TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Οι Νάρκισσοι

 

Οι Νάρκισσοι έχουν πάρει την εξουσία. Παντού: στα μήντια, στην πολιτική, στο ζευγάρι, στην επιχείρηση. Η κοινωνία του ανταγωνισμού και της εικόνας μας ωθεί στο να γινόμαστε όλο και περισσότερο ναρκισσιστές. Η ψυχαναλύτρια Marie-France Hirigoyen, συγγραφέας του βιβλίου Οι Νάρκισσοι (στις γαλλικές εκδόσεις La Découverte) εξετάζει τα νέα σημεία του καιρού μας.

Οι Νάρκισσοι Facebook Twitter
Φωτ. Νίκη Κόλλια

 

"Ο λαός μαγνητίζεται με τους Νάρκισσους"

 

Αποσπάσματα μιας συνομιλίας της Marie-France Hirigoyen με τον Pierre Jacquemain στο πλαίσιο της εκπομπής LaMidinale (24.04.2019).

regards.fr

 

*

Για την ναρκισσιστική πλευρά του καθενός μας

 

· "Η σύγχρονη κοινωνία", με τις προτροπές της, μας οδηγεί στο να είμαστε ακόμη πιο ναρκισσιστές, αλλά δεν νομίζω πως η λύση είναι να υπερβαίνουμε εαυτόν για να έχουμε όλοι ένα υπερδιάστατο εγώ και να "κερδίζουν οι καλύτεροι", κάτι που θα προκαλούσε έναν ατελείωτο ανταγωνισμό."

 

· "Ο ναρκισσιμός δεν είναι ακόμη από μόνος του μια παθολογία."

 

· "Ο υγιής ναρκισσιμός συνίσταται στο να έχουμε μια καλή εικόνα του εαυτού μας, μια λογική αγάπη του εαυτού μας (...), αλλά και μια κριτική ματιά πάνω στον εαυτό μας, έχοντας γνώση πως δεν είμαστε οι καλύτεροι, πως δεν είμαστε μόνοι μας πάνω στη γη."

 

Για τους Νάρκισσους εκείνους που έχουν πάρει την εξουσία

 

· "Μεταξύ των ατόμων που γίνονται πιο ναρκισσιστές, υπάρχουν αυτοί που γίνονται ναρκισσιτές με παθολογικό τρόπο - οι Νάρκισσοι, όπως τους αποκαλώ- κι εκείνοι που η κοινωνία επιλέγει μέσω του συστήματος, των επιχειρήσεων, της πολιτικής, για να είναι οι επικεφαλής, επειδή υποτίθεται πως είναι οι καλύτεροι.

 

· "Αυτό που έχει σημασία στον σημερινό κόσμο, είναι να αποδείξεις την αξία σου, να προβληθείς, κάποτε και εις βάρος των άλλων.
 

· "Το σημαντικό είναι η εικόνα που δίνουμε πέρα απ' αυτό που είμαστε. Είναι επικίνδυνο επειδή μπορεί να οδηγήσει σε ολισθήματα."

 

Για τον ναρκισσιμό και τις δεξιότητες

 

· "Οι Νάρκισσοι ξέρουν πολύ καλά πως να ρίχνουν στάχτη στα μάτια, ξέρουν να ακτινοβολούν για να προσελκύουν το ενδιαφέρον, και καθώς ξέρουν πολύ καλά πως να προβάλλονται ενώ είναι πολύ καλοί στο κοντοπρόθεσμο σχεδιασμό και την άμεση εικόνα, καταφέρνουν να τοποθετούνται στις καλύτερες θέσεις."

 

· "Για να παραμείνουν στο ύψος της απεριόριστης φιλοδοξίας τους, θα αναγκαστούν να εξαπατήσουν, να πουν ψέματα. Κατέχουν τη στρατηγική."

 

Για τη σημασία της εικόνας, των σέλφι, στις ατομικές συμπεριφορές

 

· "Στα επαγγέλματα της διαφήμισης και της εικόνας, επιλέγονται οι πιο ναρκισσιστές."

 

· "Αυτό που έχει σημασία, είναι αυτό που δείχνουμε."

 

· "Πολύς κόσμος νοιάζεται περισσότερο γι' αυτό που πρέπει να δείξει παρά γι' αυτό που είναι. Είναι μια μετατόπιση που μπορεί να αποβεί δραματική."

 

· "Στα κοινωνικά δίκτυα, προβάλουμε μία βελτιωμένη εικόνα του εαυτού μας, δηλαδή δείχνουμε αυτό που θα θέλαμε να είμαστε και όχι αυτό που είμαστε."

 

· "Οι Νάρκισσοι είναι άτομα για τα οποία θα μπορούσες να σκεφτείς ότι είναι αλαζόνες, μεγαλομανείς, αλλά στην πραγματικότητα δεν οφείλεται αυτό στην πολύ σπουδαία εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους. Αντίθετα, έχουν μια ελλειμματική εικόνα για τον εαυτό τους, με ένα εσωτερικό κενό που προσπαθούν μονίμως να καλύψουν και να συγκρίνουν."

 

Για τον Νάρκισσο και τα αυταρχικά καθεστώτα

 

· "Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας άνθρωπος ελάχιστα καλλιεργημένος, είναι ρατσιστής, σεξιστής, εγωκεντρικός όσο δεν πάει, ψεύδεται διαρκώς, εξαπατεί, μηχανορραφεί, είναι σκέτη καταστροφή κι ωστόσο εκλέχτηκε."

 

· "Ο Τραμπ ψηφίστηκε επειδή η αντιπαλός του, η Χίλαρι Κλίντον, είχε άλλα ελαττώματα -μάλλον κι αυτά λίγο ναρκισσιστικά- αλλά αυτό που φαίνεται πολύ πιο ανησυχητικό είναι ότι την ίδια στιγμή έχουμε άλλους Νάρκισσους επικεφαλής διαφόρων κρατών: στη Βραζιλία, τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα..."

 

Ο λαός μαγνητίζεται με τους Νάρκισσους

 

· "Ο σημερινός μας κόσμος προκαλεί μεγάλη ανησυχία, επειδή ο κόσμος αυτός του Νάρκισσου εξασθενεί τους πιο ευάλωτους (...). Οι πλούσιοι γίνονται όλο και πλουσιότεροι. Αυτοί που διαθέτουν εξουσία έχουν όλο και περισσότερη εξουσία. Και οι άλλοι, που αισθάνονται ότι βρίσκονται στο περιθώριο δεν σημαίνει πως δεν είναι ναρκισσιστές, αλλά πρόκειται για έναν διαφορετικό ναρκισσισμό, για έναν εύθραυστο ναρκισσσιμό. Αυτό μπορεί να φέρει βία.

 

· "'Ενας Νάρκισσος θεωρεί πάντα ότι δεν φταίει ο ίδιος: αν υπάρξει πρόβλημα, θα  φταίει πάντα κάποιος άλλος."

 

Για τον κόσμο της εργασίας
 

· "Αυτό που χαρακτηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα είναι η ολοένα μεγαλύτερη ανάπτυξη, κι επομένως οι ολοένα και μεγαλύτερες επιδόσεις και πιέσεις πάνω στα άτομα."

 

· "Αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε πως η ποιότητα ζωής στην εργασία θα μπορούσε να επιφέρει λιγότερο πόνο."

 

· "Υπάρχει αναμφισβήτητα πολύ περισσότερος ψυχικός πόνος στους τόπους εργασίας και δεν βλέπω πως μπορεί αυτό να σταματήσει."

 

· "Πρέπει να απορριπτούμε αυτό το πάντα περισσότερο, τον κόσμο αυτόν της επίφασης και της εικόνας. 'Ισως να πρέπει να ενισχύουμε αυτούς που προσπαθούν να καταγγέλουν και να προτείνουν άλλες λύσεις για να προασπίσουν την ποιότητα ζωής στους τόπους εργασίας, τον πλανήτη, αντί για εικόνες και λύσεις που καλύπτουν με ένα πασπάλισμα όλες τις λάθος καταστάσεις."

Marie-France Hirigoyen

 

Μτφ. Σ.Σ.

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ