Δεντρόσπιτα στο κέντρο της πόλης: μια όχι και τόσο ουτοπική αρχιτεκτονική Facebook Twitter
Τα δεντρόσπιτα είναι σχεδιασμένα ώστε να συγχωνεύονται με τα υπάρχοντα ή νέα δέντρα.

Δεντρόσπιτα στο κέντρο της πόλης: μια όχι και τόσο ουτοπική αρχιτεκτονική

0

Ο πτυχιούχος του πανεπιστημίου του Westminster Matthew Chamberlain έχει σχεδιάσει ένα βιώσιμο δεντρόσπιτο που μπορεί να προσφέρει κατοικίες στους δρόμους του Λονδίνου, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμά τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης της πόλης. Τα Street Tree Pods είναι δομές σαν δάκρυ, κατασκευασμένες από ξύλο, σχεδιασμένες να συγχωνεύονται με υπάρχοντα ή νέα δέντρα.

Κάθε δομή καταλαμβάνει τον ίδιο χώρο με ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο και μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμη διαμονή σε έναν μόνο ένοικο. Ο Chamberlain θεωρεί πως είναι ιδανικά για φοιτητές, νέους επαγγελματίες, άτομα που αγοράζουν το πρώτο τους σπίτι αλλά και για άστεγους ή άτομα που βρίσκονται σε διαδικασία επαναστέγασης όπως σεισμοπαθείς, πυρόπληκτοι κ.ά.

Αυτά τα αυτοδύναμα αστικά «δέντρα» συγχωνεύουν το σπίτι και τα δέντρα του δρόμου, διευκολύνοντας τους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με την έμφυτη έλξη που έχουν προς τη φύση και τις φυσικές διαδικασίες αλλά ταυτόχρονα να εστιάσουν και στη σημασία της ευεξίας και της βιώσιμης αρχιτεκτονικής.

«Η κατασκευή των Street Tree Pods επιδιώκει να προσφέρει μια νέα εικόνα για την αστικοποίηση και τη ζωή στο Λονδίνο, αντιμετωπίζοντας τόσο την τρέχουσα στεγαστική κρίση όσο και την αυξανόμενη ρύπανση στην πόλη» εξήγησε ο Chamberlain. «Αυτά τα αυτοδύναμα αστικά "δέντρα" συγχωνεύουν το σπίτι και τα δέντρα του δρόμου, διευκολύνοντας τους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με την έμφυτη έλξη που έχουν προς τη φύση και τις φυσικές διαδικασίες αλλά ταυτόχρονα να εστιάσουν και στη σημασία της ευεξίας και της βιώσιμης αρχιτεκτονικής».

Δεντρόσπιτα στο κέντρο της πόλης: μια όχι και τόσο ουτοπική αρχιτεκτονική Facebook Twitter
Το καθένα καταλαμβάνει όσο χώρο χρειάζεται ένα αμάξι για να παρκάρει.

Η καμπύλη ξύλινη μορφή του σχεδίου έχει στόχο να αναπαραστήσει το φυσικό φαινόμενο όπου τα κλαδιά, οι κορμοί και οι ρίζες δύο διπλανών δέντρων αναπτύσσονται μαζί και ενώνονται. Τα κεραμίδια από κέδρο θα δώσουν στα κτίρια μια φυσική υφή ενώ θα τοποθετηθούν ξύλινα σπιτάκια πουλιών ανάμεσα στα κλαδιά των δέντρων. Ο Chamberlain, ο οποίος ολοκλήρωσε το έργο ως μέρος του μεταπτυχιακού του στην αρχιτεκτονική, πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι τα δέντρα αποτελούν «ένα σημαντικό κομμάτι υποδομής για μια πόλη».

Δεντρόσπιτα στο κέντρο της πόλης: μια όχι και τόσο ουτοπική αρχιτεκτονική Facebook Twitter
Ο σχεδιασμός μιμείται το φυσικό φαινόμενο των δέντρων που αναπτύσσονται δίπλα δίπλα και τα κλαδιά τους ενώνονται.

Ισχυρίζεται ότι το έργο θα μπορούσε να αυξήσει τόσο την πυκνότητα του πράσινου όσο και τη στέγαση στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ παράλληλα επιτρέπει στους κατοίκους να απολαμβάνουν τα ψυχολογικά οφέλη που έχει η επαφή με τη φύση.

«Τα δέντρα έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την παχυσαρκία, μειώνουν ορισμένους κινδύνους για την υγεία και βοηθούν τη νοητική συμπεριφορά και τελικά κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι και πιο θετικοί στην καθημερινή τους ζωή. Αυτό το έργο υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε να ζούμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φύση».

Οι κορμοί των δέντρων θα διασχίζουν τον πυρήνα κάθε δομής, παρέχοντας δομική σταθερότητα και εξασφαλίζοντας ότι δεν θα πέφτει το βάρος στα κλαδιά. Ένα σύστημα θα επιτρέπει στο νερό να φτάνει στο δεντρόσπιτο και να περνάει στο έδαφος ενώ εξωτερικά τα φύλλα θα προσφέρουν φυσική σκίαση.

Δεντρόσπιτα στο κέντρο της πόλης: μια όχι και τόσο ουτοπική αρχιτεκτονική Facebook Twitter
Τα Street Tree Pods είναι δομές σαν δάκρυ, κατασκευασμένες από ξύλο, σχεδιασμένες να συγχωνεύονται με υπάρχοντα ή νέα δέντρα.

Για να μπει κάποιος στο δεντρόσπιτο, θα υπάρχει μια αναδιπλούμενη σκάλα που θα μπορεί να ενεργοποιηθεί εξωτερικά. Ο Chamberlain έχει σχεδιάσει τέσσερις ορόφους σε κάθε κατοικία. Στο χαμηλότερο επίπεδο θα υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του σπιτιού που περιλαμβάνουν τις δεξαμενές αποθήκευσης ομβρίων υδάτων, αντλία θερμότητας και βιοαποικοδομητή. Επάνω, ο δεύτερος όροφος θα φιλοξενεί κουζίνα και καθιστικό, με μικρό μπάνιο και μπαλκόνι, ενώ ο τρίτος φιλοξενεί το ντους, ένα χώρο εργασίας και αποθήκη. Τέλος, στον τελευταίο όροφο βρίσκεται το υπνοδωμάτιο με φωτισμό οροφής.

Κάθε δεντρόσπιτο συλλέγει το βρόχινο νερό, έχει φυσικό αερισμό και αντλίες θερμότητας με αέρα, βοηθώντας το να λειτουργεί με βιώσιμο τρόπο, ενώ υπάρχει και χώρος στάθμευσης ακριβώς από κάτω. Ο Chamberlain έχει επίσης οραματιστεί έναν υπερυψωμένο ποδηλατόδρομο που θα συνδέει όλα τα δεντρόσπιτα στην πόλη. Ο δρόμος θα είναι προσβάσιμος μέσω πόρτας τοποθετημένης στο τρίτο επίπεδο κάθε δέντρου.

Δεντρόσπιτα στο κέντρο της πόλης: μια όχι και τόσο ουτοπική αρχιτεκτονική Facebook Twitter
Ένας υπερυψωμένος ποδηλατόδρομος θα μπορούσε να συνδέει όλα τα δεντρόσπιτα στην πόλη.

Επιπλέον μια εφαρμογή για το Street Tree Pod θα λειτουργούσε ως μεσιτική πύλη για τα δεντρόσπιτα. «Η εφαρμογή Street Tree Pod σχεδιάστηκε ως όραμα για το πώς θα αναπτυχθεί το έργο στο μέλλον», δήλωσε ο Chamberlain. «Στην αρχική οθόνη της εφαρμογής εμφανίζονται οι διάφοροι τύποι διαθέσιμων δεντρόσπιτων, μαζί με τις σχετικές πληροφορίες για το καθένα όπως ο αριθμός των υπνοδωματίων και ο τύπος του δέντρου.»

Δεντρόσπιτα στο κέντρο της πόλης: μια όχι και τόσο ουτοπική αρχιτεκτονική Facebook Twitter
Η εφαρμογή για το Street Tree Pod θα λειτουργούσε ως μεσιτική πύλη για τα δεντρόσπιτα.

Με πληροφορίες από το Dezeen

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθηναία αρχιτέκτων Ελίζα Μάνωλα «μεταφράζει» την αγγλική εξοχή

Design / Η Ελίζα Μάνωλα ξαναζωντανεύει παλιά εξοχικά σπίτια της βρετανικής υπαίθρου

Με σεβασμό στην ιστορική αρχιτεκτονική τους, την ιδιαιτερότητα των τεχνοτροπιών και των λεπτομερειών τους, η Αθηναία αρχιτέκτονας προτείνει τον δικό της σύγχρονο σχεδιασμό, εγκαθιστά σε αυτά τα διατηρητέα κτίρια μια αισθητική απαλλαγμένη από κλισέ.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT