Οι άθεοι είναι πολύ γενναιόδωροι απέναντι στους Χριστιανούς - Όμως δεν συμβαίνει και το αντίστροφο

Οι άθεοι είναι πολύ γενναιόδωροι απέναντι στους Χριστιανούς - Όμως δεν συμβαίνει και το αντίστροφο Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
2

Οι άθεοι είναι πιο γενναιόδωροι απέναντι στους Χριστιανούς από ό,τι οι Χριστιανοί απέναντι στους άθεους, υποστηρίζει νέα μελέτη.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο ζήτησαν στους συμμετέχοντες να μοιραστούν χρηματικά έπαθλα με συναδέλφους τους σε μια διαφορετική έκδοση του «dictator game», όπου το ένα άτομο δεν έχει καμία εξουσία να επηρεάσει το άλλο στη διαίρεση των χρηματικών ποσών.

Όταν οι άθεοι ενημερώθηκαν για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των συναδέλφων τους, «συμπεριφέρθηκαν αμερόληπτα», σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Social Psychology. Αντιθέτως, «οι Χριστιανοί συνεχώς επιδείκνυαν προκατειλημμένη συμπεριφορά». 

Η Colleen Cowgill, επικεφαλής της έρευνας και διδάκτωρ, δήλωσε στο PsyPost πως σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα «ο γενικός πληθυσμός της Αμερικής τείνει να έχει στερεότυπα απέναντι στους άθεους θεωρώντας πως είναι ανήθικοι και αναξιόπιστοι». πολλοί «άθεοι» θεώρησαν την είδηση αυτή, τουλάχιστον «θλιβερή». Όπως επισημαίνει η ίδια, πολλοί είναι οι άθεοι που βρίσκουν αυτή την αντίληψη ιδιαιτέρως ενοχλητική. 

«Το πρωταρχικό ενδιαφέρον μου ήταν [να διαπιστώσω] πώς οι ίδιοι οι άθεοι ανταποκρίνονται στα αρνητικά στερεότυπα. Συχνά βλέπουμε πως τα στερεότυπα για μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων μπορούν εύκολα να οδηγήσουν τα μέλη της σε ανταποδοτική συμπεριφορά ώστε να διαψεύσουν αυτό το στερεότυπο. Όπως συμβαίνει όταν Αμερικανοί μετανάστες προσπαθούσαν να δώσουν έμφαση στην αμερικανική τους ταυτότητα, όταν αυτή απειλείται», λέει η Colleen Cowgill. «Μετά από πολλές μελέτες, διαπιστώσαμε πως οι άθεοι συμμετέχοντες συμπεριφέρονταν πιο δίκαια απέναντι σε άτομα που πίστευαν πως είναι Χριστιανοί από ό,τι οι Χριστιανοί συμμετέχοντες απέναντι αντίστοιχα σε όσους πίστευαν πως ήταν άθεοι», καταλήγει. Βέβαια, το αν αυτό οφειλόταν ενδεχομένως στην επιθυμία των άθεων να «εντυπωσιάσουν» είναι κάτι που δεν μπόρεσε να εξακριβωθεί, σημειώνει η ίδια. 

Αξίζει δε να σημειωθεί πως το φαινόμενο μετριάστηκε όταν οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν τίποτα για την θρησκευτική ταυτότητα του ατόμου με το οποίο κλήθηκαν να μοιραστούν τα χρήματα.  

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρτίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT

σχόλια

2 σχόλια
Απλό μου φαίνεται.Όσοι χριστιανοί είναι και καλά εχθρικοί απέναντι σε αθέους συν-ανθρώπους τους,δεν είναι αντάξιοι του τίτλου/ονόματός τους και οφείλουν ν'αλλάξουν πάμπολα στη ζωή τους...χτες!Δεν αναφέρομαι σε περιπτώσεις τύπου Λουκά και Κλεομένη όπου εκεί κάτι άλλο παίζει(νιαου-νιάου στα κεραμίδια...)αλλά σ'εκείνο το σηκωμένο φρύδι,το αμήχανο βήξιμο και πάει λέγωντας...Στην κυράτσα που το πρωί πάει εκκλησία και το βράδυ βάζει φόλες για τα αδέσποτα στη γειτονιά της,π.χ.
Απο διαφορες ερευνες υπαρχει μεγαλυτερη δυσκολία των θρησκων με τους αθεους ακομα και απο την δυσκολία μεταξυ αλλοθρησκων. Δεχονται πιο ευκολα την πιστη σε αλλο μεταφυσικο παρα στην μη πιστη στο μεταφυσικο , μαλλον εχει να κανει ότι με τους αλλοθρησκους μπορουν να το δικαιολογήσουν στο "ενταξει πιστευουν με λαθος τρόπο αλλα πιστευουν" αλλα στους αθεους απλα δεν μπορουν να το δικαιολογήσουν "τι εννοεις πουθενα; ουτε καν στο ταδε; εστω στο δεινα; τιποτα;" βαράνε error 404.