Φέρτε γρήγορα την Ariana Papademetropoulos στην Αθήνα!

Φέρτε γρήγορα την Ariana Papademetropoulos στην Αθήνα! Facebook Twitter
Το να είσαι Έλληνας φαίνεται κάπως σαν «πρωτοτυπία» στην Αμερική. Εδώ μου λένε ότι μοιάζω με Ελληνίδα θεά, αλλά στην Ελλάδα κανείς ποτέ δεν θα σκεφτόταν ότι είμαι Ελληνίδα.
0

Κάπου ανάμεσα στα αχανή μονοπάτια του «καλλιτεχνικού» διαδικτύου πετύχαμε ένα τυπάκι που μας κίνησε πολύ την περιέργεια. Η Ariana Papademetropoulos είναι Ελληνίδα που μεγάλωσε, ζει και δραστηριοποιείται στο Λος Άντζελες, έχοντας καταφέρει στα 27 της να ξεχωρίσει στην underground καλλιτεχνική σκηνής μιας τόσο mainstream μεγαλούπολης. Υποκλίνομαι και μόνο στο γεγονός ότι διατηρεί ολόκληρο το επώνυμο-σιδηρόδρομό της! Χαζεύοντας εικόνες από τα mixed media έργα της, αλλά και την ίδια ως παρουσία στο προσωπικό της Instagram, σε φωτογραφίες όπου συχνά «μπαίνει» σαν ξωτικό στην τέχνη της, και διαβάζοντας μια κουβέντα που είχε με τον Ariel Pink, μια εξίσου «γιούχου» αβανγκάρντ περσόνα της μουσικής σκηνής του L.A., σε ένα drive-thru των McDonald's, θέλησα αμέσως να μιλήσουμε.

Αυτή την περίοδο, η Ariana παρουσιάζει την τρίτη της προσωπική έκθεση με τίτλο «The man who saved a dog from an imaginary fire» (Ο άνθρωπος που έσωσε έναν σκύλο από μια φανταστική φωτιά), που τρέχει στην Wilding Cran Gallery του κεντρικού L.A. μέχρι τις 26 Οκτωβρίου, με έργα ζωγραφικής και installations που φέρουν ευφάνταστα ονόματα όπως «Το καλύτερο πράγμα στο να μη βγαίνω με έναν σαϊεντολόγο είναι που μπορώ να ξανακάνω LSD». Η έμπνευσή της αντλείται από βίντατζ περιοδικά και βιβλία, αλλά και από την καλπάζουσα φαντασία της και η καλλιτέχνις «δημιουργεί κόσμους που θέτουν σε αντιπαράθεση διαφορετικές αντιλήψεις και αυταπάτες, εστιάζοντας στη σχέση μας με το ντεκόρ και τους εσωτερικούς χώρους και προσκαλώντας μας να αμφισβητήσουμε τη λειτουργικότητα, το γούστο, την πραγματικότητα και τη φαντασία», όπως αναφέρει το σημείωμα.

Το λατρεύω όταν ο θεατής βλέπει στα έργα μου κάτι που δεν είδα εγώ. Είναι κάπως σαν θεραπεία η δουλειά μου. Λειτουργώ ενστικτωδώς κι έπειτα καταλαβαίνω τι έγινε και γιατί και τι σημαίνει αυτό που έκανα.

Η συζήτηση που ακολουθεί είναι μάλλον η τρανή απόδειξη ότι η Ariana, έπειτα από το Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη, τη Νέα Ορλεάνη, το Μεξικό και το Βερολίνο, πρέπει να επιστρέψει οπωσδήποτε στην Ελλάδα των παιδικών της καλοκαιριών για να μας συστήσει την τέχνη της από κοντά. Ακούτε, γκαλερίστες της Αθήνας;

— Με τι ασχολείσαι αυτή την περίοδο;

Μετατρέπω το σπίτι μου σε γοργονο-χώρα. Δουλεύω πάνω σε μια γοργονίσια σειρά επίπλων, φτιάχνω λάμπες-αχιβάδες και κάνω την κρεβατοκάμαρά μου σπήλαιο.

— Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σου, το πιο ενοχλητικό κομμάτι στην καλλιτεχνική σκηνή του Λος Άντζελες;   

Νομίζω ότι το πιο ενοχλητικό στοιχείο εδώ, ίσως και στη Νέα Υόρκη, είναι ότι η καλλιτεχνία κυριαρχείται από «bros», ξέρεις, παντού τυπάκια με καπελάκια του μπέιζμπολ και ο Drake! Θέλω να ανακαλύψω πού κρύβονται τα φρικιά. Μακάρι περισσότεροι καλλιτέχνες να ήταν «καλλιτέχνες». Το normcore, αυτό το δήθεν ανεπιτήδευτο στιλ, είναι η χειρότερη μόδα που έχει γίνει ποτέ.

Φέρτε γρήγορα την Ariana Papademetropoulos στην Αθήνα! Facebook Twitter

— Γουστάρεις να ακούς τα σχόλια του κοινού στις εκθέσεις σου;

Στα κρυφά, ναι. Αλλά είναι πάντα καλά. Αν δεν ήταν, μπορεί να χαλιόμουν πάρα πολύ.

— Προτιμάς η τέχνη σου να είναι κατανοητή ή να αφήνεις τους θεατές να αναρωτιούνται;

Το λατρεύω όταν ο θεατής βλέπει στα έργα μου κάτι που δεν είδα εγώ. Είναι κάπως σαν θεραπεία η δουλειά μου. Λειτουργώ ενστικτωδώς κι έπειτα καταλαβαίνω τι έγινε και γιατί και τι σημαίνει αυτό που έκανα.

— Πες μου κάτι που δεν θα έκανες για την τέχνη σου.

Θα έκανα τα πάντα αν κάποιος μου έδινε 5 εκατομμύρια δολάρια, για να μπορώ να φτιάξω ένα θεματικό πάρκο. Για οτιδήποτε όμως λιγότερο από 5 εκατομμύρια μπορεί να μην κάνω τίποτα.

— Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο πιο υπερεκτιμημένος καλλιτέχνης όλων των εποχών;

Δύσκολη ερώτηση. Πιστεύω ότι οι καλλιτέχνες που καταλήγουν σε μουσεία βρίσκονται συνήθως εκεί για καλό λόγο. Ακόμα και η δουλειά του Damien Hirst, που πλέον δεν μου αρέσει, κάποτε ήταν εξαιρετική. Υπάρχει τόση σύγχρονη τέχνη που είναι πραγματικά απαίσια. Ακόμα κι αν μια γκαλερί πουλήσει ένα έργο για πολλά λεφτά, αν αυτό το έργο δεν είναι καλό δεν θα βρει ποτέ θέση σε μουσείο, οπότε τουλάχιστον υπάρχει αυτή η κλίμακα να φέρνει στα ίσα τους όλα τα τέρατα που πωλούνται στις γκαλερί.

Φέρτε γρήγορα την Ariana Papademetropoulos στην Αθήνα! Facebook Twitter

— Βαριέσαι όταν πρέπει να εξηγείς την τέχνη σου; Πες την αλήθεια, πόσο βαριέσαι αυτή τη στιγμή που μιλάμε;

Είναι αρκετά καλό αυτό που κάνουμε. Μου κάνεις ωραίες ερωτήσεις, ίσως επειδή είσαι Έλληνας, και οι Έλληνες δεν είναι βαρετοί.

— Υπάρχει κάτι που να σε συνδέει πραγματικά με την Ελλάδα;

Μεγάλωσα περνώντας όλα μου τα καλοκαίρια στα ελληνικά νησιά. Εκεί μέθυσα για πρώτη φορά, εκεί χόρεψα σε κλαμπ, εκεί ερωτεύτηκα. Ο φίλος του πατέρα μου ερχόταν με το speedo και τη χρυσή αλυσίδα του και μας μάζευε με το κίτρινο τζιπ του που έπαιζε δυνατή τέκνο, και κάπως έτσι ξεκινούσε πάντα το καλοκαίρι μου.

— Όταν ερχόσουν στην Ελλάδα για να επισκεφθείς τη γιαγιά σου, πώς έβλεπες τους Έλληνες συνομηλίκους σου; Σου φαίνονταν λίγο ούφο;

Μάλλον εγώ φαινόμουν εξωγήινη σε αυτούς. Η αδερφή μου ήταν μαυρισμένη, ψηλή, όμορφη, εγώ ήμουν χλωμή, η γκοθού στην παραλία κάτω από την ομπρέλα που κανένας δεν καταλάβαινε ότι είναι Ελληνίδα. Το να είσαι Έλληνας φαίνεται κάπως σαν «πρωτοτυπία» στην Αμερική. Εδώ μου λένε ότι μοιάζω με Ελληνίδα θεά, αλλά στην Ελλάδα κανείς ποτέ δεν θα σκεφτόταν ότι είμαι Ελληνίδα.

— Πες μου από μια καλή συμβουλή που σου έχει δώσει ο ψυχοθεραπευτής σου, κάποιος curator σου και η γιαγιά σου.

Κανένας curator δεν μου έδωσε ποτέ κάποια αξιομνημόνευτη συμβουλή. Πάντως, από τους άλλους δύο, το καλύτερο που έχω μάθει είναι να μην επιτρέπω να με προσπερνάνε. Ότι πρέπει να μάθω να στέκομαι στα πόδια μου, να θέτω όρια και να μην είμαι τόσο καλό παιδί.

Φέρτε γρήγορα την Ariana Papademetropoulos στην Αθήνα! Facebook Twitter
Best Thing About Not Dating A Scientologist Is That I Can Do Acid Again (Το καλύτερο πράγμα στο να μη βγαίνω με έναν σαϊεντολόγο είναι που μπορώ να ξανακάνω LSD)

— Έχεις τατουάζ; Μπορείς να μου στείλεις το τελευταίο που έκανες;

Έχω μόνο δύο. Το ένα είναι το όνομα του φίλου μου του Noah, που το έκανα εις μνήμην του. Ο Noah Davis ήταν ο μέντοράς μου και ένας από τους καλύτερούς μου φίλους, ήταν ο άνθρωπος που μου έμαθε ό,τι ξέρω σήμερα για τη ζωγραφική. Το άλλο είναι απλά ένα τρομερό λάθος. Μια σκάλα προς τα αστέρια.

— Τρως ποπκόρν στις ταινίες;

Παράξενο που ρωτάς γιατί όντως έχω θέμα με το ποπκόρν. Δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω όταν ξεκινώ. Τότε που ζούσα με συγκατοίκους, μου το είχαν απαγορεύσει γιατί αργά τη νύχτα έφτιαχνα και το έτρωγα λαίμαργα και μετά το έβρισκαν σκορπισμένο παντού.

— Τι έφαγες χθες το βράδυ;

Κάτι φριχτό. Μιξ ξηρών καρπών.

— Η τελευταία φορά που έγινες λιώμα στο ποτό;

Πριν από δυο Δευτέρες. Είχα ξεχάσει να φάω βραδινό και κατέληξα να κάνω τον κλασικό χορό του αστερία. Αυτό μου συμβαίνει μια-δυο φορές τον χρόνο, όταν είμαι τόσο μεθυσμένη που δεν μπορώ να κρατηθώ όρθια, αλλά εξακολουθώ να χορεύω, οπότε ξαπλώνω στο πάτωμα, σέρνομαι και κουνάω απλά τα άκρα μου.

Φέρτε γρήγορα την Ariana Papademetropoulos στην Αθήνα! Facebook Twitter

— Πότε νιώθεις ότι θες να ουρλιάξεις μέχρι να κλείσει η φωνή σου;

Κάθε φορά που διαβάζω εφημερίδα. Ζούμε την Αποκάλυψη.

— Ποια είναι η τελευταία ταινία που είδες και ποιο το τελευταίο βιβλίο που διάβασες;

Ένα ντοκιμαντέρ του 1971, το «The Hellstrom Chronicle», και τον «Κολοσσό του Μαρουσιού» του Χένρι Μίλερ.

Σου αρέσει η Cardi B, αυτή η ράπερ που σπάει ταμεία στην Αμερική αυτή την περίοδο;

Δεν έχω ιδέα ποια είναι. Δεν ακούω καινούρια μουσική.

— Σε στενοχώρησε ο θάνατος του Χιου Χέφνερ;

Όχι ιδιαίτερα, περισσότερο με ενέπνευσε. Έζησε τόσο γεμάτη ζωή! Ποτέ δεν υπέκυψε στα γηρατειά. Ήταν ο Χιου Χέφνερ από την μέχρι το τέλος. Το θαυμάζω αυτό. Περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να ζουν έτσι, αντί να υποκύπτουν στις κοινωνικές νόρμες έπειτα από κάποια ηλικία.

— Τελικά, το L.A. είναι μόνο φοίνικες, ζέστη και σερβιτόρες που θέλουν να γίνουν σταρ του Χόλιγουντ;

Δεν νομίζω. Υπάρχουν πολλά περισσότερα και αυτή είναι η ομορφιά του Λος Άντζελες. Διαφορετικοί κόσμοι, σκηνές, ιστορίες και απίστευτο παρελθόν. Δεν βαριέσαι ποτέ εδώ και μπορείς να επανεφεύρεις τον εαυτό σου άπειρες φορές.

— Γιατί σου πήρα αυτή τη συνέντευξη;

Μα, γιατί είμαι Ελληνίδα! Και οι Έλληνες αγαπούν τους Έλληνες. Μου αρέσουν άνθρωποι που δεν θα συμπαθούσα ποτέ αν δεν ήταν Έλληνες, άνθρωποι με τους οποίους δεν έχω απολύτως κανένα άλλο κοινό, πέρα από την καταγωγή από ένα πραγματικά ιδιαίτερο τόπο και την άτυπη «υποχρέωση» να διατηρούμε επαφές. Είναι ο πιο τέλειος δεσμός από όλους.

Φέρτε γρήγορα την Ariana Papademetropoulos στην Αθήνα! Facebook Twitter
710 N. Normandie, 2017
Φέρτε γρήγορα την Ariana Papademetropoulos στην Αθήνα! Facebook Twitter
For Carlos, 2017

arianapapademetropoulos.com

instagram.com/arianapapademetropoulos

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

b.: «Η μεγαλομανία μας έχει φάει και η εντύπωση ότι η Αθήνα είναι το νέο Βερολίνο - δεν είναι»

Οι Αθηναίοι / b.: «Η μεγαλομανία μας έχει φάει και η εντύπωση ότι η Αθήνα είναι το νέο Βερολίνο - δεν είναι»

Street artist, έχει γυρίσει τον κόσμο όλο βάφοντας, έχει κάνει ατομική έκθεση στη Νέα Υόρκη και ξέρει ότι το παν είναι να μην το «παίζεις» κάποιος και να μην την «ακούσεις», χωρίς λόγο: στο Lifo.gr μιλά για την Αθήνα, την τέχνη και τη ζωή του και όλο αυτόν τον θόρυβο γύρω από τη documenta14
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρόι Λιχτενστάιν: Ο πρωτοπόρος της pop art που έβαλε τον Mίκι Μάους στα μουσεία

Σαν σήμερα / Ρόι Λιχτενστάιν: Ήταν όντως ο «χειρότερος καλλιτέχνης» της εποχής του;

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης της pop art που με το γενναίο έργο του ειρωνεύτηκε το κλασικό, έβαλε τον Mίκι Μάους σε μουσεία και γκαλερί και άλλαξε οριστικά τους κανόνες της σύγχρονης τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μόλις τελείωσε το αριστούργημά του, ο Γκογκέν επιχείρησε να αυτοκτονήσει

Εικαστικά / Μόλις τελείωσε το αριστούργημά του, ο Γκογκέν επιχείρησε να αυτοκτονήσει

Ο πίνακας με τίτλο «Από πού ερχόμαστε; Τι είμαστε; Πού πάμε;» θα ήταν η τελευταία του διαθήκη, ένα έργο που θα έλυνε επιτέλους, όπως ο ίδιος έλεγε, το «παράδοξο μεταξύ του κόσμου των συναισθημάτων και του κόσμου του μυαλού».
THE LIFO TEAM
Ο ευά παπαδάκης φέρνει την ποίηση στα Ζαγοροχώρια

Εικαστικά / Ο ευά παπαδάκης φέρνει την ποίηση στα Ζαγοροχώρια

Το πρώτο διεθνές πολυθεματικό φεστιβάλ ποίησης «Σολοικισμός», έρχεται το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025 στον Ελαφότοπο, στα Ζαγοροχώρια. Ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του μίλησε στη LifO.
M. HULOT
Δυο νέες εκθέσεις στο φθινοπωρινό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ

Εικαστικά / Δυο νέες εκθέσεις στο φθινοπωρινό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ

Η καλλιτεχνική πρωτοπορία εκτός συνόρων και έργα που ενσωματώνουν και συνάμα απεικονίζουν φυσικά τοπία και τις απροσδιόριστες ανθρώπινες παρεμβάσεις που αυτά προδίδουν, στο νέο πρόγραμμα του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Μαρίνα Ξενοφώντος: «Η μνήμη δεν είναι κάτι που απλώς κουβαλάμε – ενεργεί, αντιδρά και μεταβάλλεται συνεχώς»

Εικαστικά / Μαρίνα Ξενοφώντος: «Η μνήμη δεν είναι κάτι που απλώς κουβαλάμε»

Η εικαστικός μιλάει για την εγκατάσταση με την οποία θα εκπροσωπήσει στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2026 την Κύπρο, για την επιρροή της χώρας στο έργο της και για τη θέση του καλλιτέχνη στη σύγχρονη κοινωνία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το μαγευτικό, υπερβατικό σύμπαν της Yayoi Kusama προσγειώνεται στην Ευρώπη

Εικαστικά / Tα πλοκάμια και οι κολοκύθες της Yayoi Kusama προσγειώνονται στην Ευρώπη

Από τη Βασιλεία ξεκίνησε η ευρωπαϊκή περιοδεία της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης της πιο διάσημης και πιο επιτυχημένης εν ζωή εικαστικού στον κόσμο, με περισσότερα από 300 έργα που καλύπτουν επτά δεκαετίες.
THE LIFO TEAM
Τι μυστήριο κρύβει η ιστορία της αυτοπροσωπογραφίας του Κουρμπέ;

Εικαστικά / «Ο απελπισμένος»: Ο περίφημος πίνακας του Κουρμπέ εκτίθεται ξανά μετά από 20 χρόνια

Ίσως το πιο γνωστό έργο του μεγάλου Γάλλου ζωγράφου, «Ο απελπισμένος» θα εκτεθεί στο Μουσείο Ορσέ αρχικά και έπειτα στο Μουσείο Art Mill στη Ντόχα. Ποια είναι η ιστορία του; Σε ποιον ανήκει τώρα ο πίνακας;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα έκθεση αναδεικνύει τη συμβολή των γυναικών στην τέχνη της γεωμετρικής αφαίρεσης

Εικαστικά / Έξι γυναίκες. Έξι πρωτοποριακές καλλιτέχνιδες της γεωμετρικής αφαίρεσης

Έργα των Όπυ Ζούνη, Etel Adnan, Samia Halaby, Saloua Raouda Choucair, Ebtisam Abdulaziz και Lubna Chowdhary, αποτελούν το υλικό της έκθεσης του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη που ξεκίνησε μόλις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν ο Αντώνης Μπενάκης απέδειξε ότι οι Ελληνικές ενδυμασίες είναι Υψηλή Ραπτική

Εικαστικά / Όταν ο Αντώνης Μπενάκης απέδειξε ότι οι Ελληνικές ενδυμασίες είναι Υψηλή Ραπτική

Αμέτρητες είναι οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από την έκδοση «Ελληνικαί Εθνικαί Ενδυμασίαι», φέρνοντας στο φως την επίδραση που άσκησε η ενδυμασία στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης και στην κυρίαρχη μόδα του Μεσοπολέμου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Και λοιπόν τι;»: Μία έκθεση στον Ταύρο «φωτίζει» το θρυλικό άλμπουμ των Εν Πλω

Εικαστικά / «Οι Εν πλω άφησαν πίσω τραγούδια που συνδέουν όσους ονειρεύονται με παρόμοιο τρόπο»

Έγιναν θρύλοι της εγχώριας μουσικής σκηνής με την κυκλοφορία ενός μόνο άλμπουμ. Μετά, εξαφανίστηκαν. Ο Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου, ο Απόστολος Βασιλόπουλος και η Μαρία-Θάλεια Καρρά επιμελήθηκαν, μετά από δεκαετή έρευνα, μια έκθεση για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ελληνικής δισκογραφίας. Mίλησαν στη LifO.
M. HULOT
Με Chryssa και Iannis Xenakis η μεγάλη έκθεση για τον μινιμαλισμό στο Παρίσι

Εικαστικά / Με Chryssa και Ιάννη Ξενάκη η μεγάλη έκθεση για τον μινιμαλισμό στο Παρίσι

Μέσα από 100 έργα και 40 καλλιτέχνες επιχειρείται η διερεύνηση της διεθνούς εξέλιξης του κινήματος το οποίο από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 επαναπροσδιόρισε ριζικά την έννοια του καλλιτεχνικού έργου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πολλές, πάρα πολλές εκθέσεις τον Οκτώβριο στην Αθήνα. Και καλές μάλιστα

Εικαστικά / Πολλές, πάρα πολλές εκθέσεις τον Οκτώβριο στην Αθήνα. Και καλές μάλιστα

Από την έκθεση του Juergen Teller στο ολοκαίνουργιο Onassis Ready, στην ποιητική αρχιτεκτονική του Πικιώνη και στις έξι πρωτοποριακές γυναικείες φωνές της γεωμετρικής αφαίρεσης. Αυτόν τον μήνα οι λέξεις «μουσείο» και «γκαλερί» θα ακούγονται πολύ συχνά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: Ο ζωγράφος των στυλάτων της εποχής του επιστρέφει

Εικαστικά / Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: Ο ζωγράφος των στυλάτων της εποχής του επιστρέφει

H έκθεση στο Μουσείο Ορσέ συγκεντρώνει 90 έργα του Αμερικανού στυλίστα ζωγράφου, εστιάζοντας στην πιο καθοριστική περίοδο του έργου του. Aνάμεσά τους και η περίφημη «Madame X», το πιο διάσημο έργο του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φρα Αντζέλικο: «Ένας μεγάλος ζωγράφος, ένας άγιος άνθρωπος»

Εικαστικά / Φρα Αντζέλικο: «Ένας μεγάλος ζωγράφος, ένας άγιος άνθρωπος»

Η έκθεση «Beato Angelico», συγκεντρώνει στο Palazzo Strozzi και στο Mουσείο του Αγίου Μάρκου στη Φλωρεντία περισσότερα από 140 έργα με δάνεια από 70 συλλογές ιδιωτών και μουσείων και φιλοδοξεί να εδραιώσει τη φήμη του Φρα Αντζέλικο ως κορυφαίου δασκάλου της Αναγέννησης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης

Εικαστικά / Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης

Πεθαίνει σαν σήμερα το 1669 ο φλαμανδός ζωγράφος Ρέμπραντ φαν Ράιν. Αυτός ο πίνακας υπήρξε η πραγματική αιτία της οικονομικής καταστροφής του καλλιτέχνη ή πρόκειται περί θεωρίας συνωμοσίας;
THE LIFO TEAM
«Πρωτόλεια»: Οι πρώτες πινελιές αλλάζουν μέσα στα χρόνια αλλά πάντα κάτι μένει

Εικαστικά / «Πρωτόλεια»: Οι πρώτες πινελιές αλλάζουν μέσα στα χρόνια αλλά πάντα κάτι μένει

Η νέα έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, χαρτογραφεί την πορεία έντεκα Ελλήνων και Ελληνίδων εικαστικών και θέτει ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα: «Σε μια πορεία πλούσια, γεμάτη ανατροπές αλλά και επαναλήψεις, ποιες ήταν οι πρωτόλειες αναζητήσεις τους, στις οποίες επέτρεψαν ακολούθως να εισχωρήσουν στις ώριμες αποφάσεις τους»
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Aμερικανικός σουρεαλισμός; Κι όμως υπάρχει. Απλώς δεν το γνώριζε κανείς

Εικαστικά / Aμερικανικός σουρεαλισμός; Κι όμως υπάρχει. Απλώς δεν το γνώριζε κανείς

Μια έκθεση στο Μουσείο Γουίτνεϊ ενώνει διαφορετικές φωνές και αποκαλύπτει την άγνωστη ως τώρα τάση Αμερικανών καλλιτεχνών που στράφηκαν στον σουρεαλισμό για να εκφράσουν την ταραχώδη δεκαετία του '60.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ