Μήπως, τελικά, για να σωθεί ο πλανήτης πρέπει να γίνουμε όλοι vegan;

Go vegan & save the planet: Μήπως, τελικά, για να σωθεί ο πλανήτης πρέπει να γίνουμε όλοι vegan; Facebook Twitter
Όταν είσαι vegan, κάνεις πρακτικά πολύ περισσότερα για την προστασία του περιβάλλοντος από το να σταματήσεις, για παράδειγμα, να χρησιμοποιείς αυτοκίνητο ή να ταξιδεύεις με αεροπλάνο. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΦΑΓΙΑΖΟΝΤΑΙ περίπου 50 δισεκατομμύρια κοτόπουλα, 1,5 δισεκατομμύριο χοίροι, 550 εκατομμύρια πρόβατα, 450 εκατομμύρια κατσίκες και 300 εκατομμύρια βοοειδή, χωρίς να υπολογίζεται ο πληθυσμός των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων που ανέρχεται σε 270 εκατομμύρια.

Αυτοί οι αριθμοί είναι τεράστιοι. Μήπως, λοιπόν, ο τρόπος να σώσουμε τον πλανήτη είναι να γίνουμε vegan; Η απάντηση είναι καταφατική και οι επιστημονικές γνώμες καθόλου δεν διίστανται, όπως αποδεικνύει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και ολοκληρωμένες σχετικές έρευνες.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι εξέτασαν στοιχεία από σχεδόν 40.000 φάρμες σε 119 χώρες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εκπομπές που συνδέονται με την παραγωγή τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και της αποψίλωσης των δασών, δημιουργούν 13,7 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2eq), συμβάλλοντας στο 26% των ανθρωπογενών αερίων του θερμοκηπίου κάθε χρόνο.

Η vegan διατροφή διαπιστώθηκε πως είχε ως αποτέλεσμα 75% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, λιγότερη ρύπανση των υδάτων και χρήση γης συγκριτικά με τις διατροφές στις οποίες καταναλώνονται περισσότερα από 100 γραμμάρια κρέατος την ημέρα.

Με άλλα λόγια, οι διατροφικές μας επιλογές έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον πλανήτη και είναι καιρός να κάνουμε κάτι γι’ αυτό, αφού στον αντίποδα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η vegan διατροφή διαπιστώθηκε πως είχε ως αποτέλεσμα 75% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, λιγότερη ρύπανση των υδάτων και χρήση γης συγκριτικά με τις διατροφές στις οποίες καταναλώνονται περισσότερα από 100 γραμμάρια κρέατος την ημέρα, ενώ μείωσε επίσης την καταστροφή της άγριας ζωής κατά 66% και τη χρήση νερού κατά 54%.

Go vegan & save the planet: Μήπως, τελικά, για να σωθεί ο πλανήτης πρέπει να γίνουμε όλοι vegan; Facebook Twitter
Οι αγελάδες παράγουν περισσότερα από 560 δισεκατομμύρια λίτρα μεθανίου την ημέρα κι αυτό είναι άκρως επικίνδυνο. Φωτ.: Jordyn Montague/ Unsplash

Κι αν ακόμη διατηρείτε αμφιβολίες, ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους το να γίνουμε vegan είναι αναμφίβολα ένας από τους καλύτερους τρόπους να προστατεύσουμε το περιβάλλον: 

• Όταν είσαι vegan, κάνεις πρακτικά πολύ περισσότερα για την προστασία του περιβάλλοντος από το να σταματήσεις, για παράδειγμα, να χρησιμοποιείς αυτοκίνητο ή να ταξιδεύεις με αεροπλάνο, αφού σε παγκόσμιο επίπεδο η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για περισσότερα αέρια θερμοκηπίου απ’ ό,τι όλα τα συστήματα μεταφοράς μαζί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ευθύνεται για το 12% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με τα βοοειδή να είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες εκλύσεις (62%), ενώ ακολουθούν οι χοίροι (14%), τα πουλερικά (9%), τα βουβάλια (8%) και, τέλος, τα αρνιά και τα κατσίκια (7%). Σε ό,τι αφορά τα παράγωγα των ζώων, το κρέας είναι η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου (67%) και ακολουθούν το γάλα (30%) και τα αυγά (3%).

• Οι αγελάδες παράγουν περισσότερα από 560 δισεκατομμύρια λίτρα μεθανίου την ημέρα κι αυτό είναι άκρως επικίνδυνο. Για να γίνει πιο κατανοητό, αρκεί να μάθεις πως η επίδρασή του στην υπερθέρμανση του πλανήτη είναι κατά σχεδόν 29 φορές μεγαλύτερη ανά κιλό από εκείνη του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε έναν ορίζοντα 100 ετών και σχεδόν 82 φορές σε μια περίοδο 20 ετών. 

• Μέσω της vegan διατροφής εξοικονομούμε νερό. Για την παραγωγή ενός μόνο κιλού βόειου κρέατος χρειάζονται πάνω από 13.000 λίτρα νερού, ενώ μια αγελάδα παραγωγής γάλακτος μπορεί να πιει μέχρι 189 λίτρα νερού την ημέρα – χρειάζεται τη διπλάσια ποσότητα τους ζεστούς μήνες. Αντιθέτως, με την κατανάλωση φυτικών προϊόντων μειώνουμε το αποτύπωμα του νερού κατά περίπου 60%. 

• Με την κατανάλωση vegan προϊόντων βοηθάς στην πρόληψη μελλοντικών ζωονόσων πανδημιών όπως η γρίπη των χοίρων, η γρίπη των πτηνών και η νόσος των τρελών αγελάδων, ενώ μην ξεχνάς επίσης ότι η εκτροφή και θανάτωση ζώων συνδέεται και με πολλές θανατηφόρες ασθένειες, αφού η αμμωνία που εκπέμπεται από τις εκμεταλλεύσεις αγελάδων, κοτόπουλων και χοίρων είναι ένας θανατηφόρος ρύπος που αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη υγεία, προκαλώντας μέχρι και πρόωρο θάνατο.

• Last but not least, ο βιγκανισμός μπορεί να σε κάνει πολύ πιο υγιή. Η κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης μπορεί να φράξει τις αρτηρίες με χοληστερόλη και αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

Living
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Ένα πρωί αναζητήσαμε πουλιά στον Εθνικό Κήπο

Living / Birdwatching στην Αθήνα: Παρατηρώντας πρωί-πρωί πουλιά στον Εθνικό Κήπο

Το birdwatching στην πόλη μας είναι πολύ πιο δημοφιλές από ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Οι ξένοι το λατρεύουν, και παίρνουν τα πάρκα και τα βουνά για να ανακαλύψουν τσαλαπετεινούς και κουκουβάγιες, σε ένα «κυνήγι» με τα κιάλια που κάνει το συγκεκριμένο τουρ από τα πιο διαδεδομένα στην Ελλάδα.
M. HULOT
Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρτίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT