«Showbiz Kids»: Το ντοκιμαντέρ του HBO για τα πρώην παιδιά-θαύματα του Χόλιγουντ

«Showbiz Kids»: Το ντοκιμαντέρ του HBO για τα πρώην παιδιά-θαύματα του Χόλιγουντ Facebook Twitter
Έβαν Ρέιτσελ Γουντ, ο πρόωρα χαμένος Κάμερον Μπόις, Χένρι Τόμας («το αγοράκι του "E.T."»), Γουίλ Γουίτον (ο κεντρικός χαρακτήρας του «Στάσου πλάι μου»).
0



ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
των «παιδιών-θαυμάτων» στην ιστορία του Χόλιγουντ (και του κόσμου του θεάματος γενικώς), τα περισσότερα εκ των οποίων είδαν το νήμα μιας λαμπρής καριέρας να κόβεται απότομα όταν ο ερχομός της άχαρης εφηβείας ή της πρώτης νεότητας τους στέρησε τα τρισχαριτωμένα και αγγελικά χαρακτηριστικά που τους είχαν χαρίσει την πρόωρη φήμη.

Το νέο ντοκιμαντέρ του Άλεξ Γουίντερ με τίτλο «Showbiz Kids» που έκανε πρεμιέρα πριν από λίγες μέρες στην πλατφόρμα του HBO, εξετάζει κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις, παρουσιάζοντας τις προσωπικές μαρτυρίες πρώην λιλιπούτειων σταρ της οθόνης, μερικοί/-ές εκ των οποίων κατόρθωσαν να σταθούν στη «δουλειά» και ως ενήλικες, σπανίως όμως χωρίς μπόλικα τραύματα.

Γνωρίζει, άλλωστε, και ο ίδιος ο σκηνοθέτης καλά το θέμα της ταινίας του, αφού κι εκείνος στο ίδιο σύστημα γαλουχήθηκε ως παιδί, έγινε γνωστός όμως αργότερα στον ρόλο του Μπιλ στη σειρά ταινιών «Bill & Ted», πλάι στον Κιάνου Ριβς (αναμένεται φέτος, μετά από τριάντα σχεδόν χρόνια, η τρίτη ταινία) για να αφοσιωθεί στη συνέχεια στη σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ αναγνωρίζοντας ότι ήταν πολύ πιο λειτουργικός πίσω από την κάμερα.

Η ταινία ξεκινά με την εξής σημείωση να διασχίζει επιγραμματικά την οθόνη: «Κάθε χρόνο, πάνω από 20.000 παιδιά-ηθοποιοί συμμετέχουν σε διάφορες οντισιόν για ρόλους στο σύστημα του Χόλιγουντ. Το 95% εξ αυτών δεν κλείνει καμιά δουλειά».

Μια από τις πιο εξαιρετικές περιπτώσεις που παρουσιάζονται στην ταινία είναι αυτή της Νταϊάνα Σέρα Κάρι, η οποία γεννήθηκε το 1918 με το όνομα Πέγκι-Τζιν Μοντγκόμερι και τεσσάρων χρονών ήταν ήδη σταρ του σινεμά ως «Baby Peggy». Στα επτά της όμως, βρέθηκε σε μια μέρα εκτός show business και αργότερα άλλαξε το όνομά της, τερματίζοντας κάθε σύνδεση με τον παιδικό χαρακτήρα που την έκανε διάσημη.

«Showbiz Kids»: Το ντοκιμαντέρ του HBO για τα πρώην παιδιά-θαύματα του Χόλιγουντ Facebook Twitter
Η Νταϊάνα Σέρα Κάρι, που είχε γίνει διάσημη πριν από έναν αιώνα σχεδόν ως «Baby Peggy», πέθανε τον περασμένο Φεβρουάριο σε ηλικία 102 ετών.

Στα 101 της, η Κάρι θυμάται για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες εκείνα τα χρόνια και μιλώντας στην κάμερα του Γουίντερ, λέει χαρακτηριστικά: «Δεν ήξερα πώς είναι να είσαι κανονικό παιδί επειδή δεν είχα καθόλου φίλους... Δεν ήξερα ότι υπήρχε ένας άλλος κόσμος εκεί έξω για τα παιδιά, η ζωή ενός παιδιού δεν ήταν η δική μου ζωή».

Η Νταϊάνα Σέρα Κάρι έφυγε από τη ζωή μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ, υπερπλήρης ημέρων, αντίθετα με την τραγική περίπτωση του νεαρού σταρ του Disney Channel, Κάμερον Μπόις, ο οποίος επίσης μιλάει στην ταινία σφύζοντας από ζωή και φιλοδοξία. Πριν από έναν χρόνο, ο 20χρονος Μπόις πέθανε στον ύπνο του. Σύμφωνα με την αυτοψία, ο θάνατός του προκλήθηκε από επιληπτική κρίση.

  

Ανάμεσα στις υπόλοιπες μαρτυρίες πρώην παιδιών-σταρ που φιλοξενούνται στην ταινία, ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις του Χένρι Τόμας («το αγοράκι του E.T.»), του Γουίλ Γουίτον (το ευαίσθητο αγόρι του «Στάσου πλάι μου»), της Μίλα Γιόβοβιτς (που ξεκίνησε την καριέρα της ως το «απόλυτο νυμφίδιο-μοιντέλο των '80s), της Μάρα Γουίλσον («εκείνο το γλυκό κοριτσάκι στη 'Ματίλντα" και στην "Κυρία Ντάουτφάιρ") και της Έβαν Ρέιτσελ Γουντ, η οποία ανήκει στις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις όπου συντελέστηκε (όχι χωρίς προβλήματα) η μετάβαση από τον ρόλο του «παιδιού-θαύματος» στην κατηγορία της καταξιωμένης ενήλικης σταρ.

  

«Showbiz Kids»: Το ντοκιμαντέρ του HBO για τα πρώην παιδιά-θαύματα του Χόλιγουντ Facebook Twitter
Η Μίλα Γίοβοβιτς στο «Showbiz Kids».
«Showbiz Kids»: Το ντοκιμαντέρ του HBO για τα πρώην παιδιά-θαύματα του Χόλιγουντ Facebook Twitter
Η Μίλα Γιόβοβιτς ως «μικρή Λολίτα» στα '80s.

Η Γιόβοβιτς –κόρη αστέρων του σοβιετικού σινεμά που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για μια εξαιρετικά αμφίβολη νέα καριέρα στην Αμερική– θυμάται με δέος και τρόμο τον τρόπο με τον οποίο είχε σεξουαλικοποιηθεί η εικόνα της σε πολύ μικρή ηλικία, φορώντας «τόνους μακιγιάζ», ως ραγδαία ανερχόμενο σούπερ μόντελ: «Έμοιαζα αρκετά μεγαλύτερη από την ηλικία μου... Νόμιζα ότι έμοιαζα με τέρας. Ήμουν αυτή η μικρή Λολίτα... Ήταν τόσο παράξενο και τολμηρό. Με τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι αποδεκτό σήμερα».

Όσο για τον Γουίλ Γουίτον, οι πικρίες του έχουν να κάνουν κυρίως με τη διαχείριση της καριέρας του από τους γονείς του, και ειδικά από τη μητέρα του: «Ήταν η μάνατζερ μου, αλλά οι αποφάσεις που έπαιρνε για λογαριασμό μου αφορούσαν το δικό της συμφέρον και όχι το δικό μου».

Η ταινία ξεκινά με την εξής σημείωση να διασχίζει επιγραμματικά την οθόνη: «Κάθε χρόνο, πάνω από 20.000 παιδιά-ηθοποιοί συμμετέχουν σε διάφορες οντισιόν για ρόλους στο σύστημα του Χόλιγουντ. Το 95% εξ αυτών δεν κλείνει καμιά δουλειά».

Ανάμεσα στις συνεντεύξεις με τους επώνυμους (ξεχασμένους και μη) σταρ, το «Showbiz Kids» ακολουθεί ένα νεαρό αγόρι που το τρέχουν οι γονείς του σε μια σειρά από ακροάσεις και μαθήματα υποκριτικής χωρίς αποτέλεσμα, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο μικρός διαθέτει όχι μόνο το ταλέντο αλλά ούτε καν τη διάθεση να εκπληρώσει τα όνειρα των γονιών του, οι οποίοι είναι προφανές ότι βλέπουν μια πιθανή καριέρα του ως τη μοναδική τους διέξοδο από την οικονομική επισφάλεια.

«Showbiz Kids»: Το ντοκιμαντέρ του HBO για τα πρώην παιδιά-θαύματα του Χόλιγουντ Facebook Twitter
Η Μάρα Γουίλσον ήταν «εκείνο το γλυκό κοριτσάκι στη "Ματίλντα" και στην "Κυρία Ντάουτφάιρ"»
«Showbiz Kids»: Το ντοκιμαντέρ του HBO για τα πρώην παιδιά-θαύματα του Χόλιγουντ Facebook Twitter
Ο Χένρι Τόμας στον «E.T.».
«Showbiz Kids»: Το ντοκιμαντέρ του HBO για τα πρώην παιδιά-θαύματα του Χόλιγουντ Facebook Twitter
Ο Γουίλ Γουίτον (δεξιά) με τον Ρίβερ Φίνιξ στο «Stand by Me».
 

Το τρέιλερ της ταινίας

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Γίνε σαν το νερό»: Η ιλιγγιώδης ακροβασία του Μπρους Λι ανάμεσα σε δύο κόσμους

Οθόνες / «Γίνε σαν το νερό»: Η ιλιγγιώδης ακροβασία του Μπρους Λι ανάμεσα σε δύο κόσμους

Το νέο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ “Be Water” εστιάζει στην πορεία προς την καταξίωση και την δόξα ενός υπερβατικού αστέρα που ήταν υπερβολικά Ασιάτης για την αμερικανική κοινωνία (και ειδικά για το Χόλιγουντ) και συγχρόνως παραήταν «Αμερικανάκι» για την πατρίδα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Χαρισματικός ή κοινωνιοπαθής; Η «αεροστεγής» ιδιοφυΐα κάποιου σαν τον Μάικλ Τζόρνταν

Στήλες / Χαρισματικός ή κοινωνιοπαθής; Η «αεροστεγής» ιδιοφυΐα κάποιου σαν τον Μάικλ Τζόρνταν

Το τέλος της σειράς ντοκιμαντέρ «The Last Dance», του πιο δημοφιλούς παγκοσμίως τηλεοπτικού θεάματος μέσα στην πανδημία, αφήνει πίσω του συμπτώματα στέρησης και ερωτηματικά για τον διάσημο πρωταγωνιστή του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πολ Σάιμον δεν ακούει καθόλου πλέον από το ένα αυτί αλλά η μουσική παραμένει βαθιά εντός του

Daily / Ο Πολ Σάιμον δεν ακούει καθόλου πλέον από το ένα αυτί αλλά η μουσική παραμένει βαθιά εντός του

Το ντοκιμαντέρ «In Restless Dreams: The Music of Paul Simon» αποτελεί μια συναρπαστική αναδρομή στη μακρά πορεία του σπουδαίου δημιουργού, από τους Simon and Garfunkel μέχρι σήμερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η «Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού» έγινε 20 χρονών

Οθόνες / Έρωτας και μνήμη: Η «Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού» έγινε 20 χρονών

Η δημοφιλής ρομαντική ταινία με τον Τζιμ Κάρεϊ και την Κέιτ Γουίνσλετ συμπλήρωσε μια εικοσαετία από την αμερικανική της πρεμιέρα. Με αφορμή αυτή την επέτειο, την επισκεπτόμαστε ξανά και εξετάζουμε γιατί παραμένει αγαπητή μέχρι σήμερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τρία ελληνικά ντοκιμαντέρ του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που πρέπει να δείτε οπωσδήποτε

Οθόνες / Γιατί τα ελληνικά ντοκιμαντέρ είναι στο σύνολό τους καλύτερα από τις ταινίες μυθοπλασίας - Τρία παραδείγματα

Τα πολυσυζητημένα «Αδέσποτα Κορμιά», ένα ερωτικό προσκύνημα στη Σαπφώ και ένα στοιχειωμένο σκακιστικό καφενείο στην καρδιά του αθηναϊκού κέντρου: Τρεις ταινίες που ξεχώρισαν στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Υπάρχει άνθρωπος που δεν έκλαψε με το «One Day» του Netflix;

The Review / Υπάρχει άνθρωπος που δεν έκλαψε με το «One Day» του Netflix;

Ο Γιάννης Βασιλείου και η Ναταλία Πετρίτη συζητούν για τα συν και τα πλην της παραγωγής του Netflix, για τους λόγους που δέθηκαν οι θεατές μαζί της και για άλλες πρόσφατες παραγωγές που θα έκαναν ακόμα και μια πέτρα να κλάψει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάθη, μίση, ανταλλαγή εραστών και ατέλειωτοι καβγάδες: Το μυστικό παρασκήνιο πίσω από τις βελούδινες ταινίες του Τζέιμς Άιβορι

Οθόνες / Πάθη, μίση, ατέλειωτοι καβγάδες: Το παρασκήνιο πίσω από τις βελούδινες ταινίες του Τζέιμς Άιβορι

Ένα νέο ντοκιμαντέρ για το ντουέτο του παραγωγού Ισμαήλ Μέρτσαντ και του σκηνοθέτη Τζέιμς Άιβορι καθιστά σαφές ότι τα υποβόσκοντα πάθη στις ταινίες τους δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε πίσω από την κάμερα.
THE LIFO TEAM
Lee Grant: «Η εξορία μου από το Χόλιγουντ ήταν η καλύτερη εκπαίδευση που θα μπορούσα να φανταστώ»

Οθόνες / Λι Γκραντ: Μια «ακυρωμένη» ηθοποιός, μια ακόμα ενεργή και αξιόλογη σκηνοθέτιδα

To τρομερό ταλέντο που έκανε μπαμ από μακριά και το Χόλιγουντ κατέστρεψε χωρίς αιτία βρίσκεται πια στην κορυφή της λίστας με τους μεγαλύτερους (σε ηλικία) εν ζωή σκηνοθέτες. Η ιστορία της ζωής και της καριέρας του κοριτσιού με την κλεμμένη νεότητα είναι συγκλονιστική.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sopranos: Ο εθισμός του Τζέιμς Γκαντολφίνι στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά και το χάος στα γυρίσματα της κορυφαίας σειράς

Οθόνες / The Sopranos: Ο εθισμός του Τζέιμς Γκαντολφίνι στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά και το χάος στα γυρίσματα της κορυφαίας σειράς

Σ’ ένα νέο βιβλίο αποκαλύπτεται το μέγεθος των προβλημάτων που συχνά προκαλούσε η κατάσταση που βρισκόταν ο πρωταγωνιστής της εμβληματικής σειράς του HBO
THE LIFO TEAM
Μίσα Ντεφονσέκα: Η αληθινή ιστορία της γυναίκας που «έζησε με τους λύκους» και εξαπάτησε τους πάντες

Οθόνες / Μίσα Ντεφονσέκα: Η αληθινή ιστορία της γυναίκας που «έζησε με τους λύκους» και εξαπάτησε τους πάντες

Η ιστορία της τα είχε όλα. Ήταν δραματική, συγκινητική, μια ιστορία επιβίωσης ενός παιδιού, είχε αθωότητα, πίστη και το πιο δραματικό φόντο της πιο σκοτεινής περιόδου της ευρωπαϊκής ιστορίας, τις διώξεις και την εξόντωση των Εβραίων και το Ολοκαύτωμα. H απίστευτη αυτή ιστορία είναι τώρα ένα ντοκιμαντέρ που προβάλλεται στο Netflix.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
10 γυναικείες οσκαρικές πρωτιές

Οθόνες / Δέκα γυναικείες οσκαρικές πρωτιές που έγραψαν ιστορία

Η πρώτη μαύρη ηθοποιός, η πρώτη αυτόχθονας Αμερικανίδα, η πρώτη ΛΟΑΤΚΙ+ γυναίκα, η πρώτη που πήρε βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας ανταγωνιζόμενη τον πρώην σύζυγό της, η πρώτη zoomer και ως τώρα η μοναδική γεννηθείσα τον 21ο αιώνα με Όσκαρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αν μια ταινία δεν είναι στη συλλογή της Criterion, δεν μετράει, όσα βραβεία κι αν έχει πάρει

Οθόνες / Αν μια ταινία δεν είναι στη συλλογή της Criterion, δεν μετράει, όσα βραβεία κι αν έχει πάρει

Έχει διαμορφώσει γενιές κινηματογραφιστών που μεγάλωσαν υπό την επιρροή της, για την πλειονότητα των κινηματογραφόφιλων είναι κάτι σαν το Λούβρο, αλλά «με μια χιπ αύρα». Για πολλούς, η γνώμη της εταιρείας που επιλέγει 50 με 60 νέες ταινίες κάθε χρόνο μετράει περισσότερο από οποιαδήποτε τελετή απονομής βραβείων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μάτια Ερμητικά Κλειστά»: Η επιτάφια ονειροφαντασία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Οθόνες / «Μάτια Ερμητικά Κλειστά»: Η επιτάφια ονειροφαντασία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

25 χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη, λίγους μήνες πριν από την πρεμιέρα του αριστουργηματικού, πολυδαίδαλου επιλόγου της ασυναγώνιστης φιλμογραφίας του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ