Ξέρετε πόσο αλάτι περιέχει μια φέτα ψωμί;

Ξέρετε πόσο αλάτι περιέχει μια φέτα ψωμί; Facebook Twitter
Πολλοί παρασκευαστές διεθνώς εξακολουθούν να προσθέτουν τεράστιες και αχρείαστες ποσότητες αλατιού στα προϊόντα τους.
0

Η World Action On Salt and Health (WASH) ιδρύθηκε το 2005 με σκοπό να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του παγκόσμιου πληθυσμού μέσω της μείωσης της πρόσληψης νατρίου (αλατιού) με την τροφή.

Την απαρτίζουν περίπου 600 μέλη από 100 διαφορετικές χώρες που συγκροτούν μια διεθνή ομάδα ιατρών και επιστημόνων, οι οποίοι εργάζονται στον τομέα της δημόσιας υγείας και της διατροφής και στην πλειοψηφία τους είναι ειδικοί σε θέματα υπέρτασης, καρδιαγγειακών νοσημάτων ή νεφρικής ανεπάρκειας.

Η WASH εμπλέκεται ενεργά στις εθνικές εκστρατείες ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την πρόσληψη νατρίου (5 γρ./ημέρα). 

Η WASH αναπτύσσει διάφορες δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και των κυβερνήσεων για την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης στρατηγικών βελτίωσης της δημόσιας υγείας μέσω της μείωσης της κατανάλωσης αλατιού.

Συνολικά οι ολικής αλέσεως και οι άζυμοι άρτοι, τους οποίους έχουμε την τάση να προτιμούμε θεωρώντας πως είναι πιο υγιεινοί από το λευκό ψωμί, ήταν οι πιο αλμυροί, με έναν μέσο όρο περιεκτικότητας 1,08 γρ. ανά 100 γρ. σε σύγκριση με τους πολύσπορους που διέθεταν τον χαμηλότερο μέσο όρο, 1,02 γρ./100 γρ.

Επιπλέον προσπαθεί να ενθαρρύνει τις πολυεθνικές εταιρίες τροφίμων, οι οποίες στην πραγματικότητα ελέγχουν σχεδόν ασφυκτικά την πλειονότητα των τροφών που μπαίνουν στο πιάτο μας, να μειώσουν την περιεκτικότητα αλατιού στα προϊόντα τους.

Έτσι, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της και με τη βοήθεια των μελών της, πραγματοποιεί διεθνείς έρευνες προϊόντων σε ετήσια βάση και πρόσφατα δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της για το 2018 σχετικά με την περιεκτικότητα αλατιού σε ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής των ανθρώπων ανά τον κόσμο, το ψωμί. 

Και τα αποτελέσματα ήταν μάλλον αποκαρδιωτικά, αν αναλογιστεί κανείς πως υπήρξε ακόμα και ψωμί που βρέθηκε να περιέχει ίδια ποσότητα αλατιού με το θαλασσινό νερό!

Στα πλαίσια της έρευνας αυτής η WASH μελέτησε πάνω από 2.000 προϊόντα (λευκό, ολικής αλέσεως, πίτα, πολύσπορο και άζυμο ψωμί) που κυκλοφορούν στο εμπόριο σε 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Στην κορυφή αυτής της στήλης άλατος βρίσκεται η φοκάτσια δεντρολίβανου της καναδέζικης ACE Bakery με 2,65 γρ. αλατιού σε 100 γρ. προιόντος, ωστόσο δεν πρόκειται για κάποια εξαίρεση.

Πάνω από το ένα τρίτο (34%) των προϊόντων άρτου βρέθηκαν να ξεπερνούν το μέγιστο όριο περιεκτικότητας αλατιού (1,13 γρ./100 γρ.) που έχει θέσει το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ξέρετε πόσο αλάτι περιέχει μια φέτα ψωμί; Facebook Twitter
Tα αποτελέσματα της έρευνας ήταν μάλλον αποκαρδιωτικά, αν αναλογιστεί κανείς πως υπήρξε ακόμα και ψωμί που βρέθηκε να περιέχει ίδια ποσότητα αλατιού με το θαλασσινό νερό!

Συνολικά οι ολικής αλέσεως και οι άζυμοι άρτοι, τους οποίους έχουμε την τάση να προτιμούμε θεωρώντας πως είναι πιο υγιεινοί από το λευκό ψωμί, ήταν οι πιο αλμυροί, με έναν μέσο όρο περιεκτικότητας 1,08 γρ. ανά 100 γρ. σε σύγκριση με τους πολύσπορους που διέθεταν τον χαμηλότερο μέσο όρο, 1,02 γρ./100 γρ.

Κάποιοι τύποι πίτας μάλιστα περιείχαν πάνω από 1,50 γρ. αλατιού ανά μερίδα, δηλαδή το 1/3 της μέγιστης επιτρεπόμενης ημερήσιας πρόσληψης νατρίου σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ποσότητα που ισούται με 100 γρ. τσιπς! 

Το 44% των λευκών ψωμιών που συμπεριελήφθησαν στην έρευνα ξεπερνούσαν το μέγιστο όριο που έχει τεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ΠΓΔΜ είναι η χώρα που παράγει λευκό ψωμί με την υψηλότερη περιεκτικότητα αλατιού (1.42 γρ./100 γρ.), ενώ αντίστοιχα η Κίνα μπορεί να υπερηφανεύεται πως διαθέτει τον χαμηλότερο μέσο όρο, μόλις 0.65 γρ./100 γρ.

 Όταν κανείς συγκρίνει το αλάτι που υπάρχει σε κάθε μερίδα ψωμιού, το Toaster Bread της Golden Crust που πωλείται στη Νότιο Αφρική περιέχει 2,46 γρ. ανά μερίδα των 250 γρ., δηλαδή περισσότερο αλάτι από 4 μερίδες τηγανητής πατάτας στα McDonald's!

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τα ψωμιά που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα της WASH για το 2018 ήταν το ολικής αλέσεως «Σίκαλης» της εταιρείας Κρις Κρις, τα προϊόντα «Το Τοστ» και «Το Παραδοσιακό» της εταιρείας Κατσέλης, τα «Σταρένιο» και «Σίκαλης» της εταιρείας Καραμολέγκος, το «Σταρένιο» της εταιρείας Mr. Grand και το «Σταρένιο» της εταιρείας Χρυσός Μύλος.

Από αυτά το ολικής αλέσεως σίκαλης της Κρις Κρις βρισκόταν στην «κόκκινη λίστα» της WASH με 1,90 γρ. αλατιού ανά 100 γρ. προϊόντος και ακολουθούν με κίτρινη επισήμανση τα δύο προϊόντα της Κατσέλης με 1,30 γρ./100 γρ., τα σταρένια των Καραμολέγκου και Mr. Grand με 1,15 γρ./100 γρ., το ολικής αλέσεως σίκαλης του Καραμολέγκου με 1,10 γρ./100 γρ. και χαμηλότερο όλων στην λίστα, αλλά και πάλι με κίτρινη επισήμανση, το σταρένιο ψωμί του Χρυσού Μύλου με περιεκτικότητα 0,80 γρ. αλατιού ανά 100 γρ. προϊόντος.

Από τα στοιχεία της πλήρους λίστας της έρευνας προϊόντων της WASH προκύπτει πως χρειάζεται ακόμα να σημειωθεί μεγάλη πρόοδος προκειμένου να επιτευχθεί η σύσταση του ΠΟΥ και να μειωθεί η πρόσληψη αλατιού κατά 30% μέχρι το 2025, γεγονός που δυσκολεύει πολύ το «κρυμμένο» αλάτι σε προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης όπως το ψωμί.

Το γεγονός πως ο μόνος τρόπος για να ελέγξουμε απολύτως το αλάτι που τρώμε είναι το να μην καταναλώνουμε κανένα επεξεργασμένο προϊόν, καθιστά σαφώς προβληματική την κατάσταση, όχι μόνο για όσους ήδη πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και για εκείνους που επιθυμούν να αποφύγουν προβλήματα υγείας στο μέλλον. 

Επ' ευκαιρία της δημοσίευσης της φετινής έκθεσης ο Γκράχαμ ΜακΓκρέγκορ, Καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και πρόεδρος της WASH, λέει: «Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αυξάνει την αρτηριακή μας πίεση, κύριο αίτιο εγκεφαλικών επεισοδίων, εμφραγμάτων και καρδιακής ανεπάρκειας, που αποτελούν τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως.

»Η μείωση της κατανάλωσης αλατιού θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές ετησίως και όλες οι χώρες θα έπρεπε να εργάζονται ώστε να επιτύχουν τη μείωσή του κατά 30% μέχρι το 2025.

»Η έρευνά μας έδειξε πως πολλοί παρασκευαστές διεθνώς εξακολουθούν να προσθέτουν τεράστιες και αχρείαστες ποσότητες αλατιού στα προϊόντα τους. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να δράσουν άμεσα και να πιέσουν για την μείωση της προσθήκης αλατιού στην βιομηχανία των τροφίμων».

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM