Μεσσηνία η πολυπρόσωπη: ένα παζλ απίστευτης ομορφιάς

Μεσσηνία η πολυπρόσωπη: ένα παζλ απίστευτης ομορφιάς Facebook Twitter
Βοϊδοκοιλιά. Φωτο: Χρύσα Παπαλαζάρου
3

Λίγοι τόποι στην Ελλάδα μπορούν να καυχηθούν ότι συνδυάζουν τόσα πολλά διαφορετικά θέλγητρα κι ομορφιές όσο η Μεσσηνία.

Και τι δεν έχει: Μυκηναϊκά, κλασικά, βυζαντινά και φράγκικα μνημεία (ξεχωρίζουν το ανάκτορο του Νέστορα κοντά στη Χώρα, η εντυπωσιακή τόσο ως τοποθεσία και έκταση, όσο και σε αριθμό μνημείων κι ευρημάτων αρχαία Μεσσήνη όπου τα καλοκαίρια φιλοξενούνται θεατρικά και μουσικά δρώμενα, το Νιόκαστρο της Πύλου, τα καλά διατηρημένα ενετικά φρούρια της Μεθώνης και της Κορώνης, ενώ σπουδαίο πόλο έλξης αναμένεται να αποτελέσουν τα πρόσφατα εντυπωσιακά ευρήματα στην Ιθώμη).

Φανταστικές παραλίες για κάθε γούστο (Σάνη, Ρωμανός, Βοϊδοκοιλιά, Γιάλοβα στις ακτές του Ιονίου, η Φοινικούντα με τα ασυναγώνιστα κρυστάλλινα νερά και το Τσαπί στο Πόρτο Λόγγο - αμφότερα με καλά οργανωμένα κάμπινγκ -, Αγία Τριάδα, Περούλια, Βουνάρια, Καλαμάκι στη δυτική ακτή του Μεσσηνιακού, την ίδια την ατέλειωτη παραλία της Καλαμάτας όπου συναντάς λουόμενους όλο το έτος, την Αβία, τη Σάντοβα, τις ξεχωριστής ομορφιάς αμμουδιές της Καρδαμύλης, της Στούπας και της Καλογριάς στη μεσσηνιακή Μάνη.

Και τι δεν έχει: Μυκηναϊκά, κλασικά, βυζαντινά και φράγκικα μνημεία, φανταστικές παραλίες για κάθε γούστο, ορεινές "δραπετεύσεις" στον επιβλητικό Ταΰγετο, κτίρια και οικήματα με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, χαλαρότητα, φιλόξενο πνεύμα και "έξω καρδιά" των Μεσσήνιων... 

Ορεινές "δραπετεύσεις" στον επιβλητικό Ταΰγετο με τις ψηλές κορφές,τα πολλά σπήλαια και τη μεγαλύτερη, λέγεται, βιοποικιλότητα στην Ευρώπη, όπως επίσης στην Ιθώμη και στα "παρθένα" 'Ορη της Κυπαρισσίας. "Γλυκούς" υδάτινους προορισμούς όπως η προστατευόμενη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, η γραφική Νέδα στα σύνορα με την Αρκαδία, ο Πάμισος και οι παραπόταμοί του με τα κεφαλόβρυσα καθώς και το Πολυλίμνιο με τους καταρράκτες και τις βάθρες του στην Καζάρμα.

Παλιές συνοικίες, δημόσια κτίρια και οικήματα με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα σε Καλαμάτα, Πύλο, Κυπαρισσία, Φιλιατρά, Βέργα, Καρδαμύλη. Νησιά "άγρια" κι ερημικά όπως η Πρώτη, η Σχίζα, η Σαπιέντζα, η Σφακτηρία (όπου για πρώτη φορά στην ιστορία Σπαρτιάτες πολεμιστές παραδόθηκαν, στους Αθηναίους το 425 π.Χ.) και το Βενέτικο, προσφερόμενα για μονοήμερες αποδράσεις.

Εξαιρετικά τοπικά προϊόντα (λάδι, ελιές, κρασί, σύκα, σταφίδα, σταφύλια, οπωροκηπευτικά, ψάρια, κρέατα, τυροκομικά), για την αφθονία και την ποιότητα και των οποίων οι παλιότεροι ονόμαζαν τη Μεσσηνία "άγια χώματα" και γη όπου "ό,τι σπέρνεις, φυτρώνει", μέχρι κι εκείνο το βοτάνι που αν νομιμοποιούνταν θα έκανε, λέει, τη Μεσσηνία... Μονακό.

Χαρίσματα τα οποία την έκαναν για αιώνες "μήλο της Έριδος" ανάμεσα σε Μεσσήνιους και Σπαρτιάτες (που εντέλει τη μετέτρεψαν σε μποστάνι τους), Βυζαντινούς και Φράγκους, Οθωμανούς και Ενετούς οσότου από εδώ, ουσιαστικά, ξεκίνησε η Επανάσταση του '21 αλλά επίσης εδώ - Κόλπος Ναβαρίνου, 20/10/1827, Αγγλογαλλορώσοι σύμμαχοι vs. Ιμπραήμ - κερδήθηκε, έστω κι αν η περίφημη εκείνη ναυμαχία συνέβη "εκ παραδρομής", που λένε. Αν μάλιστα υπήρχε περισσότερο μεράκι κι επιχειρηματική αξιοσύνη από καλλιεργητές και παραγωγούς, τα μεσσηνιακά προϊόντα θα ήταν κορυφαίο brand διεθνώς.

Η Μεσσηνία απευθύνεται σε όλα τα βαλάντια, από τα πολύ υψηλά (Πύλος, Γιάλοβα, Costa Navarino, μεσσηνιακή Μάνη) ως τα χαμηλότερα που άνετα μπορούν να "βολευτούν" σε κάποιο ενοικιαζόμενο ή σε ένα από τα δεκάδες οργανωμένα κάμπινγκ του νομού (ελεύθερο κάμπινγκ "παίζει" μόνο ευκαιριακά, εκτός και διαθέτεις τροχόσπιτο, λύση που προτιμούν πολλοί Ευρωπαίοι τουρίστες).

Κι όλα αυτά χάρη στο νέο οδικό δίκτυο - είθε να συνέβαινε το ίδιο και με το εγκαταλειμμένο σιδηροδρομικό - σε απόσταση μόλις 2.5-3 ωρών από την Αθήνα, γεγονός που συντέλεσε ώστε να αναδειχθεί τουριστικά ο τόπος τα τελευταία χρόνια μολονότι, με εξαίρεση τους παραδοσιακά "τοπ" προορισμούς, λείπουν ακόμα βασικές υποδομές.

Τις αντισταθμίζουν, ωστόσο, οι ανεξάντλητες φυσικές ομορφιές του τόπου, η ευδαίμων χαλαρότητα, το φιλόξενο πνεύμα και η "έξω καρδιά" των Μεσσήνιων που παρότι έχουν γενικά τη φήμη δύσκολων ανθρώπων και μάλλον συντηρητικών, συχνά σε εκπλήσσουν ευχάριστα!

Μεσσηνία η πολυπρόσωπη: ένα παζλ απίστευτης ομορφιάς Facebook Twitter
Αρχαία Μεσσήνη. Φωτο: Χρύσα Παπαλαζάρου


Η πρωτεύουσα του νομού, η Καλαμάτα, έχοντας αναρρώσει πλήρως από τον καταστροφικό σεισμό του 1986, συνδυάζει παράδοση και μοντερνισμό, διαθέτει καλή ρυμοτομία κι αρκετά αξιοθέατα.

Το ποδήλατο έχει αναδειχθεί σε δημοφιλές μέσο μετακίνησης κόντρα στο έντονο κυκλοφορικό πρόβλημα, ενώ το frozen yoghurt συναγωνίζεται εσχάτως σε δημοφιλία το παστέλι - τίποτα φυσικά δεν ξεπερνά το απόλυτο μεσσηνιακό έδεσμα, την ψητή γουρνοπούλα που το καλοκαίρι τη συντροφεύουν με παγωμένη μπίρα. Διαθέτει πλούσια και "ψαγμένη" αγορά, λιμάνι, μαρίνα, αεροδρόμιο, ένα ζηλευτό παραλιακό μέτωπο κι αρκετή νυχτερινή ζωή, τόσο στην παραλιακή όσο και στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Στα υπόψη και το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας, απέναντι από τους ιστορικούς Αγίους Αποστόλους (13ος αι.) το οποίο, παρότι σχετικά άγνωστο, έχει μια εξαιρετική, καλοστημένη συλλογή. Ντόπιοι κι επισκέπτες συμφωνούν ότι θα μπορούσαν να συμβαίνουν στην πολλαπλά προνομιούχα αυτή πόλη περισσότερα ενδιαφέροντα πράγματα από το γνωστό και καταξιωμένο της Φεστιβάλ Χορού, που κι αυτό βρίσκεται σε φάση αναζήτησης νέας ταυτότητας. Διαμονή πεντάστερη στο ξενοδοχείο Elite, το Akti Taygetos bungalows (Μικρή Μαντίνεια), Horizon Blue ή στο Philoxenia αν έχεις ρετρό διάθεση, στο Βυζάντιο ή το Metropol αν αναζητάς "οικονομική θέση".

Φαγητό στο φημισμένο εδεσματοπωλείο Κάρδαμο ή το ταβερνείο Ξημέρωμα και οπωσδήποτε καφέ ή ποτό στο Καστράκι στη Βέργα. Άλλες επιλογές εξόδου είναι τα Luna Lounge bar, Caffeine Lab, Please Don't Tell και Κύτταρο rock bar.

Μεσσηνία η πολυπρόσωπη: ένα παζλ απίστευτης ομορφιάς Facebook Twitter
Στην "ψαγμένη" αγορά της Καλαμάτας. Φωτο: Χρύσα Παπαλαζάρου


Η Καρδαμύλη είναι πρότυπος παραδοσιακός οικισμός της μεσσηνιακής Μάνης με οργανωμένο τουρισμό, μεγάλη ιστορία και σπουδαία μνημεία από την εποχή των Παλαιολόγων αλλά και παλιότερα - στα περίχωρα βρίσκεται στήλη αφιερωμένη στον Κάστορα και τον Πολυδεύκη.

Αναζήτησε στέγη στα πέτρινα μπαγκαλόουζ του Porto Kalamitsi (η ακριβή επιλογή) ή στα Olympia Rooms (η οικονομική), τροφή στο Κάστρο (οπωσδήποτε χοιρινό με πορτοκάλι) και στους Διόσκουρους (οπωσδήποτε τις ντόπιες γαρίδες) και ξεχωριστές δημιουργίες γυαλιού στην Ίριδα. Κολύμπησε στα Ριτσά, το Καλαμίτσι και το Δελφίνι, περιηγήσου το δάσος της Βασιλικής στον Ταϋγετο, πιες ύστερα ένα δροσιστικό κοκτέιλ στην Tikla να στανιάρεις.

Μεσσηνία η πολυπρόσωπη: ένα παζλ απίστευτης ομορφιάς Facebook Twitter
Καρδαμύλη. Φωτο: Χρύσα Παπαλαζάρου

Η Πύλος συνδυάζει αρχοντιά, μακαριότητα και... φουτουρισμό: Εκεί εδράζεται το Ινστιτούτο Αστροσωματιδιακής Φυσικής που μετράει νετρίνα ανοικτά της Σφακτηρίας όπου και το βαθύτερο σημείο στη Μεσόγειο, κάπου 4χλμ.

Τα ξενοδοχεία Galaxy, Miramare και Karalis είναι στα προτεινόμενα, ενώ για υψηλές γαστριμαργικές απολαύσεις σε προσιτές τιμές προτίμησε το 1930 μέσα στην πόλη (κορυφαίο κουνέλι στιφάδο) ή την ονομαστή ψαροταβέρνα του Μίγγα στη Μαραθόπολη, all time classic.

Κολύμπι στo Πετροχώρι (όπου και το δημοφιλές beach bar & coctail lounge 4 Τhalasses), τις αμμοθίνες της Βοϊδοκοιλιάς και βέβαια στη γειτονική Γιάλοβα, ο οικισμός της οποίας εξελίσσεται σε λουξ τουριστικό χωριό και ιντερνάσιοναλ "περατζάδα" - εκτός από φαγητό το μέρος προσφέρεται και για νυχτερινή έξοδο, με το Απλό bar να συνιστά μια αξιοσημείωτη πρόταση και για ζωντανή μουσική.

Στα συστηνόμενα της επαρχίας Πυλίας είναι βέβαια και η "βόλτα" της Φοινικούντας - μην παραλείψεις να επισκεφτείς το cozy Rock 'n' Rollπου είναι μισό σουβλατζίδικο-μισό ροκάδικο και σε σερβίρουν ροκαμπίλια.

Αν βρεθείς στην επαρχία Τριφυλλίας και την Κυπαρισσία, μια βόλτα μέχρι το κάστρο με την πανοραμική θέα όπου επιβιώνουν ακόμα και οθωμανικά αρχιτεκτονικά στοιχεία (κρήνη και λουτρά) συν την παλιά πόλη με τα γραφικά σοκάκια και το μόνιμο αυγουστιάτικο παζάρι αντικών επιβάλλεται, όπως και μια καλύτερη ανάδειξη της περιοχής.

Α, κάνε και μια στάση στον διατηρητέο κι ακόμα σε χρήση Νερόμυλο, θα βρεις εκλεκτά τοπικά προϊόντα. Το Rock Bar και ο Αλγό-ρυθμος είναι δύο ενδιαφέρουσες προτάσεις εξόδου, όπως και το cult Μέλισσα cafe bar στους κοντινούς Γαργαλιάνους με τη ζηλευτή πλατεία. Για διαμονή αξιώσεων προτίμησε το παραθαλάσσιο Limenari Hotel στα Φιλιατρά.

Μεσσηνία η πολυπρόσωπη: ένα παζλ απίστευτης ομορφιάς Facebook Twitter
Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας. Φωτο: Χρύσα Παπαλαζάρου

Μεσσηνία η πολυπρόσωπη: ένα παζλ απίστευτης ομορφιάς Facebook Twitter
Ηλιοβασίλεμα στον Ταΰγετο. Φωτο: Χρύσα Παπαλαζάρου

Μεσσηνία η πολυπρόσωπη: ένα παζλ απίστευτης ομορφιάς Facebook Twitter
Καλαμάκι. Φωτο: Χρύσα Παπαλαζάρου

Μεσσηνία η πολυπρόσωπη: ένα παζλ απίστευτης ομορφιάς Facebook Twitter
Κάστρο Μεθώνης. Φωτο: Χρύσα Παπαλαζάρου

Μεσσηνία η πολυπρόσωπη: ένα παζλ απίστευτης ομορφιάς Facebook Twitter
Παραδοσιακή πόρτα στη Μεσσήνη. Φωτο: Χρύσα Παπαλαζάρου

Μεσσηνία η πολυπρόσωπη: ένα παζλ απίστευτης ομορφιάς Facebook Twitter
Ρωμανός. Φωτο: Χρύσα Παπαλαζάρου

3

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίγυπτος: Περπατώντας στη χώρα του δικτάτορα Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι

Ταξίδια / Αίγυπτος: Οδοιπορικό στη χώρα του δικτάτορα Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι

Περπατώντας στους δρόμους του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, γίνεται φανερό το «εκρηκτικό» μείγμα μιας χώρας στην οποία μεγάλο μέρος του πληθυσμού παραμένει σε κατάσταση ακραίας φτώχειας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΚΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ