Ταξιδεύοντας στο Μέλανα Δρυμό: εκεί που γράφτηκαν τα παραμύθια για τις νεράιδες

Ταξιδεύοντας στο Μέλανα Δρυμό: εκεί που γράφτηκαν τα παραμύθια για τις νεράιδες Facebook Twitter
1

Ο Μέλας Δρυμός βρίσκεται στη Νοτιοδυτική Γερμανία, στο κρατίδιο της Βάδης Βιρτεμβέργης, κοντά στα σύνορα με την Ελβετία, οπότε προσφέρεται για μια οδική εκδρομή μέσω Ιταλίας, την οποία και συστήνω ανεπιφύλακτα. Το δάσος εκτείνεται βόρεια για περίπου 160 χιλιόμετρα και 60 χιλιόμετρα από την ανατολή προς τη δύση, ανάμεσα στον ποταμό Ρήνο, δυτικά, και τις πηγές του Δούναβη, νότια. Το Μαύρο Δάσος, όπως θα το βαφτίζαμε σήμερα, οφείλει το όνομά του στην πυκνή του βλάστηση, που κατά τόπους εμποδίζει το φως του ήλιου να φτάσει στο εσωτερικό του.

Εδώ, εξάλλου, είναι και ο τόπος όπου έδρασαν οι Νιμπελούγκεν, η τρομερή φυλή των νάνων του ομώνυμου μεσαιωνικού γερμανικού έπους, που γράφτηκε το 1200 και ενέπνευσε τον Βάγκνερ στη σύνθεση της τετραλογίας του «Το δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν», αλλά και τον Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν στη συγγραφή της διάσημης τριλογίας του «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών».

Ερυθρελάτες και έλατα, ποτάμια και καταρράκτες δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για αμέτρητα από τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ, γεμάτα νεράιδες και τρομακτικές μάγισσες. Εδώ, εξάλλου, είναι και ο τόπος όπου έδρασαν οι Νιμπελούγκεν, η τρομερή φυλή των νάνων του ομώνυμου μεσαιωνικού γερμανικού έπους, που γράφτηκε το 1200 και ενέπνευσε τον Βάγκνερ στη σύνθεση της τετραλογίας του «Το δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν», αλλά και τον Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν στη συγγραφή της διάσημης τριλογίας του «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών». Όσο σκοτεινοί είναι οι θρύλοι που τον συνοδεύουν, τόσο μαγικός είναι ο Μέλας Δρυμός, με αμέτρητες φυσικές ομορφιές, κουκλίστικα χωριά και γαστρονομική παράδοση που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο – μην ξεχνάτε ότι εδώ είναι η πατρίδα της «Black Forest». Άλλωστε, το δάσος διακόπτεται συχνά από χωράφια με τεράστια ξύλινα αγροτόσπιτα, καθώς και αμπελώνες, οπότε κρασιά, αλλαντικά και τυριά θα βρείτε παντού, εξαιρετικής ποιότητας. Γενικά, μη διστάσετε να σταματήσετε για φαγητό στα πανδοχεία που θα συναντήσετε στα χωριά, αξίζει και με το παραπάνω. Αν, πάλι, το λέει η καρδιά σας, στον Μέλανα Δρυμό θα βρείτε πολλά εστιατόρια με αστέρια Michelin. Για τους αθλητικούς τύπους, η περιοχή διαθέτει ένα θαυμάσιο δίκτυο μονοπατιών για πεζοπορία που ανέρχεται σε 23.000 χιλιόμετρα και συντηρείται από εθελοντικό σώμα, αλλά και ποδηλατοδρόμους, και είναι ιδιαίτερα αγαπητή σε όσους αγαπούν να συνδυάζουν τις διακοπές τους με άσκηση στη φύση. Όσο για τους υπόλοιπους, αποκλείεται να απογοητευτούν απ’ όσα θα αντικρίσουν.

Φράιμπουργκ

Ταξιδεύοντας στο Μέλανα Δρυμό: εκεί που γράφτηκαν τα παραμύθια για τις νεράιδες Facebook Twitter
Ερυθρελάτες και έλατα, ποτάμια και καταρράκτες δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για αμέτρητα από τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ, γεμάτα νεράιδες και τρομακτικές μάγισσες. Εδώ, εξάλλου, είναι και ο τόπος όπου έδρασαν οι Νιμπελούγκεν, η τρομερή φυλή των νάνων του ομώνυμου μεσαιωνικού γερμανικού έπους, που γράφτηκε το 1200 και ενέπνευσε τον Βάγκνερ στη σύνθεση της τετραλογίας του «Το δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν», αλλά και τον Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν στη συγγραφή της διάσημης τριλογίας του «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών».

Το Φράιμπουργκ είναι η μεγαλύτερη πόλη εντός των ορίων του Μέλανα Δρυμού και ανεπίσημη πρωτεύουσά του. Βρίσκεται στο σημείο όπου η κοιλάδα του Ρήνου συναντά μία από τις κοιλάδες που κατεβαίνουν από το δάσος και θεωρείται η πιο ηλιόλουστη πόλη της Γερμανίας, γεγονός που αντανακλάται στη χαλαρή διάθεση των κατοίκων της. Χαρακτηρίζεται και ως «οικολογική πρωτεύουσα της Ευρώπης», λόγω της εκτεταμένης χρήσης φωτοβολταϊκών και της καθιέρωσης των ποδηλάτων ως βασικού μέσου μεταφοράς. Το πιο εντυπωσιακό μνημείο της πόλης είναι ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας που βρίσκεται στη Μίνστερπλατς και έχει κατασκευαστεί από κόκκινο αμμόλιθο. Ο γοτθικός ναός με τον ύψους 115 μέτρων πύργο ολοκληρώθηκε το 1350 και αποτελούσε πρωτοποριακό τεχνικό επίτευγμα της εποχής. Κάντε μια βόλτα γύρω του και παρατηρήστε στη βόρεια θύρα ένα γλυπτό που απεικονίζει τον Θεό να ξεκουράζεται την έβδομη ημέρα της δημιουργίας. Στη δυτική θύρα το θέμα είναι πιο τολμηρό: ο σατανάς ξελογιάζει μια γυναίκα που είναι καλυμμένη μόνο με μια κατσικίσια προβιά. Τα βιτρό του ναού είναι εξαιρετικά, το ίδιο και η αγία τράπεζα, που είναι έργο του Χανς Μπάλντουνγκ Γκρίεν. Στην Bertoldstrasse βρίσκεται το φημισμένο πανεπιστήμιο της πόλης, ένα από τα παλαιότερα της Ευρώπης. Στην είσοδό του στέκεται το άγαλμα του Αριστοτέλη, με το όνομα του φιλοσόφου γραμμένο στα ελληνικά. Περπατώντας στην πόλη, θα παρατηρήσετε ότι οι δρόμοι και οι πλατείες διατρέχονται από στενά κανάλια με νερό, που αρχικά χρησιμοποιούνταν για να ξεδιψούν τα ζώα και να απομακρύνονται τα λύματα. Τώρα, η βασική τους χρήση είναι να προσφέρουν δωρεάν διασκέδαση στους ντόπιους κάθε φορά που ένας ανυποψίαστος τουρίστας σκοντάφτει και τσαλαβουτά. Η παράδοση λέει πως όποιος ακουμπήσει τα νερά τους θα παντρευτεί ντόπιο, αλλά εγώ… προκοπή δεν είδα. Στην υπαίθρια αγορά γύρω από τον Καθεδρικό θα βρείτε τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα και το περίφημο λικέρ Kirschwasser, ένα μπράντι φτιαγμένο από κεράσια – όσο για τις μπιραρίες, είναι πόλος έλξης και παντρεύουν τις γεύσεις της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Γερμανίας. Πάνω από το Φράιμπουργκ υψώνεται το όρος Σάουινσλαντ (1.284 μ. υψόμετρο), στο οποίο μπορείτε να ανεβείτε με τελεφερίκ και να απολαύσετε από ψηλά το υπέροχο θέαμα της πόλης, της κοιλάδας του Ρήνου και του Μέλανα Δρυμού.

Φούρτβανγκεν

Ταξιδεύοντας στο Μέλανα Δρυμό: εκεί που γράφτηκαν τα παραμύθια για τις νεράιδες Facebook Twitter
Ο γοτθικός ναός με τον ύψους 115 μέτρων πύργο ολοκληρώθηκε το 1350 και αποτελούσε πρωτοποριακό τεχνικό επίτευγμα της εποχής.

Το Φούρτβανγκεν είναι ένα όμορφο χωριό, αλλά άλλο είναι το σημαντικό κίνητρο για να φτάσει κανείς ως εδώ, το Γερμανικό Μουσείο Ρολογιών. Τα ρολόγια με τον κούκο φαντάζομαι πως τα ξέρετε όλοι. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι πρόκειται για τυπικά προϊόντα του Μέλανα Δρυμού. Η ωρολογοποιία εμφανίστηκε στην περιοχή τον 17ο αιώνα και ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας των φτωχών αγροτών της να αποκτήσουν καινούργιες πηγές εισοδήματος. Η εξοικείωσή τους με το ξύλο ήταν αυτή που αποδείχθηκε ανεκτίμητη, καθώς ακόμα και οι μηχανισμοί των ρολογιών ήταν ξύλινοι, μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Για αιώνες, εκατομμύρια ρολόγια ταξίδεψαν σε Ευρώπη και Αμερική, αλλά πολλά εργοστάσια έκλεισαν κατά τη διάρκεια του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με αποτέλεσμα η βιομηχανία να υποστεί μεγάλο πλήγμα. Σήμερα, χάρη και στον τουρισμό, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για την παλιά αυτή τέχνη και πολλά είναι τα σχετικά καταστήματα αλλά και μουσεία που συναντά κανείς στον Μέλανα Δρυμό. Στο Φούρτβανγκεν βρίσκεται το πιο γνωστό, γι’ αυτό και βρεθήκαμε να τριγυρίζουμε ανάμεσα σε κάθε είδους ρολόγια, μια και η συλλογή είναι σημαντική και πλήρης, με πολλά εκθέματα ιδιαίτερα εντυπωσιακά – ανάμεσά τους, φυσικά, υπήρχαν και ρολόγια-κούκοι. Μια και οι τιμές τους είναι μάλλον τσουχτερές, περιοριστήκαμε στις πολύ καλόγουστες και χαρούμενες κούπες που βρήκαμε στο πωλητήριο κι έτσι πίνουμε καφέ σε κούπα με κούκο!  

Τρίμπεργκ

Ταξιδεύοντας στο Μέλανα Δρυμό: εκεί που γράφτηκαν τα παραμύθια για τις νεράιδες Facebook Twitter
Η ωρολογοποιία εμφανίστηκε στην περιοχή τον 17ο αιώνα και ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας των φτωχών αγροτών της να αποκτήσουν καινούργιες πηγές εισοδήματος. Η εξοικείωσή τους με το ξύλο ήταν αυτή που αποδείχθηκε ανεκτίμητη, καθώς ακόμα και οι μηχανισμοί των ρολογιών ήταν ξύλινοι, μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα.

Το Τρίμπεργκ είναι κι αυτό ένα από τα χωριά των ωρολογοποιών και διαθέτει το πολύ ενδιαφέρον Μουσείο του Μέλανα Δρυμού. Εδώ υπάρχουν τα πάντα για την περιοχή: παραδοσιακές φορεσιές, αστικά ρούχα των αρχών του εικοστού αιώνα, γεωργικά εργαλεία και πληροφορίες για τις αγροτικές εργασίες, χειροτεχνήματα, παλιά παιχνίδια, πετρώματα από το Μαύρο Δάσος. Πραγματικά, ήταν ένας λαβύρινθος, όπου κάθε φορά ανακάλυπτες κάτι καινούργιο. Αυτό, όμως, που κυριολεκτικά μας έκανε να χαζέψουμε ήταν τα μουσικά κουτιά, κάποια σε μέγεθος δωματίου σχεδόν. Νομίζω ότι είναι από τα πιο γοητευτικά αντικείμενα που έχω δει στη ζωή μου. Περπατώντας στο χωριό, οι… κούκοι είναι παντού. Σχεδόν όλα τα κτίρια έχουν έναν, κάποια μάλιστα είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο, που να μοιάζουν με ρολόι-κούκο. Υπάρχουν τουλάχιστον δέκα καταστήματα που πουλάνε ρολόγια, κάποια με αυθεντικό ξύλινο μηχανισμό και άλλα με ηλεκτρονικό, ώστε να μη χρειάζονται κούρδισμα. Αν, πάλι, δεν σας συγκινούν τα ρολόγια, ξεκινήστε για τους διάσημους καταρράκτες του Τρίμπεργκ που έχουν μετατραπεί σε ένα εξαιρετικά δημοφιλές πάρκο. Ύστερα από μισή ώρα πεζοπορίας  περίπου σε βατό για όλους μονοπάτι, μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, θα φτάσετε στον μεγαλύτερο καταρράκτη της χώρας, που το ύψος του φτάνει τα 163 μέτρα. Προσωπικά, απόλαυσα το περπάτημα στη φύση, ο καταρράκτης όμως δεν μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασε – περίμενα κάτι πιο θεαματικό.

Λίμνη Titisse

Ταξιδεύοντας στο Μέλανα Δρυμό: εκεί που γράφτηκαν τα παραμύθια για τις νεράιδες Facebook Twitter
Ύστερα από μισή ώρα πεζοπορίας περίπου σε βατό για όλους μονοπάτι, μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, θα φτάσετε στον μεγαλύτερο καταρράκτη της χώρας, που το ύψος του φτάνει τα 163 μέτρα.

Η Λίμνη Τitisee δημιουργήθηκε από το λιώσιμο ενός παγετώνα και είναι η πιο γραφική του Μέλανα Δρυμού. Το θέαμα που παρουσιάζει είναι εντυπωσιακό: οι γύρω βουνοκορφές καθρεφτίζονται στα νερά της και τα δέντρα αγγίζουν τις όχθες της. Η περιοχή είναι αξιοποιημένη τουριστικά στο έπακρο κι έτσι τα γύρω εστιατόρια διαθέτουν σεζλόνγκ για να αγναντεύετε, με τα πόδια σας σχεδόν μέσα στο νερό. Στα καταστήματα πουλάνε χριστουγεννιάτικα ολόκληρο τον χρόνο, κούκους και μάγισσες σε όλα τα σχέδια και χρώματα, ακόμα και κουμπαράδες! Αν πέσετε σε πολυκοσμία, μην απογοητευτείτε. Μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατα και να εξερευνήσετε το δάσος ή να περπατήσετε στα σηματοδοτημένα μονοπάτια. Σε περίπτωση που είστε… θαλασσόλυκοι, υπάρχουν βαρκούλες και υδροποδήλατα που θα σας εξασφαλίσουν ιδιωτικότητα και γαλήνη. Εν κατακλείδι, ο Μέλας Δρυμός είναι ένας τόπος στον οποίο αρκούν λίγα λεπτά περπάτημα για να απομακρυνθεί κανείς από τον πολιτισμό και να βρεθεί σε τοπία μοναδικής ομορφιάς, που ο άνθρωπος σεβάστηκε και διατήρησε αναλλοίωτα.

Ταξιδεύοντας στο Μέλανα Δρυμό: εκεί που γράφτηκαν τα παραμύθια για τις νεράιδες Facebook Twitter
Oι γύρω βουνοκορφές καθρεφτίζονται στα νερά της και τα δέντρα αγγίζουν τις όχθες της. Η περιοχή είναι αξιοποιημένη τουριστικά στο έπακρο κι έτσι τα γύρω εστιατόρια διαθέτουν σεζλόνγκ για να αγναντεύετε, με τα πόδια σας σχεδόν μέσα στο νερό.
Ταξίδια
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδοιπορικό στην Τουρκία: Βαδίζοντας στα χνάρια του Αινεία

Ταξίδια / Τσανάκαλε, Αρχαία Τροία, Καταρράκτες Sütüven. Ένα οδοιπορικό στην Τουρκία

Από τον εντυπωσιακό ναό του Απόλλωνα Σμινθέα στο Γκιουλπινάρ μέχρι τον χολιγουντιανό Δούρειο Ίππο στο Τσανάκαλε, η Τουρκία ξεδιπλώνει έναν απολαυστικό χάρτη γεμάτο μύθο και… καλοκαιρινές εκπλήξεις.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Γειτονιές της Ελλάδας / Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Η Βαγγελιώ Ρετάλη μιλά για το Zagoriwood, ένα φεστιβάλ που για λίγες μέρες κάθε καλοκαίρι μετατρέπει τα ήσυχα Κάτω Πεδινά σε επίκεντρο κινηματογραφικής συνάντησης και δημιουργίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ταξίδια / Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ο ένας Έλληνας, ο άλλος Τούρκος. Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που να αποτυπώνει όλα όσα τους συνδέουν − και όχι όσα τους χωρίζουν. Το «Meraki Café» στην Κωνσταντινούπολη. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Η Ευγενία Μαστοράκη άφησε την Αθήνα για την Οκτωνιά, ένα μικρό, γραφικό χωριό στην Εύβοια, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Της λείπουν πολλά πράγματα, αλλά εκεί ανασαίνει καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η επαρχία έχει ανάγκη όλους εκείνους που κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι επιστρέφουν στους τόπους τους και λένε: «Τι ωραία θα ήταν να γυρνούσα μόνιμα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι σήμερα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα»

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι και δημιούργησε την ομάδα Messolonghi by Locals με στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξία τού να μένεις, να ζεις και να δημιουργείς στον τόπο σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Ταξίδια / Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Οι σκηνοθέτες Χρόνης Πεχλιβανίδης και Μαρία Γιαννούλη, κάνοντας έρευνα για το νέο τους ντοκιμαντέρ στην Αιθιοπία, ήρθαν σε επαφή με τα απομεινάρια της άλλοτε ένδοξης ελληνικής παροικίας. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Από τα Σεπόλια έως την Τρίπολη και το καταφύγιο του Μαινάλου, ο Άρης Γιαννούκος αφηγείται την 20χρονη πορεία του μακριά από την πρωτεύουσα και πώς βρήκε στο βουνό πνευματική ηρεμία, λιγότερο άγχος και καθαρό μυαλό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

σχόλια

1 σχόλια