Μικρός οδηγός για το Bordeaux, την πόλη του κρασιού και της χαράς

Μικρός οδηγός για το Bordeaux, την πόλη του κρασιού και της χαράς Facebook Twitter
Οι ηλικίες 20-30 κυριαρχούν. Ζωντάνια, γέλια, φωνές, μια πόλη που χαίρεται να ζει.
0

Υπάρχουν επαγγελματικά ταξίδια βαρετά, ενίοτε ευχάριστα και ελάχιστες φορές συναρπαστικά. Η πρόσφατη επίσκεψη στο Bordeaux, με αφορμή τη διεθνή έκθεση κρασιού Vinexpo, ανήκει στην τρίτη εκδοχή. Και η λέξη «συναρπαστικά» δεν σημαίνει τίποτα αν δεν βρεθείς και δεν αισθανθείς τον νεανικό παλμό αυτής της πανέμορφης γαλλικής πόλης με πληθυσμό 1.000.000 κατοίκους.


Με την άφιξη στο αεροδρόμιο Mérignac, γίνεται ξεκάθαρο ότι εδώ το αμπέλι και το κρασί είναι οι πρωταγωνιστές. Στον περιβάλλοντα χώρο του αεροδρομίου, αντί για καλλωπιστικά φυτά και δέντρα, έχουν φυτέψει κλήματα. Μα, και τα διαφημιστικά πάνελ προβάλλουν μόνο περιβόητα Châteaux ή οίκους champagne και cognac. Η ετήσια παραγωγή κρασιού από την ευρύτερη περιοχή του Bordeaux ξεπερνά τις 800.000.000 φιάλες. Ιλιγγιώδες νούμερο!

Προετοιμασμένος για τον νεφελώδη και υγρό καιρό που συνήθως επικρατεί εκεί, κατά τη διαδρομή προς το κέντρο της πόλης αισθάνομαι αφόρητη ζέστη. Σε μια φωτεινή ένδειξη φαρμακείου διαβάζω 36ºC. Ρωτάω και μου απαντούν ότι είναι η πρώτη ημέρα ενός πενθημέρου που προβλέπεται ζεστό. Κόσμος παντού γύρω από την Place Gambetta. Τα café γεμάτα, είναι η ώρα για απεριτίφ άλλωστε. Τακτοποιούμαι στο ξενοδοχείο και αμέσως παίρνω τους δρόμους. Είναι σαββατόβραδο και θέλω να νιώσω τον παλμό της πόλης. Οι ηλικίες 20-30 κυριαρχούν. Ζωντάνια, γέλια, φωνές, μια πόλη που χαίρεται να ζει. Απλότητα στη συμπεριφορά του κόσμου, όμορφα μαγαζιά, χωρίς υπερβολικά ντεσιμπέλ. Το κρασί παντού. Ευλογημένος τόπος για όποιον έχει όρεξη να δοκιμάζει. Παραλλαγή της «μπαρότσαρκας» η βόλτα στα bar à vin. Ένα ποτήρι κρασί με ένα συνοδευτικό στα όρθια και ρότα για το επόμενο. Η γαστριμαργική περιπέτεια διαρκεί ώρες. Αν και αργά, οι δρόμοι και οι πλατείες είναι ακόμα γεμάτες κόσμο. Ο μέσος όρος ηλικίας έχει πέσει. Επιστρέφω στο ξενοδοχείο εξαντλημένος. Αύριο πρωί-σε, λίγες ώρες δηλαδή, πρέπει να βρίσκομαι στη Vinexpo.

Εάν έκαναν τον κόπο οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης που πρωτοστατούν στη δημιουργία της αθηναϊκής Ριβιέρας να επισκεφθούν το Bordeaux, ίσως έπαιρναν χρήσιμες ιδέες για το έργο.


Η έκθεση, ενδιαφέρουσα, χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα με συμμετοχές απ' όλο τον κόσμο, όμως όποιος έχει πραγματικά εμπορικό ενδιαφέρον, μάλλον προτιμά την ProWein στο Düsseldorf.

Μικρός οδηγός για το Bordeaux, την πόλη του κρασιού και της χαράς Facebook Twitter
Tο υπέροχο μουσείο La Cité du Vin, έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου X-TU σε συνεργασία με τον Βρετανό σκηνογράφο Casson Mann.


Το βράδυ, πάλι τα ίδια, έτοιμος να χαρτογραφήσω νέες συντεταγμένες της πόλης. Την επομένη, επίσκεψη στο μουσείο La Cité du Vin, έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου X-TU σε συνεργασία με τον Βρετανό σκηνογράφο Casson Mann. Άφωνος! Όποιος αγαπάει την κουλτούρα του κρασιού και αναζητά τη γνώση διαδραστικά, πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφθεί. Αποκορύφωμα, η κάβα στο ισόγειο, δίπλα στο κατάστημα αναμνηστικών του μουσείου, με ετικέτες κρασιών απ' όλο τον κόσμο. Και όταν λέμε απ' όλο τον κόσμο, δεν εννοούμε μόνο από τις οινοπαραγωγικές χώρες του Παλαιού και Νέου Κόσμου αλλά και από κράτη (συνήθως πρώην αποικίες) που μας είναι άγνωστα για το κρασί τους. Λέτε να μην έχει ενδιαφέρον ένα ποτήρι από τη Ναμίμπια, το Πράσινο Ακρωτήρι ή την Ινδία; Για όσους κυνηγούν τα «μεγάλα» και «καλύτερα» κρασιά μάλλον όχι. Εμείς ανήκουμε σε αυτούς που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον κόσμο και γευτήκαμε κάτι νέο και διαφορετικό.

Επιστρέφοντας στο κέντρο, περπάτησα για χιλιόμετρα πλάι στον ποταμό Garonne. Εάν έκαναν τον κόπο οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης που πρωτοστατούν στη δημιουργία της αθηναϊκής Ριβιέρας να επισκεφθούν το Bordeaux, ίσως έπαιρναν χρήσιμες ιδέες για το έργο. Αρκεί να κάνουν έναν σχεδιασμό βασισμένο στις πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου, όπως οι Γάλλοι. Το σύντομο ταξίδι φτάνει στο τέλος του. Οι μπαταρίες φόρτισαν ανέλπιστα γρήγορα.


Αν κάτι μου έμεινε περισσότερο, είναι η αποστομωτική απάντηση μιας νεαρής οινοχόου, όταν της εξέφρασα την έκπληξή μου για τις πολυεθνικές λίστες κρασιών που συνάντησα στη Μέκκα του κρασιού, τα μαγαζιά του Bordeaux: «Μα, αφού αγαπάμε πραγματικά το κρασί, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο παρά να δοκιμάζουμε».


Στη ζωή, τέτοιες λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

Μικρός οδηγός για το Bordeaux, την πόλη του κρασιού και της χαράς Facebook Twitter

Tips:

Εστιατόρια πολλά και διάφορα, για όλα τα γούστα. Ξεχωρίσαμε το Miles (33, rue du Cancera, www.restaurantmiles.com). Η ομάδα, μέσα κι έξω από την ανοιχτή κουζίνα, έχει κάτι θεατρικό στον τρόπο που δουλεύει. Το βραδινό tasting menu ήταν νοστιμότατο, με άριστη σχέση ποιότητας/τιμής.


Για όλα τα bar à vin που επισκεφθήκαμε έχουμε καλό λόγο να πούμε, όμως μας κέρδισαν περισσότερο το μικροσκοπικό Le Flacon (43, rue de Cheverus) και το Soif, ακριβώς δίπλα στο εστιατόριο Miles. Και τα δύο δίνουν έμφαση στα «φυσικά» κρασιά, τάση που, μετά τα ανάλογα μαγαζιά του Παρισιού και της Tουλούζης, δείχνει να κερδίζει έδαφος και στο Bordeaux.


Η Aegean πετάει απευθείας για Bordeaux μέχρι τον Οκτώβριο. Με έγκαιρο προγραμματισμό, μπορείτε να βρείτε εισιτήρια σε προσιτές τιμές.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

48 ώρες στη Σπάρτη

Ταξίδια / 48 ώρες στη Σπάρτη

Στη Λακωνική πρωτεύουσα με το νεοκλασικό παρελθόν, ξεκινάμε τη βόλτα μας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ εξορμούμε και στην ξακουστή καστροπολιτεία του Μυστρά και το πανέμορφο κεφαλοχώρι Γεράκι.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«H απόφαση να επιστρέψω στον Τυρό με έφερε πιο κοντά σε ό,τι έχει πραγματική αξία για μένα, μου έδωσε ελπίδα πως κάτι μικρό μπορεί να έχει μεγάλο αποτύπωμα, όταν γίνεται με αγάπη και συνέπεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Ελισάβετ υφαίνει τα υφαντά της στον Τυρό Αρκαδίας

Η Ελισάβετ Ροδοπούλου επέστρεψε από το εξωτερικό στο χωριό της για να ασχοληθεί με μια τέχνη που χάνεται: την παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική. Η σκέψη της πηγαίνει συχνά στη γιαγιά της, που ξεκίνησε να υφαίνει στον αργαλειό μόλις στα εννιά της χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στην Καστοριά

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καστοριά

Με ορμητήριο τη διάσημη λίμνη της Καστοριάς, θαυμάζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά της που μοιάζουν ανεξάντλητα και ανακαλύπτουμε μια άγνωστη Ελλάδα στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ/ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Γειτονιές της Ελλάδας / «Κολωνάκια και καφετέριες θα βρεις παντού. Mια καλή ζωή όχι»

Μετά από μια κοσμοπολίτικη ζωή, ο Φίλιππος Παπαδημητρίου αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγριλίτσα Αργολίδας και να συστήσει την πρωτοβουλία «Ανασυγκρότηση των Κοιλάδων Δυτικής Αργολίδας», που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση των χωριών της περιοχής. Πιστεύει σαφώς πως το μέλλον μας είναι η αποκέντρωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ