Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
 

Ποιος ήταν ο δημιουργός των περίφημων αυγών Φαμπερζέ;

Σαν σήμερα, στις 24 Σεπτεμβρίου 1920, πεθαίνει αυτοεξόριστος στη Λωζάνη της Ελβετίας ο κοσμηματοποιός Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ
O Ρώσος ολιγάρχης Βίκτορ Βέκελμπεργκ αποκάλυψε ότι έχει ξοδέψει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά των εννέα αυγών Φαμπερζέ.

Σαν σήμερα, στις 24 Σεπτεμβρίου 1920, πεθαίνει αυτοεξόριστος στη Λωζάνη της Ελβετίας ο Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ, ο καλλιτέχνης κοσμηματοποιός που κατάφερε να σαγηνεύσει τσάρους, εστεμμένους, μεγιστάνες αλλά και πληβείους, δημιουργώντας... αυγά, πασχαλινά αυγά, των οποίων τα πολύτιμα υλικά απογείωνε η αχαλίνωτη φαντασία του.


Ο νεαρός Πέτερ Καρλ, αφού σπούδασε  στη Σχολή Τεχνών και Χειροτεχνημάτων της Δρέσδης στη Γερμανία και στην Εμπορική Σχολή Schloss του Παρισιού, επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη το 1872, σε ηλικία 26 ετών, για να αναλάβει το χρυσοχοείο που ο πατέρας του Γκιστάβ είχε ιδρύσει από το 1842.


Ο Φαμπερζέ δεν θα αργήσει να ξεχωρίσει και να γίνει περιζήτητος στις ευρωπαϊκές βασιλικές αυλές. Από το εργαστήριό του, όπου πρωτοστατούσε ο Ελβετός τεχνίτης Φρανσουά Μπερμπάουμ, έβγαιναν κομψοτεχνήματα εμπνευσμένα από την εποχή του Λουδοβίκου ΙΣΤ', για την κατασκευή των οποίων χρησιμοποιούσε πολύτιμα μέταλλα και σπάνιους λίθους.


Ο Γάλλος, Ουγενότος στην καταγωγή, δεν περιοριζόταν στη δημιουργία κοσμημάτων – πώς θα μπορούσε εξάλλου. Ρολόγια, μινιατούρες, αγαλματίδια, κύπελλα, μουσικά κουτιά, ήταν μόνο λίγα απ' όσα είχε σχεδιάσει για μερικούς από τους ισχυρότερους και πλουσιότερους ανθρώπους της εποχής του.

 

Φαίνεται απίθανο να ξαναποκτήσει ο κόσμος έναν κοσμηματοπώλη όπως ο Καρλ Φαμπερζέ. Αυτά τα αντικείμενα φαντασίας που έφτιαξε δεν πρόκειται να ξαναγίνουν.


Δεδομένης της τεράστιας φήμης του Οίκου Φαμπερζέ, ο οποίος σταδιακά θα φτάσει να απασχολεί 500 υπαλλήλους και να διαθέτει αυτόνομα εργαστήρια στη Μόσχα, στην Οδησσό, στο Κίεβο και στο Λονδίνο, ο τσάρος Αλέξανδρος Γ' θα απευθυνθεί στον Φαμπερζέ το 1884, θέλοντας να προσφέρει ως δώρο ένα πασχαλινό αυγό στη σύζυγό του, Μαρία Φεοντόροβνα, παρακινημένος από το γεγονός ότι σε παιδική ηλικία είχε μαγευτεί από ένα αυγό που ανήκε στη θεία της, πριγκίπισσα Vilhelmine Marie της Δανίας.

 

Μια διαμαντένια μινιατούρα του αυτοκρατορικού στέμματος και ένα ρουμπινένιο μενταγιόν-αυγό ήταν η τελευταία έκπληξη που έκρυβε η «Κότα», στοιχεία που σήμερα έχουν χαθεί.
Μια διαμαντένια μινιατούρα του αυτοκρατορικού στέμματος και ένα ρουμπινένιο μενταγιόν-αυγό ήταν η τελευταία έκπληξη που έκρυβε η «Κότα», στοιχεία που σήμερα έχουν χαθεί.


Το χρυσό αυγό –γνωστό σήμερα με το όνομα «Κότα»– θα προσφερθεί την 1η Μαΐου 1885 στην τσαρίνα, η οποία θα εντυπωσιαστεί από το «συνηθισμένο» άσπρο αυγό, το κέλυφος του οποίου ήταν καλυμμένο από σμάλτο, ενώ στον χρυσό του «κρόκο» κρυβόταν μια κότα από πλατίνα και χρυσό. Μια διαμαντένια μινιατούρα του αυτοκρατορικού στέμματος και ένα ρουμπινένιο μενταγιόν-αυγό ήταν η τελευταία έκπληξη που έκρυβε η «Κότα», στοιχεία που σήμερα έχουν χαθεί.


Ο ενθουσιασμός της Μαρίας θα χρίσει μέσα σε έξι εβδομάδες τον Φαμπερζέ προμηθευτή του αυτοκρατορικού οίκου της Ρωσίας και ο κοσμηματοποιός θα αναλάβει να δημιουργεί ένα νέο αυγό κάθε Πάσχα για την τσαρίνα. Με απόλυτη ελευθερία κινήσεων και μόνο περιορισμό τη μοναδικότητα κάθε αυγού, το οποίο επιπροσθέτως έπρεπε να περιέχει μια έκπληξη, ο Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ θα δημιουργήσει αριστουργήματα.


Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Γ', την 1η Νοεμβρίου 1894, ο γιος του Νικόλαος Β' θα συνεχίσει να προσφέρει από ένα αυγό Φαμπερζέ στη σύζυγό του Αλεξάνδρα Φεοντόροβνα και στη μητέρα του, αυτοκράτειρα Μαρία Φεοντόροβνα, μέχρι την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917.


Σύμφωνα με τα αρχεία της οικογένειας Φαμπερζέ, συνολικά δημιουργήθηκαν 50 αυτοκρατορικά πασχαλινά αυγά και η φήμη τους υπήρξε τόσο μεγάλη, που παρόμοια παράγγελναν επιφανείς πελάτες του οίκου, συμπεριλαμβανομένων της Δούκισσας του Μάρλμπορο , της οικογένειας Ρότσιλντ και των Γιουσόποφ.

 

Duchess of Marlborough's Easter Egg, 1902.
Duchess of Marlborough's Easter Egg, 1902.
«Το Τάγμα του Αγίου Γεωργίου», 1916.
«Το Τάγμα του Αγίου Γεωργίου», 1916.


Την άνοιξη του 1916, ο τσάρος Νικόλαος Β' θα προσφέρει στη μητέρα του το πασχαλινό αυγό «Το Τάγμα του Αγίου Γεωργίου». Ιδιαίτερα λιτό σε σχέση με τα προηγούμενα, καθώς ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη, θα είναι το τελευταίο αυγό που θα λάβει η τσαρίνα και το μόνο που θα μπορέσει να πάρει μαζί της στο εξωτερικό, πριν ξεσπάσει η Οκτωβριανή Επανάσταση.


Το «Karelian Birch», το αυγό που επρόκειτο να παραδοθεί στον τσάρο το 1917, ολοκληρώθηκε μετά την παραίτησή του στις 15 Μαρτίου 1917. Το τιμολόγιο που θα στείλει στον Νικόλαο Β' ο Φαμπερζέ στις 25 Απριλίου θα απευθύνεται στον «κύριο Νικολάι Αλεξάντροβιτς Ρομάνοφ». Μετά την εξόφλησή του, το αυγό θα σταλεί στο παλάτι του Μεγάλου Δούκα Μιχαήλ Αλεξάντροβιτς, αυτός όμως θα φύγει πριν από την παραλαβή του. Το πολύτιμο αντικείμενο θα παραμείνει εκεί και θα κλαπεί μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση.


Οι μπολσεβίκοι θα εθνικοποιήσουν τα εργαστήρια και την περιουσία των Φαμπερζέ και η εταιρεία θα κλείσει. Τον Σεπτέμβριο του 1918, ο Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ θα διαφύγει μεταμφιεσμένος σε διπλωματικό ταχυδρόμο. Τα βήματά του θα τον οδηγήσουν στη Ρίγα, στη Γερμανία και τέλος στη Λωζάνη, όπου το 1820 θα πεθάνει πάμφτωχος από καρδιακή προσβολή, έχοντας πρώτα παραδοθεί σε μια ανείπωτη θλίψη. Αργότερα, η τέφρα του θα μεταφερθεί, μαζί με της συζύγου του, Αυγούστας, που πέθανε το 1925, στο κοιμητήριο Grand Jas στις Κάννες της Γαλλίας από τον γιο του Ευγένιο.

 

Coronation Easter Egg, 1897.
Coronation Easter Egg, 1897.


Πίσω στην πατρίδα του, τα κομψοτεχνήματά του έπεσαν στα χέρια ανθρώπων που δεν μπορούσαν να εκτιμήσουν την αξία τους. Η επαναστατική κυβέρνηση άρχισε να τα πουλάει κοψοχρονιά, πρώτα στα καταστήματα της Αγίας Πετρούπολης και στη συνέχεια στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα τα ίχνη πολλών από αυτά να έχουν χαθεί.


Είναι χαρακτηριστικό ότι, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το ότι ήθελε να βοηθήσει με το κινητό του ιατρείο στην καταπολέμηση του τύφου, ένας Αμερικανός βαρελάς, ονόματι Αρμάνδος Χάμερ, κατάφερε να επιστρέψει στην Αμερική με 13 πασχαλινά αυγά, αγορασμένα από αγράμματους και ανίδεους επαναστάτες που τα είχαν κλέψει όταν κατέλαβαν τα ανάκτορα. Έχοντας αποκτηθεί σε ευτελείς τιμές, απέφεραν στον Χάμερ μυθικά ποσά, όταν μοσχοπουλήθηκαν σε συλλέκτες.

 

Από τα 69 γνωστά αυγά Φαμπερζέ, 57 σώζονται μέχρι σήμερα. Από τα 50 αυτοκρατορικά αυγά, 44 έχουν διασωθεί, ενώ υπάρχουν φωτογραφίες τριών από τα έξι χαμένα. Δέκα από τα αυτοκρατορικά πασχαλινά αυγά εκτίθενται στο Οπλοστάσιο του Κρεμλίνου της Μόσχας, όπου είχαν μεταφερθεί μαζί με άλλους θησαυρούς της αυτοκρατορικής οικογένειας, κατόπιν εντολής του Λένιν.


Τα υπόλοιπα αυγά βρίσκονται διασκορπισμένα σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο, ενώ κάθε φορά που κάποιο είναι διαθέσιμο προς πώληση, οι τιμές εκτινάσσονται σε δυσθεώρητα ύψη. Μετά τη συλλογή που διαθέτει το Κρεμλίνο, ο  Malcolm Forbes ήταν εκείνος που είχε καταφέρει να συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό αυγών: συνολικά εννέα, μαζί με περίπου 180 άλλα δημιουργήματα του Φαμπερζέ.

 

Rosebud Easter Egg, 1895.
Rosebud Easter Egg, 1895.
Bay Tree Easter Egg, 1911.
Bay Tree Easter Egg, 1911.


Λίγο πριν η συλλογή του Forbes δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby's τον Φεβρουάριο του 2004, αγοράστηκε εξ ολοκλήρου από τον Ρώσο ολιγάρχη Βίκτορ Βέκελμπεργκ, ο οποίος, σε ντοκιμαντέρ του BBC Four το 2013, αποκάλυψε ότι είχε ξοδέψει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά των εννέα αυγών Φαμπερζέ. Θεωρώντας ότι η συλλογή είναι σημαντική για τη ρωσική ιστορία και τον πολιτισμό, ο Βέκελμπεργκ ίδρυσε ιδιωτικό Μουσείο Fabergé στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 19 Νοεμβρίου 2013.


Πολύτιμα για τους λάτρεις της τέχνης αλλά και κομμάτι, πλέον, της λαϊκής κουλτούρας, τα αυγά Φαμπερζέ πρωταγωνιστούν παντού: σε ταινίες του Τζέιμς Μποντ αλλά και σε επεισόδια του «Scooby Doo», στο «Peaky Blinders» και στους «Simpsons». Εξάλλου, όπως είπε ο ποιητής και κριτικός τέχνης σερ Σάρβερ Σίτγουελ: «Φαίνεται απίθανο να ξαναποκτήσει ο κόσμος έναν κοσμηματοπώλη όπως ο Καρλ Φαμπερζέ. Αυτά τα αντικείμενα φαντασίας που έφτιαξε δεν πρόκειται να ξαναγίνουν».

 

Lilies-of-the-Valley Easter Egg, 1898.
Lilies-of-the-Valley Easter Egg, 1898.
Renaissance Easter Egg, 1894.
Renaissance Easter Egg, 1894.

 

 

 

 

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Σαλαμίνα. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εργάζεται ως εκπαιδευτικός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακαλύπτοντας μετά από χρόνια  τι έκρυβε ένα σπάνιο αυγό Φαμπερζέ στο εσωτερικό του
Το πανάκριβο δώρο του Τσάρου Αλέξανδρου προς τη σύζυγο του εκτίθεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Χιούστον και τα δύο μέρη του ενώνονται μετά από χρόνια, προκαλώντας ενθουσιασμό σε ειδικούς και επισκέπτες

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιστορία των λοιμών στην Αθήνα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
Η ιστορικός, αθηναιογράφος και συγγραφέας κ. Άρτεμις Σκουμπουρδή μιλά για τους λοιμούς και τα θανατικά –κολωνάκια και ξόρκια– διαχρονικά στην Αθήνα.
Ακούστε το Παρίσι του 18ου αιώνα
'Ενας ηχητικός περίπατος στους δρόμους του Παρισιού της εποχής
Πώς ανακαλύφθηκε ο τάφος του Τουταγχαμών
Όταν τα Μέσα Ενημέρωσης της εποχής, ανέσυραν την περίφημη «κατάρα της Μούμιας»
Δύο άγνωστες φωτογραφίες του Ρεμπό από τη γαλλική Κομμούνα
Σαν σήμερα πεθαίνει το 1891 ο Αρθούρος Ρεμπό. Ο ποιητής, μουσικός και μπλόγκερ Aidan Andrew Dun έπεσε τυχαία σε δύο εντελώς άγνωστες φωτογραφίες, βγαλμένες στην Place Vendôme, και βρέθηκε μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη: ο έφηβος Αρτίρ Ρεμπό, όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί.
Podcast/ Μαρτυρίες Εβραίων της Θεσσαλονίκης: Η Ανριέτα Μόλχο στο Άουσβιτς
Ένας κύκλος με προφορικές μαρτυρίες Εβραίων της Θεσσαλονίκης στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Διαβάζει η Αγλαΐα Παππά.
Μανόλης Κορρές: Ο άνθρωπος που αφιέρωσε όλη τη ζωή του στην Ακρόπολη μιλά στη LIFO
Αρχιτέκτονας. Γεννήθηκε στην Κυψέλη, κατοικεί στα Μελίσσια. Πάντα παρατηρούσε την πόλη από ψηλά. Και η πόλη δεν ήταν ποτέ ακίνητη.
Η ποπ αρχαιολογία του archaeostoryteller έρχεται στο Instagram της LiFO
Ο Θόδωρος Παπακώστας, διαχειριστής ενός από τους πιο δημοφιλείς λογαριασμούς εκλαϊκευμένης επιστήμης στο Instagram, μιλά για τις εθιστικές «αρχαιοϊστορίες» του λίγο πριν ξεκινήσει τη συνεργασία του με τη LIFO.
1943: Η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση γιορτάζει την επέτειο του «Όχι» στο Κάιρο
Αναδρομή μέσα από τις σελίδες της αιγυπτιώτικης εφημερίδας «Φως»
Το Ξυπόλυτο Τάγμα: Μια διαχρονική ιστορία για το παιδί, το τραύμα, την αλληλεγγύη
Η ιστορία του Ξυπόλυτου Τάγματος της Κατοχής, ελάχιστα ερευνημένη και μελετημένη, είναι μια αφορμή να σκεφτούμε πάνω στο τραύμα των παιδιών, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη στον σύγχρονο κόσμο.
Σοφία Σλήμαν: Η ζωή και η δράση της συζύγου του Ερρίκου Σλήμαν
Η δεύτερη σύζυγος του αρχαιολόγου που ανακάλυψε την Τροία και τις Μυκήνες βρέθηκε στο πλάι του από πολύ μικρή ηλικία και μετά τον θάνατό του συνέχισε να προβάλλει το έργο του. Πέθανε σαν σήμερα, το 1932.
Καθημερινές ιστορίες δούλων στην αρχαία Ελλάδα
Μία κουβέντα με τον καθηγητή Κώστα Βλασόπουλο με αφορμή το βιβλίο «Η Ζωή μου όλη», με 36 ιστορίες δούλων, ερωτύλων έως ευνούχων, από όλο το φάσμα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.
Τα στοιχειά του δάσους
Πριν από τον πόλεμο, στα βουνά της Ρούμελης επιβίωναν τα θαυμαστά απομεινάρια των κλεφτών του '21.
Χάρης Εξερτζόγλου: «Στην Ελλάδα καταναλώνουμε περισσότερο παρελθόν απ' ό,τι μπορούμε να χωνέψουμε»
Μια επίκαιρη συζήτηση για τη δημόσια ιστορία, τις κατασκευές, τις προσλήψεις της και τη σχέση της με την ακαδημαϊκή της εκδοχή με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Η δημόσια ιστορία – μια εισαγωγή» (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου) του καθηγητή Χάρη Εξερτζόγλου.
Η Ελλάδα ως αγγλικό τσιφλίκι
Η αγγλική παρουσία στην κατεχόμενη Ελλάδα συνιστά μια απροσχημάτιστη, ωμή αποικιοκρατική επιχείρηση που οδήγησε στις συγκρούσεις μεταξύ αντιστασιακών οργανώσεων, στα Δεκεμβριανά και, τέλος, σε αυτό που είχαν οι ίδιοι από το 1943 προεξοφλήσει, τον ελληνικό Εμφύλιο (1946-1949).
Η ζωή στα υποσιτισμένα χωριά της Ηπείρου το '40
Καθημερινές στιγμές των ταλαιπωρημένων Ελλήνων στα απομακρυσμένα ορεινά χωριά της Ηπείρου
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή