Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
 

Δεντρόσπιτα στο κέντρο της πόλης: μια όχι και τόσο ουτοπική αρχιτεκτονική

Ένας νέος αρχιτέκτονας προτείνει τη λύση για τη στεγαστική κρίση του Λονδίνου αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα και τη ρύπανση της πόλης.
Τα δεντρόσπιτα είναι σχεδιασμένα ώστε να συγχωνεύονται με τα υπάρχοντα ή νέα δέντρα.

Ο πτυχιούχος του πανεπιστημίου του Westminster Matthew Chamberlain έχει σχεδιάσει ένα βιώσιμο δεντρόσπιτο που μπορεί να προσφέρει κατοικίες στους δρόμους του Λονδίνου, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμά τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης της πόλης. Τα Street Tree Pods είναι δομές σαν δάκρυ, κατασκευασμένες από ξύλο, σχεδιασμένες να συγχωνεύονται με υπάρχοντα ή νέα δέντρα.

 

Κάθε δομή καταλαμβάνει τον ίδιο χώρο με ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο και μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμη διαμονή σε έναν μόνο ένοικο. Ο Chamberlain θεωρεί πως είναι ιδανικά για φοιτητές, νέους επαγγελματίες, άτομα που αγοράζουν το πρώτο τους σπίτι αλλά και για άστεγους ή άτομα που βρίσκονται σε διαδικασία επαναστέγασης όπως σεισμοπαθείς, πυρόπληκτοι κ.ά.

 

 

Αυτά τα αυτοδύναμα αστικά «δέντρα» συγχωνεύουν το σπίτι και τα δέντρα του δρόμου, διευκολύνοντας τους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με την έμφυτη έλξη που έχουν προς τη φύση και τις φυσικές διαδικασίες αλλά ταυτόχρονα να εστιάσουν και στη σημασία της ευεξίας και της βιώσιμης αρχιτεκτονικής.

 

«Η κατασκευή των Street Tree Pods επιδιώκει να προσφέρει μια νέα εικόνα για την αστικοποίηση και τη ζωή στο Λονδίνο, αντιμετωπίζοντας τόσο την τρέχουσα στεγαστική κρίση όσο και την αυξανόμενη ρύπανση στην πόλη» εξήγησε ο Chamberlain. «Αυτά τα αυτοδύναμα αστικά "δέντρα" συγχωνεύουν το σπίτι και τα δέντρα του δρόμου, διευκολύνοντας τους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με την έμφυτη έλξη που έχουν προς τη φύση και τις φυσικές διαδικασίες αλλά ταυτόχρονα να εστιάσουν και στη σημασία της ευεξίας και της βιώσιμης αρχιτεκτονικής».

 

Το καθένα καταλαμβάνει όσο χώρο χρειάζεται ένα αμάξι για να παρκάρει.
Το καθένα καταλαμβάνει όσο χώρο χρειάζεται ένα αμάξι για να παρκάρει.

 

Η καμπύλη ξύλινη μορφή του σχεδίου έχει στόχο να αναπαραστήσει το φυσικό φαινόμενο όπου τα κλαδιά, οι κορμοί και οι ρίζες δύο διπλανών δέντρων αναπτύσσονται μαζί και ενώνονται. Τα κεραμίδια από κέδρο θα δώσουν στα κτίρια μια φυσική υφή ενώ θα τοποθετηθούν ξύλινα σπιτάκια πουλιών ανάμεσα στα κλαδιά των δέντρων. Ο Chamberlain, ο οποίος ολοκλήρωσε το έργο ως μέρος του μεταπτυχιακού του στην αρχιτεκτονική, πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι τα δέντρα αποτελούν «ένα σημαντικό κομμάτι υποδομής για μια πόλη».

 

Ο σχεδιασμός μιμείται το φυσικό φαινόμενο των δέντρων που αναπτύσσονται δίπλα δίπλα και τα κλαδιά τους ενώνονται.
Ο σχεδιασμός μιμείται το φυσικό φαινόμενο των δέντρων που αναπτύσσονται δίπλα δίπλα και τα κλαδιά τους ενώνονται.

 

Ισχυρίζεται ότι το έργο θα μπορούσε να αυξήσει τόσο την πυκνότητα του πράσινου όσο και τη στέγαση στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ παράλληλα επιτρέπει στους κατοίκους να απολαμβάνουν τα ψυχολογικά οφέλη που έχει η επαφή με τη φύση.

 

«Τα δέντρα έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την παχυσαρκία, μειώνουν ορισμένους κινδύνους για την υγεία και βοηθούν τη νοητική συμπεριφορά και τελικά κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι και πιο θετικοί στην καθημερινή τους ζωή. Αυτό το έργο υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε να ζούμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φύση».

 

Οι κορμοί των δέντρων θα διασχίζουν τον πυρήνα κάθε δομής, παρέχοντας δομική σταθερότητα και εξασφαλίζοντας ότι δεν θα πέφτει το βάρος στα κλαδιά. Ένα σύστημα θα επιτρέπει στο νερό να φτάνει στο δεντρόσπιτο και να περνάει στο έδαφος ενώ εξωτερικά τα φύλλα θα προσφέρουν φυσική σκίαση.

 

Τα Street Tree Pods είναι δομές σαν δάκρυ, κατασκευασμένες από ξύλο, σχεδιασμένες να συγχωνεύονται με υπάρχοντα ή νέα δέντρα.
Τα Street Tree Pods είναι δομές σαν δάκρυ, κατασκευασμένες από ξύλο, σχεδιασμένες να συγχωνεύονται με υπάρχοντα ή νέα δέντρα.

 

Για να μπει κάποιος στο δεντρόσπιτο, θα υπάρχει μια αναδιπλούμενη σκάλα που θα μπορεί να ενεργοποιηθεί εξωτερικά. Ο Chamberlain έχει σχεδιάσει τέσσερις ορόφους σε κάθε κατοικία. Στο χαμηλότερο επίπεδο θα υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του σπιτιού που περιλαμβάνουν τις δεξαμενές αποθήκευσης ομβρίων υδάτων, αντλία θερμότητας και βιοαποικοδομητή. Επάνω, ο δεύτερος όροφος θα φιλοξενεί κουζίνα και καθιστικό, με μικρό μπάνιο και μπαλκόνι, ενώ ο τρίτος φιλοξενεί το ντους, ένα χώρο εργασίας και αποθήκη. Τέλος, στον τελευταίο όροφο βρίσκεται το υπνοδωμάτιο με φωτισμό οροφής.

 

Κάθε δεντρόσπιτο συλλέγει το βρόχινο νερό, έχει φυσικό αερισμό και αντλίες θερμότητας με αέρα, βοηθώντας το να λειτουργεί με βιώσιμο τρόπο, ενώ υπάρχει και χώρος στάθμευσης ακριβώς από κάτω. Ο Chamberlain έχει επίσης οραματιστεί έναν υπερυψωμένο ποδηλατόδρομο που θα συνδέει όλα τα δεντρόσπιτα στην πόλη. Ο δρόμος θα είναι προσβάσιμος μέσω πόρτας τοποθετημένης στο τρίτο επίπεδο κάθε δέντρου.

 

Ένας υπερυψωμένος ποδηλατόδρομος θα μπορούσε να συνδέει όλα τα δεντρόσπιτα στην πόλη.
Ένας υπερυψωμένος ποδηλατόδρομος θα μπορούσε να συνδέει όλα τα δεντρόσπιτα στην πόλη.

 

Επιπλέον μια εφαρμογή για το Street Tree Pod θα λειτουργούσε ως μεσιτική πύλη για τα δεντρόσπιτα. «Η εφαρμογή Street Tree Pod σχεδιάστηκε ως όραμα για το πώς θα αναπτυχθεί το έργο στο μέλλον», δήλωσε ο Chamberlain. «Στην αρχική οθόνη της εφαρμογής εμφανίζονται οι διάφοροι τύποι διαθέσιμων δεντρόσπιτων, μαζί με τις σχετικές πληροφορίες για το καθένα όπως ο αριθμός των υπνοδωματίων και ο τύπος του δέντρου.»

 

Η εφαρμογή για το Street Tree Pod θα λειτουργούσε ως μεσιτική πύλη για τα δεντρόσπιτα.
Η εφαρμογή για το Street Tree Pod θα λειτουργούσε ως μεσιτική πύλη για τα δεντρόσπιτα.

 

 

Με πληροφορίες από το Dezeen

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα παραμυθένια σπίτια πάνω στα δέντρα
Το Tree Houses. Fairy Tale Castles in the Air που δημοσίευσε η Taschen μας πάει πίσω, στην παιδική μας ηλικία
Στο έβδομο δωμάτιο του Treehotel
Ένα δεντρόσπιτο για ενήλικες χαμένο στα δάση της βόρειας Σουηδίας
Ένα δεντρόσπιτο μέσα σε γυαλί
Ένα έλατο "εμφιαλώνεται" στην καρδιά αυτού του κυλινδρικού γυάλινου σπιτιού όπως το φαντάστηκε ο Καζάκος αρχιτέκτονας Aibek Almassov.
Το μεγαλύτερο δεντρόσπιτο στον κόσμο
Εχει 80! δωμάτια και 30 μέτρα ύψος
Τα δεντρόσπιτα του 21ου αιώνα.
Μια σύγχρονη άποψη πάνω σε έναν αρχέγονο τρόπο συμβίωσης.
9 ασύλληπτα σπίτια πάνω σε δέντρα
Σαν εικονογράφηση παραμυθιών
Αυτό είναι το πιο περιζήτητο σπίτι της Airbnb παγκοσμίως
Βρίσκεται στην Τζόρτζια των ΗΠΑ και έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση στην παγκόσμια ηλεκτρονική πλατφόρμα ενοικίασης
Επτά αρχιτεκτονικές προτάσεις για το νέο κωδωνοστάσιο της Παναγίας των Παρισίων
Πλήθος αρχιτεκτόνων έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους μετά την πρόσκληση του Μακρόν. Εδώ θα δούμε τις επτά πιο ενδιαφέρουσες
Τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας - Η επόμενη μέρα για το τοπόσημο της Αθήνας
Έρευνα: Τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ετοιμάζονται να ζήσουν μια δεύτερη ζωή
Αυτή είναι η πρόταση της Foster+Partners  για τη νέα στέγη της Παναγίας των Παρισίων
Μια σκεπή φτιαγμένη από γυαλί και χάλυβα είναι η πρόταση που οραματίζεται ο διάσημος αρχιτέκτονας Norman Foster για την Παναγία των Παρισίων
Οι 14 ωραιότερες κατοικίες που μπορείς να επισκεφτείς σε όλο τον κόσμο
Τα νούφαρα στο σπίτι του Μονέ, η πισίνα σε σχήμα πιάνου του Σινάτρα, ο κήπος του Υβ Σαιντ Λοράν στο Μαρακές...
Αυτά είναι τα δέκα πιο «αγαπημένα» καταλύματα στην Airbnb- Δύο βρίσκονται στην Ελλάδα
Στην δεύτερη και την πέμπτη θέση της λίστας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NONAGRIAM TWINS by A31: Οι κατοικίες στην Άνδρο κέρδισαν την πρώτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής
Μια σημαντική διεθνής διάκριση για το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο A31 - Το πρότζεκτ που κέρδισε το πρώτο βραβείο του Architizer A+ Awards 2020
Ψηφίζουμε τον διάφανο πύργο στο Κολωνάκι που διεκδικεί διεθνές βραβείο αρχιτεκτονικής
Αν θέλετε να βοηθήσετε αυτό το ελληνικό project να διακριθεί στα Αμερικάνικα Βραβεία Αρχιτεκτονικής Α awards, μπορείτε να ψηφίσετε στο παρακάτω link.
 Ένας περιστρεφόμενος πύργος στην καρδιά του Σαν Φρανσίσκο
Το Studio Gang ολοκλήρωσε το 40όροφο συγκρότημα κατοικιών Mira.
5 υπέροχα σπίτια με εσωτερική αυλή
Εντυπωσιακά σπίτια με εσωτερική αυλή, που χτίστηκαν πρόσφατα σε Ασία και Ωκεανία.
Ένα κομψό διαμέρισμα σε διατηρητέο της Θεσσαλονίκης διεκδικεί διεθνές βραβείο - Πώς ψηφίζουμε το πρότζεκτ
Η ψηφοφορία κλείνει σε λίγες ώρες και η μοναδική στην κατηγορία αυτή ελληνική συμμετοχή, ζητά την ψήφο μας με μια απλή διαδικασία
Κτίρια σε μικρογραφίες
Οι χειροποίητες μικρογραφίες του Γερμανού καλλιτέχνη Frank Kunert αναπαράγουν φαινομενικά φυσιολογικές σκηνές που, αν τις παρατηρήσεις καλύτερα, αποκαλύπτουν ένα σουρεαλιστικό σενάριο.
Ψηφίζουμε τις εντυπωσιακές κατοικίες στην Άνδρο που διεκδικούν διεθνές βραβείο για την ελληνική αρχιτεκτονική
To αρχιτεκτονικό γραφείο A31 διεκδικεί με το πρότζεκτ του μια σημαντική διάκριση στον παγκόσμιο διαγωνισμό του Architizer A+ Awards 2020
12 γραφεία σε κήπο για ευχάριστη τηλεργασία
Η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασε πολλούς να εργάζονται από το σπίτι αλλά κάποιοι ήταν πιο τυχεροί.
Έτσι θα είναι τα τραμ μετά την πανδημία
Στο Χονγκ Κονγκ σχεδιάζουν το νέο ηλεκτρικό τραμ με βάση τις ανάγκες που δημιουργεί η κοινωνική απόσταση.
«Το Αγόρι»: Χειροποίητες ξυλορακέτες θαλάσσης που κατασκευάζονται στο ίδιο στενό στην Καλλιθέα εδώ και 62 χρόνια
Οι υπεύθυνοι πίσω από το ελληνικό brand μιλούν στη LiFO.
Boho chic καλάθια από το Μαρόκο
Χειροποίητα, πολύχρωμα και εντυπωσιακά είναι αυτά τα παραδοσιακά μαροκινά καλάθια με τα περίτεχνα μοτίβα που βρήκαμε στην ελληνική διαδικτυακή πλατφόρμα A Magic Cabinet.
PrintSin: Μια ελληνική online γκαλερί που πουλάει εκτυπώσεις έργων μέχρι και στην Χαβάη
Mουσειακής ποιότητας αντίτυπα έργων τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, σε περιορισμένο αριθμό, καθιστούν την τέχνη προσιτή σε όλους
Η ιστορία του πρώτου διαφανούς αυτοκινήτου στην Αμερική
Το θρυλικό μοντέλο του '40 της General Motors που ενθουσιάζει μέχρι και σήμερα τους λάτρεις του αυτοκινητιστικού ντιζάιν
Ένα μουσείο σε σπιράλ σχήμα που μοιάζει σαν να βγαίνει μέσα από το έδαφος
Το μουσείο ρολογιών «Living» της Audemars Piguet στην Ελβετία κρύβει την ιστορία δύο αιώνων πάνω στην τέχνη του ρολογιού
Οι πίνακες του Τομάς Σάντσες είναι η επιτομή της χαλάρωσης μέσα από την ομορφιά της φύσης
O Κουβανός ζωγράφος αποδεικνύει πώς ο διαλογισμός μπορεί να αποτελέσει κίνητρο δημιουργίας έργων υψηλής τέχνης
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή