Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
 

Ο William Blake στην Tate Britain. Μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις του φθινοπώρου.

Το μουσείο στο οποίο στεγάζεται το εθνικό πάνθεον της βρετανικής τέχνης παρουσιάζει μία μεγάλη αναδρομική έκθεση για έναν καλλιτέχνη που υπήρξε οραματιστής και ριζοσπαστικός όσο κανείς άλλος, για έναν μυθικό ζωγράφο μυθικών σκηνών και επικό ποιητή.
William Blake, Christ in the Sepulchre, guarded by Angels, c. 1805, Victoria and Albert Museum, London, UK

Στις μέρες μας, η πληθυσμιακή ομάδα που φαίνεται να ενθουσιάζεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη με το έργο και την προσωπικότητα του William Βlake είναι οι έφηβοι που γεννήθηκαν από το 2000 και μετά. Αυτή είναι η στατιστική αλήθεια και πολύ συχνά δημιουργούν «μιμίδια» από έργα του και video games με το όνομά του. Το φαινόμενο ερμηνεύεται από το ότι ο Βlake ήταν ο κατ' εξοχήν καλλιτέχνης της έκφρασης μιας αβίαστης φαντασίας, χωρίς καμιά παρακράτηση ενέργειάς της από το φίλτρο της εκλογίκευσης.


Kι έτσι, σήμερα, σε ένα κόσμο όπου η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική έχουν εξελιχθεί αρκετά ώστε να δείχνουν απειλητικές για την φυσική ανθρώπινη νοημοσύνη, ο Βlake φαντάζει ως το πιο πρόσφορο ίνδαλμα που θα καθησύχαζε τις αναστατωμένες ψυχές, διαβεβαιώνοντας τες πως η ανθρώπινη φύση θα παραμένει πάντα ανώτερη από κάθε κατασκευασμένη προσομοίωσή της.


Είναι ο μεγάλος μετρ της πρωτογενούς δημιουργικότητας, και το έργο του επαληθεύει διαχρονικά ότι μόνο αυτή αποτελεί δοκιμασμένη θυρίδα διαφυγής από όποιο πεπρωμένο περιστολής της ανθρώπινης φύσης διαφαίνεται στον ορίζοντα.

 

Γενικότερα, ο Βlake προκαλούσε στους άλλους μια, ελαφρά μεν, αλλά διαρκή σαστιμάρα. Αρκούσε, βέβαια, και μόνο το παρουσιαστικό του για να συμβεί αυτό, επειδή είχε πολύ μεγάλο κεφάλι και φαρδιές πλάτες, σε σχέση με το δέμας του, που ήταν μάλλον μικρό. 


Ο William Βlake γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1757. Απέκτησε αξιόλογη καλλιτεχνική παιδεία, χάρη στον πατέρα του, που αναγνώρισε την κλίση του και συγκέντρωσε τα απαραίτητα χρήματα για το κόστος μαθημάτων σχεδίου, όταν ο γιος του έγινε 14 ετών, με δάσκαλο τον χαράκτη James Basire Sr. (ο οποίος έμεινε στην ιστορία, ακριβώς επειδή του έκανε τότε εκείνα τα μαθήματα).


Ο Βlake έφτασε να φοιτήσει και στην Royal Academy, για περίπου ένα χρόνο. Όμως εκεί έμαθε κυρίως να απεχθάνεται τον κομφορμισμό της σχολής και τον κόσμο της.

 

William Blake, Satan Smiting Job with Sore Boils, c.1826
William Blake, Satan Smiting Job with Sore Boils, c.1826


Το ουσιώδες είναι ότι υπήρξε κάθε τι άλλο, εκτός από αυτοδίδακτη ιδιοφυΐα.


Επειδή όμως δεν υπήρχε άλλος καλλιτέχνης με τέτοια ορμέμφυτη και αμετάπτωτη έμπνευση, με τόση ανήκουστη πρωτοτυπία στη σύλληψη των θεμάτων και στο στυλ της ζωγραφικής του, με μια απίθανη παραδοξότητα και ταυτόχρονη αρτιότητα του σχεδίου του, συχνά διατυπωνόταν (και διατυπώνεται) η άποψη ότι αυτές τις ποιότητες δεν θα μπορούσε να τις συγκεντρώνει όλες μαζί ένας δημιουργός, παρά μόνο εάν ήταν μία αυτοδίδακτη ιδιοφυΐα.

 

Γενικότερα, ο Βlake προκαλούσε στους άλλους μια, ελαφρά μεν, αλλά διαρκή σαστιμάρα. Αρκούσε, βέβαια, και μόνο το παρουσιαστικό του για να συμβεί αυτό, επειδή είχε πολύ μεγάλο κεφάλι και φαρδιές πλάτες, σε σχέση με το δέμας του, που ήταν μάλλον μικρό.


Ασυνήθιστη για την εποχή του ήταν και η σχέση του με τον γυμνισμό. Κάποια φορά ένας από τους λιγοστούς υποστηρικτές του τον επισκέφθηκε στο σπίτι του κι εκεί αντίκρισε το ζεύγος Βlake γυμνό. Ατάραχος ο William (όσο και η σύζυγός του Catherine) είπε στον σημαντικό επισκέπτη του: «Πέρνα μέσα άφοβα, εδώ θα βρεις μόνο τον Αδάμ και την Εύα... καταλαβαίνεις...».


Ο Βlake παντρεύτηκε την Catherine όταν ήταν 25 χρονών κι εκείνη 20. Η νύφη ήταν αναλφάβητη και υπέγραψε την ληξιαρχική πράξη του γάμου της με σταυρό κάτω από το όνομά της. Ο πατέρας του Βlake δεν κατάφερνε να αφομοιώσει ότι ο γιος του νυμφεύθηκε κοπέλα προερχόμενη από τέτοιο κοινωνικό βάθος και για το λόγο αυτό, αρνήθηκε στους νιόπαντρους να μένουν στο σπίτι του. Αλλά και πέρα από τον πατέρα Βlake, κανείς δεν διέκρινε τότε τις δυνάμεις της Catherine, ούτε και τις ασύλληπτες αντοχές της απέναντι στην εκκεντρικότητά του συζύγου της, στην αυταρχικότητα του, στον δεσποτισμό του, στην αλαζονική, διαρκή επίδειξη της ιδιοφυΐας του και στην πάντα αμείωτη σεξουαλική όρεξη του. Γιατί – ας σημειωθεί κι αυτό- με σημερινά κριτήρια και χωρίς ενδοιασμό, ο Βlake θα θεωρείτο σεξομανής.

 

John Linnell, William Blake wearing a hat, c. 1825, Fitzwilliam Museum, Cambridge, UK
John Linnell, William Blake wearing a hat, c. 1825, Fitzwilliam Museum, Cambridge, UK


Το σεξ υπήρξε κομβικής σημασίας, όχι μόνο στην καθημερινή ζωή του, αλλά και στην κοσμοθεωρία του. Η συγκεκριμένη πτυχή της προσωπικότητας του θα μπορούσε να επιβεβαιώνεται σήμερα και μέσα από τη δουλειά του, εάν η σύζυγός του, μετά τον θάνατό του, δεν είχε προβεί σε ανελέητο ξεσκαρτάρισμά της, αφαιρώντας όλα τα έργα του που περιείχαν σαφή απεικόνιση σεξουαλικής πράξης, επειδή πίστευε ότι θα κατέληγαν να είναι επιζήμια για την υστεροφημία του συζύγου της.


Ο Βlake, εξάλλου, ήταν μέλος της «εκκλησίας του Swedenborg», ο οποίος ήταν ένας πολυπράγμων Σουηδός θεολόγος, φιλόσοφος, εφευρέτης και μυστικιστής, που, μεταξύ πολλών άλλων δοξασιών, εντελώς παράδοξων για την εποχή του, πίστευε ότι το σεξ αποτελούσε ικανό μέσο, για να επιτύχει κάποιος εκστατική ένωση με τον Θεό.

 

Η πίστη του Βlake ότι υπήρχε μια θρησκευτική και πνευματική πτυχή στην σεξουαλική πράξη, θεωρείται ότι προερχόταν από την μητέρα του, η οποία –τι περίεργο;- ονομαζόταν κι αυτή Catherine και υπήρξε μέλος μιας προτεσταντικής σέκτας που είχε την πρόθεση να ανασυστήσει την συνθήκη της ζωής του Αδάμ και της Εύας πριν την εκδίωξή τους από τον παράδεισο, μέσω μιας αφοσίωσης στο σεξ και μιας συνεχούς εξάσκησης στην σεξουαλική πράξη.


Κατά τα άλλα, η (σύζυγος) Catherine σύντομα μετά το γάμο τους έμαθε να διαβάζει και να γράφει. Και επίσης, έγινε βοηθός καλλιτεχνικής παραγωγής, επιχρωματίζοντας με ακουαρέλες τα χαρακτικά του. Γενικά, δεν βαριόντουσαν στην οικία Βlake, οι οποίοι στην πραγματικότητα συστεγάζονταν με τον αγαπημένο αδελφό του William, τον Robert Blake, στην δική του κατοικία και εργαστήριο καλτσοποιίας, που βρισκόταν στην Golden Square, στο Soho του Λονδίνου, σε κτίριο που δεν υπάρχει πια.

 

William Blake, Newton, 1795–c.1805
William Blake, Newton, 1795–c.1805


Η Catherine συχνά έλεγε ότι μένει για καιρό μόνη, «επειδή ο σύζυγός της τριγυρνά στον παράδεισο», εννοώντας την τάση του William να βλέπει μπροστά του αγγέλους. Την πρώτη φορά που του συνέβη κάτι τέτοιο ήταν ακόμα παιδί. Είχε δει ένα ολόκληρο δέντρο να είναι γεμάτο. Και τα υπέροχα, λευκά, φωτεινά, αγγελικά φτερά τους το έκαναν να λαμπυρίζει από μακριά, σαν να μην ήταν δέντρο, αλλά αστέρι. Μία άλλη φορά δικαιολογήθηκε στη μητέρα του για την αργοπορία του, λέγοντας της ότι στο δρόμο του συνάντησε καθιστό κάτω από δέντρο τον προφήτη Ιεζεκιήλ. Αυτό το πλήρωσε με χαστούκι. Αλλά και γενικότερα, βασιλείς και προφήτες τον επισκέπτονταν τακτικά, άλλος ερχόμενος από τον Παράδεισο, άλλος από την Κόλαση και σε κάθε περίπτωση με σκοπό να του ποζάρουν.

 

Ανατρέχοντας κάποιος στις πολυάριθμες βιογραφίες που γράφτηκαν για τον William Blake, συνήθως χαμογελά γλυκόπικρα και με συμπάθεια για κείνον, σε κάθε εξιστόρηση παράδοξου στιγμιότυπου από τα τόσα που συνθέτουν τη ζωή του. Όμως, παραμένει δύσκολη η ταύτιση μαζί του, επειδή ο Blake μοιάζει περισσότερο με μυθοπλαστικό χαρακτήρα, αρκετά ακραίο ώστε να ακροβατεί συνεχώς στο χείλος του φάσματος του πιθανού. Κι έτσι, τις περισσότερες φορές φαντάζει εξωπραγματικός.

 

Παρόλα αυτά και σε σχέση με τη λεπτή γραμμή που διαχωρίζει το πεδίο της εκκεντρικότητας από το πεδίο της τρέλας, ο Blake φαίνεται σαν να βρίσκεται τις περισσότερες φορές στην πλευρά της εκκεντρικότητας.


Η έκθεση στην ΤΑΤΕ Britain περιλαμβάνει περισσότερες από 300 εικόνες και σίγουρα όλες εκείνες για τις οποίες ο κόσμος θα λατρεύει πάντα τον Βlake. Ο κύριος στόχος είναι να αναδείξει μέσω των εκθεμάτων που παρατίθενται κυρίως με χρονολογική σειρά, το σχεδόν αδιαπέραστο τείχος περιπλοκότητας της σκέψης του Βlake.

 

William Blake 'Europe' Plate i: Frontispiece, 'The Ancient of Days' 1827 (?) © The Whitworth, The University of Manchester
William Blake 'Europe' Plate i: Frontispiece, 'The Ancient of Days' 1827 (?) © The Whitworth, The University of Manchester
William Blake, The Ghost of a Flea, c.1819–20
William Blake, The Ghost of a Flea, c.1819–20


Ως γνωστόν, ο Βlake είναι επίσης ένας σπουδαίος ποιητής. Πολλά ποιήματα του έγιναν στίχοι σπουδαίων τραγουδιών. Όμως, η συγκεκριμένη έκθεση έχει ως επί μέρους στόχο να επιχειρηματολογήσει υπέρ της άποψης ότι το εικαστικό έργο του αποτελούσε την κύρια δική του ενασχόληση και ότι η ποίηση ήταν κάτι με το οποίο ασχολείτο μόνο μέσα στη βαθιά νύχτα.


Στις εικαστικές συνθέσεις του, οι συμμετρίες, ενώ από τη φύση τους αποτελούν ένα ελκυστικό στοιχείο για το θεατή και συνεισφέρουν στην ομορφιά και στην πραότητα της εικόνας, στην δική του περίπτωση αποτελούν στοιχείο διέγερσης και ανησυχίας, ανάλογης της αίσθησης που θα προκαλούσε ένα σήμα κινδύνου.


Επίσης, οι συνθέσεις του μοιάζουν σαν να ρέουν από το μυαλό του κατευθείαν προς τα έξω, χωρίς να έχει προηγηθεί ένα αρχικό στάδιο σύλληψης ερεθισμάτων, από το μάτι, κατά τη διαδικασία παραγωγής τους.


Στα γυμνά του, ορισμένες μυϊκές ομάδες αποδίδονται απροσδόκητα υπερτονισμένες, με αποτέλεσμα τα εικονιζόμενα πρόσωπα να μοιάζουν σαν να διαθέτουν υπερφυσική ευρωστία. Οι ανδρικές και οι γυναικείες φιγούρες είναι δυσερμήνευτα παραπλήσιες. Και γενικότερα, όλες οι ανθρώπινες μορφές, ασχέτως φύλου, μοιάζουν σαν να προέρχονται από μια στυλιζαρισμένη αναπαράσταση του ίδιου του τού εαυτού.


Επιπλέον, ο τρόμος που πηγάζει από τις συνθέσεις του δεν μοιάζει ποτέ να είναι σκέτος τρόμος. Αφήνει πάντοτε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνοδεύεται και από μια απρόσμενη αβλαβή, άκακη και καλοπροαίρετη υπόστασή του.

 

William Blake, Pity, c.1795
William Blake, Pity, c.1795


Τον Μάιο του 1809 ο William Βlake εγκαινίασε μια έκθεση της δουλειάς του, σε ένα δωμάτιο στον πρώτο όροφο πάνω από το οικογενειακό εργαστήριο και κατάστημα καλτσοποιίας. Την είδε ελάχιστος κόσμος και αυτό δεν οφειλόταν στο ότι υπήρχε εισιτήριο εισόδου για τους επισκέπτες. Επιπλέον, δεν είναι ξεκαθαρισμένο εάν πουλήθηκε ποτέ κάποιο έργο. Όμως ο Βlake κράτησε την έκθεση ανοικτή για περισσότερο από ένα χρόνο, γεγονός το οποίο μαρτυρά την δική του απροθυμία να αποδεχτεί την ήττα του, κατά την απόπειρά του να καταξιωθεί αυτόνομα στον κύκλο της Τέχνης.

 

Γράφτηκε ωστόσο κριτική για την έκθεση, η οποία ήταν πιο ειρωνική για τον ίδιο, απ' όσο ήταν εξωφρενικά περιφρονητική για το έργο του. Εξαιτίας της, αλλά και εξαιτίας της γενικότερης αποτυχίας την έκθεσής του, ο καλλιτέχνης αποτραβήχτηκε και κλείστηκε στον εαυτό του τα επόμενα χρόνια. Κι εξαιτίας της αυτής της απόσυρσης του ξεχάστηκε για περισσότερο από μισό αιώνα.


Η έκθεση του 1809 συνοδευόταν από έναν κατάλογο όπου περιέγραφε τα έργα του και κατέγραφε τα προσωπικά του καλλιτεχνικά δόγματα και τις ευθείες –ίσως και λίγο βίαιες- επιθέσεις του εναντίον των ελαιογραφιών των Τισιανού, Ρούμπενς και Ρέμπραντ και κυρίως εναντίον της δικής τους προτίμησης για «θολότητα» και «σκοτείνιασμα» περιοχών των συνθέσεων τους.


Είναι ένα κείμενο που περιλαμβάνει το προσωπικό του «μανιφέστο» κατά της αοριστίας των προθέσεων ενός έργου.


Έλεγε ότι ο μεγάλος και χρυσός κανόνας στην τέχνη, -όπως ακριβώς και στην ζωή- είναι τα ευανάγνωστα περιγράμματα: «όσο πιο διακριτά, κοφτά και ξεκάθαρα είναι, τόσο πιο τέλειο γίνεται το έργο τέχνης».


Όταν πέθανε ο Βlake το 1827 κανείς δεν ασχολείτο πια με κείνον. Μετά από 40 χρόνια όμως, όταν η «αδελφότης των Προραφαηλιτών» θα άρχιζε να εκφράζει ανοικτά τις αντι-ακαδημαϊκές θέσεις της, δημιουργήθηκε το κατάλληλο πλαίσιο, ώστε, με πρωτοστάτη μια εξέχουσα φυσιογνωμία του κύκλου τους, τον Dante Gabriel Rossetti, που θαύμαζε φανατικά τον Βlake, να ξεκινήσει η μακρά πορεία σταδιακής αποκατάστασης της φήμης του και αναγνώρισης της αξίας του.

 

William Blake, The Spiritual Form of Pitt Guiding Behemoth, c. 1805
William Blake, The Spiritual Form of Pitt Guiding Behemoth, c. 1805


Η δεύτερη σημαντική στιγμή μεταστροφής προς μια θετική επανεκτίμηση του έργου του καταγράφεται με την υποστήριξη του σπουδαίου ποιητή William Butler Yeats.


Ο Yeats ήταν τόσο πεπεισμένος ότι ο Βlake ήταν σπουδαίος καλλιτέχνης ώστε να συμπεραίνει πως δεν θα μπορούσε παρά να είναι και Ιρλανδός (ενώ δεν ήταν).


Το 1927 κυκλοφόρησε η πρώτη μελέτη για τον Βlake στην οποία περιγράφεται ως μία ψυχικώς διαταραγμένη ιδιοφυΐα, από τον πασιφιστή Max Plowman, ο οποίος προέβλεπε τότε ότι σύντομα θα αναγνωριζόταν η ανάγκη να ζητηθεί δημόσια συγνώμη για τον παραγκωνισμό του και ότι ο Βlake δεν θα θεωρείτο πια υπνωτικό για χοντροκέφαλους και χαζούς.


Η πρόβλεψη του Plowman επαληθεύτηκε πράγματι, όταν ο Βlake αναγνωρίστηκε από όλες τις περιθωριακές πρωτοπορίες του 20ου αιώνα και αναλυτικότερα από τους σουρεαλιστές, τους χίπηδες, τον Allen Ginsberg, τους μαρξιστές, τον Bob Dylan, το εκάστοτε ενθουσιώδες εφηβικό κοινό και γενικότερα, από οποιονδήποτε άλλο θεωρούσε ότι η τρέλα θα μπορούσε να εκληφθεί ως πράξη πολιτικής αντίστασης, ανταρσίας και εξέγερσης.


Τώρα, οι συν-επιμελητές της έκθεσης της ΤΑΤΕ Britain, Amy Concannon και Martin Myrone, διευρύνουν κι άλλο τον κύκλο των ένθερμων θαυμαστών του, σημειώνοντας ότι: «το είδος της ελευθερίας που ο Βlake αγάπησε και υποστήριζε είναι ξεκάθαρο ότι ανήκει στον σύγχρονο δυτικό κόσμο και προτάσσει ιδανικά που τα αποδέχεται ολόκληρο το φάσμα των πολιτικών ιδεολογιών. Επιπλέον ενσωματώνει σε αυτά τα ιδανικά κάποιες πιο πλατιές και ανοικτές αξίες, τις οποίες μάλλον όλοι θα αποδεχθούμε και θα υπερασπιστούμε, επειδή σχετίζονται με την υπερβολικά τολμηρή ερώτηση που πάντα έθετε ο Βlake : "σε τι κοινωνία θα θέλαμε να ζούμε;"».

 

 

William Blake, Tate - Trailer

 

H έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 Φεβρουαρίου 2020.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία και Γεωλογία στη Γαλλία και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Παλαιοντολογία. Το 1992, εγκατέλειψε την επιστήμη του για να ασχοληθεί κυρίως με μεταφράσεις και επιμέλειες λογοτεχνικών κειμένων, καθώς και με την αρθρογραφία συνεργαζόμενος ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος με διάφορα έντυπα, αποκλειστικά και μόνο ποικίλης ύλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ουίλλιαμ Μπλέικ»: Η συναρπαστική βιογραφία μιας παρεξηγημένης μεγαλοφυΐας
Το νέο βιβλίο του Πίτερ Ακρόιντ είναι ένα τολμηρό ταξίδι στις αλλόκοτες ιδέες του πολυσχιδούς και αιρετικού καλλιτέχνη που έπεσε, χλευάστηκε, αλλά μεγαλούργησε
Αποστολή στο Λονδίνο: Η Tate Modern υποκλίνεται στον Takis
Καλλιτέχνης αλλά και εφευρέτης από τους πλέον επιδραστικούς παγκοσμίως μεταπολεμικά, είναι αυτό που λέμε περίπτωση ανθρώπου. Φύση ανήσυχη και «λοξή», έκανε μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό, υπήρξε δε πρωτοπόρος στη σύζευξη τέχνης και τεχνολογίας. Η μεγάλη αναδρομική του έκθεση στον εμβληματικότερο χώρο τέχνης του Λονδίνου είναι πράγματι «worth a visit»
Με William και James Blake μπροστά στο «Φάντασμα των Ψύλλων»
Ο William Blake χρειάστηκε δύο αιώνες για να έχει τέτοια αναγνώριση. Και είναι πολύ πιθανό, αν πεις στον μέσο πιτσιρικά τη λέξη «Blake», να φέρει πρώτα στο μυαλό του τον James...
Μια πόλη από λευκά τουβλάκια Lego στην Tate Modern
Ένας τόνος λευκά τουβλάκια Lego «χύθηκαν» για τρεις εβδομάδες στην Tate Modern, προσκαλώντας τους επισκέπτες να απελευθερώσουν τον αρχιτέκτονα που έκρυβαν μέσα τους και να δημιουργήσουν μια μικροσκοπική πόλη
Πέθανε ο Takis -  Ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της σύγχρονης Ελλάδας
Πέθανε ο διεθνούς φήμης Έλληνας καλλιτέχνης, Παναγιώτης Βασιλάκης, γνωστός με το όνομα Takis.
Τakis στην Tate Modern: «Ξέρω να χρησιμοποιώ την ενέργειά μου. Γι’ αυτό κι εγώ είμαι πιο νέος από σένα»
Στην πλέον των 70 χρόνων καριέρα του, ο Takis δημιούργησε μερικές από τις πιο πρωτοποριακές τέχνες του 20ου αιώνα ενώ σε λίγο καιρό πρόκειται να παρουσιαστεί η μεγαλύτερη έκθεση του στην Tate Moden του Λονδίνου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο άδειος ουρανός της Μεσογείου
... και οι μεταφυσικές αναζητήσεις ενός αρχηγού κράτους (κόμικ)
Ραφαήλ: ο θρίαμβος της ιταλικής Αναγέννησης
18 έργα του σπουδαίου αναγεννησιακού ζωγράφου που γεννήθηκε σαν σήμερα
Τα σχέδια της Λουίζ Μπουρζουά που παρουσιάζονται σε μια μεγάλη online έκθεση είναι το ιδανικό αγχολυτικό
Η καθημερινή ζωή μου με τον Τσαρούχη. Από τον Γιώργο Ορφανό.
28 χρόνια μετά το θάνατό του, ο μεγάλος δάσκαλος παραμένει ένα γοητευτικό αίνιγμα. Σε αυτήν την σπάνια, αποκλειστική μαρτυρία που μας επέδωσε το 2000, ο πιστός φίλος και μαθητής του, Γιώργος Ορφανός, σκιαγραφεί με χαρισματική ενάργεια την καθημερινή του ζωή δίπλα στον μεγάλο στοχαστή και καλλιτέχνη
«Μέσα σ’ αυτόν τον πίνακα του Μπρέγκελ, δεν νιώθω πια κανένα φόβο»
Ο επιφανής Αμερικανός κριτικός τέχνης Τζέρι Σαλτζ περνά τις μέρες της καραντίνας «κατοικώντας μέσα στο διάσημο έργο "Ο θρίαμβος του θανάτου", το μεγαλειώδες πανοραμικό πανδαιμόνιο που ζωγράφισε ο Πίτερ Μπρέγκελ ο πρεσβύτερος πριν από πεντακόσια σχεδόν χρόνια. ― Προτιμήστε την desktop έκδοση του άρθρου.
Μία περιήγηση στους πιο εμβληματικούς πίνακες του Βαν Γκογκ στις αίθουσες του μουσείου του
Η ιστορία της ζωής του Βίνσεντ Βαν Γκογκ σε περίληψη, έτσι όπως την αφηγούνται μερικοί από τους πίνακές του.
Μαρκ Σαγκάλ: Ο ανένταχτος ποιητής της μοντέρνας τέχνης
Σαν σήμερα, στις 28 Μαρτίου 1985, πεθαίνει σε ηλικία 98 ετών ο Ρώσος ζωγράφος εβραϊκής καταγωγής Μαρκ Σαγκάλ.
Τι μας λέει για το μέλλον της τέχνης αυτό το meme με την αραχτή Μόνα Λίζα στο άδειο Λούβρο;
Smartify: Δωρεάν όλες οι ηχητικές περιηγήσεις των μουσείων για το υπόλοιπο του 2020
Οι εκθέσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω του κορωνοϊού θα λανσάρουν επίσης το υλικό τους στην εφαρμογή.
18+1 μουσεία και χώροι που μπορείς να επισκεφτείς τώρα από το σπίτι σου
Εάν αναβάλλεις εδώ και καιρό τις επισκέψεις σου σε κάποιο μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο, τώρα είναι η ώρα να τα θαυμάσεις όλα online
Το 1821 μέσα από 25 έργα τέχνης
O ηρωισμός μέσα από τη ζωγραφική του Ευγένιου Ντελακρουά, του Νικολάου Γύζη και άλλων μεγάλων καλλιτεχνών
10 εικόνες από τα Infinity Rooms της Yayoi Kusama για να τριπάρεις εντελώς
Τα ψυχεδελικά installations-δωμάτια με τους καθρέπτες που δημιουργεί η Γιαπωνέζα καλλιτέχνις είναι ίσως τα πιο δημοφιλή έργα σύγχρονης τέχνης για τη γενιά του Instagram.
H τέχνη της Φρίντα Κάλο σε μία μοναδική διαδικτυακή έκθεση
Τα «Πρόσωπα της Φρίντα» (Faces of Frida) έχουν δημιουργηθεί μέσα από την συνεργασία της Google με ένα διεθνές δίκτυο ειδικών, μουσείων και συλλογών με έργα της που υπάρχουν σε διάφορες χώρες του πλανήτη
Θεόφιλος, ο ζωγράφος της λαϊκής ρωμιοσύνης
Σαν σήμερα, στις 24 Μαρτίου του 1934, πεθαίνει στη Μυτιλήνη ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ ή Κεφαλάς, ο μεγαλύτερος Έλληνας λαϊκός ζωγράφος.
Πώς οι πίνακες του Χόπερ έγιναν η ιδανική απεικόνιση της κουλτούρας της καραντίνας
Ο Αμερικανός ζωγράφος έχει πεθάνει εδώ και μισό αιώνα, μοιάζει όμως αυτές τις μέρες σα να έχει συλλάβει με το έργο του ακριβώς το πνεύμα του 2020 εν μέσω πανδημίας και αναγκαστικής απομόνωσης.
2 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
thejohnnydebt thejohnnydebt 5.10.2019 | 12:52
Παντως για την ιστορια,αντιθετα με οτι υποστηριζει το μουσειο(για ευνοητους λογους τα υποστηριζει βεβαια),η ποιηση του Μπλεηκ ειναι πολυ πιο βαθυστοχαστη
και καλλιτεχνικα και τεχνικα πολυ ανωτερου επιπεδου απ'οτι η ζωγραφικη του ποιοτητα.Θα ελεγε κανεις πιο απλοικα οτι ο Μπλεηκ φτανει ποιητικα πολλες φορες ενα Σαιξπηρ αλλα ουτε καν πλησιαζει ζωγραφικα ενα Ρεμπραντ.
Οι αποψεις του για την ζωγραφικη ειναι σπουδαιοτερες.
Και αν στην τελικη στα θεματα τεχνης τα γουστα ειναι λιγο πολυ σχετικα,
οι αποψεις του για τη ζωη και την τεχνη γενικοτερα και η φαντασια του
ειναι αξιοθαυμαστες.Αναζητηστε την ποιηση του στα αγγλικα και οχι
μεταφρασμενη...Dimi Dimi 16.10.2019 | 15:16
Οι πινακες του Μπλεικ ειναι περισσοτερο ενα αποτελεσμα της αποκρυφιστικης του ενασχολησης και οχι τοσο απο το παθος του για τη ζωγραφικη καθεαυτη
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή