Δυσάρεστη αναπνοή: Πώς αντιμετωπίζεται αυτός ο μικρός υπονομευτής των διαπροσωπικών μας σχέσεων;

Δυσάρεστη αναπνοή: Πώς αντιμετωπίζεται αυτός ο μικρός υπονομευτής των διαπροσωπικών μας σχέσεων; Facebook Twitter
Παράλογος φόβος ή πραγματικότητα; Βασικά, εκτιμάται ότι περισσότερο από ένα 50% υποφέρει από δυσοσμία του στόματος και το πραγματικά δύσκολο είναι κατ' αρχάς να το συνειδητοποιήσει και εν συνεχεία να το αντιμετωπίσει.
1

"Μην αυταπατάστε", έλεγε μια διαφημιστική μπροσούρα πασίγνωστου στοματικού διαλύματος του 1928, "από τη στιγμή που εσείς δεν είστε σε θέση να μυρίσετε την αναπνοή σας, απλώς δεν ξέρετε πότε και πως να την καταπολεμήσετε". Και η αλήθεια είναι αυτή: λίγοι από εμάς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως μυρίζει το στόμα μας και οι περισσότεροι απλώς ανησυχούμε γι' αυτόν τον μικρό μεγάλο σαμποτέρ των διαπροσωπικών και λοιπών κοινωνικών μας σχέσεων. 

Παράλογος φόβος ή πραγματικότητα; Βασικά, εκτιμάται ότι περισσότερο από ένα 50% υποφέρει από δυσοσμία του στόματος και το πραγματικά δύσκολο είναι κατ' αρχάς να το συνειδητοποιήσει και εν συνεχεία να το αντιμετωπίσει. Μιας και ακόμη και σήμερα, αυτό το θέμα είναι ταμπού στις πολιτισμένες δυτικές κοινωνίες, κανείς δεν τολμά να ενημερώσει τον φίλο ή το συνεργάτη ότι η αναπνοή του μυρίζει δυσάρεστα. Ακόμη και μεταξύ ζευγαριών το θέμα είναι λεπτό. 

Όπως χαρακτηριστικά λένε οδοντίατροι και στοματολόγοι, η εστία του προβλήματος, συνήθως εντοπίζεται στην περιοχή πίσω από τη γλώσσα, το σημείο, δηλαδή, όπου είναι πιο δύσκολο να καθαρίσουμε (οπότε και προτείνονται καλές πλύσεις με στοματικό διάλυμα).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σχετικό άρθρο στον "Guardian" κανένα από τα προτεινόμενα τρικς (κάποια αηδιαστικά) για να τσεκάρει κάποιος, αν η αναπνοή του μυρίζει άσχημα δεν έχει αποτέλεσμα. Το να ανασάνει κανείς ανάμεσα στις παλάμες του για να μυρίσει την αναπνοή του, δεν πιάνει. Το μόνο που κατορθώνει είναι να μυρίσει τα χέρια του. Το να γλείψει την ανάποδη του καρπού του - κάπως αηδιαστικό - και να το μυρίσει μετά, επίσης δεν είναι ασφαλές, οπότε; 

Δυσάρεστη αναπνοή: Πώς αντιμετωπίζεται αυτός ο μικρός υπονομευτής των διαπροσωπικών μας σχέσεων; Facebook Twitter
Διαφήμιση του 1950 για τη στοματική υγιεινή

Οπότε, καλά νέα, τουλάχιστον για τις κλινικές που διαθέτουν εξοπλισμό μέτρησης της δυσοσμίας του στόματος και των εκπομπών συγκεκριμένων αερίων. Και πάλι, όμως, απολύτως αξιόπιστη θεωρείται η μαρτυρία ενός καλού φίλου ή έστω ενός γιατρού, που θα εξηγήσει με ακρίβεια - σ' αυτόν που υποφέρει από στοματική δυσοσμία - το βαθμό... δυσκολίας της κατάστασης.

Σε ένα 85% των ανθρώπων με δυσάρεστη αναπνοή, το πρόβλημα ξεκινά από τη στοματική κοιλότητα: κάποιο δόντι που χρειάζεται σφράγισμα, υπολείμματα τροφών που φεύγουν με έναν καλό καθαρισμό και το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε. Επίσης, η ελλιπής στοματική υγιεινή μπορεί να δημιουργήσει... δύσοσμες καταστάσεις. Ακόμη και ένα γεύμα, μετά το οποίο δεν βουρτσίσαμε τα δόντια μας, και είναι αρκετό για να γίνει το στόμα μας εστία βακτηρίων που ευθύνονται για όλο αυτό το χάος, κάθε φορά που ανοίγουμε το στόμα μας. Παράλληλα, και όπως χαρακτηριστικά λένε οδοντίατροι και στοματολόγοι, η εστία του προβλήματος, συνήθως εντοπίζεται στην περιοχή πίσω από τη γλώσσα, το σημείο, δηλαδή, όπου είναι πιο δύσκολο να καθαρίσουμε (οπότε και προτείνονται καλές πλύσεις με στοματικό διάλυμα).  

Το θέμα, όμως, δεν είναι οι προσωρινές λύσεις, αλλά οι μόνιμες. Τι προτείνουν γι' αυτό οι ειδικοί; Πρώτον, καλό και τακτικό βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα και κυρίως; Οδοντικό νήμα, το οποίο αφαιρεί κάθε υπόλειμμα που μπορεί να γίνει εστία δυσοσμίας ανάμεσα στα δόντια. Επίσης, καλό βούρτσισμα στη γλώσσα, όμως. Ακριβώς, επειδή στη μαλακή σπογγώδη επιφάνεια της γλώσσας επικάθονται όσα δοκιμάζουμε ή γευόμαστε μέσα στην ημέρα, καλό είναι να μην ξεχνάμε και τον καθαρισμό αυτής της περιοχής. Για το βούρτσισμα της υπάρχουν μαλακές βούρτσες και ειδικά διαλύματα.   

Θαύματα κάνει και η επαρκής κατανάλωση νερού που καθαρίζει τόσο τη στοματική κοιλότητα και τον οισοφάγο, καθώς και όλο το πεπτικό σύστημα, το οποίο στην παραμικρή υποψία αφυδάτωσης, παράγει δύσοσμες εκπομπές, σημάδι ότι το σώμα χρειάζεται περισσότερο νερό. Και φυσικά, όταν το βούρτσισμα δεν είναι ακριβώς εφικτό μέσα στην ημέρα, η υιοθέτηση πλύσεων με στοματικό διάλυμα και η χρήση τσίκλας χωρίς ζάχαρη, βελτιώνει πολύ και την κατάσταση και τις σχέσεις με τους γύρω μας.

Και κάτι ακόμη: Το λέμε ή δεν το λέμε; Ενημερώνουμε κάποιον ότι η αναπνοή του είναι ανησυχητικά βαριά ή δύσοσμη; Σύμφωνα με το παλιό σαβουάρ βιβρ αυτό εθεωρείτο πολύ λεπτό ζήτημα για να το θίξει κανείς, ακόμη και με τον πλέον ευγενή τρόπο. Σήμερα, ωστόσο, οι απόψεις διίστανται. Ότι δηλαδή η πραγματικά ευγενής κίνηση είναι να ενημερώσεις αυτόν που υποφέρει από δυσάρεστη αναπνοή ότι κάπως πρέπει να διαχειριστεί και το πρόβλημα και κυρίως τα συμπτώματά του.  

Με στοιχεία από τον Guardian 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Back to school με στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Εκπαίδευση / Back to school με στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Στο μάθημα της πρόληψης γονείς και παιδιά παίρνουν άριστα, κάνοντας στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών στον δρόμο για το σχολείο, προκειμένου οι μαθητές να κάνουν τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στον προληπτικό έλεγχο «Νέα σχολική χρονιά – Back to school».
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Tι να έχει το lunch box ενός παιδιού, για μυαλό-ξυράφι και γερό ανοσοποιητικό

Υγεία & Σώμα / Tι να έχει το lunch box ενός παιδιού, για μυαλό-ξυράφι και γερό ανοσοποιητικό

«Είμαστε ό,τι τρώμε», έλεγε ο Ιπποκράτης και τα λόγια του επιβεβαιώνονται καθημερινά μέσα από τις ιστορίες των μαθητών, των εφήβων και των ενηλίκων που διατρέφονται σωστά και γίνονται υπερήρωες της δικής τους καθημερινότητας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Συνεντεύξεις / Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Ο διακεκριμένος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και «πατέρας» της θετικής ψυχολογίας στην Ελλάδα μιλά στη LiFO για τη δύναμη των θετικών συναισθημάτων, την εποχή μας αλλά και για το πώς μπορεί η ζωή μας να έχει νόημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Λεβούνης: Ο Έλληνας γιατρός που εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης μιλά στη LiFO

Πέτρος Λεβούνης / Ο Έλληνας πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης εξηγεί πώς η πανδημία άλλαξε την ψυχική μας υγεία

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρώτος ανοιχτά γκέι ψυχίατρος που εξελέγη στην προεδρία της APA μιλά στη LiFO για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδικτυακών εξαρτήσεων στην ψυχική μας υγεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Άννα Κ. / Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Η Άννα Κόκορη μιλάει με την 20χρονη Ισαβέλλα για τη γυναικεία τριχοφυΐα, τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς, τα σχόλια του περίγυρου σχετικά με τις τρίχες στα σώματα των γυναικών και το απελευθερωτικό συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν αποδέχεσαι και αγκαλιάζεις το φυσικό σου σώμα, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «The artpit collection» by Dove.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ