Πώς να αποφύγετε την αφυδάτωση το καλοκαίρι

Υδάτινος κόσμος Facebook Twitter
Η αφυδάτωση από ελλιπή κατανάλωση υγρών προκαλεί πονοκέφαλο, ατονία, ζαλάδα, σύγχυση και, αν παραταθεί, μπορεί ακόμα και να απειλήσει τη ζωή μας.
0


ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ
αποτελείται σε ποσοστό περίπου 70% από νερό και το καλοκαίρι χρειαζόμαστε περίπου 2 λίτρα υγρά την ημέρα για να αντιμετωπίσουμε τις απώλειες μέσω του ιδρώτα και τις αυξημένες ανάγκες λόγω των σπορ. Η αφυδάτωση από ελλιπή κατανάλωση υγρών προκαλεί πονοκέφαλο, ατονία, ζαλάδα, σύγχυση και, αν παραταθεί, μπορεί ακόμα και να απειλήσει τη ζωή μας.

Την αφυδάτωση δεν την αντιλαμβανόμαστε αμέσως, οπότε όταν νιώσουμε δίψα, ήδη είμαστε ελαφρώς αφυδατωμένοι. Επιπλέον, υπάρχουν λόγοι αυξημένης απώλειας υγρών κατά τους θερινούς μήνες, όπως η ναυτία του ταξιδιώτη, οι τροφικές δηλητηριάσεις και οι γαστρεντερίτιδες, που δυστυχώς είναι πολύ συχνές. Εκτός αυτών, υπάρχουν και τα στομαχικά προβλήματα που προκαλούνται από κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων, επιμολύνσεις, καθώς και όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα δυσκοιλιότητας ή, αντιθέτως, διάρροιας που μπορεί να συνοδεύουν την αλλαγή της ρουτίνας και της ποιότητας του νερού.

Το καλοκαίρι ιδρώνουμε και ζεσταινόμαστε, άρα χρειαζόμαστε περισσότερα υγρά για να αναπληρώσουμε τις ελλείψεις. Πίνουμε νερό και κρύα ροφήματα και μαθαίνουμε τι πρέπει να αποφεύγουμε σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας και πώς ξεπερνάμε το hangover όταν πίνουμε ακόμα ένα ποτηράκι (αλκοόλ) ή ποτά-μπόμπες. 

Γενικώς, όταν ταξιδεύουμε σε νέα μέρη και υιοθετούμε νέες συνήθειες το στομάχι μας αργεί να κάνει… catch up. Παράλληλα, υπάρχουν και οι ιώσεις του καλοκαιριού που προκαλούν, μεταξύ άλλων, πυρετό ή δέκατα και εντείνουν την απώλεια υγρών. Μια άλλη αιτία για να αυξήσουμε την κατανάλωση νερού είναι οι συχνές ουρολοιμώξεις και προστατίτιδες του καλοκαιριού, που, εκτός του ότι κάνουν υψηλό πυρετό, χρειάζονται αυξημένη κατανάλωση υγρών (και αντιβίωση) για να υποχωρήσουν. 

Το νερό, νεράκι: Φέτος, μετά τις παρατεταμένες βροχές του Ιουνίου, δεν θα πούμε το νερό νεράκι. Και όταν διψάμε, οι ειδικοί μάς θυμίζουν ότι πρέπει να ξεδιψάμε πρωτίστως με νερό, που δεν έχει θερμίδες. Επίσης, η κατανάλωση νερού θέλει τρόπο. Όταν αθλούμαστε, δεν πίνουμε με τη μία μεγάλη ποσότητα νερού, αλλά μικρές γουλιές. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιοπάθειες, γιατί η αυξημένη πρόσληψη επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς. Καθημερινά χρειαζόμαστε περίπου 8 ποτήρια νερό και αποφεύγουμε τα παγάκια όταν παραθερίζουμε σε περιοχές που ταλαιπωρούνται από λειψυδρία.

Επίσης, επειδή παραμονεύει ο κίνδυνος της λοιμώδους μονοπυρήνωσης, δεν μοιραζόμαστε το ποτήρι μας με τους φίλους μας ούτε πίνουμε όλοι από το ίδιο μπουκάλι – ο καθένας το δικό του! Όσο για το δίλημμα μεταλλικό ή ανθρακούχο νερό, αυτό είναι ζήτημα προσωπικού γούστου. Υπάρχουν φυσικά ανθρακούχα νερά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία και κάποια κάνουν καλό στην πίεση, ρίχνοντας τις τιμές της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, τα ανθρακούχα νερά είναι de facto πιο χωνευτικά. Μια ιδανική healthy εκδοχή για να ξεδιψάμε με τον πιο cool τρόπο είναι να φτιάχνουμε σε καράφα αρωματικά νερά με φλούδες φρούτων και λαχανικών που μπορούν να διατηρηθούν μια ημέρα στο ψυγείο, με μεταλλικό ή ανθρακούχο νερό. Οι ειδικοί μάς θυμίζουν ότι είναι προτιμότερο να πίνουμε νερό μεταξύ των γευμάτων, για να μη διαταράσσουμε την πέψη. 

Χυμοί & Ice ροφήματα: Όλα τα ροφήματα, ακόμα και ο διουρητικός καφές, συμπεριλαμβάνονται στην προσλαμβανόμενη ποσότητα υγρών. Ο καφές και το (ice) tea είναι αντιοξειδωτικά, οπότε έχουν επιπλέον ευεργετική δράση, αρκεί να μην το παρακάνουμε με την πρόσληψη καφεΐνης και επηρεαστεί ο ύπνος μας. Γι’ αυτό η κατανάλωση καφεϊνούχων ροφημάτων δεν συνιστάται μετά το απόγευμα, αφού στις διακοπές ο ύπνος είναι πολύτιμος. Επίσης, οι φυσικοί χυμοί έχουν λιγότερες θερμίδες από τα νέκταρ φρούτων, αλλά, όπως ισχύει για όλους τους χυμούς, περιέχουν μεν τις βιταμίνες του φρούτου αλλά όχι τις ευεργετικές φυτικές ίνες (κυτταρίνη) που χαρίζουν κορεσμό και ρυθμίζουν τη χοληστερόλη, προστατεύοντας την καρδιά και εμποδίζοντας την παχυσαρκία.  

Αλκοόλ: Στις διακοπές όλοι το ρίχνουμε έξω και, φυσικά, πίνουμε παραπάνω. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στα ποτά-μπόμπες που προκαλούν άσχημο hangover και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε σοβαρές αναπηρίες (π.χ. τύφλωση). Το αλκοόλ είναι διουρητικό και προκαλεί υπερένταση, αλλά στην υπερκατανάλωσή του προκαλεί μεγάλη κατάπτωση και μέθη. Για να μην πάθουμε hangover, δεν ανακατεύουμε διαφορετικά ποτά, περιορίζουμε τα πολύχρωμα κοκτέιλ με… τόνους ζάχαρης που μπορεί να δίνουν έως και 400 θερμίδες ανά ποτήρι και προτιμούμε ένα ή δύο ποτήρια κόκκινο κρασί ή σαγκρία (με ροζέ ή κόκκινο κρασί και κομμάτια φρούτων) που κάνει καλό και στην καρδιά.  

Ενεργειακά ποτά: Και τα ενεργειακά ποτά έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι και πολλοί νέοι τα συνδυάζουν με αλκοόλ, κάτι που δεν θεωρείται σωστό. Τα ενεργειακά ποτά είναι ροφήματα ειδικού σκοπού, εξαιρετικά δημοφιλή σε teenagers και ενηλίκους που αθλούνται. Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα διαφημίζονται από αθλητές παγκόσμιου κύρους ή action heroes του σινεμά. Περιέχουν ηλεκτρολύτες για άμεση αποκατάσταση από την προπόνηση και εφίδρωση, αλλά περιέχουν επίσης σάκχαρα που, εκτός του ότι παχαίνουν, προκαλούν και τερηδόνα. Ας θυμόμαστε ότι όσα υγρά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα ευνοούν την ανάπτυξη των μικροβίων που προκαλούν τερηδόνα, γι’ αυτό πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας 2-3 φορές την ημέρα και να προσπαθούμε, όταν διψάμε, να ξεδιψάμε με νερό.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Υγεία & Σώμα / Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Νέες μάρκες εμφανίζονται διαρκώς στη βιομηχανία της ανδρικής περιποίησης. Το ερώτημα όμως παραμένει: χρειάζονται πραγματικά οι άνδρες τόσα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα;
THE LIFO TEAM
Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Φάκελος Υγεία / Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Το κουβάρι της αποκατάστασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μπλεγμένο και πολυδιάστατο, κι όταν πιάσει κανείς το νήμα διαπιστώνει ότι αναφύονται δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί της επικαιρότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Φάκελος Υγεία / ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Η πιο σημαντική παρακαταθήκη που άφησε στα δημόσια νοσοκομεία το σαρωτικό κύμα του Covid-19 είναι η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες προήλθαν κυρίως από δωρεές. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές από αυτές είναι κλειστές και κάποιες άλλες υπολειτουργούν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μεταρρύθμιση για την υγεία: Φύγε Ε.Σ.Υ., έλα εσύ

Φάκελος Υγεία / Μεταρρύθμιση για την υγεία: Θεραπεύει παθογένειες ή ανοίγει νέες πληγές;

Η μεταρρύθμιση συμπυκνώνεται σε τρεις αλλαγές: τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ πέραν του ωραρίου τους στον ιδιωτικό τομέα και τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να διενεργούν ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Ποια είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης γι’ αυτό το αμφίδρομο «μπες βγες» στη δημόσια υγεία, με το οποίο υποστηρίζει ότι θα την ισχυροποιήσει;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Φάκελος Υγεία / Γιατρός στις Κυκλάδες: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Ποια είναι η καθημερινότητα ενός γιατρού στις Κυκλάδες; Πώς τα βγάζει πέρα μια γιατρός στη Λήμνο, όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο περιστατικό που απαιτεί αεροδιακομιδή; Μια εικόνα από τις δημόσιες δομές υγείας στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, που ξέμειναν από γιατρούς αλλά και από κυβερνητικές λύσεις, αφού κι αυτές άγονες παραμένουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ