Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας σε 12 ευρωπαϊκές χώρες το 2022 - Και στην Ελλάδα

Κλιματική αλλαγή: Δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες κατέρριψαν το ρεκό μηνιαίας μέσης θερμοκρασίας το 2022 - Μαζί τους κι η Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, κατέρριψαν μηνιαίο ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας εντός 2022, καθώς η Γηραιά Ήπειρος βιώνει το πιο ζεστό καλοκαίρι της ιστορίας της, καταδεικνύει νέα ανάλυση. 

Από τις 27 ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνει η ανάλυση του Guardian, οι 12 κατέγραψαν ιστορικό υψηλό για τουλάχιστον ένα μήνα εντός 2022. Και στις 12 περιπτώσεις, η θερμοκρασιακή ανωμαλία ξεπερνούσε το 1,9 βαθμό Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία που είχε καταγραφεί μεταξύ 1991 - 2020. 

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus (C3S) έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα, Τρίτη τα νέα στοιχεία της που καταδεικνύουν πως η Ευρώπη βίωσε τον δεύτερο πιο ζεστό χρόνο της ιστορίας της και το πιο θερμό της καλοκαίρι. 

Ενδεικτικά, στην Αυστρία η θερμοκρασία τον Οκτώβριο του 2022 ήτν κατά 3,3 βαθμούς υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία Οκτωβρίου την τριακονταετία 1991-2020. Η Ιταλία είχε μεγαλύτερη θερμοκρασία από το σύνηθες για δέκα από τους 12 μήνες. Γαλλία και Σλοβενία κατέγραψαν θερμοκρασιακές ανωμαλίες για πάνω από ένα μήνα. Ενώ Κροατία και Ελλάδα είχαν κατά 3 βαθμούς υψηλότερη θερμοκρασία του μέσου όρου τον Δεκέμβριο που μας πέρασε. 

Κλιματική αλλαγή: Δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες κατέρριψαν το ρεκό μηνιαίας μέσης θερμοκρασίας το 2022 - Μαζί τους κι η Ελλάδα Facebook Twitter
Πίνακας: Guardian

Η βόρεια και δυτική Ευρώπη βίωσαν παρατεταμένους και έντονους  καύσωνας μέσα στο χρόνο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου ταλανίστηκε από ξηρασία. 

Διεθνώς, το 2022 ήταν η πέμπτη πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus, με σημεία της δυτικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της κεντρικής Ασίας και της Κίνας, της Νέας Ζηλανδίας, της βορειοδυτικής Αφρικής και του Κέρατος της Αφρικής να βιώνουν το πιο θερμό έτος τους. Επιπλέον, οι θερμοκρασίες ήταν άνω των 2 βαθμών από τον μέσον όρο των δεκαετιών 1991-2020 σε μέρη της κεντρικής Σιβηρίας και στην ανταρκτική χερσόνησο. 

Κλιματική αλλαγή: Δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες κατέρριψαν το ρεκό μηνιαίας μέσης θερμοκρασίας το 2022 - Μαζί τους κι η Ελλάδα Facebook Twitter
Πίνακας: Guardian

«Κάθε κλάσμα ενός βαθμού Κελσίου μετράει. Όσο πιο καυτό γίνεται το παγκόσμιο κλίμα, τόσο πιο ακραία καιρικά επεισόδια έχουμε. Είναι πιο έντονα, πιο συχνά και αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στους αnθρώπους αλλά και στα οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα και τα ενδιαιτήματα» εξηγεί η Σαμάνθα Μπέργκες, αναπληρώτρια διευθύντρια του C3S. 

«Τα ετήσια και μηνιαία ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας συνεχίζουν να καταρρέουν σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι πλήρως αναμενόμενο και συνάδει με τις επιστημονικές προβλέψεις που έχουμε κάνει εδώ και αρκετές δεκαετίες. Αρχίζουμε να βλέπουμε όλο και περισσότερες ξηρασίες, καύσωνες και πλημμύρες να επηρεάζουν μεγάλες εκτάσεις του κόσμου που δεν είναι συνηθισμένες σ'αυτό. Ο ρυθμός αλλαγής σημαίνει πως πρέπει να προσαρμόσουμε τον τρόπο ζωής μας γρηγορότερα από ποτέ άλλοτε» σημειώνει η Χάνα Κλόουκ, καθηγήτρια υδρολογίας στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ. 

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα σταματήσουν να αυξάνονται μόνο αν οι χώρες μειώσουν τις εκπομπές τους στο «καθαρό μηδέν» - αυτό σημαίνει ότι δεν θα εκπέμπουν περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα από όσα απομακρύνουν.

Η 27μελής ΕΕ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και άλλες χώρες δεσμεύθηκαν να επιτύχουν αυτόν τον στόχο μέχρι το 2050, με την Κίνα και την Ινδία να σκοπεύουν να τον φθάσουν αργότερα.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΑΣΚΑ ΜΕΓΑΤΣΟΥΝΑΜΙ

Περιβάλλον / Αλάσκα: Επιστήμονες ανακάλυψαν το δεύτερο μεγαλύτερο μεγατσουνάμι που έχει καταγραφεί

Νέα επιστημονική ανάλυση δείχνει ότι μικροί σεισμοί προκάλεσαν την κατάρρευση περίπου 64 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων βράχου, όγκος αντίστοιχος με 24 πυραμίδες της Γκίζας
THE LIFO TEAM
ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

Περιβάλλον / Το πρώτο μεγάλο καταφύγιο ελεφάντων στην Ευρώπη ανοίγει στην Πορτογαλία

Η δημιουργία του έρχεται σε μια περίοδο που πολλές χώρες της Ευρώπης περιορίζουν ή απαγορεύουν τη χρήση άγριων ζώων σε τσίρκα, ενώ αρκετοί ζωολογικοί κήποι δυσκολεύονται να καλύψουν τις πολύπλοκες ανάγκες των ελεφάντων
THE LIFO TEAM
ΜΟΡΝΟΣ ΛΙΜΝΗ ΝΕΑ ΕΙΚΟΝΑ

Περιβάλλον / Μόρνος: Το χωριό Κάλλιο «βυθίστηκε» πλήρως κάτω από τα νερά της λίμνης

Το 1980 οι κάτοικοι του Μόρνου αναγκάστηκαν να μετακομίσουν και να δημιουργήσουν νέο οικισμό και 80 σπίτια, η εκκλησία και το Δημοτικό Σχολείο «θυσιάστηκαν» για την ύδρευση της Αθήνας
THE LIFO TEAM
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

Περιβάλλον / «Αποικιοκρατία αποβλήτων»: Η Γερμανία πρώτη παγκοσμίως στις εξαγωγές πλαστικών αποβλήτων

Ακτιβιστές χαρακτηρίζουν το φαινόμενο «αποικιοκρατία αποβλήτων», υποστηρίζοντας ότι οι ανεπτυγμένες χώρες μεταφέρουν το περιβαλλοντικό κόστος σε λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες
THE LIFO TEAM
ΧΙΟΝΙ ΒΟΥΝΟ

Περιβάλλον / Πανεπιστήμιο του Cambridge: Μελέτη αποκαλύπτει μια μεγάλη αλλαγή στα ελληνικά βουνά τα τελευταία 40 χρόνια

Τις τελευταίες δεκαετίες κάτι έχει αλλάξει δραματικά στα βουνά της χώρας μας, επηρεάζοντας τη γεωργία και τα φυσικά οικοσυστήματα κατά τους ξηρούς θερινούς μήνες
THE LIFO TEAM