Α. 

«Έχεις δίπλα σου μία κατάληψη από όπου κάθε δεύτερη εβδομάδα βγαίνουν και καίνε το αστυνομικό τμήμα. Γιατί κυρία μου είπες όχι στην αστυνομία να πάει να εκκενώσει την κατάληψη; Εάν η κυρία αυτή ήταν στην πόρτα από πίσω που έριχνε τα καρφιά και αντιστάθηκε στην αστυνομία μπορεί να έχει και κάποιες εκχυμώσεις πάνω της. Πώς θα την πιάνανε εάν πήγε να σκοτώσει τους αστυνομικούς; Με χάδια;».

 

(Άδωνης Γεωργιάδης, Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τηλεοπτική εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, ΑΝΤ1, 9.18 π.μ., 19.12.2019)

 

 

Β. 

«[...] Έχω δει με τα μάτια μου Ελληνίδα μάνα να συνοδεύει με το αυτοκίνητό της  τον κανακάρη της σε κατάληψη στα Εξάρχεια. Όπως το συνοδεύει στα μαθήματα αγγλικών ή τένις. [...] Από χθες προσπαθώ να καταλάβω πώς σκέφτονται δύο άνθρωποι οι οποίοι βοηθούν τα παιδιά τους να καταλάβουν ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο δίπλα στο σπίτι τους, να το οχυρώσουν και να οργανώσουν σχέδιο άμυνας σε περίπτωση επίθεσης της αστυνομίας. Υπάρχει δόλος; Η κατάληψη δημιουργεί δικαιώματα χρησικτησίας; Πόσες μεγάλες περιουσίες δεν οικοδομήθηκαν από καταπατητές; [...] “Αστυνομική βία” καταγγέλλει ο κ. Αλιβιζάτος. Θα μπορούσε να πει: “Σκηνοθέτης και ο γιος του, ασκούμενος δικηγόρος, συλλαμβάνονται επειδή τόλμησαν να εκφρασθούν ελεύθερα. Ο άλλος γιος κινδυνεύει να χάσει την εξεταστική. Τραγική φιγούρα η μητέρα”. Αυτά όμως είναι για τη βαθιά Αριστερά και ο κ. Αλιβιζάτος είναι κεντροαριστερός. Δίδυμη αδελφή της τραγωδίας η κωμωδία. Και η μάνα της υπόθεσης μου θυμίζει τη Μαίρη Αρώνη σαν “Πασταφλώρα” των καταλήψεων.»

 

(Τάκης Θεοδωρόπουλος, συγγραφέας και αρθρογράφος, άρθρο “Μια «Πασταφλώρα» στο Κουκάκι”, εφημερίδα Καθημερινή, 19.12.2019)

 

 

Γ. 

«Όταν θα σε δείρω, γιατί θα σε δείρω εγώ εσένα, τότε να ρωτήσεις το γιατί. /

(στον πεθερό του:) Δε μου λες, την κόρη και τη γυναίκα σου, τις έχεις δείρει ποτέ σου;/ 

Μαίρη Αρώνη, ως Πασταφλώρα (στην κόρη της:) Δεν είναι δυνατόν! Φοράς ποδιά!/

Τζένη Καρέζη (απαντά:) Και γιατί τα’ χασες μαμά; Χειροπέδες φοράω;»

 

(Αλέκος Αλεξανδράκης στη νύφη του, ταινία «Μια τρελή, τρελή οικογένεια», 1965)

 

Αναρωτιέμαι: μήπως άφησε κουσούρι αυτή η ταινία σε κάτι Αρσενικά;

 

― Οι παραπάνω τηλεοπτικές δηλώσεις και το άρθρο αναφέρονται στην εκκένωση της κατάληψης της οδού Ματρόζου στο Κουκάκι στις 18.12.2019, στη στάση της αστυνομίας και στη στάση της οικογένειας Ινδαρέ στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης. Σ.τ.Σ.