Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
18.08.2018
Γιατί οι Αθωνίτες μοναχοί είναι από τους καλύτερους μάνατζερ διεθνώς
ΒΙΒΛΙΟ

Γιατί οι Αθωνίτες μοναχοί είναι από τους καλύτερους μάνατζερ διεθνώς

«Ο μοναχός που έγινε CEO»: Ο Θοδωρής Σπηλιώτης ερευνά διεξοδικά την αποτελεσματικότητα του αθωνικού management και εξηγεί τις χρήσεις του στις εταιρείες-κολοσσούς

Ο Θοδωρής Σπηλιώτης, ένας επιτυχημένος τεχνοκράτης με το βιβλίο του «Ο μοναχός που έγινε CEΟ» επιχειρεί μια εις βάθος έρευνα του τρόπου λειτουργίας της Μοναστικής Πολιτείας.
Ο Θοδωρής Σπηλιώτης, ένας επιτυχημένος τεχνοκράτης με το βιβλίο του «Ο μοναχός που έγινε CEΟ» επιχειρεί μια εις βάθος έρευνα του τρόπου λειτουργίας της Μοναστικής Πολιτείας.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι βασικές αρχές του αθωνικού management εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες σε παγκόσμιους επιχειρηματικούς κολοσσούς, καθώς η ανθεκτικότητα και η αποτελεσματικότητά τους έχει αναδειχτεί μέσα στα χρόνια. Όπως και ότι το Άγιο Όρος αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα brand names παγκοσμίως γεγονός που το καθιστά από μόνο του ένα πολύ ενδιαφέρον case study.

 

Αυτές οι δύο διαπιστώσεις ήταν το έναυσμα για μια εις βάθος έρευνα του τρόπου λειτουργίας της Μοναστικής Πολιτείας στη Χερσόνησο του Άθω από τον Θοδωρή Σπηλιώτη, έναν επιτυχημένου τεχνοκράτη γνωστό και από κάποιες καινοτόμες εταιρείες στον χώρο των start-ups (την E-SURVEY και την E-STAFF), και που τελικά οδήγησαν στη συγγραφή βιβλίου με τίτλο «Ο μοναχός που έγινε CEΟ».

 

Δεν αποτελεί σύμπτωση ότι επικεφαλής μεγάλων εταιρειών καταφεύγουν στις διδαχές του Όρους για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον και τη βιωσιμότητά των επιχειρήσεών τους, ενώ διάφοροι διευθύνοντες σύμβουλοι επιδιώκουν να αποκτήσουν βιωματική γνώση του αθωνικού management. Δεν είναι τυχαίο ότι βασικές αρχές του αθωνικού management εφαρμόζονται εδώ και δεκάδες χρόνια σε παγκόσμιους επιχειρηματικούς κολοσσούς.

 

O Θοδωρής Σπηλιώτης επισκέφθηκε πρώτη φορά το Άγιο Όρος τον Δεκαπενταύγουστο του 2002 με έναν φίλο και τον πατέρα του και από τότε συνέχισε να επισκέπτεται την Αθωνική Πολιτεία για προσκυνηματικούς λόγους. «Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στις ιερές μονές δεν μπορείς να μην παρατηρήσεις την ανθεκτική και αποτελεσματική οργάνωση και διοίκηση» λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «Δεν αποτελεί σύμπτωση ότι επικεφαλής μεγάλων εταιρειών καταφεύγουν στις διδαχές του Όρους για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον και τη βιωσιμότητά των επιχειρήσεών τους, ενώ διάφοροι διευθύνοντες σύμβουλοι επιδιώκουν να αποκτήσουν βιωματική γνώση του αθωνικού management. Τέλος, δεν είναι τυχαίο ότι βασικές αρχές του αθωνικού management εφαρμόζονται εδώ και δεκάδες χρόνια σε παγκόσμιους επιχειρηματικούς κολοσσούς» συμπληρώνει.

 

Το ταξίδι στη γνώση και στην έρευνα δεν ξεκινά ποτέ τυχαία. Πάντα κάποιο άλλο προηγείται και αυτό είναι το ταξίδι του νου και της σκέψης. Η επίσκεψη του κ. Σπηλιώτη στο Άγιο Όρος, με όλες τις εμπειρίες που την πλαισίωσαν, αποτέλεσαν το διαβατήριο για το δικό του ταξίδι στην έρευνα του αθωνικού management.

 

Οι κουβέντες που έκανε με τον πνευματικό του και η ερώτησή του «τι κάνει ο ηγούμενος;» ήταν που πυροδότησαν τη σκέψη του. Αφού κατάλαβε από τα λεγόμενά του ότι το διάστημα εκείνο ο ηγούμενος έλειπε από τη μονή, αμέσως αναρωτήθηκε πώς ήταν δυνατόν να λειτουργούν όλα με απόλυτη ακρίβεια και συνέπεια τη στιγμή που απουσίαζε «ο επικεφαλής». «Ο θαυμασμός μου για τη δομή και την οργάνωση που πρόδηλα φαίνονταν μπροστά μου ήταν η αρχή της δικής μου προσωπικής έρευνας για το μυστικό αυτής της επιτυχίας».

 

Η δίψα του για παρατήρηση και μάθηση μεγάλωνε προοδευτικά. «Βλέποντας στην πράξη το αποτέλεσμα της επιτυχημένης οργάνωσης μιας αυτοδιοίκητης μονάδας με τέτοια δυναμική, όπως το Άγιο Όρος, συνειδητοποιείς ότι η μελετημένη δομή και οργάνωση μιας ομάδας, μιας επιχείρησης, ενός οργανισμού, μιας κοινωνίας, συνιστά αδιαπραγμάτευτη συνθήκη για την πρόοδο και την ευημερία της και συνεπώς πρέπει να αποτελεί τη μείζονα προτεραιότητά της μια εποχή υψηλών απαιτήσεων και πολυεπίπεδου ανταγωνισμού» εξηγεί.

 

Χάρη στη συστηματική και σχολαστική προσωπική του έρευνα εντόπισε και μελέτησε αυτές τις αρχές μέσα στους κόλπους της Αθωνικής Πολιτείας και τις καταθέτει προς αξιοποίηση και προβληματισμό, εν είδει προσωπικής βιωματικής καταγραφής στο βιβλίο του.

 

Σε αυτό υπάρχουν πολλά παραδείγματα παραλληλισμού με πολυεθνικές εταιρείες. Για παράδειγμα, μία από τις αρχές του αθωνικού management είναι η Περιοδική Αλλαγή Εργασιών (Rotation Learning Model). Δηλαδή θεωρείται καλό ο μοναχός να έχει πάνω από μία εργασίες υπ' ευθύνη του για να μπορεί να αποκτά νέες δεξιότητες (skills) δίπλα σε ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία και μπορούν να του μεταδώσουν την τεχνογνωσία τους. Αυτό τον καθιστά μακροπρόιεσμα χρήσιμο για το μέλλον της μονής.

 

Μία από τις αρχές του αθωνικού management είναι η Περιοδική Αλλαγή Εργασιών ώστε ο μοναχός να αποκτά νέες δεξιότητες.
Μία από τις αρχές του αθωνικού management είναι η Περιοδική Αλλαγή Εργασιών ώστε ο μοναχός να αποκτά νέες δεξιότητες.
Η γενική εντύπωση που προκαλείται σε κάποιον περιηγούμενο την Αθωνική Πολιτεία και συναναστρεφόμενο για το διάστημα της επίσκεψής του τους μοναχούς, σύμφωνα με τον κ. Σπηλιώτη, είναι ότι όλοι νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και με τους άλλους
Η γενική εντύπωση που προκαλείται σε κάποιον περιηγούμενο την Αθωνική Πολιτεία και συναναστρεφόμενο για το διάστημα της επίσκεψής του τους μοναχούς, σύμφωνα με τον κ. Σπηλιώτη, είναι ότι όλοι νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και με τους άλλους

 

Ο πρόεδρος και CEO της SONY Corporation, Kazuo Hirai, προσελήφθη στη Sony Music Entertainment Japan το 1984 στο Τμήμα Μarketing σε ηλικία 24 ετών. Στη συνέχεια έγινε επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων. Μετακινήθηκε στο γραφείο της Νέας Υόρκης, όπου για πολλά χρόνια προΐστατο του Τμήματος Μarketing της Sony Music Japan. Μετά από 28 χρόνια, από τον Απρίλιο του 2012, είναι πρόεδρος και CEO της μητρικής εταιρείας SONY Corporation. Το ιαπωνικό μοντέλο διοίκησης αναδεικνύει τους εργαζομένους και τους τοποθετεί σε διάφορες θέσεις και θυγατρικές της επιχείρησης για απόκτηση τεχνογνωσίας και εμπειρίας.

 

Ακολουθεί το Rotation Learning Model, όπου τα στελέχη αναδεικνύονται περνώντας από διαφορετικές θέσεις σε διαφορετικούς γνωστικούς τομείς. Αυτό βοηθά να αποκτήσουν μεγάλη εμπειρία σε θέματα παραγωγής, διοίκησης και οργάνωσης και να αναπτύξουν δεξιότητες σε διαφορετικές αγορές και βιομηχανίες. Στην Amazon, επίσης, κάθε νεοπροσληφθείς ξεκινάει να δουλεύει από τις αποθήκες για μία τουλάχιστον εβδομάδα, ανεξάρτητα από την ειδικότητά του.

 

Με τη βοήθεια του Rotation Learning Model ο εργαζόμενος αναπτύσσεται και εξελίσσεται σε διαφορετικές γνώσεις και δεξιότητες, αφού περνάει από πολλές θέσεις και αυτό τον βοηθά να φύγει από τη ζώνη άνεσης (Comfort Zone).

 

Άλλο ένα σημείο που θίγεται στο βιβλίο είναι η διατροφή των μοναχών. Βέβαια δεν είναι τωρινή η διαπίστωση ότι μας δίνει το καλό παράδειγμα για το είδος διατροφής που θα πρέπει να ακολουθούμε στη ζωή μας. Οι μοναχοί δεν τρώνε κρέας. Καταναλώνουν πολλά όσπρια και σε ορισμένες περιπτώσεις ψάρι. Τρώνε δύο φορές την ημέρα, μικρές ποσότητες, συγκεκριμένες ώρες. Επιπλέον, τηρείται το μέτρο στο φαγητό, με την κατανάλωση μετρημένων ποσοτήτων.

 

Το επίπεδο ποιότητας των φαγητών τους είναι πολύ υψηλό, καθώς όλα τα αγαθά είναι βιολογικής καλλιέργειας και προέρχονται από τα χωράφια τους. Ο τρόπος μαγειρέματος είνα απλός και υγιεινός και τα φαγητά που παρασκευάζουν ενισχύουν την πνευματική τους εγρήγορση και την αντοχή τους στη σωματική άσκηση.
Το επίπεδο ποιότητας των φαγητών τους είναι πολύ υψηλό, καθώς όλα τα αγαθά είναι βιολογικής καλλιέργειας και προέρχονται από τα χωράφια τους. Ο τρόπος μαγειρέματος είνα απλός και υγιεινός και τα φαγητά που παρασκευάζουν ενισχύουν την πνευματική τους εγρήγορση και την αντοχή τους στη σωματική άσκηση.

 

Το επίπεδο ποιότητας των φαγητών τους είναι πολύ υψηλό, καθώς όλα τα εδώδιμα αγαθά είναι βιολογικής καλλιέργειας και προέρχονται από τα χωράφια τους. Ο τρόπος μαγειρέματος είναι πολύ απλός και υγιεινός και τα φαγητά που επιλέγουν να παρασκευάζουν ενισχύουν την πνευματική τους εγρήγορση και την αντοχή τους στη σωματική άσκηση. Έτσι ανταποκρίνονται με επιτυχία στις εργασίες τους.

 

Οι μοναχοί προσέχουν και τη φυσική τους κατάσταση. Παρόλο που τρέφονται δύο φορές την ημέρα, έχουν έντονη κινητικότητα και σωματική άσκηση. Γυμνάζονται με φυσικό τρόπο μέσα από τις αγροτικές και γενικότερα τις καθημερινές ασχολίες τους. Εξάλλου, για την εκτέλεση των διακονημάτων (εργασίες) χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση που είναι απαραίτητη για να αντέξει κάποιος τις καθημερινές εργασίες οι οποίες μπορεί να είναι περισσότερες από μία και να διαρκούν αρκετές ώρες.

 

«Η σωματική άσκηση είναι χρήσιμη για τους εργαζομένους. Δεν είναι τυχαίο που πολλές εταιρείες στο εξωτερικό έχουν γυμναστήρια εντός των εγκαταστάσεών τους. Άλλες εταιρείες, πάλι, καλύπτουν με δικά τους έξοδα τη συνδρομή των υπαλλήλων τους σε κάποιο γυμναστήριο σε περίπτωση που δεν διαθέτουν χώρο εντός των εγκαταστάσεών τους. Είναι καλό να υπάρχει μέριμνα ώστε η πνευματικότητα των εργαζομένων να διευκολύνεται μέσω της σωματικής τους ευεξίας (νους υγιής εν σώματι υγιεί)» καταλήγει ο συγγραφέας του βιβλίου.

 

Κάτι άλλο που επισημαίνεται είναι η κοινή εστίαση. Οι μοναχοί τρώνε όλοι μαζί σαν οικογένεια, σε προγραμματισμένα γεύματα. Έτσι πετυχαίνουν τη σταθερότητα στον μεταβολισμό τους, ενώ με την αποφυγή κατανάλωσης διαδοχικών και ακατάστατων γευμάτων ή μεγάλων ποσοτήτων διευκολύνουν την πέψη του οργανισμού, κάτι που τους επιτρέπει την πνευματική ανασύνταξη και επαναλειτουργία.

 

Η γενική εντύπωση που προκαλείται σε κάποιον περιηγούμενο την Αθωνική Πολιτεία και συναναστρεφόμενο για το διάστημα της επίσκεψής του τους μοναχούς, σύμφωνα με τον κ. Σπηλιώτη, είναι ότι όλοι νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και με τους άλλους. Φωτο: Σπύρος Στάβερης
Η γενική εντύπωση που προκαλείται σε κάποιον περιηγούμενο την Αθωνική Πολιτεία και συναναστρεφόμενο για το διάστημα της επίσκεψής του τους μοναχούς, σύμφωνα με τον κ. Σπηλιώτη, είναι ότι όλοι νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και με τους άλλους. Φωτο: Σπύρος Στάβερης

 

«Είναι πολύ σημαντική η διατροφή των εργαζομένων σε μια επιχείρηση. Και με τον όρο "διατροφή" δεν εννοείται η διατροφή με τη στενή έννοια της λέξης αλλά και η διαδικασία κατά την οποία οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε μια κοινή αίθουσα εστιατορίου και τρώνε όλοι μαζί. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς δίνει στο σύνολο τον χαρακτήρα της ομάδας-οικογένειας. Σε μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού και της Ελλάδας τρώνε όλοι οι εργαζόμενοι μαζί ή ανά ομάδες. Έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη επικοινωνία και διασπείρεται το πνεύμα της ομαδικότητας, της εταιρικότητας και της αλληλεγγύης» υποστηρίζει ο κ. Σπηλιώτης.

 

Η γενική εντύπωση που προκαλείται σε κάποιον περιηγούμενο την Αθωνική Πολιτεία και συναναστρεφόμενο για το διάστημα της επίσκεψής του τους μοναχούς, σύμφωνα με τον κ. Σπηλιώτη, είναι ότι όλοι νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και με τους άλλους κι αυτό γεννά την εσωτερική αρμονία και την ισορροπία στις μεταξύ τους σχέσεις, στοιχεία που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση της καλής συνεργασίας.

 

«Σκεφτείτε μόνο πως οι άνθρωποι αυτοί τηρούν το συγκεκριμένο μοντέλο ζωής 365 μέρες τον χρόνο χωρίς καμιά ανάγκη αργίας ή αλλαγής και είναι απολύτως ήρεμοι κι ευτυχισμένοι. Αυτό από μόνο του συνιστά τη μέγιστη απορία για όλους όσοι βιώνουμε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, στην οποία αυτοσκοπός είναι η προσωρινή έστω αλλαγή της καθημερινότητας που ζούμε.

 

 Με δεδομένο ότι σε μια κοινωνία, οικογένεια, ομάδα ή επιχείρηση ο άνθρωπος είναι αυτός που τη δημιουργεί, τη στηρίζει, τη λειτουργεί και την εξελίσσει, η προσέγγιση σε όλες τις διαστάσεις της εκάστοτε δομής πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική. Από την άποψη αυτή κρίνεται σκόπιμο να παραλληλίσουμε τους μοναχούς μιας μονής με τους εργαζομένους μιας εταιρείας, μικρής, μεγάλης ή και πολυεθνικής, και μέσα από τις απαραίτητες αναγωγές να συνθέσουμε τα μυστικά επιτυχίας των μοναχών, όπως αναφέρονται στο βιβλίο, όσον αφορά την αυτοβελτίωσή μας» λέει ο κ. Σπηλιώτης.

 

Ο «Μοναχός που έγινε CEO», εκτός από εγχειρίδιο management, διαβάζεται και ως ταξιδιωτικό οδοιπορικό, καθώς έχει και στοιχεία λεπτομερούς καταγραφής του τρόπου που είναι δομημένο το Άγιο Όρος, οργανωτικά και διοικητικά, και περιέχει τρομερές παρατηρήσεις που ικανοποιούν την περιέργεια του αναγνώστη.

 

«Το βιβλίο έχει σκοπό να ενημερώσει λεπτομερώς και διεξοδικά για την Αθωνική Πολιτεία και να ταξιδέψει μέχρι εκεί νοερά όσους δεν μπορούν να την επισκεφτούν ‒για παράδειγμα οι γυναίκες‒ μέσα από τα δικά μου μάτια. Πραγματοποίησα πολλά ταξίδια μόνος μου και συνομίλησα αρκετές ώρες με τον πνευματικό μου πατέρα αλλά και με άλλους μοναχούς. Στη συνέχεια μελέτησα εις βάθος την οργάνωση και τη δομή μιας καλοκουρδισμένης μηχανής με άρτια διοίκηση, πρότυπο για τις σημερινές επιχειρήσεις» εξηγεί ο κ. Σπηλιώτης.

 

Πάντως, οι πιο σημαντικές διδαχές που κρατάει από τον πνευματικό του είναι οι εξής:


- O άνθρωπος χρειάζεται να βάζει το καθήκον πάνω από την επιθυμία.
- Ο αγώνας έχει μεγαλύτερη αξία από τη νίκη.
- Στη ζωή σου να είσαι απλός, σεμνός και ταπεινός.


Το βιβλίο «Ο μοναχός που έγινε CEO» κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις iWrite, ενώ το επόμενο στάδιο είναι η μετάφρασή του στα αγγλικά και στα ρωσικά.

 

Info: Ο Θοδωρής Σπηλιώτης είναι πτυχιούχος Ηλεκτρονικός Μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο στην Τηλεματική και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA). Διαθέτει δεκαπενταετή εμπειρία στον χώρο της τεχνολογίας, κατέχοντας μέχρι σήμερα υψηλόβαθμες θέσεις σε κορυφαίες εταιρείες στους τομείς Καινοτομίας, Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), Marketing και Πωλήσεων.


Το 2014 ξεκίνησε τη δική του νεοφυή εταιρεία τεχνολογίας Start-up που δραστηριοποιείται στη μέτρηση εμπειρίας του πελάτη με την εφαρμογή ενός καινοτόμου λογισμικού μέσω tablet. Το προϊόν ονομάζεται E-SURVEY (www.esurvey.gr) και έχει συνδρομητές σε Ελλάδα και εξωτερικό.


Η επιχείρηση το 2015 δημιούργησε μια δεύτερη καινοτόμο εφαρμογή ηλεκτρονικής διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού σε πραγματικό χρόνο (real time). To προϊόν ονομάζεται E-STAFF (www.estaff.gr) και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στις αγορές του εξωτερικού. Κατέχει τη θέση του ιδρυτή και CEO στην επιχείρηση, ενώ συμμετέχει ως ομιλητής σε μεγάλα συνέδρια τεχνολογίας, τουρισμού και στο TEDx.

Η Μερόπη Κοκκίνη γεννήθηκε στην Κύπρο. Άρχισε να δημοσιογραφεί στο περιοδικό «01». Ανήκει στην συντακτική ομάδα της LIFO.
Email: [email protected]
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
15 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Αλιόσα Αλιόσα 9.12.2017 | 11:35
Πρωτότυπη η ιδέα του βιβλίου... Βέβαια δεν πρέπει να αγνοηθούν οι δύο από τις τρεις βασικές μοναχικές αρετές στην επίτευξη όσων περιγράφονται: Υπακοή και ακτημοσύνη. Ειδικά η τελεία υπακοή και η αποκοπή του ιδίου θελήματος είναι δομικός παράγοντας της συνοχής που περιγράφεται. Πράγμα νομίζω αδιανόητο για ένα ''κοσμικό'' περιβάλλον επιχείρησης που γίνεται κατανοητό στην ουσία του ξαι στη σημαντικότηρα του μόνο μέσα απο την ένθεη οπτική των πραγμάτων.
VITROUVIOS VITROUVIOS 9.12.2017 | 12:06
Έξυπνη ιδέα, να δει το άγιο όρος απ αυτή την πλευρά! Μπράβο του.
avatar leonlm 9.12.2017 | 13:39
Πραγματικα πολυ ενδιαφερουσα οπτικη
Jonathan R. Mayers Jonathan R. Mayers 9.12.2017 | 14:46
Παλιότερο σχόλιο μου για τον Εφραίμ και το συνολικό έργο που επιτελεί στο Βατοπαίδι, χλευάστηκε εδώ μέσα από πολλούς.
Θυμίζω...
εάν είχαμε τέτοιους manager σαν τον ηγούμενο σε επιτελικές θέσεις π.χ. υπουργού, διευθυντή ΔΕΚΟ κλπ θα βλέπαμε πραγματικά "θαύματα".
Και δεν είναι μόνο θέμα υπακοής.
Κυρίως οξυδέρκειας.
avatar tktk 9.12.2017 | 16:15
Αρκεί το κέρδος του μάνατζμεντ να μην είναι μόνο η πάρτη τους. Που πάντα είναι.
Ετσι κι αλλιώς δεν τίθεται τετοιο θέμα διαχείρισης.
Πάντως λίγη σχέση εχουν αυτά με τη θρηδκεία αυτή. Όπως και όλη η εξκλησία λίγη εως καθόλου σχεση δεν εχει.
Χρήμα, δοξα, φιλοδοξία....επικαλυμμένα με "ιερό" μανδύα. Απλά εμετικό...
Jonathan R. Mayers Jonathan R. Mayers 9.12.2017 | 21:27
Το κέρδος του μάνατζμεντ, όπως λες,
είναι μια Πολιτεία, που λειτουργεί τέλεια και μοιάζει πιο πολύ με την Ελβετία παρά την Ελλάδα.
Ένα εργοστάσιο που φιλοξενεί, ταϊζει πλουσιοπάροχα και πληρώνει καθημερινά χιλιάδες εργάτες, επισκέπτες και προσκυνητές, χωρίς διάκριση.
Και είναι και κερδοφόρο.

Μια άλλη άποψη μάνατζμεντ που δεν είναι μόδα, σαν αυτούς που ανακάλυψαν προσφάτως την Αγιορείτικη Κουζίνα.
Δεν είναι διαλογισμός χιλιάδων δολλαρίων για νεο-χίπηδες.

Σάπιο και εμετικό εγώ θα χαρακτήριζα
στην Ελλάδα, την πολτιτεία, το κράθτος, την 4η εξουσζία, την εκαπίδευση, τη δικαιοσύνη, οτιδήποτε άλλο δηλαδή εκτός της ακμάζουσας Εκκλησίας.
Tor Mentor Tor Mentor 9.12.2017 | 20:18
Δεν μπορώ να καταλάβω αν αυτοί που αξιολογούν αρνητικά το σχόλιο του mayers, το κάνουν ως θιγομενοι χριστιανοί ή αμφισβητούν τις ικανότητες στη διοίκηση τέτοιων ανθρώπων ή αν απλά κατάλαβαν πως ο σχολιαστής προτείνει να μπούνε μοναχοί διευθυντές στις ΔΕΚΟ
avatar tktk 9.12.2017 | 16:26
Ποτέ κανένας επιστήμονας, δεν μπορεί να θεωρείται αντικειμενικός αναλυτής και κριτής, όταν ο ίδιος δεν είναι αποστασιοποιημένος απ το αντικείμενο που μελετά.
Η "προσκυνηματική" επαφή του συγκεκριμένου, φυσικά δίνει μια πολύ υποκειμενική και μεροληπτική όψη στο αντικείμενο.
Δεν αμφισβητώ την ικανότητα μάνατζμεντ των ανθρώπων που για διάφορους λόγους (όχι πάντα τόσο αγνούς) εχουν μαζευτεί εκεί.
Όμως έβαλα τα γέλια διαβάζοντας για "την απόλυτη αρμονία που βιώνουν οι μοναχοί, χωρίς να διαμαρτύρονται" κλπ κλπ
Μοιάζει με ένα καλοστημένο διαφημιστικό φυλλάδιο το έργο αυτό.
Έχει πολλά σάπια το βασίλειο της Δανιμαρκίας κυριε συγγραφέα. Και μόνο σκεφτόμενος τη σεξουαλική δίψα πολλών εκεί μέσα, την οποία και ΔΕΝ κρύβουν σε ορισμένες ευκαιρίες, δε μπορώ παρα να σκεφτώ και άλλα θέματα, που μάλλον ραγίζουν (μέχρι αηδίας) την "τέλεια" αυτή πολιτεία.
Φαντάζομαι πάντως το έργο θα κάνει θραύση στη θρησκοληπτη τριτοκοσμική δεξιά αυτής της χώρας....που συνδέεται και με τους "CEO της Sony" με καποιον τρόπο.....
Για γέλια....
Αλιόσα Αλιόσα 9.12.2017 | 20:19
Ο συγγραφέας μεταφέρει εμπειρίες. Εσύ προκαταλήψεις.
avatar leonlm 9.12.2017 | 22:20
Το υφος που γραφεις ειναι αφοριστικο στα ορια του φασιστικου.Το τσουβαλιασμα ειναι αποκρουστικο για οποιαδηποτε κοινωνικη ομαδα.Θα ηθελα να επισκεφθεις το Αγιο ορος και να καταγραψεις συγκεκριμενα περιστατικα πριν γραψεις γενικολογιες
Tor Mentor Tor Mentor 9.12.2017 | 20:10
Καλό μου ακούγεται.
Έτσι κι αλλιώς κουκουέδες, ακτιβιστές, νεοναζί και φιλελέδες έχουν κατ ουσία θρησκευτική προσήλωση στα δόγματα τους- ας αποκτήσουν και οι επιχειρήσεις ( κάποιες έχουν ήδη ).
Μόνο πρόβλημα που μπορώ να σκεφτώ είναι πως στον Άθω "στελέχη" και "εργαζόμενοι" καθώς και όλες οι "επιχειρήσεις" του χώρου έχουν γενικά κοινούς στόχους κ αντιλήψεις ενώ στον έξω κόσμο έχουμε κατακερματισμό απόψεων κ σαφείς συγκρούσεις συμφερόντων.
avatar boxer 10.12.2017 | 14:20
Ε όχι και σε καλή φυσική κατάσταση οι μοναχοί!
Άντε αυτοί στις σκήτες και τα καλύβια μπορεί, αλλά στις μονές οι περισσότεροι είναι υπέρβαροι.
Τρώνε από ένα κυβικό μέτρο φασόλια καθημερινά.
Η περιουσια της Εκκλησιας
Πηγη : Ελευθεροτυπια - 21 Δεκ 2008

Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

«Αμύθητα πλούτη» θεωρεί η κοινή γνώμη ότι έχει στην κατοχή της η Εκκλησία της Ελλάδος. «Μας έμειναν ψίχουλα, με τα οποία πρέπει να επιτελέσουμε και το προνοιακό μας έργο», απαντούν οι εκκλησιαστικοί παράγοντες, χωρίς να πείθουν την κοινή γνώμη, που είναι καχύποπτη και, μετά τα τελευταία γεγονότα, εχθρική στους ισχυρισμούς της Εκκλησίας.
Ποια είναι η αλήθεια;
Οπως προκύπτει από μια λεπτομερή καταγραφή που έκανε πρόσφατα ο υπεύθυνος της Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αντ. Ζαμπέλης, η περιουσία αυτή είναι εντυπωσιακή. Πρόκειται για απαρίθμηση των ακινήτων της Κεντρικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η περιουσία μητροπόλεων, μονών, προσκυνημάτων και ναών.
* Μόνο στην Αθήνα διαθέτει 171 κατοικίες και 200 καταστήματα. Πάνω από 50 καταστήματα βρίσκονται στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας.
Τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα των επαγγελματικών χώρων στην Αθήνα υπολογίζονται σε 34.459. Και στη Θεσσαλονίκη σε 25.500.
**Τα οικόπεδα που είναι εντός σχεδίου έχουν καταμετρηθεί σε 299 στην Αττική και το εμβαδόν τους ανέρχεται σε 1.443.518 τ.μ.
**Τα εκτός σχεδίου φθάνουν τα 19.000.000 τ.μ. Ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα, σ' αυτή την κατηγορία- πλην Θεσσαλονίκης- έχουν καταγραφεί 30,7 εκατ. τ.μ. στο σύνολό τους.
**Η Εκκλησία διαθέτει εντυπωσιακά ακίνητα σε περιοχές με υψηλές τιμές, όπως για παράδειγμα στην Πλατεία Συντάγματος το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα», λίγο πιο κάτω στην οδό Μητροπόλεως το παλιό κτίριο του υπουργείου Παιδείας, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας έκταση δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στο Κολωνάκι, στην Πλατεία Κλαυθμώνος κ.λπ.
Το real estate, πάντως, έχει πλέον μπει για τα καλά στη ζωή των κληρικών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αντ. Ζαμπέλης είναι ειδικός και προέρχεται από το τραπεζικό real estate.
Ο νέος μάνατζερ της Εκκλησίας υποστηρίζει ότι «η περιουσία προέρχεται από αγορές, δωρεές και κληρονομιές, κυρίως μοναχών που αφήνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Εκκλησία, μόλις εισέλθουν στον μοναχικό βίο. Επίσης, από το Δημόσιο με παραχωρήσεις που γίνανε με παροχή χιλιάδων στρεμμάτων ιδιοκτησίας της».
Ο Αντ. Ζαμπέλης θεωρεί ότι η εκκλησιαστική περιουσία πέρασε από μεγάλες «περιπέτειες» από το 1836 μέχρι και πρόσφατα και επισημαίνει τις παραχωρήσεις και τις προσφορές που έκανε η Εκκλησία προς όφελος της πολιτείας: «Αλλοτε έδωσε γη για να χτιστούν τα μεγαλύτερα νοσοκομεία», λέει, «κι άλλοτε για να εγκατασταθούν ακτήμονες, όπως για παράδειγμα οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής». Και προσθέτει:
«Παρά τα μεγέθη που εμφανίζονται, το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων έχει δεσμεύσεις ή περιορίζεται από διάφορα εμπόδια, όπως, για παράδειγμα, τους καταπατητές. Πολλοί έχουν γίνει πάμπλουτοι εις βάρος της Εκκλησίας, καταπατώντας εκτάσεις της, κατά τον πιο βάναυσο τρόπο.
»Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, όταν δεν εκμεταλλεύονται την εκκλησιαστική περιουσία, τη διεκδικούν χωρίς αποζημιώσεις. Συχνά μπλοκάρουν ιδιοκτησίες μέσα στον αστικό ιστό, διεκδικώντας τις άλλοτε ως χώρο πρασίνου και άλλοτε αθλοπαιδιών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αξιοποιηθούν.
Σχέδια αξιοποίησης
»Η πολιτεία, από την άλλη πλευρά, συχνά κωφεύει και δεν απελευθερώνει π.χ. το ακίνητο δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, που η Εκκλησία θέλει να το κάνει επαγγελματικούς γραφειακούς χώρους και η πολιτεία κρατάει το σχετικό προεδρικό διάταγμα -με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις- επί τρία χρόνια στα συρτάρια της. Το 1981 στη Βουλιαγμένη ο Γρ. Κασιδόκωστας κήρυξε ως χώρους πρασίνου ολόκληρα τετράγωνα. Ετσι, αν και η τιμή των ακινήτων πήγε στα ύψη, η Εκκλησία δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί το παραμικρό».
**Ολα, λοιπόν, δείχνουν ότι η Εκκλησία είναι αποφασισμένη να περάσει μετά την αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας της στην αξιοποίησή της και θεωρεί ότι το Κτηματολόγιο θα την βοηθήσει όχι μόνο να την ξεκαθαρίσει, αλλά και να την κατοχυρώσει.
Ηδη έχει γίνει διαγωνισμός, και ανατέθηκε σε τραπεζικές εταιρείες real estate -που θεωρούνται οι πλέον αξιόπιστες- η εκτίμηση των ακινήτων της Εκκλησίας και καταρτίζονται μελέτες αξιοποίησης ακινήτων, τουλάχιστον για όσα μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα.
**Η νέα, υπό τον Ιερώνυμο, διοίκηση της Εκκλησίας δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι η αξιοποίηση αυτή θα έχει ως στόχο την ενίσχυση του φιλανθρωπικού της έργου.
Μένει να αποδειχθούν αυτές οι προθέσεις, αν και όλες οι κινήσεις γίνονται πλέον κάτω από τη βαριά σκιά του σκανδάλου του Βατοπεδίου, το οποίο και ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος θεωρεί ότι ναρκοθετεί τους στόχους του.
21 Δεκ 2008
Σωφρόνιος Σωφρόνιος 10.12.2017 | 18:25
Οταν

1. εχεις ανθρωπους να δουλευουν για σενα με μονο μισθο φαΐ και στεγη
2. εχεις ισχυρες σχεσεις με ατομα που εχουν θεσεις κλειδια στην κρατικη μηχανη
3. εχεις απροσκοπτη ροη δωρεων, χρηματοδοτησεων και επιδοτησεων που ερχονται εξω απο το εδαφος σου

τοτε δεν χρειαζεται ιδιαιτερο διαχειριστικο ταλεντο. Ομως επιτυχημενη επιχειρηση, δεν το λες. Αυτο ειναι διαπλοκη και εκμεταλλευση.
avatar Βεβαιως 19.12.2017 | 00:13
Μα αφου κατορθωσαν να πουλησουν και τον Θεο!
Προηγούμενα 1 Επόμενα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ