Ποιες είναι τελικά οι τροφές υψηλής επεξεργασίας και πόσο κακό μας κάνουν;

Ποιες είναι τελικά οι τροφές υψηλής επεξεργασίας και πόσο κακό μας κάνουν; Facebook Twitter
Είναι ασφαλές να γνωρίζουμε πως τα επεξεργασμένα φαγητά δεν είναι καλά για μας, αλλά καλό είναι να σκεφτόμαστε ότι δεν είναι όλα εξίσου επιβλαβή.
0

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας.

Πολλές και διάφορες έρευνες έχουν δείξει ξανά και ξανά ότι δίαιτες πλούσιες σε επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν υψηλά επίπεδα προστιθέμενης ζάχαρης, νατρίου και τρανς λιπαρών και ως εκ τούτου αυξάνουν το ρίσκο εμφάνισης της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων.


Στην ουσία επεξεργασμένη είναι κάθε τροφή που έχει τροποποιηθεί σκόπιμα, είτε με το να έχει καταψυχθεί, να ζεσταθεί σε φούρνο μικροκυμάτων ή να έχει παρασκευαστεί από επεξεργασμένες πρώτες ύλες.


Μια νέα μελέτη εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας σχετίζονται γενικότερα με την υγεία μας. Αυτόν τον όρο τον έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και άλλοι ερευνητές, θέλοντας να διαφοροποιήσουν τις πολλές επιλογές ανάμεσα στις επεξεργασμένες τροφές.


Σύμφωνα με την συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο British Medical Journal οι ερευνητές καθόρισαν τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας όχι βάση των χαρακτηριστικών που έχουν αλλά εκείνων που δεν έχουν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τροφές που δεν είναι ανεπεξέργαστες ή ελαφρώς επεξεργασμένες θεωρούνται τα φρέσκα λαχανικά, το ρύζι,  κρέας και τα αυγά, όπως επίσης και τα μη-μεταποιημένα μαγειρικά συστατικά όπως το αλάτι, η ζάχαρη ή το βούτυρο.

Το ίδιο ισχύει και για τις επεξεργασμένες τροφές όπως τα κονσερβοποιημένα λαχανικά και φρούτα με πρόσθετο αλάτι και ζάχαρη ή τα κρέατα και τυριά που διατηρούνται μέσα σε άλμη.

Ως εκ τούτου, προέκυψε ότι οι τροφές υψηλής επεξεργασίας τείνουν να είναι τα μαζικά παραγόμενα, συσκευασμένα προϊόντα, όπως: ψωμιά μαζικής παραγωγής, συσκευασμένα γλυκά και αλμυρά σνακ, σοκολάτες και παρόμοια γλυκά, αναψυκτικά και άλλα ποτά με πολλή ζάχαρη, έτοιμα κεφτεδάκια και κροκέτες κοτόπουλου ή ψαριού, στιγμιαία νουντλς και σούπες, κατεψυγμένα και έτοιμα γεύματα, προϊόντα που περιέχουν κυρίως ή εξ ολοκλήρου ζάχαρη και ανθυγιεινά λιπαρά. Υπάρχει τεράστια γκάμα βιομηχανοποιημένων τροφίμων, οπότε η διαίρεση τους σε κατηγορίες βοηθάει αρκετά.

Στην ουσία η μελέτη δεν απέδειξε ότι η κατανάλωση τροφίμων υψηλής επεξεργασίας προκαλεί καρκίνο, απλά οι άνθρωποι που ανέπτυξαν την ασθένεια ήταν πιο πιθανό σε κάποιο σημείο να κατανάλωσαν αυτά τα τρόφιμα.

«Τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας, είναι εκείνα που έχουν πρόσθετο αλάτι, λίπος και ζάχαρη» λέει η Lisa Young, καθηγήτρια του τμήματος Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Steinhardt.

«Επιπλέον, αυτά τα τρόφιμα παρασκευάζονται συχνά από επεξεργασμένες ουσίες που εξάγονται από υδρογονωμένα και κορεσμένα έλαια, φυτικά λίπη, αλεύρια, άμυλα, ποικιλίες ζάχαρης και υπολείμματα ζωοτροφών» αναφέρει ο Ruth Kava, επικεφαλής του Αμερικάνικου Συμβουλίου Υγείας και Επιστήμης.

«Η θρεπτική τους αξία είναι περιορισμένη, έτσι ακόμα και αν γίνεται η λήψη της πρωτεΐνης καταναλώνοντας κοτόπουλο, λαμβάνεται μαζί  υπερβολικές θερμίδες και ένα σωρό συστατικά που είναι εντελώς βλαβερά όπως νάτριο ή τρανς λιπαρά» και συμπληρώνει πως «τα περισσότερα κατασκευάζονται, διαφημίζονται και πωλούνται από μεγάλες εταιρίες, ως ανθεκτικά, εύγεστα και έτοιμα να καταναλωθούν αμέσως, δίνοντας τους τεράστιο εμπορικό πλεονέκτημα έναντι των φρέσκων, φθαρτών, υγιεινών τροφίμων».

Είναι βολικό; Σίγουρα. Είναι πεντανόστιμα; Μα, φυσικά. Είναι καλό να αποτελούν τα βασικά στοιχεία στη διατροφή μας; Μάλλον, όχι


Είναι ασφαλές να γνωρίζουμε πως τα επεξεργασμένα φαγητά δεν είναι καλά για μας, αλλά καλό είναι να σκεφτόμαστε ότι δεν είναι όλα εξίσου επιβλαβή.

Αρκετοί ερευνητές συστήνουν να επιλέγουμε τα λιγότερο επεξεργασμένα και με τα χαμηλότερα λιπαρά. Σε μελέτη που διεξήχθη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής έρευνας με επικεφαλής τον Dr Bernard Srour, ανέλυσαν στοιχεία από 140.980 συμμετέχοντες καθημερινά από το 2009 έως το 2017.

Διαπίστωσαν λοιπόν πως όσο αυξανόταν η ποσότητα των φαγητών υψηλής επεξεργασίας που έτρωγαν, τόσο περισσότερο αυξανόταν και ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου.

«Ωστόσο η περίπτωση εμφάνισης καρκίνου επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες πέρα από τις διατροφικές συνήθειες και χρειάζεται περισσότερη και πιο εντατική έρευνα πριν δοθούν οριστικά συμπεράσματα» λέει ο Srour.

«Στην ουσία η μελέτη δεν απέδειξε ότι η κατανάλωση τροφίμων υψηλής επεξεργασίας προκαλεί καρκίνο, απλά οι άνθρωποι που ανέπτυξαν την ασθένεια ήταν πιο πιθανό σε κάποιο σημείο να κατανάλωσαν αυτά τα τρόφιμα» και προσθέτει πως ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί γι' αυτό.


Σίγουρα είναι δύσκολο να μείνουμε εντελώς μακριά από τις επεξεργασμένες τροφές. Ειδικά αν αναλογιστούμε πόσο φτηνές και εύκολα προσβάσιμες είναι. Δεν χρειάζεται όμως να τα αποκλείσουμε εντελώς από τη διατροφή μας.

Απλώς καλό θα είναι να μην αποτελούν το βασικό στοιχείο στο διαιτολόγιό μας και να μην αντικαθιστούν τις φρέσκες, ανεπεξέργαστες τροφές, σημειώνουν οι ειδικοί.


Από την άλλη το να μαγειρεύεις πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό κάθε μέρα χρησιμοποιώντας φρέσκα υλικά, ειδικά όταν δουλεύεις και έχεις υποχρεώσεις, είναι αρκετά δύσκολο.

Έτσι, βασιζόμενοι στο σκεπτικό ότι κάποια τρόφιμα είναι πιο επεξεργασμένα και επιβλαβή από άλλα, μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε κάπως πιο υγιεινές επιλογές.

Ελαφρώς επεξεργασμένες τροφές όπως σνακ, κονσερβοποιημένα φρούτα, κατεψυγμένα λαχανικά, τυρί σε φέτες, τόνος σε κονσέρβα, περιέχουν και θρεπτικά συστατικά αλλά είναι και βολικά.

Επιπλέον, καλό είναι να διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων γιατί μας βοηθάει να γνωρίζουμε ποια έχουν την περισσότερη κρυμμένη ζάχαρη και αλάτι.


«Ακόμη και αν πρόκειται για προϊόντα «υψηλής επεξεργασίας», αν τα καταναλώνουμε σε μικρές ποσότητες και όχι καθημερινά τότε τα αποτελέσματα στην υγεία μας δεν είναι τόσο καταστροφικά» λέει ο Kava.


Τέλος, δεν είναι και το τέλος του κόσμου αν απολαύσουμε ορισμένες μικρές, ένοχες απολαύσεις μας. Μπορούμε πάντα να επιστρέψουμε στις πιο υγιεινές επιλογές αργότερα.

Η ιδέα του να κατηγοριοποιήσουμε όλες τις τροφές σε «καλές» και «κακές» είναι κάπως προβληματική ειδικά για εκείνους που αντιμετωπίζουν κάποια διατροφική διαταραχή. Κρατώντας λοιπόν τις ισορροπίες μπορούμε να απολαμβάνουμε όλες τις τροφές από κάθε κατηγορία άφοβα.

Το κείμενο αποτελεί απόδοση στα ελληνικά του άρθρου με τίτλο «What Are "Ultra-Processed" Foods Exactly?» που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Self.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM