«Ο κορωνοϊός είναι πρόγευση ενός κύματος ιών που θα 'ρθουν στο μέλλον»

Αθανάσιος Τσακρής: «Ο κορωνοϊός αποτελεί πρόγευση ενός κύματος ιών που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον» Facebook Twitter
SARS-CoV-2, γρίπη και RSV λοιμώξεις. Μιλάμε για τριπλή επιδημία;
0

— Πιστεύετε ότι ζούμε σε μια εποχή που θα είμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με διαδοχικά κύματα του SARS-CoV-2;
Αυτό είναι δεδομένο. Ο Covid-19 πρέπει να θεωρείται ήδη ενδημική νόσος, μια και έχει συνεχή πλέον παρουσία στον πληθυσμό, ακριβώς όπως συμβαίνει με τη γρίπη, την ελονοσία, τον HIV και άλλες ενδημικές λοιμώξεις. Η ενδημικότητα μιας νόσου καθορίζεται κυρίως από την υψηλή μεταδοτικότητα και τη μικρή θνησιμότητα ‒ συνεχίζει να εξαπλώνεται ανάμεσα στους ξενιστές που μολύνει.

Στην περίπτωση του Covid-19, ειδικά με τις υποπαραλλαγές της Όμικρον, αυτό έχει επιτευχθεί: ο ιός έχει τη δυνατότητα να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, αλλά, αναλογικά, αποβαίνει θανατηφόρος για πολύ λιγότερους νοσούντες απ’ ό,τι κατά τις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας. Ο SARS-CoV-2 ήρθε για να μείνει λοιπόν, όπως είχαμε προβλέψει.

Η εικόνα από δω και πέρα θα είναι η εξής: τα ποσοστά μολύνσεων κατά καιρούς θα αυξομειώνονται, θα κορυφώνονται τους χειμερινούς μήνες, αλλά νοσήσεις θα υπάρχουν σε μόνιμη βάση. Επιδημικά κύματα μπορεί να βλέπουμε ακόμα και στη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως συνέβη φέτος.

Η εικόνα από δω και πέρα θα είναι η εξής: τα ποσοστά μολύνσεων κατά καιρούς θα αυξομειώνονται, θα κορυφώνονται τους χειμερινούς μήνες, αλλά νοσήσεις θα υπάρχουν σε μόνιμη βάση.

— Covid, γρίπη και RSV λοιμώξεις: έχουμε, πράγματι, να κάνουμε με τριπλή επιδημία;
Προφανώς και πρόκειται για μια τριπλή επιδημία. Το χαρακτηριστικό του περασμένου φθινοπώρου, καθώς και του χειμώνα που διανύουμε, δεν είναι μόνο η ταυτόχρονη επικράτηση αυτών των τριών ιογενών λοιμώξεων που αναφέρετε αλλά και άλλων ιώσεων, οι οποίες συνδέονται με αναπνευστικές λοιμώξεις.

Το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω των περιοριστικών μέτρων, ο πληθυσμός δεν εκτέθηκε σε διάφορους ιούς, σε συνδυασμό με την εκρηκτική αύξηση των μετακινήσεων και τη χαλάρωση των μέτρων δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο, έχει οδηγήσει στην έξαρση πολλών αναπνευστικών ιώσεων. Αυτό αναμένεται να συνεχιστεί για τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι να επανέλθει το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε μια «κανονικότητα».

portrait
Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιπρύτανης ΕΚΠΑ

— Υπάρχουν αλλαγές στη γρίπη σε σύγκριση με τα προ Covid χρόνια;
Σαφέστατα. Το επιδημικό προφίλ της έχει αλλάξει εντελώς και μας θυμίζει αυτό του πανδημικού στελέχους Η1Ν1 του 2009. Λόγω της έλλειψης ανοσίας του πληθυσμού αλλά και της έκρηξης των μετακινήσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πολλά στελέχη του ιού της γρίπης εξαπλώθηκαν νωρίτερα από το νότιο ημισφαίριο στο βόρειο.

Φέτος, λοιπόν, περιμένουμε νωρίτερα την κορύφωση του επιδημικού κύματος αλλά πολύ πιθανόν και την αποκλιμάκωσή του. Σε αυτή την πρόβλεψη συνηγορούν τα δεδομένα από χώρες όπου το επιδημικό κύμα «έχει προχωρήσει» περισσότερο, όπως οι ΗΠΑ. Αυτό που δεν έχει αλλάξει, όμως, είναι η θορυβώδης, βαριά συμπτωματολογία της, δηλαδή η ένταση των συμπτωμάτων. Προκαλεί σοβαρή λοίμωξη, με υψηλό πυρετό, πόνους στις αρθρώσεις, μυαλγίες, πονοκέφαλο και πολύ έντονη καταβολή.

— Κατά τη γνώμη σας, ποια μέτρα δημόσιας υγείας είναι πιο αποτελεσματικά;
Πέρα από τις προσπάθειες περιορισμού εξάπλωσης του ιού με την εκπαίδευση των πολιτών στη σωστή εφαρμογή των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής (χρήση μάσκας όπου είναι απαραίτητο, επαρκής αερισμός των χώρων, αποφυγή συγχρωτισμού), μεγάλη σημασία έχει η ταχύτητα στη χορήγηση των διαθέσιμων σήμερα αντι-ικών φαρμάκων.

Επειδή ο SARS-CoV-2 πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα στα ανθρώπινα κύτταρα, η αποτελεσματικότητα των αντι-ιικών φαρμάκων κρίνεται από την ταχύτητα χορήγησής τους στη φάση του ιικού αναδιπλασιασμού. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, οι ποσότητες αυτών των φαρμάκων ήταν, αρχικά τουλάχιστον, περιορισμένες και οι ενδείξεις χορήγησής τους αφορούσαν σχετικά λίγες ομάδες ασθενών. Επιπλέον, μέχρι να φτάσουν τα φάρμακα στους ασθενείς, μετά την έγκριση στη σχετική πλατφόρμα, παρατηρήθηκαν, λόγω της γραφειοκρατίας, κάποιες καθυστερήσεις.

Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ, όπου από την αρχή της κυκλοφορίας των αντι-ικών φαρμάκων, κανείς μπορεί κατόπιν συνταγογράφησης να προμηθευτεί αυτά τα σκευάσματα απευθείας από το φαρμακείο. Η έγκαιρη χορήγησή τους μπορεί να μειώσει σημαντικά όχι μόνο τις πιθανότητες σοβαρής νόσου και ανάγκης νοσηλείας, αλλά και τις πιθανότητες ανάπτυξης long-COVID όπως δείχνουν τα ευρήματα πολλών επιστημονικών μελετών.

— Συμπληρώσαμε τρία χρόνια πανδημίας. Υπάρχει ένα μεγάλο «μάθημα»;
Να κατανοήσουμε ότι ο SARS-CoV-2 αποτελεί πρόγευση ενός κύματος ιών που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Ήδη το 60% των γνωστών μολυσματικών ασθενειών στους ανθρώπους και το 75% των αναδυόμενων μολυσματικών νόσων χαρακτηρίζονται ως ζωονόσοι. Αυτές οι ασθένειες διαρκώς θα αυξάνονται, καθώς οι ιοί θα βρίσκουν ολοένα και πιο εύκολα τρόπο να περνούν από τα ζώα στον άνθρωπο. Τι τους διευκολύνει; Η κλιματική αλλαγή, η πυκνότητα του πληθυσμού, η καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων, η εντατική κτηνοτροφία μεταξύ άλλων.

Έχει έρθει η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη φύση, να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη για Ενιαία Υγεία – One Health, η οποία, μολονότι αποτελεί πυλώνα της φιλοσοφίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δεν έχει γίνει πράξη. Ενιαία υγεία σημαίνει ότι οι άνθρωποι, για να παραμείνουμε υγιείς και προστατευμένοι από αναδυόμενα παθογόνα, ιούς και βακτήρια, οφείλουμε να φροντίσουμε και για την υγεία των ζώων, των άγριων και των οικόσιτων, και να εξασφαλίσουμε υγιή οικοσυστήματα. Να ανακόψουμε, δηλαδή, την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO.

Το νέο τεύχος της δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ