Μπορεί μια φτωχή να έχει σχέση με έναν πλούσιο (και αντιστρόφως);

Μπορεί μια φτωχή να έχει σχέση με έναν πλούσιο (και αντιστρόφως); Facebook Twitter
Pretty woman
2

H καθηγήτρια κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Duke, Jessi Streib, ήθελε να ερευνήσει με ποιο τρόπο επηρεάζουν οι ταξικές διαφορές τις πιο προσωπικές μας σχέσεις. Έτσι πήρε συνεντεύξεις από 32 ζευγάρια στα οποία ο ένας σύντροφος ήταν 'blue collar' (παιδί από οικογένεια στην οποία ο επικεφαλής είναι απόφοιτος σχολείου) και ο άλλος 'white collar' (παιδί από οικογένεια στην οποία ο επικεφαλής είναι απόφοιτος πανεπιστημίου). Το περιοδικό Vox πήρε συνέντευξη από την Streib για να εξηγήσει πώς οι ταξικές διαφορές επηρεάζουν τις σχέσεις μας, ακόμα και όταν δεν το αντιλαμβανόμαστε.

 

Οι διαφορές μπορούν να επηρεάσουν διάφορους τομείς της ζωής, όπως είναι η διαχείριση των χρημάτων, ο καταμερισμός εργασίας στο σπίτι, η ανατροφή των παιδιών, και φυσικά η έκφραση συναισθημάτων.


«Οι άνθρωποι που κατάγονται από οικογένειες white collar τείνουν να θέλουν περισσότερο να ελέγχουν τα πράγματα. Θέλουν να επιβλέπουν, να προγραμματίζουν και να οργανώνουν. Οι σύντροφοι τους με καταγωγή blue collar τείνουν να αυτοσχεδιάζουν περισσότερο. Παίρνουν τα πράγματα όπως έρχονται και δεν περιορίζουν τους εαυτούς τους με τον ίδιο τρόπο. Οι άνθρωποι με καταγωγή white collar θέλουν να ελέγχουν τα συναισθήματα τους πιο συχνά, πράγμα που σημαίνει ότι θέλουν να τα σκεφτούν πριν τα εκφράσουν, να αναλύσουν πώς αισθάνονται, να σχεδιάσουν με ποιον τρόπο να τα εκφράσουν, αν τα εκφράσουν, και να τα αναπτύξουν με οργανωμένο τρόπο. Οι άνθρωποι με καταγωγή blue collar τα εκφράζουν όπως τα νιώθουν και με πιο ειλικρινή τρόπο.»

 

Αυτές οι διαφορές μπορούν να επηρεάσουν διάφορους τομείς της ζωής, όπως είναι η διαχείριση των χρημάτων, ο καταμερισμός εργασίας στο σπίτι, η ανατροφή των παιδιών, και φυσικά η έκφραση συναισθημάτων.


Σύμφωνα με την Streib, η ταξική διαφορά μπορεί να είναι και ένας παράγοντας έλξης. «Μεγαλώνουμε με ανθρώπους με τους οποίους έχουμε πολλά κοινά, επειδή μεγαλώνουμε σε παρόμοιο περιβάλλον. Όταν δεν μας αρέσει κάτι σχετικά με τον τρόπο ανατροφής μας, θέλουμε κάποιον που έχει διαφορετικές εμπειρίες.»

Επιμέλεια: Λένα Φουτσιτζή

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

2 σχόλια
Ε, όχι ρε παιδιά να πετάτε στα σκουπίδια όλη την Finos Film των 70's. Και η Μέμα Σταθοπούλου με τον Βόγλη; Και το Λεβεντόπαιδο; Kαι ο μάγκας με το τρίκυκλο; Όλα ψέματα ήταν; Ο μον ντιε......