Ο φόβος μας, πραγματικότητα: Οι παντρεμένοι ζουν περισσότερο

Ο φόβος μας, πραγματικότητα: Οι παντρεμένοι ζουν περισσότερο Facebook Twitter
Μήπως η πολυπόθητη ελευθερία μας, μας «σκοτώνει» και δεν το καταλαβαίνουμε;
1

 

Ο σοφότατος Καβάφης το είχε πει χρόνια πίσω: «ο παντρεμένος ζει σαν σκύλος και πεθαίνει σαν άνθρωπος». Η επιστήμη απλώς τον επιβεβαιώνει και κάθε χρόνος που περνάει προσθέτει και ένα ακόμη στοιχείο προς αυτή την κατεύθυνση.

Έτσι, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, ο γάμος δεν είναι απλώς ένα μέσο που κρατά τους ανθρώπους, υγιείς, αλλά μπορεί να προσφέρει πολλά σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του καρκίνου...

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε και κατόπιν ανάλυσης των στατιστικών ενός τεράστιου δείγματος ανθρώπων – γύρω στους 800.000 – η στήριξη που μπορεί να παρέχει το ένα μέλος του ζευγαριού στο άλλο που νοσεί, αποτελεί ένα πρώτης τάξεως φάρμακο ή έστω όπλο στη μάχη εναντίον του καρκίνου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η καθηγήτρια Maria Elena Martinez, από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, η οποία και έλαβε μέρος στη συγκεκριμένη έρευνα, υπάρχουν πλέον σοβαρά στοιχεία επ’ αυτού. «Εικάζουμε ότι έχει να κάνει περισσότερο με θέματα που αφορούν την κοινωνική και ηθική υποστήριξη, παρά με την οικονομική», λέει η Martinez.

 

Την ίδια στιγμή, επιμέρους έρευνες – με συντριπτικά ποσοστά – επιμένουν ότι ο γάμος ή έστω οι μακροχρόνιες σχέσεις κρατούν τους ανθρώπους υγιείς, σε καλύτερη φυσική κατάσταση από τους ορκισμένους εργένηδες, οικονομικά επαρκείς και με σταθερή (έστω και μονότονη) σεξουαλική δραστηριότητα.

Οι επιστήμονες κλήθηκαν να μελετήσουν στοιχεία 393.470 ανδρών και 389.697 γυναικών που διαγνώστηκαν με καρκίνο κατά τη διάρκεια των ετών 2000 – 2009. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς –και η εξέλιξη τους- σε όσους επιβίωσαν από αυτή τη μάχη παρακολουθήθηκαν έως το 2012. Επίσης, κατέγραφαν σε ειδικό ημερολόγιο για τον κάθε ασθενή, την οικονομική του κατάσταση, το κοινωνικό και μορφωτικό του επίπεδο, καθώς και το αν ήταν παντρεμένος, ελεύθερος ή μέσα σε έναν όχι ιδιαίτερα ευτυχισμένο γάμο.

Και ιδού τι προέκυψε από το σύνολο των στοιχείων της συγκεκριμένης έρευνας: οι εργένηδες, που είχαν νοσήσει από καρκίνο, αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν κατά 24% σε σχέση με τους παντρεμένους ασθενείς, ενώ το ίδιο ποσοστό για τις ελεύθερες γυναίκες που είχαν νοσήσει ανέρχετο σε 17%...  

Την ίδια στιγμή, επιμέρους έρευνες – με συντριπτικά ποσοστά – επιμένουν ότι ο γάμος ή έστω οι μακροχρόνιες σχέσεις κρατούν τους ανθρώπους υγιείς, σε καλύτερη φυσική κατάσταση από τους ορκισμένους εργένηδες, οικονομικά επαρκείς και με σταθερή (έστω και μονότονη) σεξουαλική δραστηριότητα. Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εξασφαλίζουν μακροζωία στους «ζευγαρωμένους» και μάλιστα σε ποσοστό που κάποτε ξεπερνά το 30%. Μήπως η πολυπόθητη ελευθερία μας, μας «σκοτώνει» και δεν το καταλαβαίνουμε; 

Στοιχεία από Guardian 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
οι εργένηδες καρκινοπαθείς αντιμετωπίζουν 24% παραπάνω κίνδυνο να πεθάνουν σε σχέση με τους παντρεμένους καρκινοπαθείς. Και αυτό αποτελεί απόδειξη ότι ο γάμος φέρνει μακροζωία και καταπολεμά τον καρκίνο...και κάπου εδώ η λογική αυτοκτονεί με αυτά που ακούει...αυτό που θα αποδείκνυε ότι ο γάμος καταπολεμά τον καρκίνο και προωθεί την υγεία θα ήταν μια έρευνα που θα αποδείκνυε ότι οι παντρεμένοι ασθενούν κατά πολύ λιγότερο απο καρκίνο ή άλλες σοβαρές ασθένειες σε σύγκριση με τους εργένηδες.το ότι οι παντρεμένοι καρκινοπαθείς ζουν περισσότερο απο τους εργένηδες καρκινοπαθείς οφείλεται απλά στο ότι οι πρωτοι έχουν περισσότερα κίνητρα για να παρατείνουν τη ζωή τους, και το μεγάλο κίνητρο είναι κυρίως τα παιδιά τους. Οι δεύτεροι απλώς αφήνονται στο μοιραίο, γιατι να παρατείνουν το μαρτύριο. Αλλά, και σε σχέση με τους παντρεμένους, το θέμα είναι και για τι είδους παράταση ζωής μιλάμε...