Βιβλία για ζωές αξιοσημείωτων ανθρώπων Facebook Twitter
Η Μαρία Κάλλας στο Παρίσι, 1971. Φωτογραφία: Michel Ginfray/ Getty Images/ Ideal Image

Βιβλία για ζωές αξιοσημείωτων ανθρώπων

0

Μαρία Κάλλας: Γράμματα και αναμνήσεις

Εισαγωγή-επιμέλεια: Τομ Βολφ

μτφρ. Ανδρέας Παππάς

Πατάκης

Μια συναρπαστική και γοητευτική αυτοπροσωπογραφία της μεγαλύτερης φωνής του 20ού αιώνα. Ο Τομ Βολφ ξεδιπλώνει τη μυθιστορηματική ζωή της Μαρίας Κάλλας, η οποία έζησε ως θύμα της μεγάλης της φήμης έως και τον πρόωρο θάνατό της, σε ηλικία 53 ετών, στη μοναξιά του παρισινού διαμερίσματός της.

Στη νέα αυτή αυτοβιογραφία ξεδιπλώνονται μοναδικές στιγμές αυτής της θρυλικής προσωπικότητας, που ξεκινούν από τα δύσκολα παιδικά της χρόνια στη Νέα Υόρκη, τα χρόνια του πολέμου και της Κατοχής στην Αθήνα, τα πρώτα της βήματα στον κόσμο της όπερας και την παγκόσμια αναγνώριση και φτάνουν μέχρι τα «σκάνδαλα», τις προσωπικές της δοκιμασίες, την εξιδανικευμένη αγάπη της για τον σύζυγό της, αλλά και τον παθιασμένο έρωτά της για τον Ωνάση.

Γη της Επαγγελίας

Βarack Οbama

μτφρ. Χρύσα Φραγκιαδάκη - Μάνος Τζιρίτας

Athens Bookstore Publications

Το βιβλίο του τέως Προέδρου των ΗΠΑ, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στις 17 Νοεμβρίου, αποτελεί το πρώτο μέρος της αυτοβιογραφίας του. Στις 768 σελίδες της ελληνικής έκδοσης ο πρώτος Αφροαμερικανός Πρόεδρος των ΗΠΑ επιστρέφει στα χρόνια του ακτιβισμού και της αποφοίτησης από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, στην αφετηρία της πολιτικής του διαδρομής, μιλά για τις προκλήσεις και τις απογοητεύσεις που βίωσε, κάνει μια αποτίμηση των επιτυχιών του και των λαθών του, αναφέρεται στα γεγονότα που σημάδεψαν την πολιτική του καριέρα και μεταφέρει τον αναγνώστη στο Οβάλ Γραφείο και στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων του Λευκού Οίκου.


Μερικές σημαντικές αποφάσεις που κλήθηκε να λάβει στη διάρκεια της θητείας του αφορούν θέματα όπως η αμερικανική στρατηγική στο Αφγανιστάν, η μεταρρύθμιση της Γουόλ Στριτ, η διαχείριση του καταστροφικού ατυχήματος της Deepwater Horizon, η γρίπη του Η1Ν1, που άφησε 12.000 νεκρούς στις ΗΠΑ, και η διενέργεια της Επιχείρησης «Τρίαινα του Ποσειδώνα», που κατέληξε στην εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν.


Η Γη της Επαγγελίας είναι μια ειλικρινής εξιστόρηση της ζωής μιας σπουδαίας πολιτικής προσωπικότητας. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ομπάμα με αφορμή την επικείμενη έκδοση: «Δίνω στον αναγνώστη μια γεύση του προσωπικού ταξιδιού που ήταν για μένα και για τη Μισέλ όλα αυτά τα χρόνια, με όλες τις απίστευτες χαρές και λύπες. Και τέλος, σε μια στιγμή κατά την οποία η Αμερική συνταράσσεται τόσο έντονα, το βιβλίο καταθέτει κάποιες ευρύτερες σκέψεις μου όσον αφορά το πώς μπορούμε να αρχίσουμε να γεφυρώνουμε τις διαφορές μας και να κάνουμε τη δημοκρατία μας λειτουργική για όλους».

Μάργκαρετ Θάτσερ: Η ζωή και η κληρονομιά της

Αvid Cannadine

μτφρ. Γιάννης Βογιατζής

Παπαδόπουλος

Η Μάργκαρετ Θάτσερ αποτελεί μια αμφιλεγόμενη μορφή της σύγχρονης βρετανικής πολιτικής σκηνής. Πέραν του ότι υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει καταγραφεί και ως η μακροβιότερη της χώρας κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Πολλοί τη θαύμασαν, την υποστήριξαν και την αποθέωσαν. Άλλοι την εξύβρισαν, την κατηγόρησαν για λεκτική βία και τη θεώρησαν ορκισμένη εχθρό της εργατικής τάξης. Αναμφίβολα, το πολιτικό της αποτύπωμα ήταν ισχυρό και έντονο, προκαλώντας μίση και πάθη.

Στη νέα της βιογραφία, που υπογράφει ο ακαδημαϊκός και ιστορικός David Cannadine, κατατίθεται η προσωπική ιστορία και η πολιτική σταδιοδρομία μιας άφοβης γυναίκας. Μιας προσωπικότητας που ξεκίνησε ως η κόρη ενός παντοπώλη από το Γκράνθαμ και έφτασε να αποκαλείται «η σιδηρά κυρία του Ηνωμένου Βασιλείου», αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα της στη σύγχρονη πολιτική ιστορία.

Ο Άγγελος Τερζάκης και ο κινηματογράφος

Θανάσης Αγάθος

Gutenberg

Πώς ο κινηματογράφος επηρέασε το έργο του εμβληματικού εκπροσώπου της Γενιάς του '30; Στη μελέτη του ο Θανάσης Αγάθος διερευνά τα στάδια και τις εκφάνσεις της πολύπτυχης και ελάχιστα γνωστής σχέσης του Άγγελου Τερζάκη µε τον κινηματογράφο. Παρουσιάζονται και σχολιάζονται τα πολυάριθμα –δημοσιευμένα σε περιοδικά και εφημερίδες– κείμενα που ο Τερζάκης αφιερώνει στον κινηματογράφο, συζητώντας για ταινίες, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, κινηματογραφικά κινήματα, ζητήματα κινηματογραφικής αισθητικής, καθώς και για τη σχέση του κινηματογράφου µε την πεζογραφία και το θέατρο.

Επίσης, αναλύεται η Νυχτερινή περιπέτεια (1954), η μοναδική κινηματογραφική ταινία που σκηνοθετεί ο Τερζάκης, συσχετίζεται µε το ευρύτερο έργο του δημιουργού της και σχολιάζεται η κριτική υποδοχή της, ενώ παράλληλα αξιοποιούνται σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής και σημειώσεις που εντοπίζονται στο αρχείο του συγγραφέα, το οποίο βρίσκεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.

Στο στόχαστρο

Μπρίτανι Κάιζερ

μτφρ. Μαρία Βαρδοπούλου 

Καστανιώτης

Ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα της αποκλειστικής μαρτυρίας του πρώην στελέχους της Cambridge Analytica για το πώς τα μαζικά δεδομένα, ο Τραμπ και το Facebook κατέλυσαν τη δημοκρατία και πώς η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί. Το Στο στόχαστρο είναι το χρονικό μιας δραματικής και σκανδαλώδους ιστορίας, της ανόδου και της πτώσης της συγκεκριμένης εταιρείας, όπως τη βίωσε η συγγραφέας από πρώτο χέρι.

Ο Εθελοντής 

Jack Fairweather

Gutenberg

1940: Οι ναζί έχουν κατακτήσει την Πολωνία και έχουν αρχίσει να φτιάχνουν ένα νέο στρατόπεδο, το Άουσβιτς. Κανείς δεν γνωρίζει τι συμβαίνει εκεί, πέρα από το ότι αγγελτήρια θανάτου στέλνονται στις οικογένειες όσων έχουν οδηγηθεί σε αυτό. Ένας τρόπος υπάρχει να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει πίσω από τους τεράστιους τοίχους: να συλληφθεί κάποιος εθελοντικά. Ποιος όμως θα έθετε τον εαυτό του σε θανάσιμο κίνδυνο για χάρη ανθρώπων που δεν γνωρίζει;


Ο Βίτολντ Πιλέτσκι, 40 χρονών, αγρότης, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, αναλαμβάνει, μετά από πολύ μικρό δισταγμό, την αποστολή αυτή. Έτσι, για περίπου τρία χρόνια στέλνει πληροφορίες για την καθημερινότητα στο Άουσβιτς, για τα βασανιστήρια και τις αρρώστιες, τους φούρνους που χτίζονται, τα καραβάνια των Εβραίων που καταφθάνουν, τα αέρια που χρησιμοποιούνται για την εξόντωσή τους. Παράλληλα, οργανώνει έναν κρυφό αντιστασιακό στρατό μέσα στο Άουσβιτς, σαμποτάζ, αποδράσεις, ακόμα και φόνους ναζί.


Αυτή την καταπληκτική ιστορία πραγματεύεται στο βιβλίο του o Jack Fairweather με τίτλο Ο Εθελοντής, το οποίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Gutenberg. Ωστόσο, αυτή η ιστορία έμεινε στην αφάνεια, αφού ο Πιλέτσκι, μετά τον πόλεμο, συνέχισε την αντίσταση, αυτήν τη φορά εναντίον των Σοβιετικών, με αποτέλεσμα να κυνηγηθεί από το καθεστώς της Πολωνίας και να αποσιωπηθεί η δράση του. Είναι γραμμένο σαν ένα μυθιστόρημα αγωνίας, μολονότι όλα όσα περιγράφει είναι αληθινά. Το βιβλίο του βραβευμένου δημοσιογράφου βασίζεται στα ημερολόγια του Πιλέτσκι, σε επίσημα έγγραφα και σε μαρτυρίες συγγενών, συνεργατών και συγκρατουμένων του και αποτελεί ένα συγκλονιστικό χρονικό της καθημερινότητας στο Άουσβιτς.

Έντεκα Συναντήσεις

Σταύρος Ζουμπουλάκης - Στρατής Μπουρνάζος

Πόλις

Ο Στρατής Μπουρνάζος συναντά έντεκα φορές τον συγγραφέα και πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Σταύρο Ζουμπουλάκη, και ο καρπός των συναντήσεων αυτών είναι ο συγκεκριμένος τόμος. Το βιβλίο ξεκινάει με τα καλοκαίρια των παιδικών χρόνων και την περίοδο των σπουδών του Ζουμπουλάκη στην Αθήνα και στο Παρίσι.

Οι δύο συζητητές μιλάνε κατόπιν για το σχολείο, όπου ο πρώτος δούλεψε χρόνια, την εμπειρία της τάξης και της διδασκαλίας, την αντίληψή του για την εκπαίδευση, για την εποχή που υπήρξε διευθυντής της «Νέας Εστίας», καθώς και για τα δύο ιδρύματα των οποίων είναι σήμερα επικεφαλής: τον Άρτο Ζωής και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Τέλος, για ζητήματα γενικότερα και μεγάλα, όπως η αρρώστια και ο πόνος, η πίστη και η θρησκεία, ο εβραϊσμός και ο αντισημιτισμός, η πολιτική και η Αριστερά, αλλά και η λογοτεχνία.

Ιωάννης Τραυλός: Η ζωή και το έργο του 

Αγγελική Κόκκου

Καπόν

Με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από τον θάνατο του Ιωάννη Τραυλού, το βιβλίο της αρχαιολόγου Αγγελικής Κόκκου παρουσιάζει με άμεσο τρόπο τη ζωή ενός ανθρώπου που ταύτισε το όνομά του με πολλά μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας, των βυζαντινών και μεσαιωνικών χρόνων, και συνέβαλε καθοριστικά στην αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων της Αθήνας. Τα κείμενα του βιβλίου αναδεικνύουν την πολυσήμαντη προσφορά του Ιωάννη Τραυλού στη μελέτη και την προβολή των ελληνικών μνημείων και το πολυσχιδές έργο του στους τομείς της αρχαιολογίας και της αρχιτεκτονικής.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το Παρτάλι»: Ένα γαϊτανάκι μεταμορφώσεων στη Θεσσαλονίκη της Mεταπολίτευσης

Λέσχη Ανάγνωσης: Μεταμορφώσεις / «Το Παρτάλι»: Ένα γαϊτανάκι μεταμορφώσεων στη Θεσσαλονίκη της Mεταπολίτευσης

Μια συζήτηση με τον συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη για το εμβληματικό queer μυθιστόρημά του που επανεκτιμάται στις μέρες μας, για τo θέμα της παρενδυσίας που προσέγγισε μοναδικά, καθώς και για τις ομοιότητες και τις διαφορές από την intersex και την trans ταυτότητα, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στο «Middlesex» του Τζέφρυ Ευγενίδη και στην αυτοβιογραφία της Μπέττυς Βακαλίδου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
«Ορλάντο»: Ένας διαχρονικός ήρωας γένους ουδετέρου

Λέσχη Ανάγνωσης: Μεταμορφώσεις / «Ορλάντο»: Ένας διαχρονικός ήρωας γένους ουδετέρου

Το κορυφαίο, βαθιά ερωτικό μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ είναι ταυτόχρονα ένας πρώιμος φεμινιστικός στοχασμός πάνω στις σεξουαλικότητες, τα φύλα και τις έμφυλες ταυτότητες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Για το «ιδεολογικά διεφθαρμένο» μυθιστόρημα «Δρ. Ζιβάγκο» του νομπελίστα Μπορίς Πάστερνακ

Το πίσω ράφι / Για το «ιδεολογικά διεφθαρμένο» μυθιστόρημα «Δρ. Ζιβάγκο» του νομπελίστα Μπορίς Πάστερνακ

Το «Δρ. Ζιβάγκο» ύμνησε τις δύο ενστικτώδεις δυνάμεις που διαθέτει ο άνθρωπος, της επιβίωσης και του έρωτα, που δεν υποτάσσονται σε ιδεολογικούς περιορισμούς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντον Ντελίλο: «Άνθρωπος σε πτώση»

Το πίσω ράφι / «Άνθρωπος σε πτώση»: Το ρεαλιστικό έργο ενός από τους σπουδαιότερους εξερευνητές της μοντέρνας εποχής

Ο πολυβραβευμένος Ντον Ντελίλο γράφει για την ανάγκη των ανθρώπων να ανήκουν κάπου και να επικοινωνήσουν, όταν εισπράττουν από την Ιστορία οδύνη, απώλειες και χιλιάδες ερωτηματικά.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Αντώνης Καραμπατζός: Με έλκει ο μυθιστορηματικός κόσμος του Καραγάτση

The Book Lovers / Αντώνης Καραμπατζός: «Με έλκει ο μυθιστορηματικός κόσμος του Καραγάτση»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον καθηγητή Αστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνη Καραμπατζό για το πώς το έργο του Τζότζεφ Κόνραντ, του Φίλιπ Ρόθ ή η ποίηση του Κ.Π. Καβάφη ανοίγουν δρόμους στο συναίσθημα, στις ανθρώπινες σχέσεις και στην ιστορία.
THE LIFO TEAM
Ο θάνατος τής πήγαινε πολύ

Βιβλίο / Κάντι Ντάρλινγκ: Η συγκινητική ιστορία του τρανς ειδώλου και μούσας του Άντι Γουόρχολ

Η Κάντι Ντάρλινγκ προκαλούσε ανέκαθεν συμπάθεια και θαυμασμό, όχι τόσο για τα επιτεύγματά της στη σκηνή και τη μεγάλη οθόνη, όσο για την ομορφιά και την εύθραυστη αύρα της.
THE LIFO TEAM
Η Gen Z αγαπάει τη γιαγιά που πλέκει στο πανηγύρι του χωριού

The Happy Reader / Η Gen Z αγαπάει τη γιαγιά που πλέκει στο πανηγύρι του χωριού

Η Γενιά Ζ γράφει και διαβάζει, καταρρίπτοντας τα στερεότυπα. Βιογραφίες, ταξιδιωτικοί οδηγοί και υγεία οδηγούν τους Ευρωπαίους στα βιβλιοπωλεία. Οι γιοι του Μάρκες, Ροδρίγκο και Γκονζάλες, απολογούνται για το δικαίωμά τους στο έργο του πατέρα τους. Εκδοτικό γεγονός, η μετάφραση του πρώτου μυθιστορήματος του Τζέιμς Μπόλντουιν.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
«Teatro Grottesco»: Η γοτθική σκηνή της ζοφερής απελπισίας

Βιβλίο / «Teatro Grottesco»: Mια συλλογή σκοτεινών διηγημάτων από έναν μετρ του τρόμου

Κάποιοι ίσως τον γνωρίζουν από την πρώτη (και καλύτερη) σεζόν του «True Detective». Η βουτιά στις πλέον σκοτεινές πτυχές της υπαρξιακής φιλοσοφίας, η άκρως ζοφερή ατμόσφαιρα, η εικονοποιία που φλερτάρει με τη γοτθική αισθητική είναι χαρακτηριστικά του έργου του Τόμας Λιγκότι, η απουσία του οποίου από την ελληνική αγορά είναι τρανταχτή.
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΤΣΑΠΡΑΪ́ΛΗΣ
Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

The Book Lovers / Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ακύλλα Καραζήση για την αναγνωστική διαδρομή του, που ξεκινάει από τον «Τομ Σόγερ» και τη Θεσσαλονίκη, περνάει από τον ρομαντικό κόσμο της Χαϊδελβέργης και φτάνει στην Αθήνα του θεάτρου και των κειμένων.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Βιβλίο / Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Η συγγραφέας και ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά για την εποχή μας, τον χώρο της εκπαίδευσης και την ταυτότητα του νεοέλληνα.   
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Βιβλίο / «Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Ο Ντόναλντ Σασούν, ομότιμος καθηγητής Συγκριτικής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και άλλοτε στενός φίλος, συνεργάτης και επιμελητής των βιβλίων του Έρικ Χoμπσμπάουμ, μιλά στη LiFO.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Βιβλίο / Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Η συγγραφέας του βιβλίου “Diva”, Ντέζι Γκούντγουιν, τονίζει με άρθρο της στον Guardian ότι το να χαρακτηρίζει κανείς τη ζωή της κορυφαίας τραγουδίστριας τραγική, σημαίνει ότι την αδικεί κατάφωρα.
THE LIFO TEAM
Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Βιβλίο / Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Ο Βρετανός ιστορικός Πολ Κάρτλετζ αποκαθιστά την ιστορική πόλη της αρχαιότητας που αντιμετώπιζαν υπεροπτικά οι Αθηναίοι. Δείχνει πώς τα θηβαϊκά θέματα επιβιώνουν στη σύγχρονη τέχνη, γράφει για τον Επαμεινώνδα που είχε έναν μόνο τραχύ μανδύα, παρουσιάζει την κοινωνία που δημιουργεί τον Ιερό Λόχο, ένα στρατιωτικό σώμα που αποτελείται αποκλειστικά από εραστές και ερώμενους.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ