ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Πως να αποφύγετε την αφυδάτωση το καλοκαίρι

Υδάτινος κόσμος Facebook Twitter
Η αφυδάτωση από ελλιπή κατανάλωση υγρών προκαλεί πονοκέφαλο, ατονία, ζαλάδα, σύγχυση και, αν παραταθεί, μπορεί ακόμα και να απειλήσει τη ζωή μας.
0


ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ
αποτελείται σε ποσοστό περίπου 70% από νερό και το καλοκαίρι χρειαζόμαστε περίπου 2 λίτρα υγρά την ημέρα για να αντιμετωπίσουμε τις απώλειες μέσω του ιδρώτα και τις αυξημένες ανάγκες λόγω των σπορ. Η αφυδάτωση από ελλιπή κατανάλωση υγρών προκαλεί πονοκέφαλο, ατονία, ζαλάδα, σύγχυση και, αν παραταθεί, μπορεί ακόμα και να απειλήσει τη ζωή μας.

Την αφυδάτωση δεν την αντιλαμβανόμαστε αμέσως, οπότε όταν νιώσουμε δίψα, ήδη είμαστε ελαφρώς αφυδατωμένοι. Επιπλέον, υπάρχουν λόγοι αυξημένης απώλειας υγρών κατά τους θερινούς μήνες, όπως η ναυτία του ταξιδιώτη, οι τροφικές δηλητηριάσεις και οι γαστρεντερίτιδες, που δυστυχώς είναι πολύ συχνές. Εκτός αυτών, υπάρχουν και τα στομαχικά προβλήματα που προκαλούνται από κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων, επιμολύνσεις, καθώς και όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα δυσκοιλιότητας ή, αντιθέτως, διάρροιας που μπορεί να συνοδεύουν την αλλαγή της ρουτίνας και της ποιότητας του νερού.

Το καλοκαίρι ιδρώνουμε και ζεσταινόμαστε, άρα χρειαζόμαστε περισσότερα υγρά για να αναπληρώσουμε τις ελλείψεις. Πίνουμε νερό και κρύα ροφήματα και μαθαίνουμε τι πρέπει να αποφεύγουμε σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας και πώς ξεπερνάμε το hangover όταν πίνουμε ακόμα ένα ποτηράκι (αλκοόλ) ή ποτά-μπόμπες. 

Γενικώς, όταν ταξιδεύουμε σε νέα μέρη και υιοθετούμε νέες συνήθειες το στομάχι μας αργεί να κάνει… catch up. Παράλληλα, υπάρχουν και οι ιώσεις του καλοκαιριού που προκαλούν, μεταξύ άλλων, πυρετό ή δέκατα και εντείνουν την απώλεια υγρών. Μια άλλη αιτία για να αυξήσουμε την κατανάλωση νερού είναι οι συχνές ουρολοιμώξεις και προστατίτιδες του καλοκαιριού, που, εκτός του ότι κάνουν υψηλό πυρετό, χρειάζονται αυξημένη κατανάλωση υγρών (και αντιβίωση) για να υποχωρήσουν. 

Το νερό, νεράκι: Φέτος, μετά τις παρατεταμένες βροχές του Ιουνίου, δεν θα πούμε το νερό νεράκι. Και όταν διψάμε, οι ειδικοί μάς θυμίζουν ότι πρέπει να ξεδιψάμε πρωτίστως με νερό, που δεν έχει θερμίδες. Επίσης, η κατανάλωση νερού θέλει τρόπο. Όταν αθλούμαστε, δεν πίνουμε με τη μία μεγάλη ποσότητα νερού, αλλά μικρές γουλιές. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιοπάθειες, γιατί η αυξημένη πρόσληψη επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς. Καθημερινά χρειαζόμαστε περίπου 8 ποτήρια νερό και αποφεύγουμε τα παγάκια όταν παραθερίζουμε σε περιοχές που ταλαιπωρούνται από λειψυδρία.

Επίσης, επειδή παραμονεύει ο κίνδυνος της λοιμώδους μονοπυρήνωσης, δεν μοιραζόμαστε το ποτήρι μας με τους φίλους μας ούτε πίνουμε όλοι από το ίδιο μπουκάλι – ο καθένας το δικό του! Όσο για το δίλημμα μεταλλικό ή ανθρακούχο νερό, αυτό είναι ζήτημα προσωπικού γούστου. Υπάρχουν φυσικά ανθρακούχα νερά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία και κάποια κάνουν καλό στην πίεση, ρίχνοντας τις τιμές της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, τα ανθρακούχα νερά είναι de facto πιο χωνευτικά. Μια ιδανική healthy εκδοχή για να ξεδιψάμε με τον πιο cool τρόπο είναι να φτιάχνουμε σε καράφα αρωματικά νερά με φλούδες φρούτων και λαχανικών που μπορούν να διατηρηθούν μια ημέρα στο ψυγείο, με μεταλλικό ή ανθρακούχο νερό. Οι ειδικοί μάς θυμίζουν ότι είναι προτιμότερο να πίνουμε νερό μεταξύ των γευμάτων, για να μη διαταράσσουμε την πέψη. 

Χυμοί & Ice ροφήματα: Όλα τα ροφήματα, ακόμα και ο διουρητικός καφές, συμπεριλαμβάνονται στην προσλαμβανόμενη ποσότητα υγρών. Ο καφές και το (ice) tea είναι αντιοξειδωτικά, οπότε έχουν επιπλέον ευεργετική δράση, αρκεί να μην το παρακάνουμε με την πρόσληψη καφεΐνης και επηρεαστεί ο ύπνος μας. Γι’ αυτό η κατανάλωση καφεϊνούχων ροφημάτων δεν συνιστάται μετά το απόγευμα, αφού στις διακοπές ο ύπνος είναι πολύτιμος. Επίσης, οι φυσικοί χυμοί έχουν λιγότερες θερμίδες από τα νέκταρ φρούτων, αλλά, όπως ισχύει για όλους τους χυμούς, περιέχουν μεν τις βιταμίνες του φρούτου αλλά όχι τις ευεργετικές φυτικές ίνες (κυτταρίνη) που χαρίζουν κορεσμό και ρυθμίζουν τη χοληστερόλη, προστατεύοντας την καρδιά και εμποδίζοντας την παχυσαρκία.  

Αλκοόλ: Στις διακοπές όλοι το ρίχνουμε έξω και, φυσικά, πίνουμε παραπάνω. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στα ποτά-μπόμπες που προκαλούν άσχημο hangover και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε σοβαρές αναπηρίες (π.χ. τύφλωση). Το αλκοόλ είναι διουρητικό και προκαλεί υπερένταση, αλλά στην υπερκατανάλωσή του προκαλεί μεγάλη κατάπτωση και μέθη. Για να μην πάθουμε hangover, δεν ανακατεύουμε διαφορετικά ποτά, περιορίζουμε τα πολύχρωμα κοκτέιλ με… τόνους ζάχαρης που μπορεί να δίνουν έως και 400 θερμίδες ανά ποτήρι και προτιμούμε ένα ή δύο ποτήρια κόκκινο κρασί ή σαγκρία (με ροζέ ή κόκκινο κρασί και κομμάτια φρούτων) που κάνει καλό και στην καρδιά.  

Ενεργειακά ποτά: Και τα ενεργειακά ποτά έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι και πολλοί νέοι τα συνδυάζουν με αλκοόλ, κάτι που δεν θεωρείται σωστό. Τα ενεργειακά ποτά είναι ροφήματα ειδικού σκοπού, εξαιρετικά δημοφιλή σε teenagers και ενηλίκους που αθλούνται. Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα διαφημίζονται από αθλητές παγκόσμιου κύρους ή action heroes του σινεμά. Περιέχουν ηλεκτρολύτες για άμεση αποκατάσταση από την προπόνηση και εφίδρωση, αλλά περιέχουν επίσης σάκχαρα που, εκτός του ότι παχαίνουν, προκαλούν και τερηδόνα. Ας θυμόμαστε ότι όσα υγρά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα ευνοούν την ανάπτυξη των μικροβίων που προκαλούν τερηδόνα, γι’ αυτό πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας 2-3 φορές την ημέρα και να προσπαθούμε, όταν διψάμε, να ξεδιψάμε με νερό.

Υγεία & Σώμα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ