Bλαστοκυτταρική θεραπεία αναστρέφει την εμμηνόπαυση και δίνει ξανά ελπίδες σε γυναίκες να κάνουν παιδί

Bλαστοκυτταρική θεραπεία αναστρέφει την εμμηνόπαυση και δίνει ξανά ελπίδες σε γυναίκες να κάνουν παιδί Facebook Twitter
0

Επιστήμονες στις ΗΠΑ μεταμόσχευσαν βλαστικά κύτταρα από τον μυελό των οστών γυναικών στις ωοθήκες τους και με τον τρόπο αυτό ανέστρεψαν την πρόωρη εμμηνόπαυση και έδωσαν νέες ευκαιρίες γονιμότητας.

Η τεχνική, που δοκιμάσθηκε με επιτυχία πειραματικά σε αρκετές γυναίκες, εξαφανίζει την ανάγκη της ορμονοθεραπείας λόγω της πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Στόχος των επιστημόνων είναι να αναπτύξουν μια νέα θεραπεία, που θα αντικαθιστά την μακρόχρονη ορμονική θεραπεία (η οποία συνδέεται και με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου) με μια εφάπαξ μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων. Η θεραπεία θα βοηθήσει επίσης τις γυναίκες που έχουν σοβαρά συμπτώματα λόγω της εμμηνόπαυσης και αναγκάζονται να πάρουν ορμόνες.

Η θεραπεία δοκιμάσθηκε σε 33 γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, μια διαταραχή που σταματά την περίοδο περίπου στο 1% των γυναικών πριν την ηλικία των 40 ετών. Σχεδόν όλες οι γυναίκες αυτές, καθώς δεν μπορούν να παράγουν ωάρια, αδυνατούν να κάνουν παιδί.

«Η βλαστοκυτταρική θεραπεία μπορεί να αποτελέσει μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο για τη θεραπεία δύσκολων περιπτώσεων γυναικείας υπογονιμότητας» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής γυναικολογίας και μαιευτικής Αϊμάν Αλ-Χεντί του Πανεπιστημίου του Σικάγο, σύμφωνα με τους «Τάιμς του Λονδίνου».

«Οι ασθενείς με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια αδυνατούν να παράγουν τα δικά τους ωάρια. Επίσης έχουν εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, διαταραχές διάθεσης και κολπική ξηρότητα. Αν θέλουν να μείνουν έγκυες, πρέπει να δανεισθούν ωάρια από υγιείς δωρήτριες, αλλά τότε τα παιδιά που θα γεννηθούν, δεν θα έχουν βιολογική σχέση με τις μητέρες τους», πρόσθεσε.

Η ερευνητική ομάδα θα παρουσιάσει τα αποτελέσματά της στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια αυτή την εβδομάδα. Όλες οι γυναίκες που συμμετείχαν στην πιλοτική θεραπεία, είχαν ξανά περίοδο και οι εξετάσεις με υπερήχους έδειξαν ότι οι ωοθήκες τους είχαν πολλαπλασιασθεί σε μέγεθος.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάμεσά μας, στο κέντρο της Αθήνας, κυκλοφορεί πλέον ένα flower boy

Living / Ανάμεσά μας, στο κέντρο της Αθήνας, κυκλοφορεί πλέον ένα flower boy

Οδηγώντας ένα παλιό τρίκυκλο, φορώντας χρωματιστές στολές εργασίας και τζόκεϊ καπέλα που κάνουν έντονη αντίθεση, ο Στέφανος Κονιδάρης κάνει διανομές λουλουδιών που μελέτες αποδεικνύουν ότι είναι ένας φυσικός τρόπος να βελτιώσουμε τη συναισθηματική μας υγεία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Βλέπει, τελικά, κανένας μας ηθικό και φεμινιστικό πορνό;

Living / Βλέπει, τελικά, κανένας μας ηθικό και φεμινιστικό πορνό;

Γιατί, ακόμη κι αν νιώθουμε ή, έστω, δηλώνουμε φεμινιστές, δεν στρεφόμαστε προς μια πιο ηθική και φεμινιστική πορνογραφία; Υπάρχει, τελικά, κάποια ρεαλιστική εναλλακτική στον βόθρο του mainstream πορνό, κι αν ναι, ποια είναι;
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος: Το στάδιο στην καρδιά της πόλης με φόντο την Ακρόπολη

Living / Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος: Το στάδιο στην καρδιά της πόλης με φόντο την Ακρόπολη

Στην περιοχή του Καλλιμάρμαρου, του ιστορικού Παναθηναϊκού Σταδίου των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων (1896), υπάρχει ένα ακόμα στάδιο που έχει τη δική του πολύχρονη ιστορία.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΙΛΑΛΗΣ
Το μεγάλο ταμπού: Μαγαζιά που απαγορεύουν την είσοδο μικρών παιδιών

Διεθνή / Το μεγάλο ταμπού: Μαγαζιά που απαγορεύουν την είσοδο μικρών παιδιών

Ο Guardian αγγίζει ένα θέμα το οποίο όπου και όποτε συζητηθεί -ακόμα και στην Ελλάδα- είναι αφορμή για σκληρές κόντρες ανάμεσα σε αυτούς που επέλεξαν να γίνουν γονείς και σε εκείνους που δεν το αποφάσισαν ακόμη – ή δεν πρόκειται να το αποφασίσουν και ποτέ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ