Η Amazon κυκλοφόρησε ρούχα «Meraki» και ο Guardian προσπαθεί να εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει

Η Amazon κυκλοφόρησε ρούχα «Meraki» και ο Guardian προσπαθεί να εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει Facebook Twitter
0

Το 2016 γνωρίσαμε για πρώτη φορά το «hygge», τη βιοθεωρία εκ Δανίας που διαδόθηκε ως το απόλυτο συστατικό της ευτυχίας αφού ευθύνεται για την καλή διάθεση των Δανών. Σε ελεύθερη μετάφραση αποδίδεται ως «η ποιότητα των τόπων, των ανθρώπων, των αντικειμένων που ο συνδυασμός τους μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους».

Έκτοτε πολλές λέξεις, όπως οι «lagom», «còsagach» και «ikigai», κυρίως έννοιες αυτοβοήθειας δανεισμένες από τελετουργίες και κουλτούρες άλλων χωρών, προσπάθησαν να ξεπεράσουν την επιτυχία του δανέζικου «hygge». Το «lagom», μια σουηδική λέξη που σημαίνει «όλα με μέτρο» ίσως πλησίασε λίγο αλλά τελικά απέτυχε. Οι υπόλοιπες απλώς ξεχάστηκαν.

Και τώρα φαίνεται πως υπάρχει νέος «υποψήφιος», αυτή τη φορά εξ Ελλάδας και πρόκειται για το «μεράκι» ή «meraki» όπως το αναφέρει η εφημερίδα Guardian, που αποφάσισε να την εξηγήσει και να αναλύσει το πώς έχει αρχίσει να επηρεάζει εκτός από τον τρόπο ζωής και την επιχειρηματικότητα. 

«Αν δεν την έχετε ακούσει ακόμη τη λέξη μεράκι, ίσως την έχετε δει χωρίς να το καταλάβετε. Είναι ελληνικό επίθετο και σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει το να κάνεις κάτι με αγάπη, μπρίο και φροντίδα- επίσης είναι φεστιβάλ στο St Albans, σαλόνια ομορφιάς στη Βρετανία, μισή ντουζίνα ελληνικά εστιατόρια, μια εταιρία με καλλυντικά στη Δανία και πλέον σειρά ρούχων στο Amazon», γράφει η βρετανική εφημερίδα.  

Η Amazon κυκλοφόρησε ρούχα «Meraki» και ο Guardian προσπαθεί να εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει Facebook Twitter

Ο Harri Crosby, σχεδιαστής της αντρικής σειράς στο Amazon Fashion Private Brands, περιγράφει την παραπάνω συλλογή λέγοντας: «Όταν είσαι ντυμένος με ρούχα Meraki, εξοικονομείς μερικά από τα 16 λεπτά που υποτίθεται πως χρειάζεται η μέση γυναίκα για να ντυθεί κάθε πρωί». Χρόνος, που σύμφωνα με τον ίδιο, αν αξιοποιηθεί καταλλήλως, μπορεί να χρησιμεύσει στο να κάνεις κάτι πιο αποδοτικό, όπως «ένα meraki πρωινό ή ένα πιο meraki πηγαινέλα». 

Ωστόσο η Δρ. Μυρτώ Χατζημιχάλη, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, φαίνεται να μην έχει πειστεί. «Αναρωτιόμουν αν επέλεξαν μια τουρκική λέξη, επειδή έχει ελαφρώς διαφορετική σημασία», εξηγεί σχετικά με το «μεράκι», το οποίο εισήλθε στην ελληνική γλώσσα από την τουρκική αλλά η σημασία της εξελίχθηκε με τα χρόνια. 

Όπως λέει, στα τουρκικά, «σημαίνει έννοια, ανησυχία ή ακόμη και χόμπι». Στα ελληνικά είναι πιο δύσκολο να μεταφραστεί. «Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει το να ευχαριστιέσαι τη δουλειά σου. Να κάνεις κάτι με χαρά, προσοχή στη λεπτομέρεια, να κάνεις ένα βήμα παραπάνω. Στα μαστορέματα σημαίνει να κάνεις κάτι με αγάπη, φροντίδα και υπερηφάνεια», λέει η ίδια. 

Το πρόβλημα, όπως τονίζει, έγκειται λιγότερο στη μετάφραση -«παρόλο που πολλές ελληνικές λέξεις δεν μεταφράζονται»- και περισσότερο στη χρήση της λέξης μέσα στο κείμενο γενικά. «Δεν είναι έννοια. Δεν είναι "hygge"», λέει. Όπως και να έχει, «είναι ωραίο να τονώνεις το ενδιαφέρον για την ελληνική κουλτούρα, οπότε δεν είμαι εναντίον», προσθέτει. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT
Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει καυλωμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Living / Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει ερεθισμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Το πρωί τούς ξυπνά με φιλιά. Τους χαϊδεύει απαλά τα μαλλιά. Και μετά; Σεξ. Μετά αυνανισμός. Μετά παρτούζα. Τουρίστες, φίλοι ή και εντελώς άγνωστα σ’ εμάς πρόσωπα φωτογραφίζονται και μιλούν, δίχως ντροπές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΕΛΗΝΗ ΒΑΡΔΑ