Τι μπορεί να αποκαλύψει η οσμή της αναπνοής σας για την υγεία σας

Τι μπορεί να αποκαλύψει η οσμή της αναπνοής σας για την υγεία σας Facebook Twitter
Tα τεστ αναπνοής δεν είναι παρεμβατικά σε ό,τι αφορά το σώμα του ασθενούς, φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή σηματοδοτούν ταχύτερες και πιο ακριβές διαγνώσεις και κυρίως γλιτώνουν τους ασθενείς από περιττές γαστροσκοπήσεις.
0

Η βαριά, κάποτε και δύσοσμη αναπνοή, ίσως μπορεί να σώσει τη ζωή μεγάλου μέρους του πληθυσμού, τώρα που οι επιστήμονες έχουν από καιρό μπει στη διαδικασία να χρησιμοποιούν τα τεστ αναπνοής, στην προσπάθεια τους να διαγνώσουν τα πρώτα στάδια τόσο του καρκίνου του οισοφάγου, όσο και του καρκίνου του στομάχου. Κατά τη διάρκεια εργαστηριακής μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τον Καρκίνο 2017, οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι είχαν καταφέρει πολύ πιο αποτελεσματικές διαγνώσεις, στηριζόμενοι ακριβώς στις μετρήσεις αερίων που εκλύονται με την αναπνοή του ασθενούς.  

Για τις ανάγκες της εργαστηριακής αυτής έρευνας χρησιμοποιήθηκαν περισσότεροι από 335 ασθενείς, που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο σε αρχικό στάδιο, σε 4 διαφορετικά νοσοκομεία του Λονδίνου. «Μέχρι σήμερα, ο μόνος τρόπος για να διαγνωσθεί ο καρκίνος οισοφάγου και στομάχου ήταν η γαστροσκόπηση. Πρόκειται για έναν ακριβό τρόπο και δύσκολο τρόπο, μία μέθοδο που μπορεί να προκαλέσει σε κάποιο βαθμό επιπλοκές», εξήγησε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο δρ. Sheraz Markar, ο οποίος συνεργάζεται με την ιατρική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Όπως εξήγησε, τα τεστ αναπνοής δεν είναι παρεμβατικά σε ό,τι αφορά το σώμα του ασθενούς, φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή σηματοδοτούν ταχύτερες και πιο ακριβές διαγνώσεις και κυρίως γλιτώνουν τους ασθενείς από περιττές γαστροσκοπήσεις.

Όπως έγινε γνωστό, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν μία νέα συσκευή για να μετρήσουν τα επίπεδα 5 χημικών ενώσεων που ως αέρια εκλύονται με την ανάσα του ασθενούς και τα οποία συνδέονται με δύο μορφές καρκίνου. Μετά την έρευνα, το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να συλλέξουν, να αναλύσουν και να συγκρίνουν δείγματα αναπνοής.

«Επειδή τα καρκινικά κύτταρα διαφοροποιούνται από τα υγιή του ανθρώπινου οργανισμού, παράγουν ένα διαφορετικό μείγμα χημικών ενώσεων που εκλύεται με την αναπνοή. Βάσει της έρευνας που έχουμε εκπονήσει, διατυπώνουμε την πρόταση, ότι ενδεχομένως βρισκόμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε αυτές τις διαφορές και να χρησιμοποιήσουμε το τεστ αναπνοής ως ισχυρό μέσο διάγνωσης των καρκίνων οισοφάγου και στομάχου».

Όπως έγινε γνωστό, οι προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας για το συγκεκριμένο τεστ, βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη από το 2015, από τότε δηλαδή που καθηγητής George Hanna από το Imperial College του Λονδίνου προσπαθούσε να κατανοήσει αν το τεστ μπορεί να διαπιστώσει τη διαφορά μεταξύ καλοήθους και κακοήθους καρκίνου σε στομάχι και οισοφάγο. Τότε είχε δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της έρευνας του σε περίπου 200 ασθενείς και με ποσοστό 90% ακρίβειας σε ό,τι αφορούσε τη διάγνωση. Μέχρι σήμερα, το συγκεκριμένο τεστ χρησιμοποιείται και για τη διάγνωση άλλων ασθενειών, μεταξύ των οποίων η ανίχνευση των πιθανοτήτων εμφάνισης σακχάρου. 

Με στοιχεία από Smithsonian Magazine, Science Daily, European Cancer Congress 2017

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ