Ξέρετε πόσο αλάτι περιέχει μια φέτα ψωμί;

Ξέρετε πόσο αλάτι περιέχει μια φέτα ψωμί; Facebook Twitter
Πολλοί παρασκευαστές διεθνώς εξακολουθούν να προσθέτουν τεράστιες και αχρείαστες ποσότητες αλατιού στα προϊόντα τους.
0

Η World Action On Salt and Health (WASH) ιδρύθηκε το 2005 με σκοπό να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του παγκόσμιου πληθυσμού μέσω της μείωσης της πρόσληψης νατρίου (αλατιού) με την τροφή.

Την απαρτίζουν περίπου 600 μέλη από 100 διαφορετικές χώρες που συγκροτούν μια διεθνή ομάδα ιατρών και επιστημόνων, οι οποίοι εργάζονται στον τομέα της δημόσιας υγείας και της διατροφής και στην πλειοψηφία τους είναι ειδικοί σε θέματα υπέρτασης, καρδιαγγειακών νοσημάτων ή νεφρικής ανεπάρκειας.

Η WASH εμπλέκεται ενεργά στις εθνικές εκστρατείες ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την πρόσληψη νατρίου (5 γρ./ημέρα). 

Η WASH αναπτύσσει διάφορες δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και των κυβερνήσεων για την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης στρατηγικών βελτίωσης της δημόσιας υγείας μέσω της μείωσης της κατανάλωσης αλατιού.

Συνολικά οι ολικής αλέσεως και οι άζυμοι άρτοι, τους οποίους έχουμε την τάση να προτιμούμε θεωρώντας πως είναι πιο υγιεινοί από το λευκό ψωμί, ήταν οι πιο αλμυροί, με έναν μέσο όρο περιεκτικότητας 1,08 γρ. ανά 100 γρ. σε σύγκριση με τους πολύσπορους που διέθεταν τον χαμηλότερο μέσο όρο, 1,02 γρ./100 γρ.

Επιπλέον προσπαθεί να ενθαρρύνει τις πολυεθνικές εταιρίες τροφίμων, οι οποίες στην πραγματικότητα ελέγχουν σχεδόν ασφυκτικά την πλειονότητα των τροφών που μπαίνουν στο πιάτο μας, να μειώσουν την περιεκτικότητα αλατιού στα προϊόντα τους.

Έτσι, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της και με τη βοήθεια των μελών της, πραγματοποιεί διεθνείς έρευνες προϊόντων σε ετήσια βάση και πρόσφατα δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της για το 2018 σχετικά με την περιεκτικότητα αλατιού σε ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής των ανθρώπων ανά τον κόσμο, το ψωμί. 

Και τα αποτελέσματα ήταν μάλλον αποκαρδιωτικά, αν αναλογιστεί κανείς πως υπήρξε ακόμα και ψωμί που βρέθηκε να περιέχει ίδια ποσότητα αλατιού με το θαλασσινό νερό!

Στα πλαίσια της έρευνας αυτής η WASH μελέτησε πάνω από 2.000 προϊόντα (λευκό, ολικής αλέσεως, πίτα, πολύσπορο και άζυμο ψωμί) που κυκλοφορούν στο εμπόριο σε 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Στην κορυφή αυτής της στήλης άλατος βρίσκεται η φοκάτσια δεντρολίβανου της καναδέζικης ACE Bakery με 2,65 γρ. αλατιού σε 100 γρ. προιόντος, ωστόσο δεν πρόκειται για κάποια εξαίρεση.

Πάνω από το ένα τρίτο (34%) των προϊόντων άρτου βρέθηκαν να ξεπερνούν το μέγιστο όριο περιεκτικότητας αλατιού (1,13 γρ./100 γρ.) που έχει θέσει το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ξέρετε πόσο αλάτι περιέχει μια φέτα ψωμί; Facebook Twitter
Tα αποτελέσματα της έρευνας ήταν μάλλον αποκαρδιωτικά, αν αναλογιστεί κανείς πως υπήρξε ακόμα και ψωμί που βρέθηκε να περιέχει ίδια ποσότητα αλατιού με το θαλασσινό νερό!

Συνολικά οι ολικής αλέσεως και οι άζυμοι άρτοι, τους οποίους έχουμε την τάση να προτιμούμε θεωρώντας πως είναι πιο υγιεινοί από το λευκό ψωμί, ήταν οι πιο αλμυροί, με έναν μέσο όρο περιεκτικότητας 1,08 γρ. ανά 100 γρ. σε σύγκριση με τους πολύσπορους που διέθεταν τον χαμηλότερο μέσο όρο, 1,02 γρ./100 γρ.

Κάποιοι τύποι πίτας μάλιστα περιείχαν πάνω από 1,50 γρ. αλατιού ανά μερίδα, δηλαδή το 1/3 της μέγιστης επιτρεπόμενης ημερήσιας πρόσληψης νατρίου σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ποσότητα που ισούται με 100 γρ. τσιπς! 

Το 44% των λευκών ψωμιών που συμπεριελήφθησαν στην έρευνα ξεπερνούσαν το μέγιστο όριο που έχει τεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ΠΓΔΜ είναι η χώρα που παράγει λευκό ψωμί με την υψηλότερη περιεκτικότητα αλατιού (1.42 γρ./100 γρ.), ενώ αντίστοιχα η Κίνα μπορεί να υπερηφανεύεται πως διαθέτει τον χαμηλότερο μέσο όρο, μόλις 0.65 γρ./100 γρ.

 Όταν κανείς συγκρίνει το αλάτι που υπάρχει σε κάθε μερίδα ψωμιού, το Toaster Bread της Golden Crust που πωλείται στη Νότιο Αφρική περιέχει 2,46 γρ. ανά μερίδα των 250 γρ., δηλαδή περισσότερο αλάτι από 4 μερίδες τηγανητής πατάτας στα McDonald's!

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τα ψωμιά που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα της WASH για το 2018 ήταν το ολικής αλέσεως «Σίκαλης» της εταιρείας Κρις Κρις, τα προϊόντα «Το Τοστ» και «Το Παραδοσιακό» της εταιρείας Κατσέλης, τα «Σταρένιο» και «Σίκαλης» της εταιρείας Καραμολέγκος, το «Σταρένιο» της εταιρείας Mr. Grand και το «Σταρένιο» της εταιρείας Χρυσός Μύλος.

Από αυτά το ολικής αλέσεως σίκαλης της Κρις Κρις βρισκόταν στην «κόκκινη λίστα» της WASH με 1,90 γρ. αλατιού ανά 100 γρ. προϊόντος και ακολουθούν με κίτρινη επισήμανση τα δύο προϊόντα της Κατσέλης με 1,30 γρ./100 γρ., τα σταρένια των Καραμολέγκου και Mr. Grand με 1,15 γρ./100 γρ., το ολικής αλέσεως σίκαλης του Καραμολέγκου με 1,10 γρ./100 γρ. και χαμηλότερο όλων στην λίστα, αλλά και πάλι με κίτρινη επισήμανση, το σταρένιο ψωμί του Χρυσού Μύλου με περιεκτικότητα 0,80 γρ. αλατιού ανά 100 γρ. προϊόντος.

Από τα στοιχεία της πλήρους λίστας της έρευνας προϊόντων της WASH προκύπτει πως χρειάζεται ακόμα να σημειωθεί μεγάλη πρόοδος προκειμένου να επιτευχθεί η σύσταση του ΠΟΥ και να μειωθεί η πρόσληψη αλατιού κατά 30% μέχρι το 2025, γεγονός που δυσκολεύει πολύ το «κρυμμένο» αλάτι σε προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης όπως το ψωμί.

Το γεγονός πως ο μόνος τρόπος για να ελέγξουμε απολύτως το αλάτι που τρώμε είναι το να μην καταναλώνουμε κανένα επεξεργασμένο προϊόν, καθιστά σαφώς προβληματική την κατάσταση, όχι μόνο για όσους ήδη πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και για εκείνους που επιθυμούν να αποφύγουν προβλήματα υγείας στο μέλλον. 

Επ' ευκαιρία της δημοσίευσης της φετινής έκθεσης ο Γκράχαμ ΜακΓκρέγκορ, Καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και πρόεδρος της WASH, λέει: «Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αυξάνει την αρτηριακή μας πίεση, κύριο αίτιο εγκεφαλικών επεισοδίων, εμφραγμάτων και καρδιακής ανεπάρκειας, που αποτελούν τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως.

»Η μείωση της κατανάλωσης αλατιού θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές ετησίως και όλες οι χώρες θα έπρεπε να εργάζονται ώστε να επιτύχουν τη μείωσή του κατά 30% μέχρι το 2025.

»Η έρευνά μας έδειξε πως πολλοί παρασκευαστές διεθνώς εξακολουθούν να προσθέτουν τεράστιες και αχρείαστες ποσότητες αλατιού στα προϊόντα τους. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να δράσουν άμεσα και να πιέσουν για την μείωση της προσθήκης αλατιού στην βιομηχανία των τροφίμων».

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Υγεία & Σώμα / Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών το περνάμε στην παραλία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής αλλά και πώς να προλαμβάνουμε τα θαλάσσια ατυχήματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ