Η ηθοποιός Diana Rigg, που έφυγε προσφάτως από τη ζωή, είχε «Το Άξιον Εστί» του Θεοδωράκη στη δισκοθήκη της Facebook Twitter
H Diana Rigg στο σπίτι της το 1968.

Η ηθοποιός Diana Rigg, που έφυγε προσφάτως από τη ζωή, είχε «Το Άξιον Εστί» του Θεοδωράκη στη δισκοθήκη της

0

Την Αγγλίδα ηθοποιό Diana Rigg, που πέθανε πρόσφατα, στις 10 Σεπτεμβρίου στα 82 χρόνια της, τη γνώρισαν μέσα από το έργο της και την αγάπησαν, πολύ, εντελώς διαφορετικές γενιές.

Παιδιά και έφηβοι, που μεγάλωναν στα τέλη της δεκαετίας του '60 και στις αρχές εκείνης του '70 και που την έβλεπαν στην τότε ασπρόμαυρη τιβί στη σειρά Οι Εκδικηταί (και όχι «Οι Εκδικητές») να υποδύεται την κατάσκοπο, ή πράκτορα να την πούμε καλύτερα, Emma Peel, και παιδιά (και όχι μόνο), που την παρακολουθούσαν σε μια πρόσφατη τηλεοπτική σειρά, στο περιώνυμο Game of Thrones, να υποδύεται την Olenna Tyrell, την Βασίλισσα των Αγκαθιών.

Γι' αυτό τον λόγο ο θάνατός της στα ελληνικά σάιτ κατ' αρχάς αναγγέλθηκε με διαφορετικούς τρόπους, καθώς στου τίτλους «έπαιξαν» όχι μόνον οι Εκδικητές και το Game of Thrones, μα και το ότι υπήρξε για μία και μόνη ταινία «κορίτσι του Τζέιμς Μποντ» (στο On Her Majesty's Secret Service του 1969).

Τους Patrick Macnee και Diana Rigg τους είχε φιλοξενήσει κάποια στιγμή, εκεί προς το 1969-70, ο Φρέντυ Γερμανός στην εκπομπή του Αλάτι και Πιπέρι! – είχε μεσολαβήσει ο Νίκος Μαστοράκης. Το πιο πιθανόν είναι να μην υπάρχει απολύτως τίποτα από εκείνη την εκπομπή. Ούτε καν φωτογραφία... 

Διαβάσαμε λοιπόν:

— «Πέθανε η Νταϊάνα Ριγκ, γνωστή από τους τηλεοπτικούς Avengers και το Game of Thrones»

— «Diana Rigg: Πέθανε η σταρ του Game of Thrones και κορίτσι του James Bond»

— «Πέθανε η Νταϊάνα Ριγκ, ηθοποιός των The Avengers και του Game of Thrones»

— «Νταϊάνα Ριγκ: Πέθανε η Λαίδη Ολένα του Game of Thrones»

— «Νταϊάνα Ριγκ: Πέθανε στα 82 η Ολένα Ταϊρέλ του Game of Thrones»

κ.ο.κ.

Η ηθοποιός Diana Rigg, που έφυγε προσφάτως από τη ζωή, είχε «Το Άξιον Εστί» του Θεοδωράκη στη δισκοθήκη της Facebook Twitter
Η Diana Rigg είχε στη δισκοθήκη της το «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη και του Οδυσσέα Ελύτη, που είχε κυκλοφορήσει τότε μόνο στην Ελλάδα, το 1964!

Στα βασικά ξένα σάιτ (σε μερικά τουλάχιστον, όπως του BBC, του Guardian, των New York Times και της Monde), η παρουσία της Diana Rigg στους Avengers μάλλον κυριαρχούσε, καθώς διαβάζαμε:

— "Dame Diana Rigg: Avengers, Bond and Game of Thrones actress dies at 82"

 "Diana Rigg, Avengers and Game of Thrones star, dies aged 82"

— "Diana Rigg, Emma Peel of The Avengers, Dies at 82"

— "L'actrice britannique Diana Rigg, l'Emma Peel de Chapeau melon et bottes de cuir, est morte".

Ναι, η σειρά The Avengers (1965-1968) ήταν εκείνη που έπλεξε τον μύθο της Diana Rigg, έναν μύθο εντελώς ποπ, που πήγαινε παράλληλα με ό,τι άλλο συνέβαινε, την ίδιαν εποχή, στο χώρο της βρετανικής μουσικής και του τραγουδιού, σ' εκείνον του κινηματογράφου, του ποδοσφαίρου, της μόδας κ.λπ.

Δίπλα λοιπόν στους Beatles και τους Who, δίπλα στην Vanessa Redgrave και την Julie Christie, δίπλα στην Twiggy και την Mary Quant, δίπλα στον George Best και τον Bobby Charlton, θέση έχουν η Diana Rigg, με τις φετιχιστικές δερμάτινες φόρμες της, και ο παρτενέρ της στους Εκδικητές, ο ατσαλάκωτος κατάσκοπος, με το χαρακτηριστικό καπέλο bowler και την ομπρέλα-ξίφος, Patrick Macnee.

Η ηθοποιός Diana Rigg, που έφυγε προσφάτως από τη ζωή, είχε «Το Άξιον Εστί» του Θεοδωράκη στη δισκοθήκη της Facebook Twitter
Οι «Εκδικηταί» άρχισαν να προβάλλονται στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες του 1969. Παρότι εδώ είναι η περίοδος με τη Linda Thorson στη θέση της Diana Rigg, που προβλήθηκε από την ελληνική τηλεόραση το 1970, επιλέξαμε να δώσουμε αυτό το σκανάρισμα επειδή φαίνεται ο τρόπος που παρουσιαζόταν η σειρά εκείνα τα χρόνια στο τηλεοπτικό κοινό, καθώς και το ύφος του σεναρίου της.

Οι Εκδικηταί άρχισαν να προβάλλονται στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες του 1969, τις Παρασκευές, γύρω στις 9 το βράδυ από το Κανάλι 5 (Ενόπλων). Κατ' αρχάς στην πιο κλασική εκδοχή τους, με τον Patrick Macnee και την Diana Rigg και λίγο πιο μετά, μέσα στο 1970, στην επόμενή version τους, με τον Patrick Macnee και την αντικαταστάτρια της Rigg, τη Linda Thorson (πάντα Παρασκευές από το Ενόπλων, αλλά μετά τις 11 το βράδυ). Όταν τελείωσε κι αυτή η σειρά (καλοκαίρι του 1970), άρχισε να προβάλλονται ξανά τα παλιά επεισόδια με τη Rigg.

Υπάρχουν και δύο tips με ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον και μ' αυτά θα κλείσουμε τούτο το μικρό σημείωμα, για την Diana Rigg, που είχε διακριθεί και ως σαιξπηρική ηθοποιός, έχοντας παίξει και αρχαίο δράμα (Μήδεια του Ευριπίδη).

Τους Patrick Macnee και Diana Rigg τους είχε φιλοξενήσει κάποια στιγμή, εκεί προς το 1969-70, ο Φρέντυ Γερμανός στην εκπομπή του Αλάτι και Πιπέρι! – είχε μεσολαβήσει ο Νίκος Μαστοράκης. Το πιο πιθανόν είναι να μην υπάρχει απολύτως τίποτα από εκείνη την εκπομπή. Ούτε καν φωτογραφία...

Πριν από μερικά χρόνια είχα ανακαλύψει στο δίκτυο δύο φωτογραφίες της Diana Rigg, μία ασπρόμαυρη και μία έγχρωμη, από το 1968 και οι δύο, ή και λίγο πιο μετά, που με έκαναν να τα χάσω.

Ήταν τραβηγμένες στο σπίτι της μάλλον και την έδειχναν όρθια (η μία) και καθιστή (η άλλη) μπροστά στο στερεοφωνικό της. Φαίνονταν τα μηχανήματά της, τα βιβλία της στο βάθος, και ακόμη κάποιοι δίσκοι της. Μερικούς τους διακρίνουμε εύκολα και καθαρά:

1. Το άλμπουμ του Antonio Carlos Jobim "The Composer of Desafinado, Plays", πιθανώς η βρετανική έκδοσή του στην Verve, από το 1965.

2. Το άλμπουμ του Otis Redding "The Immortal" στην Atlantic το 1968, και...

3. Το «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη και του Οδυσσέα Ελύτη, που είχε κυκλοφορήσει τότε μόνο στην Ελλάδα, το 1964!

Στη μνήμη της λοιπόν...

 

Μ. Θεοδωράκης, Ναοί στο σχήμα τ' ουρανού (ορχηστρικό)

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

6 αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τον κόσμο που ζούμε τώρα

Οθόνες / 6 αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τον κόσμο που ζούμε τώρα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου πρόβαλε φέτος ταινίες πολιτικά φορτισμένες που οραματίζονται ένα μέλλον χωρίς σύνορα. Έξι από αυτές έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση χάρη στην αισθητική και την προβληματική τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βίκι Κριπς στη LIFO: «Καθένας επιλέγει το δικό του δηλητήριο»

Οθόνες / Βίκι Κριπς: «Καθένας επιλέγει το δικό του δηλητήριο»

Η ηθοποιός που στάθηκε σαν ίση προς ίσο απέναντι σε ολόκληρο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις μιλάει στη LiFO σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με αφορμή την κυκλοφορία του «Hot Milk», που συμπεριλαμβάνει γυρίσματα στη χώρα μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο ξεχασμένος απαγωγέας Τόνι Κυρίτσης, που ενέπνευσε τον Γκας Βαν Σαντ για το Dead Man's Wire

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «Dead Man’s Wire»: Η χλιαρή επιστροφή του Γκας βαν Σαντ

Μετά από πέντε χρόνια ο Αμερικανός σκηνοθέτης επανέρχεται με την ξεχασμένη ιστορία ενός απαγωγέα, κάνοντας μια βιογραφία με νόημα, που όμως δεν προσθέτει κάτι στη φιλμογραφία του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
To αριστουργηματικό Ran του Κουροσάβα και 8 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Οθόνες / To αριστουργηματικό Ran του Κουροσάβα και 8 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Μια ταινία βασισμένη σε βιβλίο του Στίβεν Κινγκ, η επιστροφή του Ντάρεν Αρονόφσκι, η καλύτερη ταινία του Κουροσάβα σε επανέκδοση και το τέταρτο μέρος της σειράς ταινιών θρίλερ «Το Κάλεσμα» – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
«Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ζωντανεύει στη Βενετία

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ζωντανεύει στη Βενετία

Έκκληση από τους συντελεστές της ταινίας της Κάουτερ Μπεν Χάνια να σταματήσουν επιτέλους οι δολοφονίες παιδιών στη Γάζα, με αφορμή το σπαρακτικό τηλεφώνημα της 6χρονης Παλαιστίνιας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
A House of Dynamite

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «House of Dynamite»: Η Κάθριν Μπίγκελοου πατάει το κουμπί – και μας κόβει την ανάσα

Με χειρουργική ακρίβεια, η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με Όσκαρ σκηνοθεσίας μας πείθει ανατριχιαστικά για τον επικείμενο πυρηνικό όλεθρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο μάγος του Κρεμλίνου

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «Ο μάγος του Κρεμλίνου»: Ο ρυθμιστής του Πούτιν δεν χωρά σε ταινία

Πίσω από το ψυχρό πρόσωπο της εξουσίας, κρύβεται ο ψίθυρος ενός σύγχρονου Ρασπούτιν. Ο Ολιβιέ Ασαγιάς τον ακολουθεί – αλλά μήπως τον πρόδωσε η φόρμα;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
No other choice

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «No other choice»: Η ταινία που θα οδηγήσει τον Παρκ Τσαν-γουκ στα Όσκαρ

Ο Κορεάτης σκηνοθέτης παραμένει ένας από τους μεγάλους σύγχρονους κινηματογραφιστές, αν και η αντικαπιταλιστική του σάτιρα «No other choice» δεν είναι η καλύτερή του ταινία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Είναι σαν να κάνεις τον Δράκουλα χορτοφάγο»: Γιατί το σέξι τέρας του Φρανκενστάιν που παίζει ο Τζέικομπ Ελόρντι είναι λάθος

Οθόνες / Γιατί το σέξι τέρας του νέου «Φρανκενστάιν» είναι λάθος

Στη διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος της Μέρι Σέλεϊ από τον Γκιγιέρμο ντελ Τόρο πρωταγωνιστεί ο «εξωφρενικά όμορφος» Τζέικομπ Ελόρντι στον ρόλο του τέρατος – πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα μια ταινία χωρίς ειρμό. 
THE LIFO TEAM
O Στίβεν Κινγκ στο σινεμά: Οι 10 καλύτερες μεταφορές

Οθόνες / O Στίβεν Κινγκ στο σινεμά: Οι 10 καλύτερες μεταφορές

Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός διασκευών του έργου του δημοφιλούς συγγραφέα που θα δούμε στο πανί, στο γυαλί και στο σανίδι, κι αυτό στάθηκε αφορμή για ένα αφιέρωμα στις καλύτερες ταινίες που ενέπνευσαν τα γραπτά του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Φρανκενστάιν: Ένα θεσπέσιο μελόδραμα που σε παρασύρει και σε ματώνει

Ανταπόκριση από τη Βενετία / Φρανκενστάιν: Ένα θεσπέσιο μελόδραμα που σε παρασύρει και σε ματώνει

O Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο θα έκανε την Μέρι Σέλεϊ περήφανη. Ο δικός του Φρανκενστάιν κατορθώνει να μην προδώσει το πνεύμα του πολυδιασκευασμένου μυθιστορήματός της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
After the Hunt: Το #MeToo στα χέρια του Λούκα Γκουαντανίνο είναι μια μπερδεμένη υπόθεση

Ανταπόκριση από τη Βενετία / After the Hunt: Το #MeToo στα χέρια του Γκουαντανίνο είναι μια μπερδεμένη υπόθεση

Ο Λούκα Γκουαντανίνο νοσταλγεί τη χαμένη τέχνη του διαλόγου, αλλά το After the Hunt χάνει το δίκιο του στην ακαδημαϊκή φλυαρία και τις σεναριακές αστοχίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ