31 βιβλιοθήκες που αξίζει να επισκεφθείς στην Αθήνα

31 βιβλιοθήκες που αξίζει να επισκεφθείς στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων

Στο ιστορικό κτίριο επί της Δομοκού 2 στον Σταθμό Λαρίσης στεγάζεται η μεγαλύτερη δανειστική βιβλιοθήκη της πόλης.

Σε έναν πολυσύχναστο χώρο οι επισκέπτες μπορούν να μελετήσουν ήρεμα στα δύο αναγνωστήρια που προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, να εξερευνήσουν τους 65.000 τίτλους ποικίλης θεματολογίας που διαθέτει και να δανειστούν όποιον από αυτούς θέλουν.

Ο δανεισμός είναι δωρεάν, ενώ μέλη της μπορούν να γίνουν κάτοικοι του λεκανοπεδίου Αττικής, όχι μόνο του δήμου Αθηναίων.

Ιnfo: Δομοκού 2, Αθήνα

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Πέμ., Παρ. 09:00-19:00, Τετ. 09:00-15:00, Σάβ. 09:00-14:00)

www.opanda.gr

 

(Κεντρική εικόνα από τη βιβλιοθήκη του Παντείου Πανεπιστημίου, για πληροφορίες δείτε παρακάτω)

 

Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά

Αρχειακές συλλογές παλαιοτύπων του 16ου αιώνα, 600 χάρτες, χειρόγραφα, πειραϊκό αρχείο και εφημερίδες της κυβέρνησης ήδη από τα πρώτα χρόνια δημιουργίας του ελληνικού κράτους, είναι μόνο μερικά από εκείνα που μπορεί κανείς να αναζητήσει και να μελετήσει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πειραιά.

Οι αναγνώστες της έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν δωρεάν μερικούς από τους 100.000 τόμους που συγκεντρώνει. Η βιβλιοθήκη έχει δημιουργήσει μεγάλη λέσχη ανάγνωσης, ενώ διοργανώνει και συχνά σεμινάρια δημιουργικής γραφής και εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών.


Ιnfo: Ελευθερίου Βενιζέλου 22, Πειραιάς

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 08:00-19:00

Βιβλιοθήκη Μουσείου Μπενάκη

Η μεγαλύτερη συλλογή βιβλίων που λειτουργεί σε μουσείο στην Ελλάδα ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη. Ο κεντρικός φορέας της διαθέτει πολλά παραρτήματα, καθώς κάθε τμήμα του μουσείου χρησιμοποιεί πλέον τη δική του συλλογή βιβλίων για την καλύτερη λειτουργία του.

Τέτοια παραρτήματα έχουν δημιουργηθεί στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα που περιλαμβάνει 7.500 τόμους βιβλίων, στο τμήμα Παιχνιδιών και Παιδικής Ηλικίας που έχει 6.000 τόμους, στα Ιστορικά Αρχεία με 10.000 τόμους, στα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής με 4.500 τόμους, στα Φωτογραφικά Αρχεία με 6.000 τόμους και στο Βιβλιολογικό Εργαστήρι «Φίλιππος Ηλιού» με 7.500 τόμους.

Οι βιβλιοθήκες δεν είναι δανειστικές, αλλά δίνουν τη δυνατότητα παροχής φωτοτυπιών, φωτογραφιών και ψηφιακών εκτυπώσεων, ενώ υπάρχει επίσης μηχανογραφημένος online κατάλογος.


Ιnfo: Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας

Ωράριο λειτουργίας: Τετ., Παρ. 10:00-18:00, Πέμ., Σάβ. 10:00-00:00, Κυρ. 10:00-16:00

www.benaki.gr

 

31 βιβλιοθήκες που αξίζει να επισκεφθείς στην Αθήνα Facebook Twitter
Πύργος Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Φωτο: Νίκος Καρανικόλας

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Μετά από 189 χρόνια λειτουργίας στην ιστορική της έδρα, στο Βαλλιάνειο Κτίριο της Πανεπιστημίου, η Εθνική Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε το 2018 στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που σχεδιάστηκε από τον διάσημο Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.

Σε έναν χώρο με συνολικά 725 θέσεις αναγνωστών οι επισκέπτες μπορούν να μελετήσουν ανάμεσα σε χιλιάδες βιβλία και αρχεία του ελληνικού κράτους.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη διοργανώνει, επίσης, εκδηλώσεις και αφιερώματα σε ιστορικά γεγονότα και μορφές της παγκόσμιας τέχνης, με πιο πρόσφατη αυτό στον Λεονάρντο ντα Βίντσι. Το παράρτημα στο Βαλλιάνειο Μέγαρο συνεχίζει να λειτουργεί ως αναγνωστήριο εφημερίδων.


Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (έδρα), Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Ωράριο λειτουργίας: (προς το παρόν) Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00, επίσημες αργίες και Σαββατοκύριακα κλειστά

(Ανοιχτά αναγνωστήρια: 6:00-24:00 καθημερινά και στις επίσημες αργίες)

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Βαλλιάνειο Μέγαρο, Πανεπιστημίου 32, Αθήνα

Ωράριο λειτουργίας: (προς το παρόν) Δευτ.-Παρ. 09:00-17:00, επίσημες αργίες και Σαββατοκύριακα κλειστά

www.nlg.gr

Βιβλιοθήκη Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης

Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στεγάζεται μια εξαιρετικά χρήσιμη βιβλιοθήκη για κάθε επιστήμονα, ερευνητή και φοιτητή όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στη χώρα.

Δύο χιλιάδες τίτλοι περιοδικών σε έντυπη μορφή, πάνω από 14.000 τίτλοι σε ηλεκτρονική μορφή, 26.750 ηλεκτρονικά βιβλία, 50 διεθνείς βάσεις δεδομένων και χιλιάδες διδακτορικές διατριβές του Εθνικού Αρχείου για όλα τα γνωστικά πεδία.

Στο ισόγειο του τριώροφου κτιρίου της βιβλιοθήκης υπάρχει το αναγνωστήριο, το οποίο παράλληλα λειτουργεί και ως χώρος συνάντησης, συνδιαλλαγής και εργασίας.


Ιnfo: Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 08:00-20:00

www.ekt.gr

Βιβλιοθήκη Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Η βιβλιοθήκη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες τεχνικές βιβλιοθήκες της χώρας.

Η συλλογή της περιλαμβάνει περισσότερους από 60.000 τίτλους βιβλίων, 1.300 περιοδικές συλλογές του ΤΕΕ και 2.200 τόμους από το επιστημονικό του έργο, κατάλληλους για τους μηχανικούς και τα υπόλοιπα μέλη του Επιμελητηρίου.

Είναι δανειστική και δικαίωμα δανεισμού έχουν όλοι οι χρήστες της με επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή κάρτας μέλους του ΤΕΕ. Εξαιρούνται οι εγκυκλοπαίδειες, τα λεξικά, περιοδικές εκθέσεις και υλικό του αρχείου, η μελέτη των οποίων μπορεί να γίνει μόνο επιτόπου.


Ιnfo: Λέκκα 23-25, Αθήνα

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ., Πέμ. 08:00-20:00, Τρ., Τετ., Παρ. 08:00-15:00

web.tee.gr

Βιβλιοθήκη Ευγενιδείου

Στο κεντρικό κτίριο του Ευγενιδείου Ιδρύματος στη λεωφόρο Συγγρού λειτουργεί από το 1966 βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο, όπου συχνάζουν καθημερινά μαθητές και φοιτητές, καθώς εκεί μπορούν να βρουν πολλά από τα εκπαιδευτικά βοηθήματα που χρειάζονται για τη μελέτη τους.

Η λειτουργία της χαρακτηρίζεται επίσημα εκπαιδευτική, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα θετικών επιστημών και τεχνολογίας, ενώ σ' αυτήν μπορούν πια να απευθύνονται από το 2007 άτομα άνω των 40 ετών που θέλουν να μάθουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ιnfo: Λεωφόρος Συγγρού 387, Αθήνα

Ωράριο λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 08:30-20:00, Δευτ., Σάβ. 08:30-15:30

www.eef.edu.gr

 

31 βιβλιοθήκες που αξίζει να επισκεφθείς στην Αθήνα Facebook Twitter
Ωνάσειος Βιβλιοθήκη. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη

Σε ένα νεοκλασικό στην Πλάκα, δίπλα στα προσωπικά αντικείμενα του Αριστοτέλη Ωνάση από το γραφείο του στο Μόντε Κάρλο και τη θαλαμηγό του, στα οποία περιλαμβάνεται και το εμβληματικό πιάνο της Μαρίας Κάλλας, είναι συγκεντρωμένες μερικές από τις πιο σπάνιες και δυσεύρετες συλλογές αρχείων, εκδόσεων και έργων τέχνης που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα.

Πριν από λίγες ημέρες το Ίδρυμα Ωνάση ανακοίνωσε πως θα δημιουργηθεί ακριβώς δίπλα στη βιβλιοθήκη ένας χώρος που θα φιλοξενήσει κατ' αποκλειστικότητα το Αρχείο Καβάφη.

Παράλληλα, μετά την πολύ πρόσφατη ολοκλήρωση των εργασιών ψηφιοποίησής του, αναγνώστες και αναλυτές μπορούν να εξερευνούν με ένα κλικ στην ιστοσελίδα του ιδρύματος το σύνολο των έργων του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή.

Ιnfo: Λεωφόρος Αμαλίας 56, Πλάκα

Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή στο κοινό μέσα από τη συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση.

Προγραμματισμένες επισκέψεις που απευθύνονται σε ακαδημαϊκούς, πανεπιστημιακούς, φοιτητές και ερευνητές μπορούν να οργανωθούν κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος. Όλες οι επισκέψεις είναι δωρεάν.

www.onassis.org

Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων

Στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων μπορεί κανείς να μελετήσει, να εξερευνήσει και να λάβει γνώση όλων των κοινοβουλευτικών εργασιών κατά τη διάρκεια των ετών. Σήμερα, λόγω του μεγάλου όγκου των συλλογών, των πρακτικών και των βιβλίων που καλύπτουν το πεδίο των κοινωνικών και των ιατρικών επιστημών, η βιβλιοθήκη στεγάζεται σε δύο κτίρια.

Διαθέτει σπάνια ντοκουμέντα στα οποία το κοινό έχει πρόσβαση, ενώ εξαιρετικά χρήσιμο είναι το εκτενέστατο αρχείο ελληνικών εφημερίδων που διαθέτει και χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Κεντρική Βιβλιοθήκη, Κοινοβούλιο

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 09:00 - 20:30, Σάβ. 09:00-14:00

Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, Λένορμαν 218, Αθήνα

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ., Τρ. 09:00-18:00, Τετ., Πέμ., Παρ. 09:00-15:00, Σάβ. 09:00-14:00

library.parliament.gr

Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ

H βιβλιοθήκη του Ελληνικού και Ιστορικού Αρχείου του ΜΙΕΤ καλύπτει μεγάλο μέρος της εκδοτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα του 19ου, του 20ού και του 21ου αιώνα.

Περιέχει πάνω από 100.000 τίτλους λογοτεχνικών και ιστορικών βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων και ημερολογίων, τα οποία, λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, αποτελούν σημαντικές πηγές γνώσης σχετικά με την οικονομική και κοινωνική ζωή των Ελλήνων εκείνων των περιόδων. Ξεχωρίζει η συλλογή των σχολικών βιβλίων από τα πρώτα χρόνια του ελληνικού κράτους.

Στην ιστοσελίδα του ιδρύματος, μάλιστα, από τον Οκτώβριο του 2015 μπορεί κανείς με ένα κλικ να εξερευνήσει συνολικά 6.000 βιβλία, έναν πλούτο ανεκτίμητης αξίας.


Ιnfo: Αγίου Ανδρέου 5, Αθήνα

Ωράριο λειτουργίας: Τρ., Πέμ. 09.00-14.00

www.elia.org.gr

 

31 βιβλιοθήκες που αξίζει να επισκεφθείς στην Αθήνα Facebook Twitter
Γενικά Αρχεία του Κράτους

 

Γενικά Αρχεία του Κράτους

Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους φυλάσσεται ένα τεράστιο υλικό από αρχεία και έγγραφα γύρω από τη διοικητική, οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ζωή του ελληνικού κράτους από τα πρώτα χρόνια της σύστασής του.

Στον επιβλητικό χώρο υπάρχει αναγνωστήριο, το οποίο λειτουργεί όλες τις εργάσιμες μέρες.

Οι ερευνητές που θέλουν να έχουν πρόσβαση στο τεράστιο υλικό πρέπει πρώτα να κάνουν σχετική αίτηση και εφόσον εγκριθεί μπορούν να μελετούν καθημερινά έως και πέντε φακέλους αρχειακού υλικού.

Ιnfo: Δάφνης 61, Ψυχικό

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 09:00-15:00 (το αρχειακό υλικό χορηγείται από τις 09:00 έως τις 13:00)

www.gak.gr

Βιβλιοθήκη του Βυζαντινού Μουσείου

Στη συγκεκριμένη βιβλιοθήκη, η οποία στεγάζεται σε έναν χώρο που σου δίνει την εντύπωση πως βρίσκεσαι στην εξοχή, αν και είσαι μόλις μερικά μέτρα μακριά από τη Βασιλίσσης Σοφίας, καταφεύγουν επιστήμονες και πολίτες που θέλουν να ασχοληθούν με τη ζωή στο Βυζάντιο.

Διαθέτει περίπου 15.000 χιλιάδες τόμους, πολλοί εκ των οποίων είναι δωρεές μεγάλων βυζαντινολόγων της χώρας και μπορούν να μελετηθούν στο ειδικό αναγνωστήριο που έχει δημιουργηθεί γύρω από τα βιβλιοστάσια και μπορεί να χωρέσει μέχρι και 8 αναγνώστες.

Οι επισκέπτες μπορούν να φωτοτυπήσουν μέρη των βιβλίων. Εξαιρούνται μερικές παλιές εκδόσεις.


Ιnfo: Βασιλίσσης Σοφίας 22, Αθήνα

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ., Παρ. 09:00-14:30

www.byzantinemuseum.gr

Βιβλιοθήκη Ακαδημίας Αθηνών

Στα βιβλιοστάσια μίας από τις ιστορικότερες βιβλιοθήκες της χώρας συγκεντρώνονται κειμήλια του ελληνικού πολιτισμού, προσβάσιμα τόσο στους ερευνητές του ιδρύματος όσο και στο ευρύ κοινό.

Στα διάφορα δωμάτιά της βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ιστορικοί χάρτες του κόσμου.

Στον χώρο διοργανώνονται ξεναγήσεις, ενώ στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας Αθηνών έχουν αναρτηθεί αρχεία, π.χ. βιβλία γραμμένα στα καραμανλίδικα από ορθόδοξους Τουρκόφωνους της Μικράς Ασίας, σπάνια ελληνικά σχολικά βιβλία, ακόμη και εκδόσεις των Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης.


Ιnfo: Πανεπιστημίου 28, 106 79

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 09:00-15:00

www.academyofathens.gr

Βιβλιοθήκη ΕΚΚΕ

Μέσα από 35.000 τόμους βιβλίων οι επισκέπτες της βιβλιοθήκης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, όπως η φιλοσοφία, η ιστορία, η οικολογία, η μετανάστευση.

Η βιβλιοθήκη που βρίσκεται εντός του κτιρίου του ΕΚΚΕ και ιδρύθηκε υπό την αιγίδα της UNESCO έχει εξασφαλίσει πρόσβαση στον διεθνή οργανισμό Thomson Scientific, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους ερευνητές και στους φοιτητές να αντλήσουν πληροφορίες από 8.500 ηλεκτρονικά περιοδικά και 36 εκατομμύρια βιβλιογραφικές αναφορές.

Διαθέτει αναγνωστήριο με θέσεις εργασίας για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να φωτοτυπήσει το έντυπο υλικό.


Ιnfo: Κρατίνου 9 & Αθηνάς, Αθήνα, 4ος όροφος

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 9.30-15.00

www.ekke.gr

31 βιβλιοθήκες που αξίζει να επισκεφθείς στην Αθήνα Facebook Twitter
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

Η βιβλιοθήκη που ιδρύθηκε από τον διπλωμάτη Ιωάννη Γεννάδιο στεγάζεται σε έναν πολύ όμορφο χώρο, ακριβώς απέναντι από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.

Οι επισκέπτες της, πέρα από βιβλία των οποίων η ιστορία εντοπίζεται ακόμα και στον 15ο αιώνα ‒ο συνολικός αριθμός των τίτλων ξεπερνά τους 125.000‒, μπορούν να δουν από κοντά χάρτες των θαλασσών 500 και πλέον ετών, πίνακες εμπνευσμένους από τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, ακόμα και το στεφάνι με το οποίο οι Μεσολογγίτες έθαψαν τον φιλέλληνα λόρδο Βύρωνα.

Ιnfo: Σουηδίας 61, Αθήνα

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Τετ. Παρ. 09:00-17:00, Πέμ. 09:00-20:00, Σάβ. 09:00-14:00)

www.ascsa.edu.gr

Βιβλιοθήκη Αστεροσκοπείου Αθηνών

Στο ισόγειο του ιστορικού κτιρίου Σίνα, δίπλα σε σπάνια τηλεσκόπια στεγάζεται η βιβλιοθήκη του Εθνικού Αστεροσκοπείου, στην οποία μπορεί κανείς να εξερευνήσει ένα πλήθος επιστημονικών συγγραμμάτων, περιοδικών και εκδόσεων σημαίνουσας αστρονομικής αξίας.

Μεταξύ αυτών, το ιστορικό βιβλίο του Χρύσανθου Νοταρά Εισαγωγή εις τα γεωγραφικά και σφαιρικά που εκδόθηκε το 1716 στο Παρίσι.

Ιnfo: Λόφος Νυμφών, Θησείο

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 10:00-15:00

www.noa.gr

Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Λασκαρίδου

Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λασκαρίδου χωρίζεται σε δύο τμήματα: στη δανειστική και στην ιστορική.

Στην ιστορική, η οποία στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό στην Ακτή Μουτσοπούλου, είναι συγκεντρωμένα τα 250.000 βιβλία, μεταξύ των οποίων μερικά πολύ σπάνια από τα πρώτα χρόνια της τυπογραφίας που είναι διαθέσιμα σε ερευνητές και επιστήμονες.

Η δανειστική βιβλιοθήκη, από την άλλη, διαθέτει 30.000 τίτλους με ιδιαίτερη έμφαση στο ναυτικό κομμάτι, ενώ για να δανειστεί κανείς πρέπει να καταλάβει ένα ποσό της τάξεως των 15 ευρώ κάθε χρόνο.


Ιστορική Βιβλιοθήκη, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 09:00-17:00

Δανειστική Βιβλιοθήκη, Κουντουριώτου 173, Πειραιάς

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 09:00 - 20:00, Σάβ. 09:00-14:00

www.laskaridisfoundation.org

31 βιβλιοθήκες που αξίζει να επισκεφθείς στην Αθήνα Facebook Twitter
Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λασκαρίδου χωρίζεται σε δύο τμήματα: στη δανειστική και στην ιστορική. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ξενόγλωσσες

Βιβλιοθήκη Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Στο Κολωνάκι βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες συγγραμμάτων στην αγγλική γλώσσα στην Ελλάδα.

Δεν απευθύνεται μόνο σε φοιτητές της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και των αγγλόφωνων κολεγίων της χώρας, καθώς στη συγκεκριμένη βιβλιοθήκη, που στεγάζεται στον ευρύχωρο τέταρτο όροφο του κτιρίου, μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι οι Αθηναίοι.

Στα βιβλιοστάσια που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στο αναγνωστήριο βρίσκονται 35.000 τίτλοι βιβλίων, ενώ η ηλεκτρονική συλλογή της φτάνει τα 250.000 ψηφιακά βιβλία και συνολικά τα 10 εκατομμύρια επιστημονικά άρθρα προς έρευνα και δανεισμό από τους φοιτητές ακόμη και των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας.

Ιnfo: Μασσαλίας 22, Αθήνα

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Πέμ. 9:30-19:00, Παρ. 9:30-18:30

www.hau.gr

Βιβλιοθήκη Octave Merlier - Γαλλικού Ινστιτούτου

Άλλη μία ξενόγλωσση και συνάμα δανειστική βιβλιοθήκη είναι αυτή του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Στον 3ο όροφο του κτιρίου που βρίσκεται στις παρυφές του Λυκαβηττού ο αναγνώστης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 40.000.

Η βιβλιοθήκη Octave Merlier απευθύνεται σε όλους τους Αθηναίους που θέλουν να μάθουν ή να διδάξουν γαλλικά, ενώ υπάρχει ειδικό τμήμα με 8.000 τίτλους αποκλειστικά για τα παιδιά και τους εφήβους.


Ιnfo: Σινά 31, Αθήνα

Ωράριο λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 10:00-19:00, Σάβ. 09.00-14:00

www.ifa.gr

Βιβλιοθήκη Ινστιτούτου Γκαίτε

Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη αποτελεί ουσιαστικά έναν πολυχώρο συνδιαλλαγής και μελέτης της γερμανικής γλώσσας, καθώς, πέρα από τους χιλιάδες τίτλους βιβλίων που μπορεί κανείς να δανειστεί με την εγγραφή του σε αυτήν και τα εκατοντάδες περιοδικά και τις εφημερίδες που είναι ψηφιοποιημένα, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει σε ειδικά προγράμματα του ινστιτούτου, στα οποία μπορεί να συζητήσει για τη γερμανική κουλτούρα, ακόμη και να συμβουλευτεί τους καθηγητές του ινστιτούτου σε θέματα εκμάθησης της γλώσσας.

Ιnfo: Ομήρου 14-16, Αθήνα

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ., Πέμ. 11:00-20:00, Παρ. 11:00-15:00, Σάβ. 11:00-14:00

www.goethe.de

Βιβλιοθήκη Ινστιτούτου Θερβάντες

Στην οδό Σκουφά, λίγα μόλις μέτρα από το κέντρο της Αθήνας, φυλάσσεται η μεγαλύτερη δεξαμενή ισπανικών και ισπανόφωνων γραμμάτων στη χώρα.

Η βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Θερβάντες καλύπτει όλη την γκάμα της ισπανόφωνης κουλτούρας, καθώς διαθέτει από λεξικά, εγκυκλοπαίδειες και βοηθήματα εκμάθησης της γλώσσας ‒πολλά εκ των οποίων είναι μεταφρασμένα στα ελληνικά‒ μέχρι έργα τέχνης, κόμικς, κινηματογραφικά έργα ακόμα και μουσικές συλλογές.

Έχει καθιερωθεί, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια η Λέσχη Ανάγνωσης, με τους συμμετέχοντες να κάνουν ανάγνωση διηγημάτων γνωστών Λατίνων συγγραφέων μπροστά στο κοινό.


Ιnfo: Σκουφά 31, Αθήνα

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ., Πέμ. 11:00-14:30, Τρ., Τετ. 11:00-14:30 & 16:00-20:00, Παρ. 11:00-14:30 και 16:00-18:30

atenas.cervantes.es

Βιβλιοθήκη Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου

Στη βιβλιοθήκη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου που στεγάζεται σε ένα επιβλητικό και σημαίνουσας αρχιτεκτονικής σημασίας κτίριο απέναντι από το Πολυτεχνείο στην Πατησίων μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή με τον πλούτο της ιταλικής λογοτεχνίας ανά τους αιώνες, από την αρχαία ρωμαϊκή γραμματεία και την ιταλική αναγέννηση μέχρι τη σύγχρονη ιταλική τέχνη, την όπερα, τη λογοτεχνία, το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Η βιβλιοθήκη διαθέτει, επίσης, εκτεταμένη ταινιοθήκη και δισκοθήκη, η οποία περιλαμβάνει, εκτός από μουσικά έργα, απαγγελίες μεγάλων λογοτεχνικών έργων, όπως η Θεία Κωμωδία.

Ιnfo: 28ης Οκτωβρίου 47, Αθήνα

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ. 11:00-14:00, Τετ. 14:00-17:00, Πέμ. 13:00-16:00

iicatene.esteri.it

31 βιβλιοθήκες που αξίζει να επισκεφθείς στην Αθήνα Facebook Twitter
Athens Comics Library

Ειδικών Ενδιαφερόντων

Athens Comics Library

Ελληνικά κόμικς, αμερικανικά graphic novels, ευρωπαϊκά BD, ακόμη και γιαπωνέζικα manga υπάρχουν στα ράφια τους διαφορετικής αυτής βιβλιοθήκης που στεγάζεται εδώ και μερικά χρόνια στο πέτρινο κελάρι ενός ιστορικού κτιρίου αρχιτεκτονικής του Ερνέστο Τσίλερ στο Impact Hub Athens.

Γύρω από τα βιβλιοστάσια υπάρχει αναγνωστήριο, ωστόσο οι επισκέπτες του μπορούν να δανειστούν επί πληρωμή πολλά από τα κόμικς μέχρι και για δύο βδομάδες. Εκτός των άλλων, διαθέτει τίτλους που απευθύνονται αποκλειστικά σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.


Ιnfo: Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή

Ωράριο λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 16:00-20:00, Σάβ. 12:00-16:00

www.athenscomicslibrary.gr

Βιβλιοθήκη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος

Αν από μόνη της η Ταινιοθήκη της Ελλάδος αποτελεί παρακαταθήκη του ελληνικού και όχι μόνο κινηματογράφου, με αρχεία και ντοκουμέντα ήδη από τις απαρχές του, στη βιβλιοθήκη του μουσείου της φυλάσσονται όλα τα σενάρια, οι αφίσες και οι φωτογραφίες των ταινιών της.

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί: 15.000 αυθεντικές φωτογραφίες, 800 αρνητικά φωτογραφιών, 2.600 αφίσες ελληνικών ταινιών και άλλες 1.500 ξένων, 40.000 τεκμήρια από συλλογές και καταλόγους ειδικών προβολών, φεστιβάλ, μονόφυλλα, 1.500 ακαδημαϊκοί κινηματογραφικοί τίτλοι και 5.000 περιοδικά.


Ιnfo: Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 09:00-15:00

www.tainiothiki.gr

Βιβλιοθήκη του Εθνικού Θεάτρου

Στα βιβλιοστάσια της βιβλιοθήκης του Εθνικού Θεάτρου που στεγάζεται στο κτίριο ΡΕΞ συγκεντρώνονται μερικά από τα πιο σπάνια ανέκδοτα ελληνικά θεατρικά έργα, αντίγραφά τους, ακόμα και ντοσιέ απ' τα πορτρέτα των ηθοποιών που έπαιξαν σ' αυτά και παρτιτούρες ορισμένων παραστάσεων που δόθηκαν στο θέατρο.

Οι επισκέπτες της μπορούν να παρακολουθήσουν βιντεοσκοπημένα όλα τα έργα από το 1995 και μετά, ενώ έχει ψηφιοποιηθεί και είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου μοναδικό υλικό που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει παλιά προγράμματα παραστάσεων, μέχρι και μερικές ηχογραφήσεις από το 1965.

Ιnfo: Φειδίου 5, Αθήνα

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 08:00-16:00

www.n-t.gr

Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Η βιβλιοθήκη του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής που στεγάζεται στο Μέγαρο Μουσικής αποτελεί τη μεγαλύτερη μουσική βιβλιοθήκη της χώρας και συνάμα έναν πολυχώρο μελέτης, ανάγνωσης και παραγωγής μουσικής. Διαθέτει αναγνωστήριο 40 θέσεων, παιδική βιβλιοθήκη, αίθουσες μελέτης μουσικών οργάνων, η είσοδος στην οποία είναι ελεύθερη κατόπιν κράτησης στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Κοινού, και αίθουσες πολυμέσων.

Πληθωρικό είναι το αρχείο της βιβλιοθήκης, το οποίο συγκροτείται από 84.000 βιβλία και παρτιτούρες και 22.000 ηχογραφήσεις.

Δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να δανειστεί τίτλους μόνο με την εγγραφή του στο μητρώο της, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι των έργων της είναι ψηφιοποιημένο, π.χ. το τεράστιο και εντυπωσιακό σε μέγεθος αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη.


Ιnfo: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, Αθήνα

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Πέμ. Παρ. 10:00-16:45, Τετ. 10:00-19:00

www.mmb.org.gr

Παιδικές Βιβλιοθήκες

Παιδική - Εφηβική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων

Έναν ειδικό χώρο που απευθύνεται στα παιδιά του λεκανοπεδίου της Αττικής έχει δημιουργήσει ο δήμος Αθηναίων στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό.

Πάνω στα ράφια και στα τραπεζάκια που είναι σχεδιασμένα για παιδιά ηλικίας από 6 έως 15 ετών συγκεντρώνονται εκατοντάδες βιβλία που καλύπτουν όλο το φάσμα των γνώσεων, επιτραπέζια παιχνίδια ακόμα και υπολογιστές για πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Η βιβλιοθήκη πραγματοποιεί αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με σχολεία, ενώ παραμένει δανειστική.


Ιnfo: Λάμψα & Τριφυλίας, Αμπελόκηποι

Ωράριο Λειτουργίας: Τρ., Παρ. 12:00-19:00, Τετ., Πέμ. 09:00-15:00, Σάβ. 10:00-14:00

www.opanda.gr

Παιδική Βιβλιοθήκη Εθνικού Κήπου

Μέσα στον Εθνικό Κήπο, λίγα μέτρα από την πλατεία Συντάγματος βρίσκεται μια «κρυμμένη» βιβλιοθήκη για παιδιά.

Σε ένα μικρό πέτρινο σπίτι δίπλα στα δέντρα και τις φυλλωσιές βρίσκεται ένας χώρος που διαθέτει δύο αναγνωστήρια και μια αίθουσα παραμυθιού, παιδικών κατασκευών και μουσικής ακρόασης.

Η πλειονότητα των βιβλίων, το σύνολο των οποίων σήμερα φτάνει τα 6.000, είναι στα ελληνικά, δεν λείπουν όμως και τα ξενόγλωσσα.


Ιnfo: Εντός του Εθνικού Κήπου

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 09:00-5:00

31 βιβλιοθήκες που αξίζει να επισκεφθείς στην Αθήνα Facebook Twitter
Στο κεντρικό νεοκλασικό κτίριο του Παντείου Πανεπιστημίου στεγάζεται μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες κοινωνικών και πολιτικών επιστημών στη χώρα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πανεπιστημιακές

Βιβλιοθήκη ΑΣΚΤ

Σε έναν υπερσύγχρονο χώρο, σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Σουζάνα και Δημήτρη Αντωνακάκη, φιλοξενείται από τον Ιανουάριο του 2017 η νέα βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Πάνω στα νέα σιδερένια βιβλιοστάσια έχουν τοποθετηθεί οι 64.000 τίτλοι βιβλίων που ανήκουν στην παλιότερη σχολή εικαστικών τεχνών στη χώρα, οι 5.000 τόμοι οπτικοακουστικού υλικού και οι 510 τίτλοι περιοδικών, εκ των οποίων αρκετοί είναι ενεργοί.

Η νέα διώροφη βιβλιοθήκη καλύπτει 4.780 τ.μ., ενώ στον πρώτο όροφο μπορεί κανείς να μελετήσει στα αναγνωστήρια, στις μικρότερες περιοχές μελέτης, ακόμη και στον αίθριο με τα μαρμάρινα τραπέζια.


Ιnfo: Πειραιώς 256, Άγ. Ι. Ρέντης

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Πέμ. 8:30-19:00, Παρ. 8:30-16:00

www.library.asfa.gr

Βιβλιοθήκη Παντείου

Στο κεντρικό νεοκλασικό κτίριο του Παντείου Πανεπιστημίου στεγάζεται μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες κοινωνικών και πολιτικών επιστημών στη χώρα.

Η βιβλιοθήκη δεν απευθύνεται μόνο στους φοιτητές του Παντείου αλλά είναι προσβάσιμη σε όλους, ενώ είναι φτιαγμένη έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει από κάθε σημείο οπτική επαφή και με τα τέσσερα διαζώματά της, συνολικής έκτασης 1.900 τ.μ.

Οι 95.000 τίτλοι βιβλίων της καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα μελέτης από την Ιστορία μέχρι και τη λογοτεχνία, ενώ, πέραν της επιτόπιας έρευνας και της φωτοτύπησης, τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του πανεπιστημίου έχουν το δικαίωμα δανεισμού συγγραμμάτων.

Ιnfo: Λεωφόρος Συγγρού 136, Καλλιθέα

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 08:00-20:00

www.library.panteion.gr

Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Τον περασμένο Ιανουάριο εγκαινιάστηκε η ενοποιημένη πια Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ στην πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου.

Οι μέχρι πρότινος 16 βιβλιοθήκες των 12 τμημάτων της που λειτουργούσαν παράλληλα συνενώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ένα νεόδμητο κτίριο συνολικά 7.500 χιλιάδων τ.μ. παραπλεύρως της Σχολής, η οποία συνδέεται μαζί της μέσω μιας πεζογέφυρας.

Ο όγκος των 500.000 βιβλίων είναι τεράστιος και δίνει τη δυνατότητα σε αναγνώστες και φοιτητές να αναζητήσουν και να μελετήσουν τίτλους βιβλίων από μια ευρεία γκάμα ακαδημαϊκών κατευθύνσεων, από τη φιλολογία και την Ιστορία μέχρι τις θεατρικές σπουδές.


Ιnfo: Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 08:30-15:30

phil.lib.uoa.gr

Βιβλίο
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εγκαινιάστηκε η εντυπωσιακή βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής - Τρεις όροφοι με έναν μοναδικό θησαυρό βιβλίων

Culture / Εγκαινιάστηκε η εντυπωσιακή βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής - Τρεις όροφοι με έναν μοναδικό θησαυρό βιβλίων

Στα ράφια της βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής βρίσκονται περίπου 500.000 βιβλία, πάπυροι και χειρόγραφα, περίπου 20.000 σπάνιες και πολύτιμες εκδόσεις, 3.800 τίτλοι περιοδικών και εκδόσεις που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα μέχρι και σήμερα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

The Book Lovers / Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ακύλλα Καραζήση για την αναγνωστική διαδρομή του, που ξεκινάει από τον «Τομ Σόγερ» και τη Θεσσαλονίκη, περνάει από τον ρομαντικό κόσμο της Χαϊδελβέργης και φτάνει στην Αθήνα του θεάτρου και των κειμένων.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Βιβλίο / Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Η συγγραφέας και ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά για την εποχή μας, τον χώρο της εκπαίδευσης και την ταυτότητα του νεοέλληνα.   
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Βιβλίο / «Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Ο Ντόναλντ Σασούν, ομότιμος καθηγητής Συγκριτικής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και άλλοτε στενός φίλος, συνεργάτης και επιμελητής των βιβλίων του Έρικ Χoμπσμπάουμ, μιλά στη LiFO.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Βιβλίο / Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Η συγγραφέας του βιβλίου “Diva”, Ντέζι Γκούντγουιν, τονίζει με άρθρο της στον Guardian ότι το να χαρακτηρίζει κανείς τη ζωή της κορυφαίας τραγουδίστριας τραγική, σημαίνει ότι την αδικεί κατάφωρα.
THE LIFO TEAM
Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Βιβλίο / Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Ο Βρετανός ιστορικός Πολ Κάρτλετζ αποκαθιστά την ιστορική πόλη της αρχαιότητας που αντιμετώπιζαν υπεροπτικά οι Αθηναίοι. Δείχνει πώς τα θηβαϊκά θέματα επιβιώνουν στη σύγχρονη τέχνη, γράφει για τον Επαμεινώνδα που είχε έναν μόνο τραχύ μανδύα, παρουσιάζει την κοινωνία που δημιουργεί τον Ιερό Λόχο, ένα στρατιωτικό σώμα που αποτελείται αποκλειστικά από εραστές και ερώμενους.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Συζητώντας για ένα θέμα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας, τους δωσίλογους της Κατοχής

Βιβλίο / Oι δωσίλογοι, ένα θέμα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας

Μέσα από την έρευνά του σε αρχεία που μέχρι σήμερα παραμένουν κλειστά ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης εξετάζει τα γεγονότα και τα πρόσωπα που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές σε μια πολύπαθη και αιματηρή για την Αθήνα περίοδο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το πρώτο μυθιστόρημα της Καλλιρρόης Παρούση μπήκε στα ευπώλητα από στόμα σε στόμα

Βιβλίο / Το πρώτο μυθιστόρημα της Καλλιρρόης Παρούση μπήκε στα ευπώλητα από στόμα σε στόμα

Το Λίγα Λόγια για μένα της Καλλιρρόης Παρούση είναι ένα μυθιστόρημα με ποιητικό λόγο που το νεανικό κοινό το ανακάλυψε μέσω word of mouth. Και όπως λέει και ένας φίλος της «ένα καλό βιβλίο είναι σαν μία νάρκη, δεν ξέρεις σε ποιανού την ψυχή θα σκάσει».
M. HULOT
Γκαζμέντ Καπλάνι «Με λένε Ευρώπη»

Το πίσω ράφι / «Με λένε Ευρώπη»: Το βιβλίο ενός Αλβανού μετανάστη για τις περιπέτειές του στην Ελλάδα

Ο Γκαζμέντ Καπλάνι εναλλάσσει την εμπειρία του στην Ελλάδα με τις μικρές οδύσσειες ανθρώπων που άφησαν πίσω την πατρίδα τους, σε ένα βιβλίο που κινείται διαρκώς μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας και καταπιάνεται με το ανεξάντλητο θέμα της μετανάστευσης και της ταυτότητας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ο Larry Gus διάβασε τον «Οδυσσέα» του Τζόις περπατώντας τους δρόμους της Αθήνας

The Book Lovers / Ο Larry Gus διάβασε τον «Οδυσσέα» του Τζόις περπατώντας τους δρόμους της Αθήνας

O Νίκος Μπακουνάκης συζητά με τον μουσικό και συνθέτη Larry Gus, aka Παναγιώτη Μελίδη, για τα βιβλία που επηρέασαν τη μουσική του. Πρόκειται για έναν εντελώς ιδιοσυγκρασιακό αναγνώστη.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
«Μέχρι τον Αύγουστο»: Το ‘χαμένο’ μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έπρεπε να παραμείνει χαμένο

Βιβλίο / «Μέχρι τον Αύγουστο»: Το «χαμένο» μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έπρεπε να παραμείνει χαμένο

Το βιβλίο προσφέρει στιγμιαίες απολαύσεις, αλλά είναι ολοφάνερα ημιτελές και πολλά σημεία του μοιάζουν τόσο κακογραμμένα που καθιστούν απολύτως κατανοητή την επιθυμία του συγγραφέα να μην εκδοθεί ποτέ.
THE LIFO TEAM
Ο σουρεαλιστικός «συντε(λο)γοτεχνικός» κόσμος του Αχιλλέα ΙΙΙ

Βιβλίο / Ο σουρεαλιστικός «συντε(λο)γοτεχνικός» κόσμος του Αχιλλέα ΙΙΙ

Ο βραβευμένος συγγραφέας που μόλις κυκλοφόρησε τη συλλογή διηγημάτων του με τον διφορούμενο τίτλο «Τέλος Πάντων» εξηγεί, μεταξύ πολλών άλλων, γιατί τον απασχολούσε συνέχεια το τέλος του κόσμου, σε σημείο που του έγινε εμμονή.
M. HULOT
Πέρα από τις Ακυβέρνητες πολιτείες: O Τσίρκας, ο Σεφέρης, ο Κοτζιάς και η Χούντα του 1967

Lifo Mini – Series / Πέρα από τις Ακυβέρνητες Πολιτείες: O Τσίρκας, ο Σεφέρης, ο Κοτζιάς και η Χούντα του '67

H Κωνσταντίνα Βούλγαρη σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Στρατή Τσίρκα, μιλά για τη φιλία του με τον Σεφέρη, την πολιτική του δράση μέσα στη Δικτατορία, αλλά και για το πώς έπεισε τον Παύλο Ζάννα να μεταφράσει Προυστ, μέσα στη φυλακή. Στο podcast ακούγονται για πρώτη φορά αποσπάσματα από διάλεξη που είχε δώσει ο Σ. Τσίρκας μαζί με τον Α. Kοτζιά.
THE LIFO TEAM
Σέρχιο Πιτόλ «Συζυγική ζωή»

Το Πίσω Ράφι / «Η συζυγική ζωή»: Η απολαυστική σάτιρα του Σέρχιο Πιτόλ για τις δηλητηριασμένες σχέσεις

Μέσα από τις απέλπιδες προσπάθειες μιας γυναίκας ν’ απαλλαγεί οριστικά από τον άπιστο σύζυγό της, με τη λοξή και ειρωνική ματιά του, ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους Λατινοαμερικανούς συγγραφείς μεταμορφώνει σε φάρσα αυτό που άλλοι θα έβλεπαν ως τραγωδία.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Paul Lynch

Βιβλίο / Paul Lynch: «Υπάρχουν συγγραφείς που παίζουν στο κέντρο του γηπέδου, εγώ παίζω στα άκρα»

Ο πέμπτος Ιρλανδός συγγραφέας που παίρνει το Booker εξηγεί στη Βένα Γεωργακοπούλου γιατί στην Ιρλανδία βγαίνουν τόσο σημαντικά βιβλία, περιγράφει πως σε μια λαϊκή σχολίασαν το βραβευμένο βιβλίο του ως «πολύ μαύρο» και πως αν καθόταν να γράψει κάτι για να κερδίσει, αυτό δεν θα ήταν το «Τραγούδι του προφήτη».
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ