Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας σε 12 ευρωπαϊκές χώρες το 2022 - Και στην Ελλάδα

Κλιματική αλλαγή: Δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες κατέρριψαν το ρεκό μηνιαίας μέσης θερμοκρασίας το 2022 - Μαζί τους κι η Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, κατέρριψαν μηνιαίο ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας εντός 2022, καθώς η Γηραιά Ήπειρος βιώνει το πιο ζεστό καλοκαίρι της ιστορίας της, καταδεικνύει νέα ανάλυση. 

Από τις 27 ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνει η ανάλυση του Guardian, οι 12 κατέγραψαν ιστορικό υψηλό για τουλάχιστον ένα μήνα εντός 2022. Και στις 12 περιπτώσεις, η θερμοκρασιακή ανωμαλία ξεπερνούσε το 1,9 βαθμό Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία που είχε καταγραφεί μεταξύ 1991 - 2020. 

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus (C3S) έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα, Τρίτη τα νέα στοιχεία της που καταδεικνύουν πως η Ευρώπη βίωσε τον δεύτερο πιο ζεστό χρόνο της ιστορίας της και το πιο θερμό της καλοκαίρι. 

Ενδεικτικά, στην Αυστρία η θερμοκρασία τον Οκτώβριο του 2022 ήτν κατά 3,3 βαθμούς υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία Οκτωβρίου την τριακονταετία 1991-2020. Η Ιταλία είχε μεγαλύτερη θερμοκρασία από το σύνηθες για δέκα από τους 12 μήνες. Γαλλία και Σλοβενία κατέγραψαν θερμοκρασιακές ανωμαλίες για πάνω από ένα μήνα. Ενώ Κροατία και Ελλάδα είχαν κατά 3 βαθμούς υψηλότερη θερμοκρασία του μέσου όρου τον Δεκέμβριο που μας πέρασε. 

Κλιματική αλλαγή: Δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες κατέρριψαν το ρεκό μηνιαίας μέσης θερμοκρασίας το 2022 - Μαζί τους κι η Ελλάδα Facebook Twitter
Πίνακας: Guardian

Η βόρεια και δυτική Ευρώπη βίωσαν παρατεταμένους και έντονους  καύσωνας μέσα στο χρόνο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου ταλανίστηκε από ξηρασία. 

Διεθνώς, το 2022 ήταν η πέμπτη πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus, με σημεία της δυτικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της κεντρικής Ασίας και της Κίνας, της Νέας Ζηλανδίας, της βορειοδυτικής Αφρικής και του Κέρατος της Αφρικής να βιώνουν το πιο θερμό έτος τους. Επιπλέον, οι θερμοκρασίες ήταν άνω των 2 βαθμών από τον μέσον όρο των δεκαετιών 1991-2020 σε μέρη της κεντρικής Σιβηρίας και στην ανταρκτική χερσόνησο. 

Κλιματική αλλαγή: Δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες κατέρριψαν το ρεκό μηνιαίας μέσης θερμοκρασίας το 2022 - Μαζί τους κι η Ελλάδα Facebook Twitter
Πίνακας: Guardian

«Κάθε κλάσμα ενός βαθμού Κελσίου μετράει. Όσο πιο καυτό γίνεται το παγκόσμιο κλίμα, τόσο πιο ακραία καιρικά επεισόδια έχουμε. Είναι πιο έντονα, πιο συχνά και αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στους αnθρώπους αλλά και στα οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα και τα ενδιαιτήματα» εξηγεί η Σαμάνθα Μπέργκες, αναπληρώτρια διευθύντρια του C3S. 

«Τα ετήσια και μηνιαία ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας συνεχίζουν να καταρρέουν σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι πλήρως αναμενόμενο και συνάδει με τις επιστημονικές προβλέψεις που έχουμε κάνει εδώ και αρκετές δεκαετίες. Αρχίζουμε να βλέπουμε όλο και περισσότερες ξηρασίες, καύσωνες και πλημμύρες να επηρεάζουν μεγάλες εκτάσεις του κόσμου που δεν είναι συνηθισμένες σ'αυτό. Ο ρυθμός αλλαγής σημαίνει πως πρέπει να προσαρμόσουμε τον τρόπο ζωής μας γρηγορότερα από ποτέ άλλοτε» σημειώνει η Χάνα Κλόουκ, καθηγήτρια υδρολογίας στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ. 

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα σταματήσουν να αυξάνονται μόνο αν οι χώρες μειώσουν τις εκπομπές τους στο «καθαρό μηδέν» - αυτό σημαίνει ότι δεν θα εκπέμπουν περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα από όσα απομακρύνουν.

Η 27μελής ΕΕ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και άλλες χώρες δεσμεύθηκαν να επιτύχουν αυτόν τον στόχο μέχρι το 2050, με την Κίνα και την Ινδία να σκοπεύουν να τον φθάσουν αργότερα.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM