Απεργία την Πρωτομαγιά

5 μαγαζιά που αγαπούν οι geeks στην Αθήνα

5 μαγαζιά που αγαπούν οι geeks στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Solaris

Στο βιβλιοπωλείο Solaris μπορεί κανείς να βρει μια πληθώρα από κόμικς επιστημονικής φαντασίας, φαντασίας και τρόμου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Δέσποινας Παπαδοπούλου που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1989 και πλέον έχει κλείσει 30 χρόνια λειτουργίας. «Το Solaris γεννήθηκε σαν επιθυμία στην καρδιά μου και σαν ιδέα στο μυαλό μου απ' την ανάγκη μου να διαβάζω κόμικς και επιστημονική φαντασία στα αγγλικά, μια και εκείνη την εποχή δεν υπήρχε μεγάλη παραγωγή στην Ελλάδα» αναφέρει η ίδια.

«Το εγχείρημα ήταν λίγο "παλαβό" για την εποχή. Δεν υπήρχαν προηγούμενα χνάρια για να πατήσω, χρειαζόταν να ανοίξω μόνη μου τον δρόμο – και το έκανα! Μετά κατάλαβα ότι, όταν έχεις πείσμα και το χρησιμοποιήσεις δημιουργικά, τότε μπορείς να πετύχεις τον στόχο σου, όσο δύσκολος ή πρωτόγνορος κι αν είναι» συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Βασικοί λάτρεις του Solaris είναι οι συλλέκτες κόμικς, οι οποίοι μπορούν να αγοράσουν από το κατάστημα περιοδικά, τόμους, αφίσες, μπλούζες, φιγούρες, κουμπαράδες, αγάλματα, μπρελόκ, λούτρινα, T-shirts και πολλά ακόμη. Πέρα από τα αγγλικά και τα αμερικάνικα κόμικς, στο κατάστημα υπάρχουν επίσης και τα δημοφιλή manga, τα ιαπωνικά κόμικς που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μέρος της ποπ κουλτούρας.

Το Solaris, βέβαια, έχει και έναν ακόμη στόχο: την υποστήριξη νέων καλλιτεχνών που ασχολούνται με τα κόμικς, αλλά και νέων συγγραφέων που γράφουν βιβλία επιστημονικής φαντασίας, φαντασίας ή τρόμου μέσα από παρουσιάσεις που διοργανώνονται στον χώρο του βιβλιοπωλείου.

Μπόταση 6, Αθήνα, 210 3841065, solaris.gr

5 μαγαζιά που αγαπούν οι geeks στην Αθήνα Facebook Twitter
Βασικοί λάτρεις του Solaris είναι οι συλλέκτες κόμικς.

Κάισσα

Περπατώντας στην αρχή της Καλλιδρομίου θα δεις την Κάισσα, το πρώτο και παλιότερο κατάστημα στην Ελλάδα για επιτραπέζια, το οποίο άνοιξε το 1985 πουλώντας αρχικά σκακιστικά είδη. Στη συνέχεια, μπήκε και στον κόσμο των επιτραπέζιων παιχνιδιών για τα οποία παραμένει γνωστό μέχρι και σήμερα.

«Στο κατάστημα υπάρχουν κάθε λογής επιτραπέζια. Από τα πιο απλά και οικογενειακά, όπως είναι η Monopoly, μέχρι πιο σύνθετα, τα λεγόμενα στρατηγικά, που μπορεί να χρειαστούν ακόμη και οκτώ ώρες για να ολοκληρωθούν. Ο λόγος που ονομάζονται στρατηγικά είναι επειδή απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια από άποψη κανόνων και χρόνου. Πρέπει, δηλαδή, να μάθει κανείς να διαβάζει και να κατανοεί τους κανόνες για να μπορεί να παίξει» αναφέρει η Ανδρονίκη Θεοδώρου, υπεύθυνη των καταστημάτων Κάισσα.

Τα τελευταία χρόνια, η Κάισσα έχει δημιουργήσει και ομώνυμο καφέ, έναν χώρο για την υποστήριξη των ελληνοποιημένων παιχνιδιών, όπου διοργανώνονται τουρνουά για παιχνίδια με κάρτες τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Εκεί, με τη βοήθεια του παιχνιδογνώστη, οι πελάτες έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μια τεράστια γκάμα παιχνιδιών, ενώ την ίδια στιγμή ο χώρος λειτουργεί και σαν πωλητήριο για ελληνικά και ξένα προϊόντα.

Πέρα από το κατάστημα της Καλλιδρομίου, η Κάισσα επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, όπως το Περιστέρι, η Ηλιούπολη, το Χαλάνδρι και το Παγκράτι. Όλα, φυσικά, έχουν την ίδια αισθητική και είναι places to be για κάθε geek που σέβεται τον εαυτό του.

Καλλιδρομίου 8, Αθήνα (210 3606488), kaissagames.com

FiguresWorld

Το FiguresWorld ξεκίνησε το 2005 από το πάθος του συλλέκτη και ιδιοκτήτη του καταστήματος, Βασίλη Κηρόπουλου. «Αυτό που ουσιαστικά κατάφερα να κάνω ήταν να μετατρέψω το χόμπι μου σε επάγγελμα. Ήταν ένα τόλμημα για εκείνη την εποχή, αλλά είπα ότι θα το κάνω και το έκανα. Αφού, λοιπόν, είχα μαζέψει ένα μεγάλο stock με φιγούρες που είχα αγοράσει από το εξωτερικό, αποφάσισα να ανοίξω το κατάστημα».

Η φιλοσοφία του FiguresWorld, όπως αποκαλύπτει άλλωστε και το όνομά του, στρέφεται αποκλειστικά γύρω από τις φιγούρες. Όλες έρχονται από το εξωτερικό, κυρίως από την Ευρώπη, και σχετίζονται με γνωστές ταινίες, σειρές, video games και κόμικς κάθε εποχής. Τα '70s, τα '80s και τα '90s έχουν τιμητική τους, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα βρει κανείς και πιο σύγχρονες φιγούρες για «όλα τα οικονομικά βαλάντια», όπως υπογραμμίζει ο κ. Κηρόπουλος.

Πρόκειται για το «πιο καθαρόαιμο φιγουράδικο της Αθήνας» και ο λόγος που το καθιστά ιδανικό μέρος για τους geeks είναι επειδή οι περισσότεροι πελάτες ασχολούνται μανιακά με το collecting, τα video games και γενικότερα την pop art. Σε περίπτωση, λοιπόν, που θέλετε να είστε συνεχώς updated για το τι παίζει από εντυπωσιακές φιγούρες στην πόλη, χρειάζεται απλώς να περάσετε μια βόλτα από το κατάστημα στη Νέα Σμύρνη και σίγουρα να τσεκάρετε τη σελίδα στο Facebook, όπου γίνονται όλες οι ενημερώσεις για το τι υπάρχει εκεί.

Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 191, Νέα Σμύρνη, 210 9886194, Facebook

5 μαγαζιά που αγαπούν οι geeks στην Αθήνα Facebook Twitter
Φιγούρα της Νταϊνέρις από το «Game of Thrones».

Παιχνοδρόμιο

Το Παιχνοδρόμιο ξεκίνησε τη διαδικτυακή του περιπέτεια πριν από τουλάχιστον μια δεκαετία, πράγμα που το καθιστά ένα από τα πρώτα vintage παιχνιδάδικα στην Ελλάδα. Πριν από τρία χρόνια, οι άνθρωποι του καταστήματος πήραν την πρωτοβουλία να ανοίξουν ένα φυσικό κατάστημα στην περιοχή του Κεραμικού, ενώ έναν χρόνο αργότερα μεταφέρθηκαν στα Κάτω Πετράλωνα, σε έναν μεγαλύτερο και πιο φωτεινό χώρο.

«Το κατάστημα ειδικεύεται σε vintage & retro παιχνίδια της δεκαετίας του '80 αλλά πέρα από αυτά μπορεί κανείς να ανακαλύψει διαμάντια όλων των εποχών, καθώς και διάφορα συλλεκτικά διακοσμητικά είδη, βινύλια, κόμικς, dvd, βιντεοπαιχνίδια και επιτραπέζια» λέει ο Αποστόλης Γιαλιτάκης, υπεύθυνος του Παιχνοδρομίου.

«Ο περισσότερος κόσμος μάς ρωτάει πού βρήκαμε όλον αυτό τον θησαυρό και η απάντηση που τους δίνουμε είναι χάρη σ' εσάς, καθώς στο κατάστημα δεν γίνονται μόνο πωλήσεις αλλά και αγορές όλων των ειδών. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι το κατάστημα ξεκίνησε από την οικογένειά μου, όταν δηλαδή μια μέρα αποφάσισα να δω την αξία των παιχνιδιών του πατέρα μου και πραγματικά εξεπλάγην με τη ζήτηση που υπήρχε και την έλλειψη ενασχόλησης σε αυτόν τον τομέα στη χώρα μας.

Το παιχνίδι ήταν ανέκαθεν η αγάπη μου, είμαι ακόμα παιδί στην καρδιά, όσα χρόνια και αν περάσουν, γι' αυτό και κρατάω το μαγαζί μου πάντα ενημερωμένο με τα πιο σπάνια και δυσεύρετα κομμάτια στην αγορά» καταλήγει ο κ. Γιαλιτάκης.

Πανδώρου 73, Αθήνα, 213 0431271, Facebook

Vintage Toy Mania

Το Vintage Toy Mania στην Αγία Παρασκευή είναι ο λόγος που μας κάνει να θυμόμαστε με νοσταλγία τα παιδικά μας χρόνια. Ανάμεσα στα πολλά παιχνίδια, από τη δεκαετία του '60 και έπειτα, υπάρχουν GI Joe, χελωνονιτζάκια, dungeons and dragons, Hero Quest, ήρωες της Marvel, Κάστρα και Πολιορκητές, Playmobil, Lego και διάφορα άλλα επιτραπέζια.

Ο Ντίνος Σκουμπής ξεκίνησε την ιδέα αυτού του καταστήματος συλλέγοντας αρχικά GI Joe, που είναι το προσωπικό του αγαπημένο παιχνίδι και το οποίο έχει σημαδέψει τη δεκαετία του '80.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα αμέτρητα επιτραπέζια που μπορεί να βρει κανείς από κάθε δεκαετία. Την τιμητική τους έχουν επίσης και οι κονσόλες, όπως το θρυλικό ATARI και το PlayStation 1, που ουσιαστικά αποτέλεσε τον πρόδρομο για το PS4.

Στα πιο κλασικά προϊόντα του Vintage Toy Mania ανήκουν τα αυτοκινητάκια και οι κούκλες, ενώ, όπως σημειώνει ο κ. Σκουμπής, το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων προέρχεται είτε από συλλέκτες είτε από ιδιώτες που έχουν βρει ξεχασμένο στο πατάρι τους κάποιο παιχνίδι.

Ζεφύρων 1, Αγία Παρασκευή (2130295931), Facebook

Αθήνα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ