Η λιγότερο ανούσια ελληνική μουσική εκπομπή που είδα σε πραγματικό χρόνο

Η λιγότερο ανούσια ελληνική μουσική εκπομπή που είδα σε πραγματικό χρόνο Facebook Twitter
5

 

[Από τον Βύρωνα Κριτζά] 

Η λιγότερο ανούσια ελληνική μουσική εκπομπή που είδα σε πραγματικό χρόνο Facebook Twitter

Mε εκνεύριζαν απίστευτα οι μουσικές εκπομπές της ΕΡΤ. Από τα γλέντια του Σπύρου μέχρι τις superhero διηγήσεις του Λευτέρη Παπαδόπουλου, όλα έμοιαζαν γεροντολάγνα, παρωχημένα και ανούσια.


Μέχρι που είδα νωρίτερα μέσα στη χρονιά τα «Μυστικά της Μουσικής», μια σειρά ντοκιμαντέρ με παρουσιαστή τον συνθέτη της «Λιλιπούπολης» Νίκο Κηπουργό. Θέτοντας τίτλους όπως Μουσική και Εξουσία, Μουσική και Λόγος, Μουσική και Τεχνολογία, η εκπομπή καταπιανόταν κάθε φορά με ένα διαφορετικό θέμα και το ανέλυε χωρίς να γίνεται παρατραβηγμένα διδακτική.

Η λιγότερο ανούσια ελληνική μουσική εκπομπή που είδα σε πραγματικό χρόνο Facebook Twitter
Ο Νίκος Κηπουργός


Μίλια μακριά από χαμογελαστά αφηρημένες (γεια σου Μπήλιω!) και χαμογελαστά σοβαροφανείς (γεια σου Λένα!) παρουσιάστριες, ο Κηπουργός ήταν αυταπόδεικτα γνώστης του αντικειμένου, ήξερε πολύ καλά ποιανού τη γνώμη να ζητήσει, δεν είχε τάσεις αυτοπροβολής, δεν κολάκευε τους συνομιλητές του. Όχι ότι απέφυγε εντελώς την παλιομοδίτικη θεώρηση της μουσικής - ας μην είμαι υπερβολικός. Την φώτισε όμως ουσιαστικά.


Και τον εμπιστεύτηκαν πολλοί: Καθόλου τυχαίο το ότι από την εκπομπή αυτή πέρασαν πρόσωπα που δεν μιλούν ποτέ στην τηλεόραση, όπως ο Αγγελάκας (συνέντευξη μέσω skype!), ο Θ. Παπακωνσταντίνου και ο Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy).


Κράτησε λίγο, πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη, αλλά για 'μένα ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η ΕΡΤ λίγο πριν το κλείσιμό της.

 

 

* Ευτυχώς όλα τα επεισόδια υπάρχουν ολόκληρα στο YouTube. 

Να μερικά απ' αυτά:

Μουσική και λόγος: το τραγούδι

 

 


Μουσική και Θέατρο

Μουσική και Λόγος: Τροβαδούροι

Μουσική και Εξουσία

5

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
το αρχειο της ΕΡΤ ξερουμε αληθεια που εχει παει βολτα?γιατι εχουν ακουστει πολλα για τις τελευταιες βδομαδες...κουτια πανε και ερχονται λενε οι περιγυροι...
Δυστυχώς όχι όλα... Συνολικά, τα επεισόδια της εκπομπής ήταν 16 και βρίσκονταν στο διαδικτυακό χώρο της ΕΡΤ, μέχρι που έκλεισε. Υπάρχει ακόμα η σελίδα της εκπομπής στο facebook, στην οποία βρίσκεται συγκεντρωμένο όλο το διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό και όλα τα δελτία τύπου, με τα θέματα και τη λίστα των καλεσμένων, αναλυτικά για κάθε επεισόδιο:https://www.facebook.com/TaMystikaTisMousikis