Μήπως, τελικά, για να σωθεί ο πλανήτης πρέπει να γίνουμε όλοι vegan;

Go vegan & save the planet: Μήπως, τελικά, για να σωθεί ο πλανήτης πρέπει να γίνουμε όλοι vegan; Facebook Twitter
Όταν είσαι vegan, κάνεις πρακτικά πολύ περισσότερα για την προστασία του περιβάλλοντος από το να σταματήσεις, για παράδειγμα, να χρησιμοποιείς αυτοκίνητο ή να ταξιδεύεις με αεροπλάνο. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΦΑΓΙΑΖΟΝΤΑΙ περίπου 50 δισεκατομμύρια κοτόπουλα, 1,5 δισεκατομμύριο χοίροι, 550 εκατομμύρια πρόβατα, 450 εκατομμύρια κατσίκες και 300 εκατομμύρια βοοειδή, χωρίς να υπολογίζεται ο πληθυσμός των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων που ανέρχεται σε 270 εκατομμύρια.

Αυτοί οι αριθμοί είναι τεράστιοι. Μήπως, λοιπόν, ο τρόπος να σώσουμε τον πλανήτη είναι να γίνουμε vegan; Η απάντηση είναι καταφατική και οι επιστημονικές γνώμες καθόλου δεν διίστανται, όπως αποδεικνύει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και ολοκληρωμένες σχετικές έρευνες.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι εξέτασαν στοιχεία από σχεδόν 40.000 φάρμες σε 119 χώρες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εκπομπές που συνδέονται με την παραγωγή τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και της αποψίλωσης των δασών, δημιουργούν 13,7 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2eq), συμβάλλοντας στο 26% των ανθρωπογενών αερίων του θερμοκηπίου κάθε χρόνο.

Η vegan διατροφή διαπιστώθηκε πως είχε ως αποτέλεσμα 75% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, λιγότερη ρύπανση των υδάτων και χρήση γης συγκριτικά με τις διατροφές στις οποίες καταναλώνονται περισσότερα από 100 γραμμάρια κρέατος την ημέρα.

Με άλλα λόγια, οι διατροφικές μας επιλογές έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον πλανήτη και είναι καιρός να κάνουμε κάτι γι’ αυτό, αφού στον αντίποδα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η vegan διατροφή διαπιστώθηκε πως είχε ως αποτέλεσμα 75% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, λιγότερη ρύπανση των υδάτων και χρήση γης συγκριτικά με τις διατροφές στις οποίες καταναλώνονται περισσότερα από 100 γραμμάρια κρέατος την ημέρα, ενώ μείωσε επίσης την καταστροφή της άγριας ζωής κατά 66% και τη χρήση νερού κατά 54%.

Go vegan & save the planet: Μήπως, τελικά, για να σωθεί ο πλανήτης πρέπει να γίνουμε όλοι vegan; Facebook Twitter
Οι αγελάδες παράγουν περισσότερα από 560 δισεκατομμύρια λίτρα μεθανίου την ημέρα κι αυτό είναι άκρως επικίνδυνο. Φωτ.: Jordyn Montague/ Unsplash

Κι αν ακόμη διατηρείτε αμφιβολίες, ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους το να γίνουμε vegan είναι αναμφίβολα ένας από τους καλύτερους τρόπους να προστατεύσουμε το περιβάλλον: 

• Όταν είσαι vegan, κάνεις πρακτικά πολύ περισσότερα για την προστασία του περιβάλλοντος από το να σταματήσεις, για παράδειγμα, να χρησιμοποιείς αυτοκίνητο ή να ταξιδεύεις με αεροπλάνο, αφού σε παγκόσμιο επίπεδο η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για περισσότερα αέρια θερμοκηπίου απ’ ό,τι όλα τα συστήματα μεταφοράς μαζί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ευθύνεται για το 12% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με τα βοοειδή να είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες εκλύσεις (62%), ενώ ακολουθούν οι χοίροι (14%), τα πουλερικά (9%), τα βουβάλια (8%) και, τέλος, τα αρνιά και τα κατσίκια (7%). Σε ό,τι αφορά τα παράγωγα των ζώων, το κρέας είναι η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου (67%) και ακολουθούν το γάλα (30%) και τα αυγά (3%).

• Οι αγελάδες παράγουν περισσότερα από 560 δισεκατομμύρια λίτρα μεθανίου την ημέρα κι αυτό είναι άκρως επικίνδυνο. Για να γίνει πιο κατανοητό, αρκεί να μάθεις πως η επίδρασή του στην υπερθέρμανση του πλανήτη είναι κατά σχεδόν 29 φορές μεγαλύτερη ανά κιλό από εκείνη του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε έναν ορίζοντα 100 ετών και σχεδόν 82 φορές σε μια περίοδο 20 ετών. 

• Μέσω της vegan διατροφής εξοικονομούμε νερό. Για την παραγωγή ενός μόνο κιλού βόειου κρέατος χρειάζονται πάνω από 13.000 λίτρα νερού, ενώ μια αγελάδα παραγωγής γάλακτος μπορεί να πιει μέχρι 189 λίτρα νερού την ημέρα – χρειάζεται τη διπλάσια ποσότητα τους ζεστούς μήνες. Αντιθέτως, με την κατανάλωση φυτικών προϊόντων μειώνουμε το αποτύπωμα του νερού κατά περίπου 60%. 

• Με την κατανάλωση vegan προϊόντων βοηθάς στην πρόληψη μελλοντικών ζωονόσων πανδημιών όπως η γρίπη των χοίρων, η γρίπη των πτηνών και η νόσος των τρελών αγελάδων, ενώ μην ξεχνάς επίσης ότι η εκτροφή και θανάτωση ζώων συνδέεται και με πολλές θανατηφόρες ασθένειες, αφού η αμμωνία που εκπέμπεται από τις εκμεταλλεύσεις αγελάδων, κοτόπουλων και χοίρων είναι ένας θανατηφόρος ρύπος που αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη υγεία, προκαλώντας μέχρι και πρόωρο θάνατο.

• Last but not least, ο βιγκανισμός μπορεί να σε κάνει πολύ πιο υγιή. Η κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης μπορεί να φράξει τις αρτηρίες με χοληστερόλη και αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

Living
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT
Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει καυλωμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Living / Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει ερεθισμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Το πρωί τούς ξυπνά με φιλιά. Τους χαϊδεύει απαλά τα μαλλιά. Και μετά; Σεξ. Μετά αυνανισμός. Μετά παρτούζα. Τουρίστες, φίλοι ή και εντελώς άγνωστα σ’ εμάς πρόσωπα φωτογραφίζονται και μιλούν, δίχως ντροπές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΕΛΗΝΗ ΒΑΡΔΑ
Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια / Περιμένοντας το τέλος του κόσμου σε καταφύγια που μοιάζουν με σουίτες

Living / Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια

Η ζήτηση για υπερπολυτελή πυρηνικά καταφύγια έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αν και εξακολουθούν να απευθύνονται σε λίγους, τα σύγχρονα κρησφύγετα, θυμίζουν περισσότερο δωμάτια πεντάστερων ξενοδοχείων παρά ζοφερά bunkers κι εκτός από ασφάλεια παρέχουν άνεση υψηλής ποιότητας.
THE LIFO TEAM