TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Η μάχη για τη ZAD. Μια μάχη για το Περιβάλλον

 

 

 Πηνελόπη Θωμαῒδη

 

 

Η μάχη για τη ZAD

 

Ανταπόκριση από το πάντα ζωντανό μέτωπο αντίστασης

*

Η μάχη για τη ZAD. Μια μάχη για το Περιβάλλον Facebook Twitter
Οι επιχειρήσεις των εξώσεων ξεκινούν στις 3.20 το ξημέρωμα της 9ης Απριλίου 2018. © Πηνελόπη Θωμαῒδη

"Γράφουμε με τη μυρωδιά από τα δακρυγόνα να αναδύεται από τα δάχτυλά μας. Η ανοιξιάτικη συμφωνία του κελαηδίσματος των πουλιών στιγματίζεται από την εκρηκτική ηχώ των χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Τα μάτια μας κλαίνε, όχι τόσο από τα δακρυγόνα αλλά από τη λύπη: γιατί τα σπίτια, οι αχυρώνες και οι βιολογικές φάρμες των φίλων μας καταστρέφονται. Μπουλντόζες, υποστηριζόμενες από 2500 αστυνομικούς των ΜΑΤ, τεθωρακησμένα οχήματα, ελικόπτερα και drones καταστρέφουν αυτά τα δάση, τα βοσκοτόπια και τους υγρότοπους για να διαλύσουν το μέλλον που χτίζουμε εδώ στην ZAD [zone à defendre, στα ελληνικά περιοχή προς υπεράσπιση].

Σας καλούμε να οργανώσετε δράσεις αλληλεγγύης παντού, μπορεί να είναι διαμαρτυρίες στη γαλλική πρεσβεία ή στο προξενείο ή δράσεις ενάντια σε οποιοδήποτε γαλλικό σύμβολο (γαλλική εταιρία ή άλλο) ! Και αν δεν είστε πολύ μακρυά, φέρτε τα ανυπάκουα κορμιά σας και συναντήστε μας στη ZAD. Αν η γαλλική κυβέρνηση εκδιώξει τη ZAD θα είναι σαν να εκδιώκει την ελπίδα."

 

Aπόσπασμα από το κάλεσμα για διαγαλαξιακή αλληλεγγύη που δημοσιεύτηκε από τους κατοίκους της ZAD στο zadforever.blog.

 

Μετά από αγώνα 50 χρόνων από αγρότες, κατοίκους και ακτιβιστές, στις 17 Ιανουαρίου 2018 ο γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσημα το τέλος του σχεδίου κατασκευής του αεροδρομίου στην περιοχή της ZAD της Notre Dame des Landes στη νοτιοδυτική Γαλλία. Μια ασυνήθιστα μεγάλη νίκη ήταν γεγονός! Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ.

Ενώ ο αγώνας για το περιβάλλον είχε επιτέλους δικαιωθεί, το μέλλον της κοινότητας των ακτιβιστών που από το 2008 έχουν οργανώσει οριζόντια και συλλογικά τις ζωές τους γύρω από τη διαμαρτυρία "ενάντια στο αεροδρόμιο και στον κόσμο του" αυτόματα τέθηκε σε κίνδυνο. Ο πρωθυπουργός Edouard Philippe στην ίδια ανακοίνωση έδωσε περιθώριο στους ακτιβιστές μέχρι τις αρχές της άνοιξης του ίδιου έτους για να εγκαταλείψουν τη ZAD.

Πώς όμως δημιουργήθηκε η κοινότητα και τί χαρακτηριστικά έχει; Το 2008, αγρότες και κάτοικοι έκαναν ανοιχτό κάλεσμα για την κατάληψη της περιοχής της NDDL, βλέποντας την κατάληψη σαν το μόνο μέσο για την ακύρωση του σχεδίου του αεροδρομίου. Από τότε μέχρι σήμερα, περίπου 300 περίπου άτομα συγκροτούν μια κοινότητα που λειτουργεί πέρα από τη λογική του κράτους και των αγορών με συλλογικές καλλιέργειες, δύο φούρνους, μια υπέροχη βιβλιοθήκη, εφημερίδα, ραδιοφωνικό σταθμό, εργαστήρια ξύλου και σιδήρου, ένα συνεργείο επισκευής οχημάτων και πολλές δημιουργικές και οικολογικές δραστηριότητες. Μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για ένα κοινωνικό πείραμα που όπως λένε οι κάτοικοι μπορεί να μην λειτουργεί τέλεια, αλλά προσπαθεί να περιορίσει στο ελάχιστο τις χρηματικές σχέσεις και να φτάσει όσο το δυνατόν την αυτονομία μέσα από τη συλλογικότητα και τη συνεργασία. Αυτό που ζητούν σήμερα είναι η παραμονή τους στην περιοχή και η συλλογική διαχείριση της γης από κοινού με τους αγρότες και τους κατοίκους που πάλεψαν για τη διαχείρισή της.

Ακολουθώντας την ανακοίνωση, το ξημέρωμα της 9ης Απριλίου του 2018 η γαλλική κυβέρνηση κινητοποίησε 2500 gendarmes, τεθωρακησμένα οχήματα, drones, ελικόπτερα για την εκδίωξη των ζαντιστών και την ισοπέδωση των χαμηλού οικολογικού αποτυπώματος των κατοικιών τους. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν καλύπτουν τις πρώτες μέρες της επιχείρησης των εξώσεων.

Από τις 19 Απριλίου 2018, η παρουσία της αστυνομίας έχει περιοριστεί και οι ζαντιστές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το κράτος για τη νομιμοποίηση και την ενδεχόμενη παραμονή τους, χωρίς όμως τίποτα να εξασφαλίζει το μέλλον της κοινότητας. Η 15η Μαΐου έχει οριστεί σαν ημερομηνία συνέχειας των επιχειρήσεων εξώσεων για όσους δεν έχουν καταθέσει κάποιο αγροτικό σχέδιο προς νομιμοποίηση.

Τί είναι αλήθεια αυτό που κάνει τη γαλλική κυβέρνηση να επιμένει να ξοδεύει περί τα 300.000€ ανά ημέρα επιχείρησης για την απομάκρυνση 300 ατόμων; Ωστόσο, η ζωή στη ZAD συνεχίζεται, η άνοιξη πρασινίζει τη γη και οι ζαντιστές απαντούν στις νέες πιθανές καταστροφές με κάλεσμα σε ανακατάληψη και νέες κατασκευές.

Πηνελόπη Θωμαῒδη

Η μάχη για τη ZAD. Μια μάχη για το Περιβάλλον Facebook Twitter
Συλλογική δράση στο κάλεσμα για την ανακατασκευή, μια εβδομάδα μετά τις πρώτες κατεδαφίσεις (15 Απριλίου 2018). © Πηνελόπη Θωμαῒδη
Η μάχη για τη ZAD. Μια μάχη για το Περιβάλλον Facebook Twitter
Δακρυγόνα πάνω από τα λειβάδια της ZAD (9 Απριλίου 2018). © Πηνελόπη Θωμαῒδη
Η μάχη για τη ZAD. Μια μάχη για το Περιβάλλον Facebook Twitter
Οδόφραγμα μπροστά από την κατοικία Vraies Rouges (9 Απριλίου 2018). © Πηνελόπη Θωμαῒδη
Η μάχη για τη ZAD. Μια μάχη για το Περιβάλλον Facebook Twitter
Κατοικία στην κολλεκτίβα 100 Noms πριν και μετά την κατεδάφισή της (Μάρτιος - Απρίλιος 2018). © Πηνελόπη Θωμαῒδη
Η μάχη για τη ZAD. Μια μάχη για το Περιβάλλον Facebook Twitter
Η αστυνομία απαγορεύει την είσοδο στην κολλεκτίβα 100 Noms (9 Aπριλίου 2018). © Πηνελόπη Θωμαῒδη
Η μάχη για τη ZAD. Μια μάχη για το Περιβάλλον Facebook Twitter
Σύγκρουση κατά την υπεράσπιση του 100 Noms (9 Απριλίου 2018). © Πηνελόπη Θωμαῒδη
Η μάχη για τη ZAD. Μια μάχη για το Περιβάλλον Facebook Twitter
Κάτοικος πάνω στα συντρίμμια της κατοικίας της στη La Chevrerie (10 Απριλίου 2018). Στην μπλούζα της γράφει "ZAD παντού". © Πηνελόπη Θωμαῒδη
Η μάχη για τη ZAD. Μια μάχη για το Περιβάλλον Facebook Twitter
ZAD News. Καταστρέφουν; Ξαναχτίζουμε. Επειδή άλλοι κόσμοι είναι δυνατοί... © Πηνελόπη Θωμαῒδη

H Πηνελόπη Θωμαΐδη είναι σχεδιάστρια οπτικής επικοινωνίας και φωτογράφος. Παρακολουθεί το εντατικό πρόγραμμα "Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ και Φωτορεπορτάζ" της σχολής Spéos International School of Photography σε συνεργασία με το ιστορικό πρακτορείο Magnum Photos, στο Παρίσι. Σπούδασε εικαστικά (Σχολή Πλαστικών Τεχνών & Επιστημών Τέχνης – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σχολή Καλών Τεχνών – Universidad Complutense, Μαδρίτη) και ειδικεύτηκε στην Καλλιτεχνική Παραγωγή & Ερεύνα (ΜA, Σχολή Καλών Τεχνών – Universidad de Barcelona). Web: penelopethomaidi.com

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ