Ξέρετε πόσο αλάτι περιέχει μια φέτα ψωμί;

Ξέρετε πόσο αλάτι περιέχει μια φέτα ψωμί; Facebook Twitter
Πολλοί παρασκευαστές διεθνώς εξακολουθούν να προσθέτουν τεράστιες και αχρείαστες ποσότητες αλατιού στα προϊόντα τους.
0

Η World Action On Salt and Health (WASH) ιδρύθηκε το 2005 με σκοπό να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του παγκόσμιου πληθυσμού μέσω της μείωσης της πρόσληψης νατρίου (αλατιού) με την τροφή.

Την απαρτίζουν περίπου 600 μέλη από 100 διαφορετικές χώρες που συγκροτούν μια διεθνή ομάδα ιατρών και επιστημόνων, οι οποίοι εργάζονται στον τομέα της δημόσιας υγείας και της διατροφής και στην πλειοψηφία τους είναι ειδικοί σε θέματα υπέρτασης, καρδιαγγειακών νοσημάτων ή νεφρικής ανεπάρκειας.

Η WASH εμπλέκεται ενεργά στις εθνικές εκστρατείες ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την πρόσληψη νατρίου (5 γρ./ημέρα). 

Η WASH αναπτύσσει διάφορες δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και των κυβερνήσεων για την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης στρατηγικών βελτίωσης της δημόσιας υγείας μέσω της μείωσης της κατανάλωσης αλατιού.

Συνολικά οι ολικής αλέσεως και οι άζυμοι άρτοι, τους οποίους έχουμε την τάση να προτιμούμε θεωρώντας πως είναι πιο υγιεινοί από το λευκό ψωμί, ήταν οι πιο αλμυροί, με έναν μέσο όρο περιεκτικότητας 1,08 γρ. ανά 100 γρ. σε σύγκριση με τους πολύσπορους που διέθεταν τον χαμηλότερο μέσο όρο, 1,02 γρ./100 γρ.

Επιπλέον προσπαθεί να ενθαρρύνει τις πολυεθνικές εταιρίες τροφίμων, οι οποίες στην πραγματικότητα ελέγχουν σχεδόν ασφυκτικά την πλειονότητα των τροφών που μπαίνουν στο πιάτο μας, να μειώσουν την περιεκτικότητα αλατιού στα προϊόντα τους.

Έτσι, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της και με τη βοήθεια των μελών της, πραγματοποιεί διεθνείς έρευνες προϊόντων σε ετήσια βάση και πρόσφατα δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της για το 2018 σχετικά με την περιεκτικότητα αλατιού σε ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής των ανθρώπων ανά τον κόσμο, το ψωμί. 

Και τα αποτελέσματα ήταν μάλλον αποκαρδιωτικά, αν αναλογιστεί κανείς πως υπήρξε ακόμα και ψωμί που βρέθηκε να περιέχει ίδια ποσότητα αλατιού με το θαλασσινό νερό!

Στα πλαίσια της έρευνας αυτής η WASH μελέτησε πάνω από 2.000 προϊόντα (λευκό, ολικής αλέσεως, πίτα, πολύσπορο και άζυμο ψωμί) που κυκλοφορούν στο εμπόριο σε 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Στην κορυφή αυτής της στήλης άλατος βρίσκεται η φοκάτσια δεντρολίβανου της καναδέζικης ACE Bakery με 2,65 γρ. αλατιού σε 100 γρ. προιόντος, ωστόσο δεν πρόκειται για κάποια εξαίρεση.

Πάνω από το ένα τρίτο (34%) των προϊόντων άρτου βρέθηκαν να ξεπερνούν το μέγιστο όριο περιεκτικότητας αλατιού (1,13 γρ./100 γρ.) που έχει θέσει το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ξέρετε πόσο αλάτι περιέχει μια φέτα ψωμί; Facebook Twitter
Tα αποτελέσματα της έρευνας ήταν μάλλον αποκαρδιωτικά, αν αναλογιστεί κανείς πως υπήρξε ακόμα και ψωμί που βρέθηκε να περιέχει ίδια ποσότητα αλατιού με το θαλασσινό νερό!

Συνολικά οι ολικής αλέσεως και οι άζυμοι άρτοι, τους οποίους έχουμε την τάση να προτιμούμε θεωρώντας πως είναι πιο υγιεινοί από το λευκό ψωμί, ήταν οι πιο αλμυροί, με έναν μέσο όρο περιεκτικότητας 1,08 γρ. ανά 100 γρ. σε σύγκριση με τους πολύσπορους που διέθεταν τον χαμηλότερο μέσο όρο, 1,02 γρ./100 γρ.

Κάποιοι τύποι πίτας μάλιστα περιείχαν πάνω από 1,50 γρ. αλατιού ανά μερίδα, δηλαδή το 1/3 της μέγιστης επιτρεπόμενης ημερήσιας πρόσληψης νατρίου σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ποσότητα που ισούται με 100 γρ. τσιπς! 

Το 44% των λευκών ψωμιών που συμπεριελήφθησαν στην έρευνα ξεπερνούσαν το μέγιστο όριο που έχει τεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ΠΓΔΜ είναι η χώρα που παράγει λευκό ψωμί με την υψηλότερη περιεκτικότητα αλατιού (1.42 γρ./100 γρ.), ενώ αντίστοιχα η Κίνα μπορεί να υπερηφανεύεται πως διαθέτει τον χαμηλότερο μέσο όρο, μόλις 0.65 γρ./100 γρ.

 Όταν κανείς συγκρίνει το αλάτι που υπάρχει σε κάθε μερίδα ψωμιού, το Toaster Bread της Golden Crust που πωλείται στη Νότιο Αφρική περιέχει 2,46 γρ. ανά μερίδα των 250 γρ., δηλαδή περισσότερο αλάτι από 4 μερίδες τηγανητής πατάτας στα McDonald's!

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τα ψωμιά που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα της WASH για το 2018 ήταν το ολικής αλέσεως «Σίκαλης» της εταιρείας Κρις Κρις, τα προϊόντα «Το Τοστ» και «Το Παραδοσιακό» της εταιρείας Κατσέλης, τα «Σταρένιο» και «Σίκαλης» της εταιρείας Καραμολέγκος, το «Σταρένιο» της εταιρείας Mr. Grand και το «Σταρένιο» της εταιρείας Χρυσός Μύλος.

Από αυτά το ολικής αλέσεως σίκαλης της Κρις Κρις βρισκόταν στην «κόκκινη λίστα» της WASH με 1,90 γρ. αλατιού ανά 100 γρ. προϊόντος και ακολουθούν με κίτρινη επισήμανση τα δύο προϊόντα της Κατσέλης με 1,30 γρ./100 γρ., τα σταρένια των Καραμολέγκου και Mr. Grand με 1,15 γρ./100 γρ., το ολικής αλέσεως σίκαλης του Καραμολέγκου με 1,10 γρ./100 γρ. και χαμηλότερο όλων στην λίστα, αλλά και πάλι με κίτρινη επισήμανση, το σταρένιο ψωμί του Χρυσού Μύλου με περιεκτικότητα 0,80 γρ. αλατιού ανά 100 γρ. προϊόντος.

Από τα στοιχεία της πλήρους λίστας της έρευνας προϊόντων της WASH προκύπτει πως χρειάζεται ακόμα να σημειωθεί μεγάλη πρόοδος προκειμένου να επιτευχθεί η σύσταση του ΠΟΥ και να μειωθεί η πρόσληψη αλατιού κατά 30% μέχρι το 2025, γεγονός που δυσκολεύει πολύ το «κρυμμένο» αλάτι σε προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης όπως το ψωμί.

Το γεγονός πως ο μόνος τρόπος για να ελέγξουμε απολύτως το αλάτι που τρώμε είναι το να μην καταναλώνουμε κανένα επεξεργασμένο προϊόν, καθιστά σαφώς προβληματική την κατάσταση, όχι μόνο για όσους ήδη πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και για εκείνους που επιθυμούν να αποφύγουν προβλήματα υγείας στο μέλλον. 

Επ' ευκαιρία της δημοσίευσης της φετινής έκθεσης ο Γκράχαμ ΜακΓκρέγκορ, Καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και πρόεδρος της WASH, λέει: «Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αυξάνει την αρτηριακή μας πίεση, κύριο αίτιο εγκεφαλικών επεισοδίων, εμφραγμάτων και καρδιακής ανεπάρκειας, που αποτελούν τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως.

»Η μείωση της κατανάλωσης αλατιού θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές ετησίως και όλες οι χώρες θα έπρεπε να εργάζονται ώστε να επιτύχουν τη μείωσή του κατά 30% μέχρι το 2025.

»Η έρευνά μας έδειξε πως πολλοί παρασκευαστές διεθνώς εξακολουθούν να προσθέτουν τεράστιες και αχρείαστες ποσότητες αλατιού στα προϊόντα τους. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να δράσουν άμεσα και να πιέσουν για την μείωση της προσθήκης αλατιού στην βιομηχανία των τροφίμων».

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM