[Από τον Βύρωνα Κριτζά] 

 

 

 

Η λιγότερο ανούσια ελληνική μουσική εκπομπή που είδα σε πραγματικό χρόνο

 

Mε εκνεύριζαν απίστευτα οι μουσικές εκπομπές της ΕΡΤ. Από τα γλέντια του Σπύρου μέχρι τις superhero διηγήσεις του Λευτέρη Παπαδόπουλου, όλα έμοιαζαν γεροντολάγνα, παρωχημένα και ανούσια.


Μέχρι που είδα νωρίτερα μέσα στη χρονιά τα «Μυστικά της Μουσικής», μια σειρά ντοκιμαντέρ με παρουσιαστή τον συνθέτη της «Λιλιπούπολης» Νίκο Κηπουργό. Θέτοντας τίτλους όπως Μουσική και Εξουσία, Μουσική και Λόγος, Μουσική και Τεχνολογία, η εκπομπή καταπιανόταν κάθε φορά με ένα διαφορετικό θέμα και το ανέλυε χωρίς να γίνεται παρατραβηγμένα διδακτική.

 

Η λιγότερο ανούσια ελληνική μουσική εκπομπή που είδα σε πραγματικό χρόνο
Ο Νίκος Κηπουργός


Μίλια μακριά από χαμογελαστά αφηρημένες (γεια σου Μπήλιω!) και χαμογελαστά σοβαροφανείς (γεια σου Λένα!) παρουσιάστριες, ο Κηπουργός ήταν αυταπόδεικτα γνώστης του αντικειμένου, ήξερε πολύ καλά ποιανού τη γνώμη να ζητήσει, δεν είχε τάσεις αυτοπροβολής, δεν κολάκευε τους συνομιλητές του. Όχι ότι απέφυγε εντελώς την παλιομοδίτικη θεώρηση της μουσικής - ας μην είμαι υπερβολικός. Την φώτισε όμως ουσιαστικά.


Και τον εμπιστεύτηκαν πολλοί: Καθόλου τυχαίο το ότι από την εκπομπή αυτή πέρασαν πρόσωπα που δεν μιλούν ποτέ στην τηλεόραση, όπως ο Αγγελάκας (συνέντευξη μέσω skype!), ο Θ. Παπακωνσταντίνου και ο Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy).


Κράτησε λίγο, πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη, αλλά για 'μένα ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η ΕΡΤ λίγο πριν το κλείσιμό της.

 

 

 

* Ευτυχώς όλα τα επεισόδια υπάρχουν ολόκληρα στο YouTube. 

Να μερικά απ' αυτά:

 

 

Μουσική και λόγος: το τραγούδι

 

 


Μουσική και Θέατρο

 

 

Μουσική και Λόγος: Τροβαδούροι

 

 

Μουσική και Εξουσία