσα που φοράει πάνινα παπούτσια χωρίς κάλτσες για να κάνει τατουάζ στο κουντεπιέ. Εν τω μεταξύ, είναι σαν τα κρύα τα νερά, μέχρι που βγάζει το παπούτσι. Δεν ξέρω πώς να αντιδράσω, οπότε παίρνω καθαριστικό σπρέι κι αρχίζω να ψεκάζω το πόδι. Τυλίγω το άλλο με νάιλον, "για να μην ακουμπάω και λερωθώ" της λέω (γέλια). Μετά, όμως, που το τύλιξα με το νάιλον ήταν χειρότερα, γιατί ίδρωσε περισσότερο και μετά ψέκαζα και το νάιλον (γέλια). Να μια άβολη ιστορία, να θες να αφήσεις κάτω το μοτεράκι και να φύγεις.


Έχει λιποθυμήσει άνθρωπος, επίσης. Ξέρεις, όταν "βαράς" έχεις ένα ποτηράκι με νερό δίπλα για να ξεπλένεις το μελάνι από το μοτεράκι. Έχει λιποθυμήσει άνθρωπος, λοιπόν, από το στρες κι έχω πάρει το νερό και του το έχω ρίξει στο πρόσωπο για να συνέλθει – μόνο που το νερό ήταν γεμάτο μελάνια. Έχω κρατήσει κόσμο που έκανε εμετό, τους έτριβα την πλάτη. Μια φορά κάποιος λιποθύμησε όταν του έβαλα τη στάμπα. Μετά συνήλθε, πήγαμε να κάνουμε το τατουάζ και μόλις πάτησα το πετάλι κι άκουσε τον ήχο, ξανάπεσε. Εντάξει, κάποιοι είναι για τατουάζ και κάποιοι δεν είναι.


Σε κάποιον που θέλει να κάνει τατουάζ στο πρόσωπο θα έλεγα "ναι", εννοείται. Αν πιστεύει πως έχει φτάσει σε ένα σημείο στη ζωή του όπου ξέρει πως αν το κάνει δεν θα του δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στην καθημερινότητά του, εννοείται να το κάνει. Ο μύθος γύρω από το τατουάζ δεν υπάρχει πλέον. Και να δεις κάποιον με τατουάζ στο πρόσωπο δεν θα τον κοιτάξεις τόσο περίεργα – έχουμε φτάσει σε ένα τέλειο σημείο. Γενικότερα, κερδίσαμε. Είμαστε πιο πολλοί και στην παραλία, κερδίζουμε (γέλια).

Ο Κυριάκος Μπαλάσκας έχει συλλογή με τα πιο άσχημα τατουάζ του Internet Facebook Twitter
Είμαστε 14 tattoo artists συνολικά, οπότε στο DarkSide θα βρεις 9 διαφορετικά στυλ. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO


Το τατουάζ δεν είναι μόδα, ούτε υπάρχει κάποια συγκεκριμένη τάση που ακολουθεί ο κόσμος. Όλα έχουν γίνει ξανά και ξανά, αλλάζει απλώς λίγο το σχέδιο, για να διαφέρει από το προηγούμενο. Πάντα ήταν έτσι και έτσι θα συνεχίσει να είναι. Δεν υπάρχει παρθενογένεση σε αυτό το κομμάτι. Κάποτε ο κόσμος είχε τατουάζ, μεγάλα ή μικρά, και δεν τα έβλεπες, γιατί ήταν ταμπού. Τώρα, που δεν υπάρχει πλέον ταμπού, απλώς τα βλέπεις πιο συχνά σε εμφανή σημεία κι έτσι ίσως φαίνεται λες και ο κόσμος κάνει τα ίδια. Έχουν όλοι τα πάντα κι αυτό δεν θα αλλάξει. Σε αυτό πιστεύω πως βοήθησαν πολύ οι celebrities και ειδικότερα οι ποδοσφαιριστές. Ένα πραγματικά μεγάλο ξεκίνημα έκανε ο Ντέιβιντ – το μανίκι του μου το έχουν ζητήσει χιλιάδες φορές. Το να ξεφύγει κανείς από το ταμπού του τατουάζ έχει να κάνει και με το πού βρίσκεται, άλλωστε σε πολλές χώρες η τέχνη του τατουάζ τώρα ξεκινά.


Το κόλλημά μου είναι να ψάχνω στο Instagram και να βρίσκω τα χειρότερα τατουάζ στον κόσμο. Τα πιο καμένα. Έχω έναν φάκελο όπου μαζεύω τα πιο αστεία και κακοχτυπημένα, μου αρέσει πάρα πολύ αυτό.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Design / Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Η αυθεντικότητα είναι ο πυρήνας της κουλτούρας των Deplot. Δημιουργώντας αξία μέσα από το design σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες, διατηρούν τις ρίζες τους στην αυθεντική αισθητική και κουλτούρα της Μεσογείου, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία που παραμένουν πιστά στην αυθεντική ουσία της περιοχής.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Design / Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Από τις συναυλίες της Μπιγιονσέ, του Weeknd, της Αντέλ της Μάιλι Σάιρους και των U2, το σετ του Super Bowl, τις επιδείξεις του Yves Saint Laurent και της Louis Vuitton, μέχρι τα σκηνικά της όπερας και των σύγχρονων θεατρικών παραστάσεων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα. Γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τech & Science / Αφού οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα, γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ίσως σταθούν η αφορμή για να διορθωθεί αυτό το λάθος: όσα αποκαλύπτονται για την εμμονή στον ανδρικό σχεδιασμό απο τα Οργανισμό Οικονομικού Συντονισμού και Ανάπτυξης
NEWSROOM
Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου

Design / Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου για το Αρχείο Καβάφη

H Εύα Μανιδάκη και ο Θανάσης Δεμίρης, που ανέλαβαν την ανακαίνιση, την αρχιτεκτονική μελέτη και την επιμέλεια του χώρου όπου φιλοξενείται το Αρχείο, καθώς και της Οικίας Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, μας ξεναγούν στην οδό Φρυνίχου και μας περιγράφουν τη διαδικασία πίσω από το δύσκολο εγχείρημα της δημιουργίας ενός χώρου που θα φιλοξενεί το καβαφικό σύμπαν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Design / Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Το σπίτι της Κατερίνας Τερζοπούλου είναι σαν να το βρέχει το κύμα. Η Κατερίνα έχει καθρέφτη πάνω στην τζαμαρία γιατί θεωρεί ότι αν κοιτάς πρώτα τη θάλασσα και μετά τον εαυτό σου δείχνεις καλύτερη.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το υποθετικό σπίτι της Κατριν Ντενέβ

Design / Ένα αθηναϊκό σπίτι που θα μπορούσε να ανήκει στην Κατρίν Ντενέβ

Το σπίτι της εικαστικού Κατερίνας Ζαχαρόπουλου θυμίζει θεατρικό σκηνικό. Δεν μοιάζει καθόλου με διαμέρισμα. Εδώ είναι όλα ανοιχτά, χωρίς προσδιορισμένους χώρους σε ένα κτίριο που δεν θυμίζει σε τίποτα αθηναϊκή πολυκατοικία.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ