Μήπως, τελικά, για να σωθεί ο πλανήτης πρέπει να γίνουμε όλοι vegan;

Go vegan & save the planet: Μήπως, τελικά, για να σωθεί ο πλανήτης πρέπει να γίνουμε όλοι vegan; Facebook Twitter
Όταν είσαι vegan, κάνεις πρακτικά πολύ περισσότερα για την προστασία του περιβάλλοντος από το να σταματήσεις, για παράδειγμα, να χρησιμοποιείς αυτοκίνητο ή να ταξιδεύεις με αεροπλάνο. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΦΑΓΙΑΖΟΝΤΑΙ περίπου 50 δισεκατομμύρια κοτόπουλα, 1,5 δισεκατομμύριο χοίροι, 550 εκατομμύρια πρόβατα, 450 εκατομμύρια κατσίκες και 300 εκατομμύρια βοοειδή, χωρίς να υπολογίζεται ο πληθυσμός των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων που ανέρχεται σε 270 εκατομμύρια.

Αυτοί οι αριθμοί είναι τεράστιοι. Μήπως, λοιπόν, ο τρόπος να σώσουμε τον πλανήτη είναι να γίνουμε vegan; Η απάντηση είναι καταφατική και οι επιστημονικές γνώμες καθόλου δεν διίστανται, όπως αποδεικνύει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και ολοκληρωμένες σχετικές έρευνες.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι εξέτασαν στοιχεία από σχεδόν 40.000 φάρμες σε 119 χώρες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εκπομπές που συνδέονται με την παραγωγή τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και της αποψίλωσης των δασών, δημιουργούν 13,7 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2eq), συμβάλλοντας στο 26% των ανθρωπογενών αερίων του θερμοκηπίου κάθε χρόνο.

Η vegan διατροφή διαπιστώθηκε πως είχε ως αποτέλεσμα 75% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, λιγότερη ρύπανση των υδάτων και χρήση γης συγκριτικά με τις διατροφές στις οποίες καταναλώνονται περισσότερα από 100 γραμμάρια κρέατος την ημέρα.

Με άλλα λόγια, οι διατροφικές μας επιλογές έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον πλανήτη και είναι καιρός να κάνουμε κάτι γι’ αυτό, αφού στον αντίποδα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η vegan διατροφή διαπιστώθηκε πως είχε ως αποτέλεσμα 75% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, λιγότερη ρύπανση των υδάτων και χρήση γης συγκριτικά με τις διατροφές στις οποίες καταναλώνονται περισσότερα από 100 γραμμάρια κρέατος την ημέρα, ενώ μείωσε επίσης την καταστροφή της άγριας ζωής κατά 66% και τη χρήση νερού κατά 54%.

Go vegan & save the planet: Μήπως, τελικά, για να σωθεί ο πλανήτης πρέπει να γίνουμε όλοι vegan; Facebook Twitter
Οι αγελάδες παράγουν περισσότερα από 560 δισεκατομμύρια λίτρα μεθανίου την ημέρα κι αυτό είναι άκρως επικίνδυνο. Φωτ.: Jordyn Montague/ Unsplash

Κι αν ακόμη διατηρείτε αμφιβολίες, ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους το να γίνουμε vegan είναι αναμφίβολα ένας από τους καλύτερους τρόπους να προστατεύσουμε το περιβάλλον: 

• Όταν είσαι vegan, κάνεις πρακτικά πολύ περισσότερα για την προστασία του περιβάλλοντος από το να σταματήσεις, για παράδειγμα, να χρησιμοποιείς αυτοκίνητο ή να ταξιδεύεις με αεροπλάνο, αφού σε παγκόσμιο επίπεδο η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για περισσότερα αέρια θερμοκηπίου απ’ ό,τι όλα τα συστήματα μεταφοράς μαζί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ευθύνεται για το 12% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με τα βοοειδή να είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες εκλύσεις (62%), ενώ ακολουθούν οι χοίροι (14%), τα πουλερικά (9%), τα βουβάλια (8%) και, τέλος, τα αρνιά και τα κατσίκια (7%). Σε ό,τι αφορά τα παράγωγα των ζώων, το κρέας είναι η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου (67%) και ακολουθούν το γάλα (30%) και τα αυγά (3%).

• Οι αγελάδες παράγουν περισσότερα από 560 δισεκατομμύρια λίτρα μεθανίου την ημέρα κι αυτό είναι άκρως επικίνδυνο. Για να γίνει πιο κατανοητό, αρκεί να μάθεις πως η επίδρασή του στην υπερθέρμανση του πλανήτη είναι κατά σχεδόν 29 φορές μεγαλύτερη ανά κιλό από εκείνη του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε έναν ορίζοντα 100 ετών και σχεδόν 82 φορές σε μια περίοδο 20 ετών. 

• Μέσω της vegan διατροφής εξοικονομούμε νερό. Για την παραγωγή ενός μόνο κιλού βόειου κρέατος χρειάζονται πάνω από 13.000 λίτρα νερού, ενώ μια αγελάδα παραγωγής γάλακτος μπορεί να πιει μέχρι 189 λίτρα νερού την ημέρα – χρειάζεται τη διπλάσια ποσότητα τους ζεστούς μήνες. Αντιθέτως, με την κατανάλωση φυτικών προϊόντων μειώνουμε το αποτύπωμα του νερού κατά περίπου 60%. 

• Με την κατανάλωση vegan προϊόντων βοηθάς στην πρόληψη μελλοντικών ζωονόσων πανδημιών όπως η γρίπη των χοίρων, η γρίπη των πτηνών και η νόσος των τρελών αγελάδων, ενώ μην ξεχνάς επίσης ότι η εκτροφή και θανάτωση ζώων συνδέεται και με πολλές θανατηφόρες ασθένειες, αφού η αμμωνία που εκπέμπεται από τις εκμεταλλεύσεις αγελάδων, κοτόπουλων και χοίρων είναι ένας θανατηφόρος ρύπος που αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη υγεία, προκαλώντας μέχρι και πρόωρο θάνατο.

• Last but not least, ο βιγκανισμός μπορεί να σε κάνει πολύ πιο υγιή. Η κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης μπορεί να φράξει τις αρτηρίες με χοληστερόλη και αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

Living
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σόκρατες και η δημοκρατία

Living / Ο Σόκρατες και η δημοκρατία

Πριν από σαράντα χρόνια, ο μεγάλος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής με το εντυπωσιακό παράστημα και τις ριζοσπαστικές πεποιθήσεις ήταν από τους πρωταγωνιστές του κινήματος για την μετάβαση της Βραζιλίας από τη χούντα στη δημοκρατία.
THE LIFO TEAM
Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ