Πώς να αποφύγετε την αφυδάτωση το καλοκαίρι

Υδάτινος κόσμος Facebook Twitter
Η αφυδάτωση από ελλιπή κατανάλωση υγρών προκαλεί πονοκέφαλο, ατονία, ζαλάδα, σύγχυση και, αν παραταθεί, μπορεί ακόμα και να απειλήσει τη ζωή μας.
0


ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ
αποτελείται σε ποσοστό περίπου 70% από νερό και το καλοκαίρι χρειαζόμαστε περίπου 2 λίτρα υγρά την ημέρα για να αντιμετωπίσουμε τις απώλειες μέσω του ιδρώτα και τις αυξημένες ανάγκες λόγω των σπορ. Η αφυδάτωση από ελλιπή κατανάλωση υγρών προκαλεί πονοκέφαλο, ατονία, ζαλάδα, σύγχυση και, αν παραταθεί, μπορεί ακόμα και να απειλήσει τη ζωή μας.

Την αφυδάτωση δεν την αντιλαμβανόμαστε αμέσως, οπότε όταν νιώσουμε δίψα, ήδη είμαστε ελαφρώς αφυδατωμένοι. Επιπλέον, υπάρχουν λόγοι αυξημένης απώλειας υγρών κατά τους θερινούς μήνες, όπως η ναυτία του ταξιδιώτη, οι τροφικές δηλητηριάσεις και οι γαστρεντερίτιδες, που δυστυχώς είναι πολύ συχνές. Εκτός αυτών, υπάρχουν και τα στομαχικά προβλήματα που προκαλούνται από κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων, επιμολύνσεις, καθώς και όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα δυσκοιλιότητας ή, αντιθέτως, διάρροιας που μπορεί να συνοδεύουν την αλλαγή της ρουτίνας και της ποιότητας του νερού.

Το καλοκαίρι ιδρώνουμε και ζεσταινόμαστε, άρα χρειαζόμαστε περισσότερα υγρά για να αναπληρώσουμε τις ελλείψεις. Πίνουμε νερό και κρύα ροφήματα και μαθαίνουμε τι πρέπει να αποφεύγουμε σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας και πώς ξεπερνάμε το hangover όταν πίνουμε ακόμα ένα ποτηράκι (αλκοόλ) ή ποτά-μπόμπες. 

Γενικώς, όταν ταξιδεύουμε σε νέα μέρη και υιοθετούμε νέες συνήθειες το στομάχι μας αργεί να κάνει… catch up. Παράλληλα, υπάρχουν και οι ιώσεις του καλοκαιριού που προκαλούν, μεταξύ άλλων, πυρετό ή δέκατα και εντείνουν την απώλεια υγρών. Μια άλλη αιτία για να αυξήσουμε την κατανάλωση νερού είναι οι συχνές ουρολοιμώξεις και προστατίτιδες του καλοκαιριού, που, εκτός του ότι κάνουν υψηλό πυρετό, χρειάζονται αυξημένη κατανάλωση υγρών (και αντιβίωση) για να υποχωρήσουν. 

Το νερό, νεράκι: Φέτος, μετά τις παρατεταμένες βροχές του Ιουνίου, δεν θα πούμε το νερό νεράκι. Και όταν διψάμε, οι ειδικοί μάς θυμίζουν ότι πρέπει να ξεδιψάμε πρωτίστως με νερό, που δεν έχει θερμίδες. Επίσης, η κατανάλωση νερού θέλει τρόπο. Όταν αθλούμαστε, δεν πίνουμε με τη μία μεγάλη ποσότητα νερού, αλλά μικρές γουλιές. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιοπάθειες, γιατί η αυξημένη πρόσληψη επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς. Καθημερινά χρειαζόμαστε περίπου 8 ποτήρια νερό και αποφεύγουμε τα παγάκια όταν παραθερίζουμε σε περιοχές που ταλαιπωρούνται από λειψυδρία.

Επίσης, επειδή παραμονεύει ο κίνδυνος της λοιμώδους μονοπυρήνωσης, δεν μοιραζόμαστε το ποτήρι μας με τους φίλους μας ούτε πίνουμε όλοι από το ίδιο μπουκάλι – ο καθένας το δικό του! Όσο για το δίλημμα μεταλλικό ή ανθρακούχο νερό, αυτό είναι ζήτημα προσωπικού γούστου. Υπάρχουν φυσικά ανθρακούχα νερά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία και κάποια κάνουν καλό στην πίεση, ρίχνοντας τις τιμές της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, τα ανθρακούχα νερά είναι de facto πιο χωνευτικά. Μια ιδανική healthy εκδοχή για να ξεδιψάμε με τον πιο cool τρόπο είναι να φτιάχνουμε σε καράφα αρωματικά νερά με φλούδες φρούτων και λαχανικών που μπορούν να διατηρηθούν μια ημέρα στο ψυγείο, με μεταλλικό ή ανθρακούχο νερό. Οι ειδικοί μάς θυμίζουν ότι είναι προτιμότερο να πίνουμε νερό μεταξύ των γευμάτων, για να μη διαταράσσουμε την πέψη. 

Χυμοί & Ice ροφήματα: Όλα τα ροφήματα, ακόμα και ο διουρητικός καφές, συμπεριλαμβάνονται στην προσλαμβανόμενη ποσότητα υγρών. Ο καφές και το (ice) tea είναι αντιοξειδωτικά, οπότε έχουν επιπλέον ευεργετική δράση, αρκεί να μην το παρακάνουμε με την πρόσληψη καφεΐνης και επηρεαστεί ο ύπνος μας. Γι’ αυτό η κατανάλωση καφεϊνούχων ροφημάτων δεν συνιστάται μετά το απόγευμα, αφού στις διακοπές ο ύπνος είναι πολύτιμος. Επίσης, οι φυσικοί χυμοί έχουν λιγότερες θερμίδες από τα νέκταρ φρούτων, αλλά, όπως ισχύει για όλους τους χυμούς, περιέχουν μεν τις βιταμίνες του φρούτου αλλά όχι τις ευεργετικές φυτικές ίνες (κυτταρίνη) που χαρίζουν κορεσμό και ρυθμίζουν τη χοληστερόλη, προστατεύοντας την καρδιά και εμποδίζοντας την παχυσαρκία.  

Αλκοόλ: Στις διακοπές όλοι το ρίχνουμε έξω και, φυσικά, πίνουμε παραπάνω. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στα ποτά-μπόμπες που προκαλούν άσχημο hangover και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε σοβαρές αναπηρίες (π.χ. τύφλωση). Το αλκοόλ είναι διουρητικό και προκαλεί υπερένταση, αλλά στην υπερκατανάλωσή του προκαλεί μεγάλη κατάπτωση και μέθη. Για να μην πάθουμε hangover, δεν ανακατεύουμε διαφορετικά ποτά, περιορίζουμε τα πολύχρωμα κοκτέιλ με… τόνους ζάχαρης που μπορεί να δίνουν έως και 400 θερμίδες ανά ποτήρι και προτιμούμε ένα ή δύο ποτήρια κόκκινο κρασί ή σαγκρία (με ροζέ ή κόκκινο κρασί και κομμάτια φρούτων) που κάνει καλό και στην καρδιά.  

Ενεργειακά ποτά: Και τα ενεργειακά ποτά έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι και πολλοί νέοι τα συνδυάζουν με αλκοόλ, κάτι που δεν θεωρείται σωστό. Τα ενεργειακά ποτά είναι ροφήματα ειδικού σκοπού, εξαιρετικά δημοφιλή σε teenagers και ενηλίκους που αθλούνται. Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα διαφημίζονται από αθλητές παγκόσμιου κύρους ή action heroes του σινεμά. Περιέχουν ηλεκτρολύτες για άμεση αποκατάσταση από την προπόνηση και εφίδρωση, αλλά περιέχουν επίσης σάκχαρα που, εκτός του ότι παχαίνουν, προκαλούν και τερηδόνα. Ας θυμόμαστε ότι όσα υγρά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα ευνοούν την ανάπτυξη των μικροβίων που προκαλούν τερηδόνα, γι’ αυτό πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας 2-3 φορές την ημέρα και να προσπαθούμε, όταν διψάμε, να ξεδιψάμε με νερό.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ