Πώς να αποφύγετε την αφυδάτωση το καλοκαίρι

Υδάτινος κόσμος Facebook Twitter
Η αφυδάτωση από ελλιπή κατανάλωση υγρών προκαλεί πονοκέφαλο, ατονία, ζαλάδα, σύγχυση και, αν παραταθεί, μπορεί ακόμα και να απειλήσει τη ζωή μας.
0


ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ
αποτελείται σε ποσοστό περίπου 70% από νερό και το καλοκαίρι χρειαζόμαστε περίπου 2 λίτρα υγρά την ημέρα για να αντιμετωπίσουμε τις απώλειες μέσω του ιδρώτα και τις αυξημένες ανάγκες λόγω των σπορ. Η αφυδάτωση από ελλιπή κατανάλωση υγρών προκαλεί πονοκέφαλο, ατονία, ζαλάδα, σύγχυση και, αν παραταθεί, μπορεί ακόμα και να απειλήσει τη ζωή μας.

Την αφυδάτωση δεν την αντιλαμβανόμαστε αμέσως, οπότε όταν νιώσουμε δίψα, ήδη είμαστε ελαφρώς αφυδατωμένοι. Επιπλέον, υπάρχουν λόγοι αυξημένης απώλειας υγρών κατά τους θερινούς μήνες, όπως η ναυτία του ταξιδιώτη, οι τροφικές δηλητηριάσεις και οι γαστρεντερίτιδες, που δυστυχώς είναι πολύ συχνές. Εκτός αυτών, υπάρχουν και τα στομαχικά προβλήματα που προκαλούνται από κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων, επιμολύνσεις, καθώς και όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα δυσκοιλιότητας ή, αντιθέτως, διάρροιας που μπορεί να συνοδεύουν την αλλαγή της ρουτίνας και της ποιότητας του νερού.

Το καλοκαίρι ιδρώνουμε και ζεσταινόμαστε, άρα χρειαζόμαστε περισσότερα υγρά για να αναπληρώσουμε τις ελλείψεις. Πίνουμε νερό και κρύα ροφήματα και μαθαίνουμε τι πρέπει να αποφεύγουμε σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας και πώς ξεπερνάμε το hangover όταν πίνουμε ακόμα ένα ποτηράκι (αλκοόλ) ή ποτά-μπόμπες. 

Γενικώς, όταν ταξιδεύουμε σε νέα μέρη και υιοθετούμε νέες συνήθειες το στομάχι μας αργεί να κάνει… catch up. Παράλληλα, υπάρχουν και οι ιώσεις του καλοκαιριού που προκαλούν, μεταξύ άλλων, πυρετό ή δέκατα και εντείνουν την απώλεια υγρών. Μια άλλη αιτία για να αυξήσουμε την κατανάλωση νερού είναι οι συχνές ουρολοιμώξεις και προστατίτιδες του καλοκαιριού, που, εκτός του ότι κάνουν υψηλό πυρετό, χρειάζονται αυξημένη κατανάλωση υγρών (και αντιβίωση) για να υποχωρήσουν. 

Το νερό, νεράκι: Φέτος, μετά τις παρατεταμένες βροχές του Ιουνίου, δεν θα πούμε το νερό νεράκι. Και όταν διψάμε, οι ειδικοί μάς θυμίζουν ότι πρέπει να ξεδιψάμε πρωτίστως με νερό, που δεν έχει θερμίδες. Επίσης, η κατανάλωση νερού θέλει τρόπο. Όταν αθλούμαστε, δεν πίνουμε με τη μία μεγάλη ποσότητα νερού, αλλά μικρές γουλιές. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιοπάθειες, γιατί η αυξημένη πρόσληψη επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς. Καθημερινά χρειαζόμαστε περίπου 8 ποτήρια νερό και αποφεύγουμε τα παγάκια όταν παραθερίζουμε σε περιοχές που ταλαιπωρούνται από λειψυδρία.

Επίσης, επειδή παραμονεύει ο κίνδυνος της λοιμώδους μονοπυρήνωσης, δεν μοιραζόμαστε το ποτήρι μας με τους φίλους μας ούτε πίνουμε όλοι από το ίδιο μπουκάλι – ο καθένας το δικό του! Όσο για το δίλημμα μεταλλικό ή ανθρακούχο νερό, αυτό είναι ζήτημα προσωπικού γούστου. Υπάρχουν φυσικά ανθρακούχα νερά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία και κάποια κάνουν καλό στην πίεση, ρίχνοντας τις τιμές της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, τα ανθρακούχα νερά είναι de facto πιο χωνευτικά. Μια ιδανική healthy εκδοχή για να ξεδιψάμε με τον πιο cool τρόπο είναι να φτιάχνουμε σε καράφα αρωματικά νερά με φλούδες φρούτων και λαχανικών που μπορούν να διατηρηθούν μια ημέρα στο ψυγείο, με μεταλλικό ή ανθρακούχο νερό. Οι ειδικοί μάς θυμίζουν ότι είναι προτιμότερο να πίνουμε νερό μεταξύ των γευμάτων, για να μη διαταράσσουμε την πέψη. 

Χυμοί & Ice ροφήματα: Όλα τα ροφήματα, ακόμα και ο διουρητικός καφές, συμπεριλαμβάνονται στην προσλαμβανόμενη ποσότητα υγρών. Ο καφές και το (ice) tea είναι αντιοξειδωτικά, οπότε έχουν επιπλέον ευεργετική δράση, αρκεί να μην το παρακάνουμε με την πρόσληψη καφεΐνης και επηρεαστεί ο ύπνος μας. Γι’ αυτό η κατανάλωση καφεϊνούχων ροφημάτων δεν συνιστάται μετά το απόγευμα, αφού στις διακοπές ο ύπνος είναι πολύτιμος. Επίσης, οι φυσικοί χυμοί έχουν λιγότερες θερμίδες από τα νέκταρ φρούτων, αλλά, όπως ισχύει για όλους τους χυμούς, περιέχουν μεν τις βιταμίνες του φρούτου αλλά όχι τις ευεργετικές φυτικές ίνες (κυτταρίνη) που χαρίζουν κορεσμό και ρυθμίζουν τη χοληστερόλη, προστατεύοντας την καρδιά και εμποδίζοντας την παχυσαρκία.  

Αλκοόλ: Στις διακοπές όλοι το ρίχνουμε έξω και, φυσικά, πίνουμε παραπάνω. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στα ποτά-μπόμπες που προκαλούν άσχημο hangover και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε σοβαρές αναπηρίες (π.χ. τύφλωση). Το αλκοόλ είναι διουρητικό και προκαλεί υπερένταση, αλλά στην υπερκατανάλωσή του προκαλεί μεγάλη κατάπτωση και μέθη. Για να μην πάθουμε hangover, δεν ανακατεύουμε διαφορετικά ποτά, περιορίζουμε τα πολύχρωμα κοκτέιλ με… τόνους ζάχαρης που μπορεί να δίνουν έως και 400 θερμίδες ανά ποτήρι και προτιμούμε ένα ή δύο ποτήρια κόκκινο κρασί ή σαγκρία (με ροζέ ή κόκκινο κρασί και κομμάτια φρούτων) που κάνει καλό και στην καρδιά.  

Ενεργειακά ποτά: Και τα ενεργειακά ποτά έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι και πολλοί νέοι τα συνδυάζουν με αλκοόλ, κάτι που δεν θεωρείται σωστό. Τα ενεργειακά ποτά είναι ροφήματα ειδικού σκοπού, εξαιρετικά δημοφιλή σε teenagers και ενηλίκους που αθλούνται. Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα διαφημίζονται από αθλητές παγκόσμιου κύρους ή action heroes του σινεμά. Περιέχουν ηλεκτρολύτες για άμεση αποκατάσταση από την προπόνηση και εφίδρωση, αλλά περιέχουν επίσης σάκχαρα που, εκτός του ότι παχαίνουν, προκαλούν και τερηδόνα. Ας θυμόμαστε ότι όσα υγρά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα ευνοούν την ανάπτυξη των μικροβίων που προκαλούν τερηδόνα, γι’ αυτό πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας 2-3 φορές την ημέρα και να προσπαθούμε, όταν διψάμε, να ξεδιψάμε με νερό.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM