ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Τα διατροφικά ελιξίρια της άνοιξης

Τα διατροφικά ελιξίρια της άνοιξης Facebook Twitter
Στην πατρίδα μας έχουμε μεγάλη ποικιλία από κηπευτικά τρόφιμα, τα οποία έχουν ιδιαίτερα θρεπτική σύσταση, ειδικά όταν καταναλώνονται ωμά.
0

Αγκινάρες, σπαράγγια, μελιτζάνες, φρέσκα λαχανάκια, φράουλες, κολοκυθάκια, ντοματίνια διαφόρων χρωμάτων, μούσμουλα, πολύχρωμες πιπεριές, σέλερι και φινόκιο, μούρα, μήλα και αχλάδια από διαφορετικές ποικιλίες είναι μερικά μόνο από τα «δώρα» της φύσης για το ανοιξιάτικο τραπέζι.

Όλα τα κηπευτικά της εποχής, είτε είναι φρούτα είτε λαχανικά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμες βιταμίνες και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, όπως οι ανθοκυανιδίνες, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση στα κύτταρα των ιστών του σώματος.

Και αφού κατά τον Ιπποκράτη, τον πατέρα της σύγχρονης Ιατρικής, «είμαστε ό,τι τρώμε», τρώγοντας όλα αυτά τα ευεργετικά τρόφιμα κερδίζουμε υγεία και μπορούμε ταυτόχρονα να χάσουμε περιττά κιλά.

Το μεγαλύτερο όφελος της αντιοξειδωτικής διατροφής είναι πως καταπολεμά τις συνέπειες του χρόνιου στρες στους ιστούς του σώματος και ουσιαστικά μας βοηθά να μη... γεράσουμε.

Το μεγαλύτερο όφελος της αντιοξειδωτικής διατροφής είναι πως καταπολεμά τις συνέπειες του χρόνιου στρες στους ιστούς του σώματος και ουσιαστικά μας βοηθά να μη... γεράσουμε.

Συνεπώς, συνιστούν ελιξίρια υγείας και μακροζωίας, τα οποία μπορούν να ενισχυθούν, αν στη διατροφή μας προσθέσουμε μια «πρέζα» από αντιοξειδωτικά καρυκεύματα, όπως ο κουρκουμάς, όλα τα πιπέρια, το γαρίφαλο και οι καυτερές πιπεριές Φλωρίνης, για γεύση και πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα.

Σύγχρονοι Μαθουσάλες

Όπως δείχνουν οι πρόσφατες έρευνες, το ανθρώπινο σώμα μπορεί να παρομοιαστεί με μια «μηχανή» που είναι γενετικά προγραμματισμένη να ζήσει περίπου 150 χρόνια. Κάπου εκεί βρίσκεται η ημερομηνία λήξης των ανθρώπινων ιστών.

Το γιατί δεν ζούμε 120, 130 ή 140 χρόνια, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που μπαίνουν στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως σύγχρονοι Μαθουσάλες, οφείλεται στην καταστροφική επίδραση του συνεχούς στρες στον οργανισμό μας.

Αυτός ο ανηλεής βομβαρδισμός με οξειδωτικές ουσίες έχει ως αποτέλεσμα να παράγεται μια υπερ-ποσότητα κορτιζόλης και άλλων στρεσο-εξαρτώμενων ορμονών στο σώμα μας που κάνουν δύο πράγματα: αφενός καταστρέφουν πολύτιμα ένζυμα και οδηγούν τα κύτταρα σε οξείδωση και απόπτωση (θάνατο), αφετέρου δημιουργούν παντού φλεγμονές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αθηροσκλήρωση, η οποία δεν είναι παρά μια παρατεταμένης διάρκειας φλεγμονή της εσωτερικής «φόδρας» των αγγείων μας.

Η δίαιτα των σπηλαίων με φρούτα και καρπούς ξανά της μόδας

Στην πατρίδα μας έχουμε μεγάλη ποικιλία από κηπευτικά τρόφιμα, τα οποία έχουν ιδιαίτερα θρεπτική σύσταση, ειδικά όταν καταναλώνονται ωμά. Μια διατροφή με έντονα χαρακτηριστικά ωμοφαγίας και έμφαση σε φρούτα, λαχανικά και καρπούς θυμίζει τη «δίαιτα των σπηλαίων», των προγόνων μας, τότε που οι άνθρωποι ήταν κυρίως καρποσυλλέκτες.

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τότε οι πρόγονοί μας είχαν πολύ χαμηλή ολική και κακή χοληστερόλη, αφού προσλάμβαναν πολλές φυτικές ίνες και ελάχιστα κορεσμένα λίπη.

Μοιάζει απίστευτο με τα σημερινά δεδομένα, αλλά η μέση κακή LDL χοληστερόλη των άμεσων απογόνων του Ηomo sapiens ήταν 30-40 mg/dl, ενώ η ολική χοληστερόλη τους δεν ξεπερνούσε τα 80-90 mg/dl.

Με αυτές τις τιμές σήμερα ένας άνθρωπος έχει μηδενική πιθανότητα να νοσήσει από καρδιαγγειακά νοσήματα και για να τις πετύχει πρέπει να κάνει αυστηρή δίαιτα και να πάρει πολύ σοφιστικέ υπολιπιδαιμικά φάρμακα. Ή να διαγράψει το junk food από το λεξιλόγιο και τη ζωή του και να υιοθετήσει (ξανά) την caveman diet, δηλαδή τη διατροφή των ανθρώπων των σπηλαίων.

 

Σαλάτες & φρουτοσαλάτες με seed toppings

Αν στις πολύχρωμες σαλάτες και φρουτοσαλάτες που μπορούμε να φτιάξουμε με όλα τα ανοιξιάτικα ζαρζαβατικά προσθέσουμε ανάλατους ξηρούς καρπούς και σπόρους, τις μετατρέπουμε σε πλήρες γεύμα με έξτρα πρωτεΐνη και μια γενναία δόση από πολύτιμα ιχνοστοιχεία.

Στους ξηρούς καρπούς και στους σπόρους περιέχονται μικροθρεπτικά συστατικά καθοριστικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα, ενεργοποιούν πολύτιμα ενζυμα μέσα στα κύτταρα, δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και φτιάχνουν ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία είναι οι μεταφορείς του οξυγόνου σε όλους τους ιστούς.

Σίδηρος, χαλκός, σελήνιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, βόριο, ψευδάργυρος, χρώμιο, όλα παίζουν τον ρόλο τους. Και επειδή δεν είναι πάντα εφικτό να βρίσκουμε χρόνο να καθαρίζουμε ξηρούς καρπούς πάνω από το γιαούρτι, τη σαλάτα, το ρύζι, τα δημητριακά πρωινού ή τη φρουτοσαλάτα, φροντίζουμε να έχουμε στο σπίτι ένα κλειστό βάζο με μείγμα ξηρών καρπών και σπόρων ready to use.

Για καλύτερη υγεία προσθέτουμε στο βάζο τους σπόρους που ανήκουν στην κατηγορία των superfoods, όπως ο λιναρόσπορος και ο κολοκυθόσπορος, και πασπαλίζουμε με αυτό το σπιτικό σαν γκρανόλα μείγμα ό,τι τρώμε.

Ατμο-μαγειρέματα για ευαίσθητο έντερο

Για όσους υποφέρουν από σπαστική κολίτιδα, μετεωρισμό και φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, κάποια ωμά κηπευτικά αντεδείκνυνται, καθώς εντείνουν τα συμπτώματα (δηλαδή το φούσκωμα, τον κοιλιακό πόνο ή τις διάρροιες).

Σε αυτή την περίπτωση αποφύγετε την ωμοφαγία και μαγειρέψτε τα λαχανικά στον ατμό, για να μη χάσουν τις υδατοδιαλυτές B και C βιταμίνες τους.

Στα άτομα με ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα) δεν συνίστανται τα κολοκυθάκια και οι μελιτζάνες, ενώ ακόμα και τα φρούτα μπορείτε να τα ψήσετε στο γκριλ (π.χ. μήλα ψητά) ή στον φούρνο, σε λίγο νερό ή λίγο κρασί που θα εξατμιστεί (π.χ. αχλάδια ποσέ).

Υγεία & Σώμα
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ