Μπορεί με την παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού όλο και περισσότερος κόσμος να χρειάζεται πλέον να δουλεύει απ' το σπίτι, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι για τους οποίους αυτό ήταν πάντα η καθημερινότητά τους.

 

Με χώρες της Ευρώπης όπως η Ιταλία να βρίσκονται σε ολική καραντίνα και κολοσσούς όπως η Google και η Amazon να έχουν ήδη αρκετούς εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι λόγω του Covid-19, η τηλεργασία αποτελεί μία νέα πραγματικότητα και στην Ελλάδα, για όσους, φυσικά, έχουν αυτό το προνόμιο. Συχνά στο άκουσμα της «δουλειάς απ' το σπίτι» το μυαλό μας μπορεί να πηγαίνει στην ξεκούραση και την ευκολία, όμως αυτό δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την αλήθεια σε όλες τις περιπτώσεις.

 

Για πολλούς η τηλεργασία ενδεχομένως να παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες, είτε όσον αφορά τη συγκέντρωση, είτε τον χώρο (αν για παράδειγμα, κάποιος έχει πολύ περιορισμένο και μικρό χώρο στην κατοικία του). Καθώς, όμως, τα δεδομένα αλλάζουν προσωρινά, εμείς μιλήσαμε με ανθρώπους σε διαφορετικά επαγγέλματα που εργάζονται επίσημα από το σπίτι, έτσι ώστε να μας δώσουν τις απαραίτητες συμβουλές για όσο καιρό χρειαστεί να στήσουμε το δικό μας «σπιτικό» γραφείο.

 

Μαρία Κουτρουμπή, φωτογράφος

Δουλεύοντας από το σπίτι: 6 συμβουλές από επαγγελματίες που γνωρίζουν πώς να το κάνουν επιτυχημένα

 

Το προνόμιο του να δουλεύεις απ' το σπίτι είναι το ότι μπορείς να επιλέγεις ποιες ώρες της μέρας θα δουλέψεις και με ποιο κομμάτι της δουλειάς σου θα ασχοληθείς.

 

Παίρνοντας ως δεδομένα τα παραπάνω, ο καθένας γίνεται το αφεντικό του εαυτού του. Κι όταν λέμε «αφεντικό», όσον αφορά το κομμάτι της δουλειάς, πρέπει να εννοούμε το πιο αυστηρό αφεντικό που έχουμε φανταστεί. Αξιολογούμε μόνοι μας τη δουλειά μας και θέτουμε ως πήχη εκείνη ανθρώπων που θαυμάζουμε, μια και δεν έχουμε συναδέλφους δίπλα μας για να μας δίνουν τέτοιου είδους κινητήρια δύναμη. Ο DaVinci είχε περισσότερο χρόνο από εμάς; Όχι, όταν δουλεύουμε από το σπίτι.

 

Έχει μία γλύκα το να πειθαρχείς τον εαυτό σου.

 

Έχει μία γλύκα το να πειθαρχείς τον εαυτό σου. Σε όσους χρειάζεται να δουλέψουν από το σπίτι τις επόμενες μέρες, θα τους έλεγα να γουστάρουν αυτό που κάνουν – ακόμα κι αυτό που δεν γουστάρουν, να το κάνουν, επειδή τώρα έχουν το δικαίωμα να το φωνάξουν μέσα στο σπίτι τους. Απολαύστε το.

 

Νίκος, virtual assistant σε ηλεκτρονικό εκδοτικό οίκο

Δουλεύοντας από το σπίτι: 6 συμβουλές από επαγγελματίες που γνωρίζουν πώς να το κάνουν επιτυχημένα

 

Για να είναι κανείς αποδοτικός όταν εργάζεται από το σπίτι, πρέπει να έχει πειθαρχημένη ρουτίνα που να ακολουθεί καθημερινά και να οριοθετεί τον χρόνο του.

 

Είναι πολύ σημαντικό να μη δουλεύεις με υπερβολικά άνετα ρούχα (βλέπε νυχτικό, πιτζάμες, φόρμα) γιατί δεν μπαίνεις ποτέ στην ψυχολογία της δουλειάς και απλά τελικά κουτσο-δουλεύεις όλη μέρα.

 

Όσον αφορά τα χρονικά όρια, βοηθάνε κάποια applications που κρατάνε χρόνο, αλλά αν σε αγχώνει αυτό μπορείς απλά να χωρίζεις τη μέρα σου σε 25λεπτα με 5 λεπτα διάλειμμα σε κάθε ενδιάμεσο, μια και είναι αποδεδειγμένο ότι η αποδοτική συγκέντρωση του ανθρώπου κρατάει 25 λεπτα ανά συνεδρία. 

 

Για να είναι κανείς αποδοτικός όταν εργάζεται από το σπίτι, πρέπει να έχει πειθαρχημένη ρουτίνα που να ακολουθεί καθημερινά και να οριοθετεί τον χρόνο του.

 

Σε κάποιον που πρόκειται να εργάζεται από το σπίτι τον επόμενο καιρό, θα του έλεγα να οργανώσει τον χώρο που θα δουλεύει (γραφείο με μεγάλη επιφάνεια εργασίας, ακόμα καλύτερα αν έχει παράθυρο μπροστά), καλή καρέκλα (ιδανικά ανατομική γραφείου), να οργανώσει τις ώρες που θα δουλεύει κάθε μέρα και να το εφαρμόζει καθημερινά θρησκευτικά σαν να ήταν μία κανονική δουλειά γραφείου. Να ελαχιστοποιήσει/κόψει οτιδήποτε της/του αποσπάει την προσοχή και απλά να ανακαλύψει τη χαρά του να δουλεύει κανείς από το σπίτι. Καλή τύχη!

 

Νίκη Χάγια, ιδρύτρια του Ladypapaya.com

Δουλεύοντας από το σπίτι: 6 συμβουλές από επαγγελματίες που γνωρίζουν πώς να το κάνουν επιτυχημένα


Το να δουλεύεις απ' το σπίτι σημαίνει πως βρίσκεσαι στο περιβάλλον που σου αρέσει, εννοώντας πως έχεις φτιάξει τον χώρο όπως ακριβώς τον θέλεις εσύ. Δουλεύεις με τις πιτζάμες σου και χωρίς παπούτσια (cozy, αξία ανεκτίμητη). Βάζεις τη μουσική σου, πίνεις το ρόφημά σου και όλα κυλούν ωραία και δημιουργικά. Δεν κολλάς ιώσεις. Θεωρώ πως όταν δουλεύεις από το σπίτι, η δουλειά μπορεί να γίνει απόλαυση.

 

Αν επιλέξω να δουλέψω με τις πιτζάμες μου, σίγουρα θα έχω κάνει την πρωινή ρουτίνα ομορφιάς μου και θα έχω φάει ένα θρεπτικό πρωινό. Θα έχω δίπλα μου ένα μπουκάλι νερό επίσης. Μετά πάλι θέλω τα γραφείο μου να είναι τακτοποιημένο και καθαρό. Απλά πράγματα.

 

Θα συμβούλευα όποιον πρόκειται να εργάζεται πλέον απ' το σπίτι, να καθορίσει σε ποιον χώρο θα δουλεύει. Να ζητήσει από τον σύντροφό του και από τα παιδιά του (αν έχει) να δείξουν κατανόηση και να τον αφήνουν να δουλέψει με ηρεμία.

 

Το πρόγραμμα βοηθάει στη συγκέντρωση. Να πω ότι έχω να κάνω ένα, δύο, τρία πράγματα. Είναι αυτά. Τα ξέρω. Πάμε. Διαφορετικά χαώνομαι. Α, και κάτι ακόμα, βάζω μακριά το κινητό. Είναι πολύ εύκολο να πεις «α, κάτσε λίγο να δω το Instagram» και να περάσει μισή ώρα για να καταλάβεις ότι έχεις δει τα στόρι μέχρι και του τύπου εκείνου που γνώρισες τυχαία στην ταβέρνα της Ανάφης και που δεν έχεις ξαναδεί ποτέ στη ζωή σου.

 

Μία τυπική μέρα δουλειάς απ' το σπίτι, περιλαμβάνει:

Ξύπνημα

Morning Beauty Routine

Πρωινό

Τσεκάρισμα των emails

Αναζήτηση θεματολογίας

Γράψιμο

Διάλειμμα

Social media time

Πρόγραμμα αυριανής ημέρας

Τέλος

 

Θα συμβούλευα όποιον πρόκειται να εργάζεται πλέον απ' το σπίτι να καθορίσει σε ποιον χώρο θα δουλεύει. Να ζητήσει από τον σύντροφό του και από τα παιδιά του (αν έχει) να δείξουν κατανόηση και να τον αφήνουν να δουλέψει με ηρεμία. Να φτιάχνει το πρόγραμμα της ημέρας από την προηγούμενα. Και, τέλος, μακριά από το κινητό.

 

Δημήτρης Μακρής, senior support specialist σε ολλανδική εταιρεία

Δουλεύοντας από το σπίτι: 6 συμβουλές από επαγγελματίες που γνωρίζουν πώς να το κάνουν επιτυχημένα

  

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να εργαστεί κανείς από το σπίτι. Κάποιες δουλειές χρειάζονται περισσότερη ησυχία/απομόνωση από άλλες. Γενικά, σε κάθε περίπτωση καλό είναι να έχεις «γραφείο».

 

Σηκώνομαι 45-60 λεπτά πριν ξεκινήσω, τρώω πρωινό και στη συνέχεια ντύνομαι, πάω παίρνω καφέ από τον φούρνο της γειτονιάς μου και γυρνάω έχοντας ένα 10λεπτο να χαζέψω με τον καφέ πριν ξεκινήσω δουλειά. Γενικά τα πρωινά μου είναι πολύ ευχάριστα από όταν ξεκίνησα να δουλεύω από το σπίτι.

 

Το καλό είναι πως το να δουλεύεις απ' το σπίτι σημαίνει πως όταν έρθει η ώρα να σχολάσεις, είσαι ήδη σπίτι.

 

Υπάρχουν αρκετοί πειρασμοί, αλλά το καλό είναι πως το να δουλεύεις απ' το σπίτι σημαίνει πως όταν έρθει η ώρα να σχολάσεις, είσαι ήδη σπίτι. Το δύσκολο είναι να κάνεις την αρχή, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσεις τον χρόνο που κερδίζεις από τα πηγαινέλα – το ότι βγαίνω από το σπίτι να πάρω καφέ με βοηθάει στο να ξυπνήσω λίγο και να αποφύγω την παγίδα του κρεβατιού. Πειρασμοί βέβαια συνεχίζουν να υπάρχουν, οπότε χρειάζεται και αυτοπειθαρχία.

Η συμβουλή μου σε κάποιον που χρειάζεται πλέον να εργάζεται από το σπίτι είναι αρχικά να το απολαύσει και να το φέρει στα μέτρα του. Η δουλειά από το σπίτι ίσως να μην είναι για όλους, αλλά νομίζω ότι κυρίως στην αρχή θα το λατρέψουν όλοι. Να αφιερώσει χρόνο στο να ετοιμάσει το γραφείο του – θα περνά αρκετό χρόνο εκεί έτσι κι αλλιώς οπότε καλό θα ήταν να είναι και άνετα. Να ξυπνά το πρωί και να ετοιμάζεται όπως αν πήγαινε στο γραφείο, καθώς αυτό βοηθάει και στη συγκέντρωση (παντόφλες επιτρέπονται). Να μην ξυπνά τρία λεπτά πριν ξεκινήσει δουλειά, καθώς έτσι δεν εκμεταλλεύεται καθόλου τη δουλειά από το σπίτι και τον χρόνο που κερδίζει.

 

Όλγα Δριτσοπούλου, project manager - arts and culture

Δουλεύοντας από το σπίτι: 6 συμβουλές από επαγγελματίες που γνωρίζουν πώς να το κάνουν επιτυχημένα

 

Όταν δουλεύεις απ' το σπίτι, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου πρόγραμμα, ενώ δεν χαλάς χρήματα και έχεις περισσότερο χρόνο που κερδίζεις από το γεγονός πως δεν χρειάζεται να μετακινηθείς. Επιπλέον, μπορείς να δουλεύεις το βράδυ αν αυτό σε βολεύει καλύτερα. Χρειάζεται να θέσεις συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως και να κανονίσεις συχνές κλήσεις με την υπόλοιπη ομάδα σου ή τους πελάτες, για να βρίσκεστε πάντα στην ίδια σελίδα.

 

Μία τυπική μέρα μου πάει κάπως έτσι: Ξυπνάω, κοιτάω τα emails μου τρώγοντας πρωινό, φτιάχνω καφέ, μετά στήνω σιγά-σιγά το πρόγραμμα της δουλειάς για τη μέρα, διάλειμμα για φαγητό ή γυμναστήριο, εξωτερικές δουλειές και επιστροφή για να συμπληρώσω τα υπόλοιπα tasks από τον υπολογιστή.

 

Χρειάζεται να θέσεις συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως και να κανονίσεις συχνές κλήσεις με την υπόλοιπη ομάδα σου ή τους πελάτες, για να βρίσκεστε πάντα στην ίδια σελίδα.

 

Σε όσους πρόκειται να δουλεύουν απ' το σπίτι θα έλεγα να εκμεταλλευτούν το γεγονός πως είναι άνετοι στον χώρο τους, ενδεχομένως με τις πιτζάμες τους και με πρόσβαση στο ψυγείο τους. Να απολαύσουν την ευελιξία που προσφέρει το να δουλεύεις από το σπίτι και το να μπορείς να οργανώσεις τον χρόνο σου.

 

Βασίλης Δημόπουλος, εικονογράφος και δημιουργός κόμικς

Δουλεύοντας από το σπίτι: 6 συμβουλές από επαγγελματίες που γνωρίζουν πώς να το κάνουν επιτυχημένα

 

Για μένα είναι θέμα συνήθειας. Σίγουρα υπάρχουν και μέρες που είναι πιο δύσκολο να παραμείνεις για μεγάλο χρονικό διάστημα συγκεντρωμένος και εκεί πρέπει να πιέσεις τον εαυτό σου. Κατά κύριο λόγο, όταν εργάζομαι ακούω μουσική. Ανάλογα και με το τι έχω να κάνω την εκάστοτε μέρα και το πόσο σκέψη η συγκέντρωση απαιτεί, επιλέγω και το είδος. Για μένα είναι πολύ σημαντικό επίσης να είμαι μόνος μου στον χώρο.

 

Προσπαθώ να σηκώνομαι συγκεκριμένη ώρα το πρωί και να εργάζομαι τουλάχιστον 8 ώρες κάθε μέρα. Τα τελευταία χρόνια βάζω καθημερινά χρονόμετρο σε ένα τάμπλετ που έχω δίπλα μου για να ξέρω ακριβώς πόσες ώρες εργάζομαι κάθε μέρα. Στο τέλος σημειώνω σε ένα τετράδιο το σύνολο των ωρών που εργάστηκα και αναλυτικά πόσο χρόνο μου πήρε το κάθε κομμάτι της δουλειάς μου.

 

Βέβαια όταν πλησιάζει κάποιο deadline ή υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας η δουλειά ορίζει το πρόγραμμα. Μπορεί κάποια μέρα να είμαι παραγωγικός μέχρι αργά τα ξημερώματα, οπότε την επόμενη μέρα να ξυπνήσω πιο αργά και κατά συνέπεια να ξεκινήσω να εργάζομαι πιο αργά μέσα στην ημέρα. Μέρες σαν και αυτή είτε θα εργαστώ λιγότερες ώρες και θα κοιμηθώ κανονικά, είτε θα πάνε όπως η προηγούμενη και πάει λέγοντας. Μέχρι να έρθει η μέρα που θα έχω εξαντληθεί και θα πρέπει να κοιμηθώ σαν άνθρωπος.

 

Τα τελευταία χρόνια βάζω καθημερινά χρονόμετρο σε ένα τάμπλετ που έχω δίπλα μου για να ξέρω ακριβώς πόσες ώρες εργάζομαι κάθε μέρα. Στο τέλος σημειώνω σε ένα τετράδιο το σύνολο των ωρών που εργάστηκα και αναλυτικά πόσο χρόνο μου πήρε το κάθε κομμάτι της δουλειάς μου.

 

Για κάποιον ο οποίος δεν είναι συνηθισμένος στο να εργάζεται από το σπίτι του, ίσως οι πρώτες μέρες να είναι λίγο δύσκολες. Θα έλεγα ότι βασικό είναι να το αντιμετωπίσει όπως αντιμετωπίζει την καθημερινότητα του στον εκάστοτε χώρο εργασίας του. Να κρατήσει τη ρουτίνα και το πρόγραμμα του ακέραιο. Στην ουσία δεν αλλάζει η φύση της εργασίας του αλλά ο χώρος από τον οποίο την ασκεί.

 

Φυσικά αυτό εφαρμόζεται για ανθρώπους που μπορούν πρακτικά να κάνουν τη δουλειά τους στο σπίτι και δεν χρειάζονται περαιτέρω εργαλεία ή μηχανήματα τα οποία βρίσκονται στον χώρο εργασίας τους. Για τέτοιες περιπτώσεις, υπομονή και κάντε ότι μπορείτε με τα μέσα που έχετε από το σπίτι.