Λαμία: Απόδραση ακριβώς στο κέντρο της Ελλάδας - Η Παύλιανη και 5 μέρη που πρέπει να δεις

Λαμία: Απόδραση ακριβώς στο κέντρο της Ελλάδας - Η Παύλιανη και 5 μέρη που πρέπει να δεις Facebook Twitter
Η Λαμία είναι μια ιδιαίτερη πόλη με μοναδική γεωγραφική θέση, απαράμιλλες ομορφιές και σκορπισμένα φυσικά διαμάντια όπως η Παύλιανη και ο δρυμός της Οίτης.(Φωτογραφία: Νίκος Αξελής)(Φωτογραφία: katafygio-oiti.gr)
0

Θα έχεις ακούσει για κάποια χωριά που μοιάζουν με ζωγραφιές. Υπάρχει, όμως, ένα χωριό που είναι μια ζωγραφιά, αφού, όπου κι αν κοιτάξεις, θα δεις δημιουργίες φιλοτεχνημένες σε παγκάκια, τοίχους, ακόμα και κάδους.

Η Παύλιανη είναι ένα από τα πιο χαριτωμένα χωριά της Ελλάδας, ένας φιλόξενος χειμερινός προορισμός που σε καλωσορίζει με το χαμόγελο των κατοίκων και σε κερδίζει με τη φυσική του ομορφιά. Σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.040 μέτρων στις πλαγιές της Οίτης και σε απόσταση μόνο 2,5 ωρών από την Αθήνα, χωρίζεται στην Άνω και στην Κάτω Παύλιανη, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει, αφού αξίζει να τις επισκεφθείς και τις δύο.

Εξαιρετική εμπειρία πεζοπορίας η διαδρομή προς τη σπηλιά Καμάρα αλλά και προς τον «θρόνο του Δία», που θα σε αποζημιώσει με το ξύλινο σπιτάκι που σε περιμένει να σου αποκαλύψει την πανοραμική θέα έως τον Μαλιακό Κόλπο. Το πάρκο του χωριού με τη μουσική γέφυρα, τα παιχνίδια και τα «γραμμένα» με στίχους και αποφθέγματα παγκάκια είναι ένα ζηλευτό σημείο ξεκούρασης και διασκέδασης που θα θυμηθείς πολλές φορές καθώς περπατάς στο κέντρο της Αθήνας.

Λαμία: Απόδραση ακριβώς στο κέντρο της Ελλάδας - Η Παύλιανη και 5 μέρη που πρέπει να δεις Facebook Twitter
Η μουσική γέφυρα στο πάρκο της Παύλιανης (Φωτογραφία: katafygio-oiti.gr)


Η πέτρα και το ξύλο, που ξεχωρίζουν στον οικισμό, βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, ενώ το λευκό σκηνικό του χειμώνα είναι μια παραμυθένια εικόνα που αξίζει να δεις από κοντά. Το Καταφύγιο Οίτης, ο υδροβιότοπος του Τζίρου, το οροπέδιο της Καταβόθρας (το δεύτερο μεγαλύτερο της Οίτης), είναι κομμάτια που συνθέτουν ένα παζλ μοναδικής φυσικής ομορφιάς, ενώ οι κάτοικοι θα σου θυμίσουν την έννοια της αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας (που μάλλον έχεις ξεχάσει...).

5 μέρη-εμπειρίες

Θερμοπύλες

Λαμία: Απόδραση ακριβώς στο κέντρο της Ελλάδας - Η Παύλιανη και 5 μέρη που πρέπει να δεις Facebook Twitter
Το μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες (Φωτογραφία: Nίκος Αξελής)

Οι Θερμοπύλες, με το μνημείο της ιστορικής μάχης, αλλά και τα ιαματικά λουτρά (ψάξε τον μύθο που λέει πως η θεά Αθηνά παρακάλεσε τον Ήφαιστο να τις κάνει δώρο στον Ηρακλή) είναι ένας προορισμός που θα σε φέρει κοντά στην αρχαιότητα, στη μυθολογία και στο φυσικό κάλλος της περιοχής. Το μουσείο που βρίσκεται δίπλα στο μνημείο του Λεωνίδα αποτελεί ένα σύγχρονο κόσμημα με άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό που θα σε ταξιδέψει στη μάχη του 480 π.Χ.

Κάστρο Λαμίας

Λαμία: Απόδραση ακριβώς στο κέντρο της Ελλάδας - Η Παύλιανη και 5 μέρη που πρέπει να δεις Facebook Twitter
Λαμία από ψηλά (Φωτογραφία: Nίκος Αξελής)

Στο μεσαιωνικό κάστρο της Λαμίας αναβιώνει η μακραίωνη ιστορία της περιοχής. Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της πόλης, σε έναν βραχώδη λόφο, με πανοραμική θέα στη γραφική κοιλάδα του Σπερχειού, στις κορυφές της Οίτης και του Μαλιακού Κόλπου. Στην τοιχοποιία του είναι αποτυπωμένη η ιστορική συνέχεια από τον 5ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο εκτίθενται ευρήματα που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Δημοτική Πινακοθήκη

Λαμία: Απόδραση ακριβώς στο κέντρο της Ελλάδας - Η Παύλιανη και 5 μέρη που πρέπει να δεις Facebook Twitter
Η Πινακοθήκη

Καθώς θα βρίσκεσαι στη Λαμία, μην ξεχάσεις να επισκεφτείς τη Δημοτική Πινακοθήκη «Αλέκος Κοντόπουλος» που ιδρύθηκε το 1984 στο κέντρο της πόλης. Το όνομά της, που δόθηκε για να τιμήσει τον Λαμιώτη ζωγράφο Αλέκο Κοντόπουλο (1904-1974), σε προετοιμάζει για τη συλλογή με τα 144 έργα και σχέδια του καλλιτέχνη καθώς και μία σειρά από μοναδικά κεραμικά πιάτα, ζωγραφισμένα με ακρυλικές ύλες.

Γοργοπόταμος

Λαμία: Απόδραση ακριβώς στο κέντρο της Ελλάδας - Η Παύλιανη και 5 μέρη που πρέπει να δεις Facebook Twitter
Η ιστορική γέφυρα Γοργοποτάμου (Φωτογραφία: Nίκος Αξελής)

Η ιστορική γέφυρα του Γοργοποτάμου είναι από τα σημεία που θα σε συγκλονίσουν, με τη νεότερη ιστορία να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σου (ανατινάχτηκε στις 25 Νοεμβρίου του 1942, προκαλώντας μεγάλη καθυστέρηση στη διέλευση των Γερμανών). Απ' την άλλη, η φυσική ομορφιά του τοπίου στη θέση Καγκελογέφυρο, όπου σχηματίζεται ένα υπόγειο τούνελ και τρεις πανέμορφοι καταρράκτες, θα σε κερδίσει.

Εθνικός Δρυμός Οίτης

Λαμία: Απόδραση ακριβώς στο κέντρο της Ελλάδας - Η Παύλιανη και 5 μέρη που πρέπει να δεις Facebook Twitter
Η μαγική Οίτη (Φωτογραφία: katafygio-oiti.gr)

Mοναδική φυσική ομορφιά θα απολαύσει κανείς στον Εθνικό Δρυμό Οίτης που δημιουργήθηκε το 1966 με σκοπό την προστασία της πλούσιας χλωρίδας, που είναι γεμάτη από ενδημικά είδη, αλλά και του σπάνιου αγριόγιδου, που επιβιώνει ακόμα σε μικρούς απομονωμένους πληθυσμούς στην Οίτη, στην Γκιώνα, στον Όλυμπο και στον Σμόλικα. Η πολύχρωμη φύση και τα κελαρυστά νερά της περιοχής θα σε συνοδεύουν ως εικόνα για πολύ καιρό μετά την επίσκεψή σου.

Lamia Welcome

Θύμιος Καραΐσκος

Δήμαρχος Λαμιέων

Σε κάθε γωνιά της Λαμίας συναντά κανείς πολιτισμό και Iστορία που χάνoνται στα βάθη των αιώνων. Είμαστε πολύ τυχεροί γιατί ως δημοτική αρχή έχουμε να διαχειριστούμε τις τύχες ενός τόπου, όπου η λέξη «πολιτισμός» μετουσιώνεται σε καθημερινότητα. Η ευθύνη που μας βαραίνει ως δημοτική αρχή είναι τεράστια, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια πραγματική πρόκληση. Ενδεικτικά και μόνο θα αναφέρω ότι φέτος συμπληρώνουμε 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών, ενώ του χρόνου κλείνουμε 200 χρόνια από την Επανάσταση και η Λαμία αποτελεί αδιαμφισβήτητα προπύργιο αλλά και αυταπόδεικτα πόλη-επίκεντρο και στα δύο αυτά ορόσημα της ελληνικής Ιστορίας που σήμερα καλούμαστε να διαιωνίσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές.


Τώρα, όσον αφορά τον τουρισμό, ίσως ακουστεί λίγο περίεργο, αλλά η λέξη «τουρίστας» είναι κάτι που δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα της πόλης μας και των δημοτών μας. Θα έλεγα ότι αυτή που αρμόζει καλύτερα είναι η λέξη «φιλοξενούμενος», ο οποίος, μετά την πρώτη του επίσκεψη, μετατρέπεται σε έναν πραγματικό διαφημιστή της Λαμίας, μια και ο ίδιος γίνεται κομμάτι της. Βλέπετε, η Λαμία έχει τη μοναδική ικανότητα να υποδέχεται καθετί το «ξένο» και να το μετατρέπει σε κάτι «ολοδικό» της με μοναδικό τρόπο. Χωρίς να το αλλοιώνει και προπάντων χωρίς να αλλοιώνεται.


Το στοίχημα και ο στόχος μας είναι ένας: η Λαμία να μην αποτελεί στάση αλλά προορισμό. Έναν προορισμό για κάθε ηλικία, για όποιον αγαπά την Ιστορία, την ορειβασία, τα σπορ, αλλά και το καλό φαγητό και τη διασκέδαση. Όποιον, τελικά, αγαπάει την ίδια τη ζωή.

Αμαλία Ποντίκα

Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων

Η Λαμία είναι μια ιδιαίτερη πόλη με μοναδική γεωγραφική θέση, απαράμιλλες ομορφιές και σκορπισμένα φυσικά διαμάντια.


Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο επισκέπτης της Λαμίας θα φύγει σοφότερος και προπάντων απόλυτα ικανοποιημένος, μεταφέροντας ο ίδιος το μήνυμα, δικαιωμένος με την επιλογή του προορισμού του. Είναι η πόλη της οποίας η σύγχρονη καθημερινότητά μπλέκεται με τα ιστορικά σταυροδρόμια, οι δρόμοι της με τα ιστορικά σοκάκια και τα σύγχρονα κτίρια με τα νεοκλασικά αριστουργήματα. Ο δήμος έχει την τύχη να ταυτίζεται με τον Λεωνίδα, τις Θερμοπύλες, την Αλαμάνα, τον Διάκο και τον Γοργοπόταμο στη σκιά του επιβλητικού ενετικού κάστρου, όπου το μάτι χάνεται, φτάνοντας μέχρι τη θάλασσα και το δέλτα του Σπερχειού σε μια διαδρομή όπου η φυσική ομορφιά συναγωνίζεται τα ιστορικά μνημεία, μαγεύοντας τον επισκέπτη. Αυτή είναι η Λαμία μας... Μια πόλη που για τον κάθε επισκέπτη σημαίνει και κάτι διαφορετικό. Δύσκολο να την περιγράψεις με λίγες λέξεις, αλλά εύκολο να την επισκεφτείς και να την κάνεις δική σου.

Περισσότερες πληροφορίες: www.lamia.gr

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μηλιά: Ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός των Χανίων έγινε πρότυπο οικοτουρισμού

Ταξίδια / Μηλιά: Ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός των Χανίων έγινε πρότυπο οικοτουρισμού

Πριν από τριάντα χρόνια και έπειτα από εργασίες ετών στο οικοσύστημά της, η Μηλιά φιλοξένησε τους πρώτους της επισκέπτες δίχως να έχει ρεύμα και πολλές ανέσεις. Πλέον είναι αυτόνομη ενεργειακά, απευθύνεται σε φυσιολάτρες και όχι μόνο, την αγαπούν οι περιπατητές, ο ξένος Τύπος αλλά και εκείνοι που οδηγούν μία ώρα και κάτι μόνο και μόνο για να φάνε στο εστιατόριό της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ