Σχεδόν κρυμμένη σε μια ήρεμη πλαγιά μέσα σε έναν ελαιώνα στη Φοινικούντα στα νότια της Πελοποννήσου, η «Villa Ypsilon» ξεπροβάλλει από το έδαφος και χάρη στον ιδιαίτερό σχεδιασμό και την καινοτομία στις φόρμες της καταφέρνει εδώ και λίγες μέρες να κερδίζει αφιερώματα σε διεθνή μίντια αρχιτεκτονικής.
Η εντυπωσιακή αυτή κατοικία είναι δημιουργία του αρχιτεκτονικού γραφείου LASSA, που εδρεύει σε Λονδίνο και Βρυξέλλες με επικεφαλής τον ελληνικής και γαλλικής καταγωγής Theo Sarantoglou Lalis και την Dora Sweijd από το Βέλγιο.
Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του έργου είναι η πράσινη στέγη του σε σχήμα ύψιλον, που λειτουργεί ως προέκταση του κήπου, ενώ πλαισιώνει τη μοναδική θέα από μέσα προς τα έξω. Η κυκλοφορία ανάμεσα, γύρω και πάνω από την οροφή της κατοικίας δημιουργεί ένα συνεχόμενο χώρο περιπάτου, που συνδέει τις διάφορες εσωτερικές και εξωτερικές δραστηριότητες. Η διάταξη αυτή επιτρέπει τη χρήση και την απόλαυση όλης της περιφέρειας της κατοικίας, της οποίας το εξωτερικό ύψος δεν ξεπερνά αυτό των ελαιόδεντρων, καθιστώντας δυνατή την ομαλή ενσωμάτωσή της με την τοπογραφία και το τοπίο. Τα διακλαδιζόμενα μονοπάτια της στέγης οριοθετούν τρεις ισόγειες αυλές ως ευδιάκριτα ημισφαίρια. Εκεί λαμβάνουν χώρα συγκεκριμένες δραστηριότητες ανάλογα με την πορεία του ήλιου, καθώς η στέγη σχεδιάστηκε ειδικά προσανατολισμένη ώστε να δημιουργεί σκίαση σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.
«Η γεωμετρία του κτιρίου σχεδιάστηκε στον υπολογιστή σε 3D. Μπορέσαμε με αυτόν τον τρόπο να βγάλουμε τον ξυλότυπο της οροφής, της πισίνας και των αυλών. Ουσιαστικά ένα μεγάλο παζλ με αριθμημένα πάνελς τα οποία ήταν πιο εύκολα να συναρμολογηθούν από τα έπιπλα του ΙΚΕΑ. Επίσης το 3D μας επέτρεψε να υπολογίσουμε τον προσανατολισμό του κτιρίου κατά τέτοιο τρόπο που με το φυτεμένο δώμα αποφύγαμε την χρήση ψύξης. Χρησιμοποιήσαμε έναν παντογράφο ψηφιακό (CNC) ο οποίος μας επέτρεψε να παράγουμε τις καμπυλωτές φόρμες με μεγάλη ακρίβεια και οικονομία. Μία τέτοια χρήση της τεχνολογίας σχεδιασμού και παραγωγής επιτρέπει συγχρόνως μεγαλύτερη δημιουργικότητα, περιβαλλοντική ευαισθησία και πιο οικονομική και ταχύτερη κατασκευή», αναφέρει ο Theo Sarantoglou Lalis στο LIFO.gr.
Η δυτική αυλή, που περιλαμβάνει την κύρια είσοδο της κατοικίας, βρίσκεται στη σκιά ως το μεσημέρι, επιτρέποντας στους χρήστες να παίρνουν εκεί το πρωινό τους, ενώ το βράδυ λειτουργεί ως υπαίθριος κινηματογράφος. Στην όψη αυτή ένας, μεγάλης διατομής, διάτρητος τοίχος, προστατεύει το εσωτερικό από τον απογευματινό ήλιο, επιτρέποντας παράλληλα το διαμπερή αερισμό και δροσισμό της κατοικίας το βράδυ.
Η ανατολική αυλή, που βρίσκεται στη σκιά από το μεσημέρι κι έπειτα, χρησιμοποιείται ως χώρος μεσημεριανού φαγητού και απογευματινής χαλάρωσης. Η νότια αυλή χρησιμοποιείται όλη τη μέρα για κολύμβηση στην πισίνα, καθώς και ως χώρος δείπνου το βράδυ. Η μήκους 12 μέτρων πισίνα ενσωματωμένη στη νότια αυλή, σχεδιάστηκε με μια ρηχή κλίση η οποία τη μετατρέπει σε τεχνητή παραλία. Η νότια περίμετρος της πισίνας σχηματίζει μια μεσογειακή πεζούλα, απ'όπου κυλά το νερό της υπερχείλισης. Πιο δίπλα, ο χώρος με τις ξαπλώστρες προσφέρει απαράμιλλη θέα στη θάλασσα και το νησί Σχίζα.
Οι εσωτερικοί χώροι οργανώνονται σε δύο τμήματα: ένα ιδιωτικό με τρία υπνοδωμάτια και δύο λουτρά, που βλέπουν ανατολικά και ένα κοινόχρηστο, που βλέπει στα νότια και περιλαμβάνει τον ενιαίο χώρο καθιστικού, τραπεζαρίας και κουζίνας, με άμεση πρόσβαση και στις τρεις αυλές. Η καμπυλόγραμμη ξύλινη οροφή του καθιστικού ενσωματώνει το φωτισμό και λειτουργεί ως ηχοαπορροφητική ψευδοροφή.
Μια βιβλιοθήκη λειτουργεί ως διαχωριστικό μεταξύ των ιδιωτικών και των κοινόχρηστων χώρων. Οι διατρήσεις της κινούν την περιέργεια, ενώ παρέχουν μια αίσθηση οικειότητας στους λουόμενους. Μια σειρά από σταθερά παράθυρα ειδικής κατασκευής, από θερμοδιαμορφωμένες λωρίδες Corian, εμπεριέχουν διατρήσεις για φυσικό αερισμό, καθώς και ατμοφαιρικό φωτισμό το βράδυ. Τα έπιπλα είναι custom made, σχεδιασμένα με ξύλο και μάρμαρο από τους αρχιτέκτονες.
Villa Ypsilon
Summer House
Design team : LASSA : Theo Sarantoglou Lalis (Principal) and Dora Sweijd (Principal) with Kasper Ax (Associate), Yousef Al Mehdari, Theo Grousopoulos, Thomas Jensen, Valeria Garcia, Nikolaos Klimentidis, Greg Spaw, Luke Tan,Yu Zheng,
Local Architect (Permit) : V. Kosmopoulos
Structural Engineer : Metep, L. Babilis.
Formwork Engineer : Nous, Manja van De Worp.
General Contractor : Triedkat: V. Leriou.
lassa-architects.com
www.instagram.com/lassa_architects
www.facebook.com/lassa.architects
Photography: NAARO (Naaro.com)
Παροτι τα περισσοτερα, κανουν προσπαθεια να μην ειναι προκλητικα, οποτε βλεπω καθαρες αντιγραφες απο ξενα concepts ( οπως το αλουμινενιο container που συρταροτα κρυβει βιλλα σε ερημικη τοποθεσια κοντα σε θαλασσα ), με ενοχλει ως μαχαιρια στην ιστορια της γης, καθρεπτης στο πολιτιστικο ξεπουλημα και την ρηχοτητα των - νεων κυριως - ελληνων δημιουργων.
***Υπαρχει αλλη μια τετοια κατοικια στην Ελλαδα.
Βρισκεται εδω και μια-με-μιαμισι δεκαετια στη μεση της Αντιπαρου.
Ηταν προς πωληση στις αρχες της κρισης, για 2 εκατομμυρια, αν θυμαμαι καλα.
Το πιο πανω κτιριο ειναι πανεμορφο. Και κανει προσπαθεια να μην προκαλει. Σωζεται γιατι ειναι απομονωμενο. Αυτη πιστευω ηταν και η επιθυμια του ιδιοκτητη.
Ομως υπαρχει καποια συνεπεια με το οικιστικο υφος της περιοχης ;
+++Ειμαι σε γνωση του αντι-επιχειρηματος : "μα τι λες τωρα φιλε μας ! Πως τολμας να λες κατι τετοιο ! Το οικιστικο υφος της περιοχης ειναι φτιαγμενο στο ποδι, ειναι τριτοκοσμικο σε αρχιτεκτονικο στυλ" !
Να συμφωνησω...Παραταυτα, πιστευω οτι ο/οι αρχιτεκτονες αγνοουν τελειως την οικιστικη ιστορια του τοπου, το μονο που τους νοιαζει ειναι το πως να κτισουν υπερατομικα και καπως δουλικα ενα ντιζαιν με μονη αναφορα την τοπογραφια...
Που το διαβασες αυτο ανωνυμε διανοουμενε ;;; Δεν υπαρχουν αριστουργηματα αρχιτεκτονικα σε πολεις και νησια ;;;
Και σ οτι αφορα τον χρηματοδοτη, θες να μας πεις οτι την στιγμη που δημιουργειται το "βιογραφικο του παθος" υπο την μορφη ενος κτιριου μπορει να αγνοει τελειως την γειτονια και τον τοπο, αρκει να κανει το καλλιτεχνικο του κεφι ( για το οποιο ολοι εμεις οι υπολοιποι μαλιστα ισως και να μη καταλαβαινουμε αμεσως αλλα μεσα στο χρονο γιατι πρεπει να εμπεδωσουμε την αληθεια του )....;
Μα ποιος εισαι προσφυγα μου! Ο Μπρους Γκοφ εισαι ;;;!!!
Εν κατακλείδι θέλω να σου πω πως ΚΑΙ με την εισαγωγή του παραμετρικου design μπορούμε να εξερευνήσουμε πιο οικονομικές και βιώσιμες λύσεις για το κτίριο διότι έτσι επιτάσσει το μέλλον.