Saype: Ο Ελβετός καλλιτέχνης που στήνει τα έργα του στην καρδιά της φύσης

Saype: Ο Ελβετός καλλιτέχνης που στήνει τα έργα του στην καρδιά της φύσης Facebook Twitter
Οι Ρώσικες κούκλες είναι σύμβολα της παράδοσης για την χωρά. Η ιδέα πίσω από αυτό: Ελπίζουμε η οικολογία να γίνει ένα παραδοσιακό σύμβολο όπως οι Ρώσικες κούκλες: «Οικολογία όπως παράδοση»...©Saype
0

Ο 28χρονος αυτοδίδακτος Ελβετός καλλιτέχνης Saype δημιουργεί εντυπωσιακά πρότζεκτ στη φύση. Έχοντας περάσει από το γκράφιτι όταν ήταν νεότερος, τώρα ανοίγει έναν καινούριο δρόμο μακριά από τα αστικά κέντρα, μέσα στην καρδιά εντυπωσιακών φυσικών τοπίων.

Το οικολογικό μήνυμα της τέχνης του (χρησιμοποιεί μόνο βιοδιασπώμενα υλικά), η εντυπωσιακή δυσκολία κάθε εγχειρήματος που αναλαμβάνει και τα μηνύματα που θέλει να περάσει (στο βιογραφικό του αναφέρει ότι θέλει να θέσει ερωτήματα για τον ρόλο του ανθρώπου μέσα στην κοινωνία και την φύση) τον κάνουν έναν από τους πιο ενδιαφέροντες καλλιτέχνες των ημερών μας. Τον γνωρίζουμε καλύτερα στην ψηφιακή συνομιλία που είχε με το LIFO.gr.

Το οικολογικό μήνυμα της τέχνης του (χρησιμοποιεί μόνο βιοδιασπώμενα υλικά), η εντυπωσιακή δυσκολία κάθε εγχειρήματος που αναλαμβάνει και τα μηνύματα που θέλει να περάσει τον κάνουν έναν από τους πιο ενδιαφέροντες καλλιτέχνες των ημερών μας

— Πες μας λίγα πράγματα για εσένα και την τέχνη σου;

Ξεκίνησα να κάνω γκράφιτι όταν ήμουν 14. Πιστεύω ότι ήμουν τόσο ενεργός όσο αυτοί που έκαναν γκράφιτι στα αμερικάνικα γκέτο. Έπειτα, με τη φυλάκιση μου, προσπάθησα να χρησιμοποιήσω διάφορες τεχνικές και να υιοθετήσω αυτή την οποία έχω τώρα.

Η δουλειά μου χωρίζεται σε τρία μέρη: Τα δυο μέρη έχουν να κάνουν με το βάψιμο σε υπόγειους σιδηροδρόμους και σε εξωτερικό χώρους και το τρίτο μέρος με την τέχνη στα φυσικά τοπία.

— Γιατί έγινες καλλιτέχνης;

Δεν διάλεξα να είμαι καλλιτέχνης, έγινα καλλιτέχνης επειδή η δύναμη των πραγμάτων με ώθησε σε αυτό.

— Ποια είναι η πιο δυνατή ανάμνηση από την παιδική σου ηλικία;

Μια από τις πιο δυνατές αναμνήσεις μου από την παιδική μου ηλικία είναι να ταξιδεύω στη Ρουμανία όταν ήμουν 4 ετών για να υιοθετήσουμε ένα μικρό κορίτσι σε ένα ορφανοτροφείο. Είχα σοκαριστεί από τις συνθήκες διαβίωσης σε εκείνο το μέρος. Είναι μια από τις λίγες αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία.

Saype: Ο Ελβετός καλλιτέχνης που στήνει τα έργα του στην καρδιά της φύσης Facebook Twitter
Το έργο Future αφιερωμένο στους μετανάστες που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες κοντά στην λίμνη της Γενεύης ©Saype

— Ποιες είναι οι καλλιτεχνικές σου επιρροές;

Δεν έχω μεγάλες καλλιτεχνικές επιρροές. Ένα από τους καλλιτέχνες που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν ο Wiliam Turner με το φως και την ενέργεια των πινάκων του.

— Πώς οργανώνεις τα πρότζεκτ σου;

Κάθε πρότζεκτ είναι μια περιπέτεια από μόνο του. Επιπλέον, μου παίρνει αρκετούς μήνες για να τα στήσω. Το πρώτο βήμα είναι να επιλέξω τα μέρη. Εξαρτάται εάν είμαι αυτός που ξεκινά το πρότζεκτ ή εάν με έχουν καλέσει άλλοι, σε αυτή την περίπτωση δεν έχω επιλογή για το ποιο μέρος να διαλέξω.

Έπειτα πηγαίνω εκεί ώστε να αποτυπώσω την ενέργειά του. Οργανώνω μια σειρά φωτογραφιών. Τέλος, χρησιμοποιώ μια αρχαία τεχνική για να με τοποθετήσω στο μέρος: το scaling. Πλαισιώνω την εικόνα και μετακινώ το πλέγμα βάζοντας μικρούς πασσάλους κάθε τρία μέτρα στο έδαφος. Στη συνέχεια προετοιμάζω τη δημιουργία που βασίζεται σε βιοδιασπώμενα υλικά και ζωγραφίζω στο γρασίδι.

Saype: Ο Ελβετός καλλιτέχνης που στήνει τα έργα του στην καρδιά της φύσης Facebook Twitter
Κάθε πρότζεκτ είναι μια περιπέτεια από μόνο του©Saype.

— Μίλησέ μας για το τελευταίο σου πρότζεκτ στη Ρωσία;

Προσκλήθηκα στη Ρωσία στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ. Είχαμε πολύ καλή υποδοχή και ευχαριστούμε τους διοργανωτές και τους ντόπιους του Voronezh.

Χρησιμοποιήσαμε ένα μικρό κορίτσι στις φωτογραφίες. Το κορίτσι κρατά μια ρώσικη κούκλα από την οποία βγαίνει ένα φυτό. Οι ρώσικες κούκλες είναι σύμβολα της παράδοσης για τη χωρά. Η ιδέα πίσω από αυτό: Ελπίζουμε η οικολογία να γίνει ένα παραδοσιακό σύμβολο όπως οι ρώσικες κούκλες: «Οικολογία, όπως παράδοση».

— Ποιο είναι το πρότζεκτ που σε έχει δυσκολέψει περισσότερο απ’ όλα;

Το πιο δύσκολο ήταν στην Κολομβία, στις αρχές αυτού του χρόνου. Είχαμε όλα τα τεχνικά προβλήματα μαζί στο ίδιο πρότζεκτ. Ασταμάτητη βροχή, η γεννήτρια καταστράφηκε, αργότερα το πιστόλι ζωγραφικής, έπειτα ακολούθησε το σκάσιμο των σωλήνων, ήμασταν δυο μέρες πίσω από καθετί και είχαμε ένα deadline που έπρεπε να κρατήσουμε! Δουλεύαμε 15 μέρες από τις 4:30 το πρωί ως τις 23:30 το βράδυ.

— Τι είδους υλικά χρησιμοποιείς;

Χρησιμοποιώ βιοδιασπώμενα υλικά: άνθρακα για να δημιουργήσω το μαύρο χρώμα και κιμωλία για να κάνω το άσπρο. Χρησιμοποιώ μια φυσική συγκολλητική ουσία: Την καζεΐνη.

Εικόνες από τη δημιουργία του Future

Saype: Ο Ελβετός καλλιτέχνης που στήνει τα έργα του στην καρδιά της φύσης Facebook Twitter
©Saype

Saype: Ο Ελβετός καλλιτέχνης που στήνει τα έργα του στην καρδιά της φύσης Facebook Twitter
©Saype

Saype: Ο Ελβετός καλλιτέχνης που στήνει τα έργα του στην καρδιά της φύσης Facebook Twitter
©Saype

Saype: Ο Ελβετός καλλιτέχνης που στήνει τα έργα του στην καρδιά της φύσης Facebook Twitter
©Saype

Όλες οι φωτογραφίες δόθηκαν στο LIFO.gr από τον καλλιτέχνη για αποκλειστική χρήση. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευσή τους χωρίς την άδειά του.

 

Info

Official site

Instagram

Δείτε όσα δήλωσε ο Saype για το Future εδώ.

Urban Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη Νέα Σμύρνη στη Φιλοθέη: Οι αθηναϊκές κηπουπόλεις του Μεσοπολέμου - Άνθηση και παρακμή

Αθήνα / Από τη Νέα Σμύρνη στη Φιλοθέη: Οι αθηναϊκές κηπουπόλεις του Μεσοπολέμου - Άνθηση και παρακμή

Στην Αθήνα του Μεσοπολέμου, λίγο μετά την καταιγίδα της Μικρασιατικής Καταστροφής, οι κηπουπόλεις άκμασαν, «θρέφοντας» τα νοικοκυριά και διατηρώντας την επίφαση της υπαίθρου στην οικιστική ανάπτυξη της πόλης.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΡΙΜΑΝΑΚΗ
Τέσσερα χρόνια τώρα, η Κopria γεμίζει με φυτά τα σπίτια των Αθηναίων

Living / Kopria: Το new age φυτοπωλείο που λατρεύουν οι Αθηναίοι plant parents

Tα κορίτσια του φυτοπωλείου των Εξαρχείων που δημιούργησε μια τάση στην πόλη μιλούν για το ποια είναι η σχέση μας με τα φυτά και τα άνθη ‒ την ξέρουν άλλωστε πολύ καλά. Τους δείχνουμε φωτογραφίες του σπιτιού μας, πάμε να τις βρούμε έχοντας «ασθενείς» αγκαλιά, ξέρουν πότε εκφραζόμαστε με άνθη. Αν μη τι άλλο, οι Αθηναίοι plant parents έχουν αναπτύξει μαζί τους μια σχέση εμπιστοσύνης.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί όλοι πλέον πίνουν Negroni;

Ο επόμενος κόσμος / Γιατί όλοι πλέον πίνουν Negroni;

Η Δώρα Μάστορα συζητά με τους Brand Ambassadors του Campari, Κυριάκο Κουτρουμπή και Βασίλη Κοτζαμπασόπουλο, καθώς και τέσσερις bartenders για το Negroni Week, την μακρά ιστορία του νο.1 κοκτέιλ σε όλο τον κόσμο αλλά και όσα χρειάζονται για να φτιαχτεί το τέλειο Negroni.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Η αβάσταχτη ακρίβεια του ενοικίου 

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Αντωνόπουλός / Η αβάσταχτη ακρίβεια του ενοικίου 

«Γιασεμί μου φαντασμένο δε βαστώ / Σ’ έναν τοίχο νοικιασμένο να κλειστώ» έλεγε το τραγούδι, στις μέρες μας ωστόσο είναι ευκολότερο να βρεις γιασεμιά στα τσιμέντα της Αθήνας παρά κάποιον τοίχο να νοικιάσεις, κι αν τυχόν βρεις, θα τον ακριβοπληρώσεις!
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ