Saype: Ο Ελβετός καλλιτέχνης που στήνει τα έργα του στην καρδιά της φύσης

Saype: Ο Ελβετός καλλιτέχνης που στήνει τα έργα του στην καρδιά της φύσης Facebook Twitter
Οι Ρώσικες κούκλες είναι σύμβολα της παράδοσης για την χωρά. Η ιδέα πίσω από αυτό: Ελπίζουμε η οικολογία να γίνει ένα παραδοσιακό σύμβολο όπως οι Ρώσικες κούκλες: «Οικολογία όπως παράδοση»...©Saype
0

Ο 28χρονος αυτοδίδακτος Ελβετός καλλιτέχνης Saype δημιουργεί εντυπωσιακά πρότζεκτ στη φύση. Έχοντας περάσει από το γκράφιτι όταν ήταν νεότερος, τώρα ανοίγει έναν καινούριο δρόμο μακριά από τα αστικά κέντρα, μέσα στην καρδιά εντυπωσιακών φυσικών τοπίων.

Το οικολογικό μήνυμα της τέχνης του (χρησιμοποιεί μόνο βιοδιασπώμενα υλικά), η εντυπωσιακή δυσκολία κάθε εγχειρήματος που αναλαμβάνει και τα μηνύματα που θέλει να περάσει (στο βιογραφικό του αναφέρει ότι θέλει να θέσει ερωτήματα για τον ρόλο του ανθρώπου μέσα στην κοινωνία και την φύση) τον κάνουν έναν από τους πιο ενδιαφέροντες καλλιτέχνες των ημερών μας. Τον γνωρίζουμε καλύτερα στην ψηφιακή συνομιλία που είχε με το LIFO.gr.

Το οικολογικό μήνυμα της τέχνης του (χρησιμοποιεί μόνο βιοδιασπώμενα υλικά), η εντυπωσιακή δυσκολία κάθε εγχειρήματος που αναλαμβάνει και τα μηνύματα που θέλει να περάσει τον κάνουν έναν από τους πιο ενδιαφέροντες καλλιτέχνες των ημερών μας

— Πες μας λίγα πράγματα για εσένα και την τέχνη σου;

Ξεκίνησα να κάνω γκράφιτι όταν ήμουν 14. Πιστεύω ότι ήμουν τόσο ενεργός όσο αυτοί που έκαναν γκράφιτι στα αμερικάνικα γκέτο. Έπειτα, με τη φυλάκιση μου, προσπάθησα να χρησιμοποιήσω διάφορες τεχνικές και να υιοθετήσω αυτή την οποία έχω τώρα.

Η δουλειά μου χωρίζεται σε τρία μέρη: Τα δυο μέρη έχουν να κάνουν με το βάψιμο σε υπόγειους σιδηροδρόμους και σε εξωτερικό χώρους και το τρίτο μέρος με την τέχνη στα φυσικά τοπία.

— Γιατί έγινες καλλιτέχνης;

Δεν διάλεξα να είμαι καλλιτέχνης, έγινα καλλιτέχνης επειδή η δύναμη των πραγμάτων με ώθησε σε αυτό.

— Ποια είναι η πιο δυνατή ανάμνηση από την παιδική σου ηλικία;

Μια από τις πιο δυνατές αναμνήσεις μου από την παιδική μου ηλικία είναι να ταξιδεύω στη Ρουμανία όταν ήμουν 4 ετών για να υιοθετήσουμε ένα μικρό κορίτσι σε ένα ορφανοτροφείο. Είχα σοκαριστεί από τις συνθήκες διαβίωσης σε εκείνο το μέρος. Είναι μια από τις λίγες αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία.

Saype: Ο Ελβετός καλλιτέχνης που στήνει τα έργα του στην καρδιά της φύσης Facebook Twitter
Το έργο Future αφιερωμένο στους μετανάστες που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες κοντά στην λίμνη της Γενεύης ©Saype

— Ποιες είναι οι καλλιτεχνικές σου επιρροές;

Δεν έχω μεγάλες καλλιτεχνικές επιρροές. Ένα από τους καλλιτέχνες που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν ο Wiliam Turner με το φως και την ενέργεια των πινάκων του.

— Πώς οργανώνεις τα πρότζεκτ σου;

Κάθε πρότζεκτ είναι μια περιπέτεια από μόνο του. Επιπλέον, μου παίρνει αρκετούς μήνες για να τα στήσω. Το πρώτο βήμα είναι να επιλέξω τα μέρη. Εξαρτάται εάν είμαι αυτός που ξεκινά το πρότζεκτ ή εάν με έχουν καλέσει άλλοι, σε αυτή την περίπτωση δεν έχω επιλογή για το ποιο μέρος να διαλέξω.

Έπειτα πηγαίνω εκεί ώστε να αποτυπώσω την ενέργειά του. Οργανώνω μια σειρά φωτογραφιών. Τέλος, χρησιμοποιώ μια αρχαία τεχνική για να με τοποθετήσω στο μέρος: το scaling. Πλαισιώνω την εικόνα και μετακινώ το πλέγμα βάζοντας μικρούς πασσάλους κάθε τρία μέτρα στο έδαφος. Στη συνέχεια προετοιμάζω τη δημιουργία που βασίζεται σε βιοδιασπώμενα υλικά και ζωγραφίζω στο γρασίδι.

Saype: Ο Ελβετός καλλιτέχνης που στήνει τα έργα του στην καρδιά της φύσης Facebook Twitter
Κάθε πρότζεκτ είναι μια περιπέτεια από μόνο του©Saype.

— Μίλησέ μας για το τελευταίο σου πρότζεκτ στη Ρωσία;

Προσκλήθηκα στη Ρωσία στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ. Είχαμε πολύ καλή υποδοχή και ευχαριστούμε τους διοργανωτές και τους ντόπιους του Voronezh.

Χρησιμοποιήσαμε ένα μικρό κορίτσι στις φωτογραφίες. Το κορίτσι κρατά μια ρώσικη κούκλα από την οποία βγαίνει ένα φυτό. Οι ρώσικες κούκλες είναι σύμβολα της παράδοσης για τη χωρά. Η ιδέα πίσω από αυτό: Ελπίζουμε η οικολογία να γίνει ένα παραδοσιακό σύμβολο όπως οι ρώσικες κούκλες: «Οικολογία, όπως παράδοση».

— Ποιο είναι το πρότζεκτ που σε έχει δυσκολέψει περισσότερο απ’ όλα;

Το πιο δύσκολο ήταν στην Κολομβία, στις αρχές αυτού του χρόνου. Είχαμε όλα τα τεχνικά προβλήματα μαζί στο ίδιο πρότζεκτ. Ασταμάτητη βροχή, η γεννήτρια καταστράφηκε, αργότερα το πιστόλι ζωγραφικής, έπειτα ακολούθησε το σκάσιμο των σωλήνων, ήμασταν δυο μέρες πίσω από καθετί και είχαμε ένα deadline που έπρεπε να κρατήσουμε! Δουλεύαμε 15 μέρες από τις 4:30 το πρωί ως τις 23:30 το βράδυ.

— Τι είδους υλικά χρησιμοποιείς;

Χρησιμοποιώ βιοδιασπώμενα υλικά: άνθρακα για να δημιουργήσω το μαύρο χρώμα και κιμωλία για να κάνω το άσπρο. Χρησιμοποιώ μια φυσική συγκολλητική ουσία: Την καζεΐνη.

Εικόνες από τη δημιουργία του Future

Saype: Ο Ελβετός καλλιτέχνης που στήνει τα έργα του στην καρδιά της φύσης Facebook Twitter
©Saype
Saype: Ο Ελβετός καλλιτέχνης που στήνει τα έργα του στην καρδιά της φύσης Facebook Twitter
©Saype
Saype: Ο Ελβετός καλλιτέχνης που στήνει τα έργα του στην καρδιά της φύσης Facebook Twitter
©Saype
Saype: Ο Ελβετός καλλιτέχνης που στήνει τα έργα του στην καρδιά της φύσης Facebook Twitter
©Saype

Όλες οι φωτογραφίες δόθηκαν στο LIFO.gr από τον καλλιτέχνη για αποκλειστική χρήση. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευσή τους χωρίς την άδειά του.

 

Info

Official site

Instagram

Δείτε όσα δήλωσε ο Saype για το Future εδώ.

Urban Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κάθετοι κήποι της Αθήνας

ADM 2024: The New Vision / Οι εντυπωσιακοί κάθετοι κήποι της Αθήνας

Ο αρχιτέκτονας μηχανικός Άρης Γιαννόπουλος του αρχιτεκτονικού γραφείου WOA εξηγεί γιατί οι πράσινοι κήποι, πέρα από την καλαισθησία που προσφέρουν, είναι σημαντικοί για τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος στην πόλη και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
M. HULOT
Έχει το Grindr καταστρέψει το γκέι σεξ για πάντα;

Living / Έχει το Grindr καταστρέψει το γκέι σεξ για πάντα;

Η πλατφόρμα δέχεται επικρίσεις για ρατσισμό, χονδροφοβία, κατάθλιψη και διατροφικές διαταραχές. Καθώς γιορτάζει την 15η επέτειό της, εξετάζουμε πώς άλλαξε την γκέι κουλτούρα, προς το καλύτερο και προς το χειρότερο
THE LIFO TEAM
Τελικά, να προτιμάμε τα προϊόντα με ή χωρίς ζάχαρη;

Radio Lifo / Τελικά, να προτιμάμε τα προϊόντα με ή χωρίς ζάχαρη;

Η ζάχαρη είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα συστατικά στη σύγχρονη διατροφή. Όμως, τελικά μας κάνει τόσο κακό όσο νομίζουμε; Και τι ισχύει με τα υποκατάστατα της; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Βρομοκαρυδιά: Αυτή η μάστιγα!

Ηχητικά Άρθρα / Βρομοκαρυδιά: Αυτή η μάστιγα!

Οι βρομοκαρυδιές ή αΐλανθοι είναι ίσως τα πιο ευρέως διαδεδομένα δέντρα στην Αθήνα και παρότι συνεισφέρουν στο πράσινο της πόλης, έχουν εξαπλωθεί σε τέτοιο βαθμό που σήμερα αποτελούν απειλή για τα υπόλοιπα δέντρα της Αθήνας.
M. HULOT
Ο Σόκρατες και η δημοκρατία

Living / Ο Σόκρατες και η δημοκρατία

Πριν από σαράντα χρόνια, ο μεγάλος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής με το εντυπωσιακό παράστημα και τις ριζοσπαστικές πεποιθήσεις ήταν από τους πρωταγωνιστές του κινήματος για την μετάβαση της Βραζιλίας από τη χούντα στη δημοκρατία.
THE LIFO TEAM