Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η τέχνη του Aaron Johnson είναι μια τέλεια μεταφορά για την σημερινή Αμερική

Ο Αμερικανός καλλιτέχνης μιλά στο LIFO.gr

Η τέχνη του έχει χαρακτηριστεί ως «Μια τέλεια μεταφορά για όσα συμβαίνουν στην Αμερική του σήμερα». Οι δουλειές του είναι μια ευθεία κριτική για τη σκοτεινή εποχή της σημερινής Αμερικής. Στα χέρια του κάτι φαινομενικά ασήμαντο και καθημερινό όπως οι κάλτσες γίνονται στην κυριολεξία όπλα, που μιλούν για το ζήτημα της οπλοκατοχής.

 

Η δουλειά του είναι ποπ και πολύχρωμη αλλά κάτω από την επιφάνεια των έργων του το σκοτεινό πνεύμα των πινάκων του Γκόγια που τόσο αγαπά κυριαρχεί. Ας ακούσουμε τι έχει να πει ο 36χρονος Αμερικανός Aaron Johnson στο LIFO.gr για τη ζωή και το έργο του.

 

Σεξ και θάνατος, είναι βασικά θέματα στις δουλειές μου. Η δύναμη της ζωής, το σεξ και η δημιουργικότητα φαίνεται να είναι το ίδιο, και όλα εναντιώνονται στον αναπόφευκτο του θανάτου μας.

 

—Πες μας λίγα πράγματα για τον εαυτό σου και το οικογενειακό σου background.

Γεννήθηκα στο St Paul, στη Minnesota των ΗΠΑ. Ήταν ένα υγιές τυπικό αμερικάνικο μέρος για να μεγαλώσει κάποιος. Η μητέρα μου μεγάλωσε στην Ινδία με κατοικίδια τιγράκια. Όταν ήμουν νέος ο πατέρας μου εξηγούσε το έθιμο του γητευτή φιδιών.

 

—Γιατί έγινες καλλιτέχνης;

Πάντα μου άρεσε να σχεδιάζω. Ήταν μια έμφυτη παρόρμηση και ταλέντο που είχα από μικρή ηλικία. Προτιμούσα να σχεδιάζω παρά να κοινωνικοποιούμαι με τα άλλα παιδιά. Στην ενήλικη ζωή μου επικεντρώθηκα στο να διατηρήσω αυτή την προτίμηση στην επαγγελματική ζωή.

 

—Ποια είναι η πιο έντονη ανάμνηση που έχεις από την παιδική σου ηλικία;

Υπήρχε ένα ηλιοτρόπιο το οποίο μεγάλωνα μαζί με τον πατέρα μου και μου φαινόταν ψηλότερο από το σπίτι μας. Ένας σκύλος που μου δάγκωσε το λαιμό και άρχισε να τρέχει αίμα από μια φλέβα. Τα ψάρια που πιάναμε όταν κάναμε βόλτες με το κανό και τα απόκοσμα κελαηδίσματα των πουλιών.

 

Η δουλειά του 36χρονου Aaron Johnson είναι ποπ και πολύχρωμη αλλά κάτω από την επιφάνεια των έργων του το σκοτεινό πνεύμα των πινάκων του Γκόγια που τόσο αγαπά κυριαρχεί.
Η δουλειά του 36χρονου Aaron Johnson είναι ποπ και πολύχρωμη αλλά κάτω από την επιφάνεια των έργων του το σκοτεινό πνεύμα των πινάκων του Γκόγια που τόσο αγαπά κυριαρχεί.

 

—Πολλές από τις δουλειές σου δείχνουν το θέμα της θνητότητας. Έχεις μια εμμονή με το εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος. Νομίζω ότι ο Francis Bacon σε έχει επηρεάσει αρκετά.

Eros και Thanatos (σ.σ γράφει με αυτό τον τρόπο τις λέξεις): Σεξ και θάνατος, είναι βασικά θέματα στις δουλειές μου. Η δύναμη της ζωής, το σεξ και η δημιουργικότητα φαίνεται να είναι το ίδιο, και όλα εναντιώνονται στο αναπόφευκτο του θανάτου μας. Υπήρξα σπουδαστής Βιολογίας στο κολέγιο, πριν γίνω καλλιτέχνης, έτσι με γοητεύουν τα σώματα και τα ανθρώπινα όργανα. Ο Bacon είναι σημαντικός, όμως περισσότερο στρέφω το βλέμμα προς τους Ensor και Goya.

 

—Ποιος είναι ο ιδανικός θεατής των δουλειών σου;

O ιδανικός θεατής των δουλειών μου βρίσκει τον χρόνο να ταξιδέψει μακριά από το κομπιούτερ ή το iPhone, σε μια γκαλερί, για να δει ζωντανά τα έργα μου. Η ολοκληρωτική μαγεία της τέχνης μπορεί να σε απορροφήσει όταν τη δεις από κοντά.

 

—Ένα top 5 με τους αγαπημένους σου καλλιτέχνες και ένα σύντομο σχόλιο για τον καθένα;

Goya: Αποκάλυψε το υπερφυσικό που ελλοχεύει κάτω από την επιφάνεια της «πραγματικότητας».

Ensor: Η κοινωνία των ζωντανών νεκρών.

Rothko: Η τόλμη να καρφώνεις το βλέμμα στην άβυσσο.

Peter Saul: H σύγχρονη πολιτική ζωή είναι ένα σόου τεράτων.

Louise Bourgeois: Η αγάπη έρχεται αργά αλλά σταθερά, σαν μια τεράστια αράχνη.

 

Cowboy and Tomcat. ©Aaron Johnson
Cowboy and Tomcat. ©Aaron Johnson

 

—Η προεκλογική ομιλία του Trump είναι ένας από τους αγαπημένους μου πίνακες. Η πρώτη μου σκέψη όταν τον είδα είναι ότι ο Trump είναι ασταμάτητος και επικίνδυνος.

Βλέπω τον Trump ως μια δύναμη ακόρεστης απληστίας, τη δίνη μιας ακατάπαυστης πείνας που θέλει να καταβροχθίσει ολόκληρο τον κόσμο. Προσπάθησα να τον ζωγραφίσω με αυτόν τον τρόπο. Με τη σκιά μιας σβάστικας γιατί είναι ο Χίτλερ των ημερών μας, με τις ορδές των ηλίθιων υποστηρικτών του να τον επευφημούν.

 

—Πιστεύεις ότι ένας καλλιτέχνης έχει κάποια υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία;

Κάποιες στιγμές ναι και κάποιες όχι.

 

—Πες μας για την δουλειά σου «Son of a Gun».

Το «Son of a Gun» είναι το ψυχολογικό πορτρέτο της ψυχωτικής Αμερικής και της ακόρεστης λατρείας για τα όπλα. Φτιαγμένο από κάλτσες, το κόνσεπτ χρησιμοποιεί μια μηχανή του θανάτου, παρομοιάζοντάς την με κάτι ανίκανο και παράλογο, ως μια προσπάθεια να αποδυναμώσει τη μηχανή του θανάτου.

 

Φτιαγμένο από κάλτσες, το κόνσεπτ χρησιμοποιεί μια μηχανή του θανάτου, παρομοιάζοντάς την με κάτι ανίκανο και παράλογο, ως μια προσπάθεια να αποδυναμώσει τη μηχανή του θανάτου.... Son of a Gun. ©Aaron Johnson
Φτιαγμένο από κάλτσες, το κόνσεπτ χρησιμοποιεί μια μηχανή του θανάτου, παρομοιάζοντάς την με κάτι ανίκανο και παράλογο, ως μια προσπάθεια να αποδυναμώσει τη μηχανή του θανάτου.... Son of a Gun. ©Aaron Johnson
David Sockney. ©Aaron Johnson
David Sockney. ©Aaron Johnson

 

—Διάβασες κάποτε ένα βιβλίο το οποίο να σου άλλαξε τη ζωή;

Όταν ήμουν νέος, τελειώνοντας το κολέγιο, διάβαζα το «Thus Spoke Zarathustra» του Νίτσε και το «The Dharma Bums» του Κέρουακ, τα διάβαζα συνεχώς, ξανά και ξανά, σε μια περίοδο της ζωής μου που είχα αποφασίσει να γίνω καλλιτέχνης. Και τα δυο βιβλία με βοήθησαν να μάθω να σκέφτομαι ως καλλιτέχνης

 

—Τι είναι ευτυχία;

Το να ζωγραφίζω. Να περνάω χρόνο με τη σύζυγό μου, τον σκύλο μου και την οικογένειά μου. Να φτιάχνω/τρώω καλό φαγητό. Η ορειβασία.

 

—Μπορείς να μου στείλεις μια φωτογραφία σου με κάτι που αγαπάς πολύ;

 

Μια φωτογραφία του σκύλου μου Dino, στους δρόμους του Bushwick στο Brooklyn...
Μια φωτογραφία του σκύλου μου Dino, στους δρόμους του Bushwick στο Brooklyn...

 

The Guests. ©Aaron Johnson
The Guests. ©Aaron Johnson
Nothing comes from nowhere. ©Aaron Johnson
Nothing comes from nowhere. ©Aaron Johnson

 

Moon dance. ©Aaron Johnson
Moon dance. ©Aaron Johnson

 

Johnson Law and Order. ©Aaron Johnson
Johnson Law and Order. ©Aaron Johnson

 

Turkey Pistol Dinner. ©Aaron Johnson
Turkey Pistol Dinner. ©Aaron Johnson

 

Johnson Old Glory Weblow. ©Aaron Johnson
Johnson Old Glory Weblow. ©Aaron Johnson

 

Johnson Hot Tubbin. ©Aaron Johnson
Johnson Hot Tubbin. ©Aaron Johnson

 

Βλέπω τον Trump ως μια δύναμη ακόρεστης απληστίας, τη δίνη μιας ακατάπαυστης πείνας που θέλει να καταβροχθίσει ολόκληρο τον κόσμο. Trump Rally. ©Aaron Johnson
Βλέπω τον Trump ως μια δύναμη ακόρεστης απληστίας, τη δίνη μιας ακατάπαυστης πείνας που θέλει να καταβροχθίσει ολόκληρο τον κόσμο. Trump Rally. ©Aaron Johnson

 

 

Info:

Aaron Johnson

Instagram

 

Όλες οι εικόνες παραχωρήθηκαν από τον καλλιτέχνη στο LIFO.gr για αποκλειστική χρήση. Δεν επιτρέπεται η αναδήμοσιευση τους χωρίς την άδειά του.

Ξεκίνησε να γράφει στο LIFO.gr από τους πρώτους του μήνες, με το ψευδώνυμο Vam33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα χρώματα της Ίριδας: Οι Έλληνες κομίστες δηλώνουν... παρούσες
Η Βάλια Σκουρτσή γράφει για τους Έλληνες κομίστες που δηλώνουν δημιουργικά τη διαφορετικότητά τους
O Τζορτζ Κόντο στη LIFO: Μου λείπει πολύ ο Μπασκιά. Θα ήθελα να αράξω κάπου μαζί του και να ξανακάνουμε πλάκες
Mε αφορμή την πρώτη του μεγάλη ατομική έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης που εγκαινιάζεται σε λίγες ημέρες, ο Αμερικανός ζωγράφος μιλάει στη LiFO για τη ζωή του, το έργο του και τη σχέση του με τον Ζαν Μισέλ Μπασκιά
O Thomas A. Gieseke έχει μια καριέρα 40 χρόνων στην εικονογράφηση αλλά καμία συμβουλή να δώσει
Ο Αμερικανός καλλιτέχνης μιλά στο LIFO.gr για τη ζωή χωρίς τον Θεό, τον πόλεμο του Βιετνάμ, τον Τράμπ και το μόνο πράγμα που έχει νόημα στη Γη
Τα γυμνά πορτρέτα της Jillian Evelyn
Μια νεαρή ζωγράφος από το Λος Άντζελες παρουσιάζει τους πίνακές της στο LIFO.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθημερινή ζωή μου με τον Τσαρούχη. Από τον Γιώργο Ορφανό.
28 χρόνια μετά το θάνατό του, ο μεγάλος δάσκαλος παραμένει ένα γοητευτικό αίνιγμα. Σε αυτήν την σπάνια, αποκλειστική μαρτυρία που μας επέδωσε το 2000, ο πιστός φίλος και μαθητής του, Γιώργος Ορφανός, σκιαγραφεί με χαρισματική ενάργεια την καθημερινή του ζωή δίπλα στον μεγάλο στοχαστή και καλλιτέχνη
Τι κάνει την ιαπωνικότητα τόσο σαγηνευτική στην Τέχνη;
Ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης μιλά για την πολύχρονη καταβύθισή του στη λογοτεχνία της τυπολατρικής, κλειστής χώρας
«Η ζωή μου ήταν σαν μια σβούρα»: Ο γλύπτης Τάκις και τα ατρόμητα πιστεύω του σε έναν συναρπαστικό, ανέκδοτο μονόλογο
Μια ανέκδοτη συνομιλία με τον μεγάλο Έλληνα γλύπτη που πέθανε σήμερα.
'Ερως κηριοκλέπτης
Δεν υπάρχει μέλι χωρίς κεντρί
Επίσκεψη στη θαυμαστή έκθεση με 91 έργα του Γιάννη Τσαρούχη στην Άνδρο
30 χρόνια μετά τον θάνατο του ζωγράφου, το Ίδρυμα Μαρίκας και Πέτρου Κυδωνιέως της Άνδρου εγκαινίασε μια σημαντική έκθεση στο νησί των Κυκλάδων
Once upon a time at the Riviera: μία περιήγηση στην έκθεση Αριστοτέλης Ωνάσης του Νίκου Χαραλαμπίδη στην Ύδρα
Η Ιστορικός του Πανεπιστημίου Αιγαίου Dr. Ασπασία Μαστρογιάννη σχολιάζει τη σειρά των εικαστικών εκδηλώσεων με επίκεντρο την προσωπικότητα και το έργο του Αριστοτέλη Ωνάση.
Πώς θα περάσεις καλά τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σινεμά, θέατρο, εκθέσεις και άλλα events που θα κρατήσουν την πόλη ζωντανή
 Christian Zervos στο Μουσείο Μπενάκη: Ένας μεγάλος Έλληνας στην σημαντικότερη έκθεση του 2020
Ο Κριστιάν Ζερβός μεσουράνησε στην ακμή του μοντερνισμού ως εκδότης, κριτικός τέχνης και συλλέκτης τέχνης. Ωστόσο, λίγοι στην Ελλάδα γνωρίζουν την τεράστια επίδραση που είχε στην εποχή του και στο Παρίσι αυτός ο σπουδαίος Έλληνας. Τον Δεκέμβριο στο Μουσείο Μπενάκη θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μια μεγάλη έκθεση για τη ζωή και το έργο του.
Η έκθεση του Olafur Eliasson στο Λονδίνο παρουσιάζει την πραγματικότητα από μια ολοκαίνουργια οπτική
Σαράντα έργα τέχνης του καλλιτέχνη κοσμούν την Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης του Λονδίνου
Διαμαντής Διαμαντόπουλος: «Δεν είναι δυνατόν να φτιάχνω έργα για να στολίζουν τα σπίτια των εφοπλιστών...»
13 πίνακες του Διαμαντή Διαμαντόπουλου σε υψηλή ανάλυση
Η αβίαστη συνομιλία του Πικάσο με την αρχαία Ελλάδα
Ένα φωτογραφικό πέρασμα του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου από την τρέχουσα έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
«Μ' αρέσει ότι με θεωρούν κακό παιδί»: Ο δεκάλογος του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά
Ένα νέο βιβλίο συγκεντρώνει αποφθέγματα αλιευμένα από τα έργα, τα σημειωματάρια και τις συνεντεύξεις του «τρομερού παιδιού» της σύγχρονης τέχνης που κάηκε τόσο πρόωρα
Ολοκληρώθηκε η συντήρηση της «Ουράς» του Ν. Κεσσανλή στον σταθμό του μετρό Ομόνοια
Με την επιτυχημένη ολοκλήρωση των εργασιών το έργο είναι και πάλι στη θέση του, συνοδεύοντας την καθημερινή διέλευση χιλιάδων Αθηναίων.
13 καλοκαιρινές εικαστικές εκθέσεις που θα επισκεφθούμε στα νησιά
Τα μουσεία και οι γκαλερί των καλοκαιρινών προορισμών έχουν ετοιμάσει ενδιαφέρουσες προτάσεις για τις διακοπές
Ντίκος Βυζάντιος στην Άνδρο: Αναδρομική έκθεση στο έργο ενός Έλληνα της διασποράς
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή αφιερώνει τη φετινή καλοκαιρινή του έκθεση σε έναν σημαντικό και μάλλον παραγνωρισμένο στην Ελλάδα ζωγράφο που διέπρεψε για μισό αιώνα στο Παρίσι.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή