Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας

Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
1

«Νομίζατε ότι ΖΜΑΚ Royal ήταν το μεγαλύτερο show που δώσαμε ως τώρα; Κάνετε λάθος. Γιατί απόψε... θα τα γαμήσουμε όλα!». Τα λόγια αυτά ακούστηκαν το περασμένο Σάββατο από το στόμα του Πέτρου Πολυχρονίδη, ιδρυτή και προέδρου του ΖΜΑΚ, του ελληνικού show κατς ή, αλλιώς, pro-wrestling, στα παγωμένα αποδυτήρια του ΖΜΑΚ Arena στην περιοχή του Ρέντη. Ακολούθησαν ιαχές ενθουσιασμού από περίπου σαράντα άτομα, άνδρες και γυναίκες, όλοι επαγγελματίες περφόρμερ του show σεναριακής πάλης. Μαζεύτηκαν σε έναν άναρχο κύκλο γύρω από τον Πολυχρονίδη, ο οποίος ήταν ανεβασμένος σε έναν πάγκο, δίνοντας το εναρκτήριο και εμψυχωτικό λάκτισμα του show MERRY CHRIZMAK.


To ZMAK ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2015, δραστηριοποιώντας ξανά την ποπ κουλτούρα των ρινγκ είκοσι χρόνια αφού έπαψαν να γίνονται αγώνες pro-wrestling, δηλαδή σεναριακής πάλης στην Ελλάδα. Μέσα σε έναν χρόνο σχεδόν κατάφερε να είναι 1ο στην Ευρώπη σε εισιτήρια, μέσα στην 5άδα σε όλο τον κόσμο και το 2ο παγκοσμίως σε roster, δηλαδή ακριβώς μετά το WWE.


Ο Πέτρος Πολυχρονίδης, τον οποίο το ευρύ κοινό γνωρίζει με τη δημοσιογραφική του ιδιότητα αλλά και ως παρουσιαστή του «Τροχού της Τύχης» τα τελευταία δύο χρόνια, μαγεύτηκε από το pro-wrestling όταν παρακολούθησε για πρώτη φορά το αμερικανικό και λίγα χρόνια αργότερα, όταν απογοητεύτηκε από την πορεία του ελληνικού κατς, φώλιασε μέσα του η ιδέα κάποια στιγμή να του δώσει το φιλί της ζωής. «Το 1996 παρακολούθησα τον τελευταίο αγώνα στην Ελλάδα επί Σουγκλάκου, στον "Τάφο του Ινδού". Ένιωσα ότι είχε ευτελιστεί αυτή η τέχνη, γιατί για μένα είναι τέχνη να είσαι ένας ηθοποιός που πονάει. Τους παλαιότερους τους αγαπώ, τους σέβομαι και τους έχω τιμήσει. Χωρίς εκείνους δεν θα υπήρχαμε εμείς σήμερα. Όμως το κατέστρεψαν, περάσαμε μια 20ετία "μαύρη" στην Ελλάδα, ενώ στο εξωτερικό υπήρξε άνθηση του κατς. Από θυμό γι' αυτούς είπα: "Όταν μπορέσω, θα το κάνω και θα το κάνω αμερικανικά, σε επίπεδο μάρκετινγκ φυσικά"». Κάπως έτσι, παθιασμένα, μιλάει ο Πέτρος για τη γέννηση της ιδέας του ΖΜΑΚ.

Οι εντυπωσιακές κινήσεις μπορεί να είναι στην πλειονότητά τους «ψεύτικες», όμως το πέσιμο με την πλάτη, τα εντυπωσιακά πηδήματα από την κολόνα του ρινγκ πάνω στον πεσμένο από το προηγούμενο «χτύπημα» αντίπαλο ή η πτώση πάνω σε ξύλινα τραπέζια είναι μεν υπολογισμένα για να αποφευχθεί κάθε πιθανός σοβαρός τραυματισμός, αλλά πέρα για πέρα αληθινά.


Είναι ξεκάθαρα μία από τις πιο κρύες μέρες του Δεκέμβρη και στο ΖΜΑΚ Arena, πίσω από τα Village, ο κόσμος αρχίζει να συγκεντρώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Δύο περφόρμερ, ενθουσιασμένοι, κοιτούν από μια κουρτίνα που χωρίζει τα αποδυτήρια από το ρινγκ την προσέλευση και λένε μεταξύ τους: «Με τόσο κρύο κι έχουμε τόσο κόσμο! Μάλλον κάτι κάνουμε καλά!». Στα δύο αποδυτήρια επικρατεί πανικός. Οι αντίπαλοι είναι χωρισμένοι (σύμφωνα με το σενάριο, υπάρχουν πάντα προηγούμενα μεταξύ τους), η παρουσιάστρια της βραδιάς, Christin, πηγαινοέρχεται ανάμεσα στα δύο δωμάτια με αγωνία και οι περφόρμερ ντύνονται τον «μανδύα» του χαρακτήρα τους, τον φανταστικό, αλλά και τον στυλιστικό. Όπως ο Αποστόλης Σουβλάκος (που δεν θα μπορούσε να έχει βαφτιστεί αλλιώς από τον promoter του, καθώς το σουλούπι του θυμίζει τον Σουγκλάκο), που φορά πάνω από την κολλητή φόρμα του παλαιστή ένα κομμένο Τ-shirt που γράφει επαναλαμβανόμενα τη λέξη «ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ!» και κρατά ένα πραγματικό σουβλάκι στο δεξί του χέρι. Ο Αποστόλης είναι μόλις 23 ετών και κατέχει (μέχρι τη στιγμή που μιλάμε) τον τίτλο του ZMAK Prime Champion. Απόψε αγωνίζεται απέναντι στον Γεδεών τον Λογιστή, ένα «σαρδόνιο πιόνι» του μεγιστάνα Kris Ka$$, γόνο εφοπλιστικής οικογένειας ομογενών των ΗΠΑ και ιδιοκτήτη της Ka$$ Company, που προσφέρει την αρωγή του σε κάποιους από τους περφόρμερ. «Όταν απολύθηκα από τον στρατό, δεν έκανα τίποτα. Έπεσα πάνω σε ένα βίντεο prο-wrestling και αποφάσισα πως αυτό ήθελα να κάνω. Οι γονείς μου δεν το εγκρίνουν καθόλου, ωστόσο εγώ νιώθω ευγνωμοσύνη που τα κατάφερα και βρίσκομαι εδώ» λέει ο 23χρονος που backstage είναι γλυκός και προσηνής, σε λίγη ώρα όμως, που θα βρεθεί πάνω στο ρινγκ, θα είναι αμείλικτος με τον Λογιστή που διεκδικεί τον τίτλο του.

Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Τους περφόρμερ συνοδεύουν πάντα οι μάνατζέρ τους, οι οποίοι, καθότι λίγο παθιασμένοι και οξύθυμοι, σχεδόν πάντα πλακώνονται και μεταξύ τους, όπως συνέβη με τους Oρέστη και Ορφέα Δούρβα, μάνατζερ του Σουβλάκου και του Γεδεών αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια του αγώνα και τα τέσσερα άτομα βρέθηκαν κάποια στιγμή μέσα, έξω αλλά και κάτω από το ρινγκ. Αν, μάλιστα, τα πράγματα εκτροχιαστούν και χρειαστεί να επέμβει η ασφάλεια του ZMAK Arena, Καραπέτσος Security (είναι και αυτοί περφόρμερ ασφαλώς), τότε τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ άσχημα. Το κοινό είναι κι αυτό χωρισμένο στους «καλούς» και στους «κακούς». Οι μισοί φωνάζουν ρυθμικά «Souvlaki City» υπέρ του Αποστόλη και τον προκαλούν να κάνει την κίνηση «κεμπάπ» (πέφτει με τον αγκώνα πάνω στον αντίπαλο), επαναλαμβάνοντας τη λέξη σαν οπαδικό σύνθημα, και κάποιοι κρατούν πλακάτ υπέρ του Λογιστή, όπως το ευφάνταστο «Γεδεών Μέτρα Τους Τα Ένσημα».


«Όποιος προσπαθήσει να παρουσιάσει το κατς ως αληθινό, έχει χάσει το παιχνίδι. Είναι μια σκηνοθετημένη παράσταση πάλης. Το ρινγκ είναι το θεατρικό μας σανίδι και πάνω του ανεβαίνει ένας θίασος 52 περφόρμερ. Ο σκοπός μας είναι η διασκέδαση, να περάσει ο κόσμος καλά αλλά και ο περφόρμερ» τονίζει ο Πέτρος Πολυχρονίδης, ο οποίος θα ήθελε να ανέβει και ο ίδιος στο ρινγκ, όμως θεωρεί πως έχει μεγαλώσει πια, παρόλο που πριν από δύο λεπτά ομολόγησε πως ο μεγαλύτερος ηλικιακά περφόρμερ του ΖΜΑΚ τον περνάει μόλις τέσσερα χρόνια.


«Είναι κάτι που συστήνεται για πρώτη φορά στον κόσμο όπως πρέπει. Τα παιδιά υποφέρουν και πονούν κι εγώ προσπαθώ να μην πάει ο πόνος τους χαμένος. Ναι, είναι ηθοποιία με σκοπό να διασκεδάσει ο κόσμος, να γελάσει, όμως όταν ακούς το "μπαμ" πάνω στο ρινγκ και συνειδητοποιείς ότι αυτό είναι η πλάτη ενός ανθρώπου που μόλις έσκασε κάτω, παγώνεις. Στον ένα μας χρόνο έχουμε πολύ μικρό ποσοστό τραυματισμών. Σε αυτό παίζει ρόλο το σωστό ρινγκ και η καλή προετοιμασία που κάνουν οι περφόρμερ στο ΖΜΑΚ Training Dungeon. Φυσικά, πάντα κάτω από το ρινγκ υπάρχει γιατρός, ο πάντα ετοιμοπόλεμος Δημήτρης Μπακιρτζής της ActionMed». Οι εντυπωσιακές κινήσεις μπορεί να είναι στην πλειονότητά τους «ψεύτικες», όμως το πέσιμο με την πλάτη, τα εντυπωσιακά πηδήματα από την κολόνα του ρινγκ πάνω στον πεσμένο από το προηγούμενο «χτύπημα» αντίπαλο ή η πτώση πάνω σε ξύλινα τραπέζια είναι μεν υπολογισμένα για να αποφευχθεί κάθε πιθανός σοβαρός τραυματισμός, αλλά πέρα για πέρα αληθινά. Όπως, για παράδειγμα, το «άρρωστο» backflip του Mic Gemini (εκ των πρωταθλητών tag team Gemini) που έπεσε επάνω σε όλους τους αντιπάλους του από την κολόνα του ring στην είσοδο της αρένας.

Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
O Αποστόλης Σουβλάκος (που δεν θα μπορούσε να έχει βαφτιστεί αλλιώς από τον promoter του, καθώς το σουλούπι του θυμίζει τον Σουγκλάκο), φορά πάνω από την κολλητή φόρμα του παλαιστή ένα κομμένο Τ-shirt που γράφει επαναλαμβανόμενα τη λέξη «ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ!».Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Ο άνδρας που ποζάρει επιβλητικά με τη ζώνη του στον ώμο, είναι o Αμπντουλάχ ο Χασάπης και είναι ένας περήφανος μπαμπάς 31 ετών. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Στα αποδυτήρια των περφόρμερ που λαμβάνουν την «ευγενική χορηγία του Kris Ka$$» η Christin διορθώνει κάποιες λεπτομέρειες του μακιγιάζ της σε ένα μικρό καθρεφτάκι, ενώ μια άλλη κοπέλα φτιάχνει ένα περιβραχιόνιο με το σύμβολο της Ka$$ Company (αυτό του δολαρίου), στο μπράτσο ενός περφόρμερ. Έξω από τα αποδυτήρια και πίσω από το κόκκινο παραπέτασμα από το οποίο ξεπροβάλλουν οι περφόρμερ είναι τα φώτα και ο ήχος. Δίπλα στην κονσόλα υπάρχει ένα πανέρι με γαρίφαλα, του οποίου ο σκοπός δεν αποκαλύπτεται μέχρι τη στιγμή που βγαίνει στη σκηνή ο Κωνσταντίνος Ασημένιος, ο λαϊκός τραγουδιστής που επιχείρησε να στολίσει (κυριολεκτικά) τον Κρητικό αντίπαλό του, Μανώλη Γαλυφιανάκη. Ένα καρότσι με διάφορα χριστουγεννιάτικα στολίδια, όπως ένα μικρό δέντρο, μπάλες, μια αγιοβασιλιάτικη κάλτσα και μια καρέκλα επιστρατεύονται στο ρινγκ.


«Στόλισέ τον! Στόλισέ τον!» φωνάζει το κοινό, ενώ πίνει μπίρα και τσιμπολογά πατατάκια. Ένα κοριτσάκι εκφράζει συνεχώς απορίες στον μπαμπά του για την εξέλιξη του αγώνα, ο οποίος απαντά υπομονετικά, μέχρι βέβαια η μικρή του κόρη να αποκαλέσει τον Ασημένιο «κερατά» και να εισπράξει την επίπληξή του. Οι προσφωνήσεις του κοινού προς τους περφόρμερ είναι ευφυέστατες. Κάποιος φώναξε για τον Βίκτωρα, τον ιπποκόμο του Αλφρέδου Β', του πρίγκιπα του ΖΜΑΚ, που ανεβαίνει λίγο μετά στο ρινγκ, «Άντε, μωρέ, από εκεί με τον Brian Ferry!», κάνοντας τη σειρά του, αλλά και όσους το έπιασαν από την μπροστινή, να ξεσπούν σε γέλια. «Πάρτε, ρε, τον τουρίστα από το ρινγκ!», «Fuck you Kris Ka$$!», είναι μονάχα μερικά ακόμη.


Ανάμεσα στο roster του ΖΜΑΚ υπάρχουν και γυναίκες περφόρμερ. Η Εύα είναι μόλις 19 και ονειρευόταν να γίνει pro-wrestling περφόρμερ απ' όταν ήταν 6 χρονών. «Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Άρχισα να ασχολούμαι πριν από τρία χρόνια και χαίρομαι που υπάρχουν κι άλλες γυναίκες στον χώρο. Έχω αγωνιστεί και με άντρες. Τους λέω: "Δεν θέλω να με ξεχωρίζεται από τους άντρες περφόρμερ και να μου φέρεστε μαλακά, γιατί δεν είμαι η Barbie!"». Σε όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στο ΖΜΑΚ αναγνωρίζει κανείς κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Ένα πάθος στο βλέμμα και μια ανάγκη να εκφραστούν, που διοχετεύουν πάνω στο ρινγκ. Χαμογελούν συνεχώς και όταν μιλούν για τα shows και τους τίτλους τους, για το πώς εισχώρησε όλο αυτό το πράγμα στην καθημερινότητά τους, το πρόσωπό τους φωτίζεται. Άνθρωποι απ' όλο το κοινωνικό φάσμα και όλων των ηλικιών. Με γυναίκα, παιδιά, σοβαρή σχέση ή singles, με πρωινή δουλειά ή άνεργοι.

Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Όπως οι απόλυτοι πρωταγωνιστές της βραδιάς, ο Χασάπης, ο Κουρέας και ο Απόλλωνας, που αγωνίζονται για τον τίτλο του ΖΜΑΚ Champion, τον οποίο κρατά περήφανα εδώ και καιρό ο Αμπντουλάχ ο Χασάπης. Ο άνδρας που ποζάρει επιβλητικά με τη ζώνη του στον ώμο, κραδαίνοντας έναν μπαλτά, είναι ένας περήφανος μπαμπάς 31 ετών. «Η γυναίκα μου είναι σκληρή, δεν φοβάται καθόλου που είμαι παλαιστής. Είναι δίπλα μου και με στηρίζει» λέει με χαμόγελο ο Χασάπης. «Το είχα καημό από παλιά, ήταν το όνειρό μου» εξομολογείται ο Κουρέας, που είναι σε μια ασταμάτητη κόντρα εδώ και έναν χρόνο με τον Απόλλωνα, ο οποίος φαίνεται να έχει ενστερνιστεί τον χαρακτήρα του πλήρως και δεν χαλαρώνει ούτε λεπτό. Κάτι που αποδεικνύει και αργότερα στο ρινγκ, αφού καταφέρνει να αποσπάσει τον τίτλο από τον Χασάπη και να κάνει pin στον Κουρέα.


Η επιστροφή στα αποδυτήρια μετά τον εξαντλητικό αγώνα είναι κινηματογραφική. Δάκρυα ανακούφισης, χαράς, λύπης, χτυπήματα στον ώμο είτε για παρηγοριά είτε για συγχαρητήρια, ιδρώτας. Για λίγο όμως, καθώς μετά τα γεγονότα του MERRY CHRIZMAK έχει ξεσπάσει εμφύλιος...

Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Συμμετέχουν και πολλές γυναίκες στο ΖΜΑΚ. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
«Όποιος προσπαθήσει να παρουσιάσει το κατς ως αληθινό, έχει χάσει το παιχνίδι. Είναι μια σκηνοθετημένη παράσταση πάλης. Το ρινγκ είναι το θεατρικό μας σανίδι και πάνω του ανεβαίνει ένας θίασος 52 περφόρμερ. Ο σκοπός μας είναι η διασκέδαση, να περάσει ο κόσμος καλά αλλά και ο περφόρμερ» τονίζει ο Πέτρος Πολυχρονίδης (αριστερά). Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
«Στόλισέ τον! Στόλισέ τον!» φωνάζει το κοινό... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Πήγαμε στο ΖΜΑΚ, στο αυθεντικό pro wrestling-show της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM
Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Αθήνα / Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Πέρα από τα πάρκα και τους λόφους της Αθήνας, που όλοι γνωρίζουμε και επισκεπτόμαστε συχνά, υπάρχουν πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες εναλλακτικές διαδρομές που αξίζει να εξερευνήσουμε.
ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ: Α. ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, Γ. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, Λ. ΛΙΑΚΑΚΟΥ, M. HULOT, Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το ice hockey στην Αθήνα είναι στην κυριολεξία το πιο κουλ πράγμα που είδαμε τελευταία

Living / Kύπλωπες και Τιτάνες παίζουν ice hockey στο Αιγάλεω

Μια καλά οργανωμένη ερασιτεχνική λίγκα κάνει γρήγορες τρίπλες, πέφτει με δύναμη στον πάγο, σηκώνεται και συνεχίζει. Κάποιοι έχουν βρει έναν διαφορετικό τρόπο να χαλαρώνουν μετά τη δουλειά και ο αγώνας που παρακολουθήσαμε είναι από τα πιο κουλ πράγματα που είδαμε τελευταία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Urban Culture / Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Ένα μικρό οδοιπορικό σε περισσότερο ή λιγότερο γνωστά τοπόσημα και γειτονιές του Πειραιά που παρουσιάζουν ιστορικό, αρχιτεκτονικό, κοινωνιολογικό αλλά και πολιτιστικό ενδιαφέρον με «ξεναγό» τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου, Νίκο Διαμαντή.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Kλασικά. Δεν είδαμε κάτι απο κοντά, το κράζουμε. Ειδαμε δύο φωτογραφίες, το κράζουμε. Εγώ προσωπικά έχασα τα πρώτα events του συγκεκριμένου show γιατί ήμουν δύστπιστος και λάτρης του αμερικάνικου wrestling. Στο τρίτο δεν άντεξα και πήγα απο περιέργια γιατί μου άρεσε η δουλειά που είδα στο διαδίκτυο. Πλέον δεν χάνω show και έχω δει ότι έκαναν αυτοί οι άνθρωποι μέσα στο 2016. Για τα δικά μου γούστα διασκέδασης, αυτοί οι τύποι είναι 100 φορές πιο πάνω από κάτι αρπακολατζήδες διασκεδαστές του 20ευρου. Και φυσικά καμία σχέση με τους άθλιους κατσέρ του παρελθόντος που δεν βλέπονται ούτε να σε πληρώνει κάποιος. Αλλά τι να εξηγώ; Μπράβο πάντως σε LIFΟ. Υ.Γ απο μας τους θεατές πάντως δεν πήρατε δηλώσεις ;)