ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

Υπάρχουν όντως αποτοξινωτικά προϊόντα ή πρόκειται περί κοροϊδίας;

Υπάρχουν όντως αποτοξινωτικά προϊόντα ή πρόκειται περί κοροϊδίας; Facebook Twitter
Η φιλοσοφία της αποτοξίνωσης είναι τόσο παλιά όσο το προπατορικό αμάρτημα...
0

Η ιδέα και μόνο ότι υπάρχει ένα προϊόν που μπορεί να αποτοξινώσει το σώμα μας και να μας βοηθήσει στην απώλεια κιλών είναι εξαιρετικά δελεαστική – ένα «αποτοξινωτικό» τσάι, ένας φυσικός χυμός, ένα συμπλήρωμα που θα αποβάλει τις τοξίνες από τον οργανισμό μας, όλα αυτά που χρόνια τώρα ακούμε και βλέπουμε στις διαφημίσεις τύπου «πριν και μετά». Όμως, από τι ακριβώς μας αποτοξινώνουν, στην περίπτωση που δεν είμαστε εθισμένοι σε κάποια ναρκωτική ουσία ή στο αλκοόλ, για παράδειγμα; Περί τίνος ακριβώς πρόκειται; Και γιατί έχει δημιουργηθεί όλη αυτή «θρησκεία» η περί αποτοξίνωσης;

Η φιλοσοφία της αποτοξίνωσης είναι τόσο παλιά όσο το προπατορικό αμάρτημα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε άρθρο του το Vox: από καταβολής κόσμου, από τότε που υπάρχουμε, δοκιμάσαμε το «τοξικό» απαγορευμένο μήλο. Από τότε, και προκειμένου να εξιλεωθούμε, έχουμε πειστεί ότι το σώμα μας είναι γεμάτο φαρμακερές τοξίνες τις οποίες με κάποιον τρόπο πρέπει να αποβάλουμε. Θέλουμε την αγνότερη, εξαγνισμένη και ει δυνατόν πιο αδύνατη εκδοχή του εαυτού μας.

Ήδη από το 1900 μικροβιολόγοι, παθολόγοι και η επιστήμη στο σύνολό της έχει πετάξει την detox ιδεολογία στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας της ιατρικής.

Ακόμη και οι πρακτικοί γιατροί της αρχαίας Αιγύπτου πίστευαν ακράδαντα ότι το ανθρώπινο σώμα είναι εργαστήριο παραγωγής τοξικών ουσιών οι οποίες μας δηλητηριάζουν και τελικώς μας εξολοθρεύουν, και γι' αυτό τους αξίζει ο αφανισμός! Η ιδέα της «αυτοδηλητηρίασης» επέζησε μέσα στους αιώνες και, σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση Lancet για την αποτοξίνωση, είχαν πειστεί περί αυτής ακόμη και επιστήμονες του προηγούμενου αιώνα. Ωστόσο, στο ίδιο άρθρο της επιθεώρησης που αναφέρεται στην αποτοξίνωση ως ένα είδος πλάνης ή, για την ακρίβεια, μαζικής ψευδαίσθησης επισημαίνεται ότι ήδη από το 1900 μικροβιολόγοι, παθολόγοι και η επιστήμη στο σύνολό της έχει πετάξει την detox ιδεολογία στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας της ιατρικής.

Υπάρχουν όντως αποτοξινωτικά προϊόντα ή πρόκειται περί κοροϊδίας; Facebook Twitter

Ήξεις αφήξεις οι απαντήσεις των ειδικών περί αποτοξινωτικών

Ακόμη και έτσι, όμως, ακόμη κι αν η επιστήμη απορρίπτει κατηγορηματικά τόσο τις θεωρίες αποτοξίνωσης όσο και τα εκατοντάδες προϊόντα που τη συνοδεύουν, η αγορά εξακολουθεί να στηρίζει την detox φιλοσοφία: είναι ο τρόπος να πωλούνται αθρόα σκευάσματα που «καθαρίζουν» τον οργανισμό, τον βοηθούν να χάσει βάρος, τον κρατούν υγιή και θωρακισμένο. Για την ακρίβεια, είναι ο τρόπος του υπνωτιστικού marketing να μας πείθει να καταπολεμήσουμε κάτι που δεν υπάρχει.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η προσπάθεια μιας επιστημονικής ομάδας να πάρει απαντήσεις στο «από τι μας αποτοξινώνουν» τα προϊόντα αποτοξίνωσης. Τα μέλη της ομάδας απευθύνθηκαν στους πάντες: σε όσους παρασκεύαζαν σκευάσματα αποτοξίνωσης, από χάπια και χυμούς μέχρι ειδικά προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης, και η έρευνα κατέληξε όπως φαντάζεστε. Δεν υπήρχε από κανέναν και για κανένα προϊόν ξεκάθαρη απάντηση. Απολύτως τίποτα. Ούτε μία απόδειξη.

Το ολιγόλεπτο ρεπορτάζ εστιάζει και στον τρόπο που, κατά καιρούς, διάφορες διασημότητες, όπως η Γκουίνεθ Πάλτροου για παράδειγμα, κάνουν τον εαυτό τους –και φυσικά την καλή τους φυσική κατάσταση– σημαία ενός προϊόντος ή μιας επώνυμης αποτοξινωτικής δίαιτας, συντηρώντας τον μύθο αλλά και τις ανάγκες κερδοφορίας ενός προϊόντος, ενός συγκεκριμένου διαιτολόγου ή ινστιτούτου αδυνατίσματος και πάει λέγοντας.

Με στοιχεία από το Vox.com

Υγεία & Σώμα
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ