Τα αντικείμενα των πρώην: τι κάνουμε τα πράγματά τους, όταν χωρίζουμε; Μη βιαστείτε να απαντήσετε

Τα αντικείμενα των πρώην: τι κάνουμε τα πράγματά τους, όταν χωρίζουμε; Μη βιαστείτε να απαντήσετε Facebook Twitter
Μην βιαστείτε να απαντήσετε στο αν είναι σωστό να πετά κανείς τα πράγματα των πρώην ή να τα στριμώχνει με μανία σε κούτες που θα κάνει χρόνια να ανοίξει.
0

Κανείς δεν αντέχει τους χωρισμούς και κανείς δεν συνηθίζει εύκολα σε ένα άδειο σπίτι, από το οποίο ο ένας από τους δύο μόλις αποχώρησε.

Και μέχρι σήμερα, οι ψυχολόγοι συμβούλευαν ανθρώπους που μόλις χώρισαν, να απομακρύνουν άμεσα τα αντικείμενα των πρώην από το σπίτι και τους προσωπικούς τους χώρους, σε μία προσπάθεια να ξεπεράσουν πιο εύκολα την πιο επώδυνη φάση ενός χωρισμού, τη συνειδητοποίηση, δηλαδή, ότι ο κύκλος της κοινής ζωής έχει ολοκληρωθεί, έχει κλείσει και πρέπει να βγουν από αυτόν. 

Ωστόσο, η σύγχρονη ψυχολογία φαίνεται ότι έχει αντιρρήσεις με αυτές τις παλιές συμβουλές. Τα αντικείμενα των ανθρώπων που για χρόνια μέναμε μαζί στο ίδιο σπίτι και ξέμειναν πίσω, κατά λάθος, επίτηδες ή απλώς επειδή δεν τα χρειάζονται πια, δεν είναι αποκλειστικά φορείς κακών αναμνήσεων ή αφορμή για προσκόλληση σε κάτι που έχει τελειώσει, αλλά αντικείμενα που βοηθούν στη μεταβατική περίοδο ενός ανθρώπου που εισέρχεται βίαια σε μία απολύτως νέα, ανεπιθύμητη κατάσταση. 

Η βίαιη αποκοπή από το παρελθόν, παρά τις θεωρίες, στην πράξη παρατείνει το επώδυνο χρονικό διάστημα που κάποιος πρέπει να βιώσει για να ξεπεράσει έναν άνθρωπο, αλλά και την κοινή τους ρουτίνα.

Πιο απλά: ακριβώς όπως τα μωρά και τα παιδιά νηπιακής ηλικίας δεν αποχωρίζονται εύκολα τα αντικείμενα που τα βοηθούν να κοιμούνται, να μη φοβούνται, κ.λπ, ακριβώς με τον ίδιο μηχανισμό και οι ενήλικες εισέρχονται σε μία νέα κατάσταση που για να την αντιμετωπίσουν, χρειάζονται κάτι από το comfort zone του παρελθόντος τους.

Ακριβώς, όπως ένας καλός γονιός δεν θα άρπαζε από το παιδί του το αγαπημένο μαξιλάρι που το βοηθά να κοιμάται το βράδυ, την κουβερτούλα ή ένα παιχνίδι που το κάνει να νιώθει ασφάλεια, ακριβώς έτσι ένας ενήλικας δεν θα πέταγε δια της βίας από τη ζωή του ένα αντικείμενο (ένα ρούχο, ένα βιβλίο, οτιδήποτε) που τον συνδέει με το παρελθόν.

Όπως καταγράφει, μιλώντας για τη δική της εμπειρία, η αρθρογράφος Devon Murphy, τα «αντικείμενα μετάβασης», ακριβώς όπως της εξήγησε ο ψυχολόγος της, δεν είναι εχθροί, αλλά σύμμαχοι στη νέα κατάσταση στην οποία εισήλθε, πρέπει να αντιμετωπίσει και να βγει όσο το δυνατόν ταχύτερα. Η βίαιη αποκοπή από το παρελθόν, παρά τις θεωρίες, στην πράξη παρατείνει το επώδυνο χρονικό διάστημα που κάποιος πρέπει να βιώσει για να ξεπεράσει έναν άνθρωπο, αλλά και την κοινή τους ρουτίνα. 

«Δεν είναι πισωγύρισμα», εξηγεί ο Mark Banschick, ψυχολόγος με ειδικότητα στη συμβουλευτική διαζυγίων, «είναι η η αβεβαιότητα που πάντα νιώθει η ανθρώπινη φύση μπροστά σε νέα δεδομένα, όποια κι αν είναι αυτά, και είναι το θάρρος της και οι εναλλακτικές που βρίσκει να αντλήσει δύναμη για να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτό το άγνωστο που ανοίγεται μπροστά του». 

Οπότε μην βιαστείτε να απαντήσετε στο αν είναι σωστό να πετά κανείς τα πράγματα των πρώην ή να τα στριμώχνει με μανία σε κούτες που θα κάνει χρόνια να ανοίξει. Τα γυαλιά οράσεως που ξεχάστηκαν πάνω σ' ένα κομοδίνο, η κολόνια που ξέμεινε στο ντουλαπάκι του μπάνιου, ένα παλιό φούτερ δεν δίνει ελπίδες ότι κάποιος θα ξαναγυρίσει. Απλώς, ίσως όλα αυτά βοηθούν στην αίσθηση -που σε λίγο θα εξανεμιστεί- ότι ένας κύκλος έκλεισε, αλλά όχι με βίαιο, αποδιοργανωτικό τρόπο. Ξανασκεφτείτε το. 

Με στοιχεία από το TheCut.com, PsychologyToday.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ