Η μηνιγγίτιδα Β δεν υποχωρεί την άνοιξη, σε αντίθεση με τις κλασικές χειμερινές λοιμώξεις

Η μηνιγγίτιδα Β δεν υποχωρεί την άνοιξη, σε αντίθεση με τις κλασικές χειμερινές λοιμώξεις Facebook Twitter
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η μηνιγγίτιδα εξακολουθεί να κάνει αισθητή την παρουσία της και τους εαρινούς μήνες
0

Μετά από έναν βαρύ χειμώνα, η άνοιξη φέρνει, μαζί με την αλλαγή της ώρας, περισσότερο φως, καλύτερη διάθεση και θεωρητικώς λιγότερες ασθένειες, αφού υποχωρεί το κύμα της εποχικής γρίπης.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι λοιμώξεις σαν τη γρίπη. Ειδικά όσον αφορά την πιο επικίνδυνη ασθένεια απ' όλες, τη βακτηριακή μηνιγγίτιδα, κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται, αφού τα κρούσματα συνεχίζονται σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος κατατάσσεται σε διάφορους ορότυπους, από τους οποίους οι A, B, C, Y και W135 συνδέονται με την εμφάνιση μηνιγγίτιδας. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι ο μηνιγγιτιδόκοκκος Β είναι ο επικρατέστερος, προκαλώντας τα περισσότερα περιστατικά ετησίως στη χώρα μας.

Τα τέσσερα κρούσματα μηνιγγίτιδας σε παιδιά τον Δεκέμβριο υπενθυμίζουν σε όλους τους γονείς πως ο προληπτικός εμβολιασμός είναι η μόνη ασπίδα προστασίας ενάντια στον διαβόητο μηνιγγιτιδόκοκκο Β.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η μηνιγγίτιδα, η οποία καταγράφει ούτως ή άλλως υψηλά ποσοστά κρουσμάτων τους κρύους μήνες του χρόνου, εξακολουθεί να κάνει αισθητή την παρουσία της και τους εαρινούς μήνες, ενώ αίσθηση προκαλεί η αυξημένη κινητικότητα της νόσου (και) στη χώρα μας.

Η μηνιγγίτιδα δεν κάνει ηλικιακές ή γεωγραφικές διακρίσεις. Ο επικρατέστερος τύπος της νόσου προσβάλλει βρέφη, νήπια και εφήβους. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος Β ευθύνεται για την πλειονότητα των κρουσμάτων εντός των συνόρων και είναι μια ύπουλη νόσος.

Κατά την περίοδο των εορτών σήμανε συναγερμός σε όλη την Ελλάδα, με τέσσερις οικογένειες σε Αθήνα, βόρεια και νησιωτική Ελλάδα να ζουν τον εφιάλτη της μηνιγγίτιδας.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα παιδιά που νόσησαν, βρέφη και νήπια, χρειάστηκε να νοσηλευτούν αρκετές ημέρες σε νοσοκομεία της χώρας, ενώ απαιτήθηκε η άμεση και συντονισμένη επέμβαση των γιατρών για να μην κινδυνεύει η ζωή τους.

Η μηνιγγίτιδα δεν κάνει ηλικιακές ή γεωγραφικές διακρίσεις. Ο επικρατέστερος τύπος της νόσου προσβάλλει βρέφη, νήπια και εφήβους. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος Β ευθύνεται για την πλειονότητα των κρουσμάτων εντός των συνόρων και είναι μια ύπουλη νόσος.


Τα δύο ιδιαίτερα γνωρίσματα της νόσου που καθιστούν τη μηνιγγίτιδα Β ιδιαίτερα ύπουλη και κατ' επέκταση πολύ επικίνδυνη είναι πως τα αρχικά συμπτώματα μοιάζουν με αυτά των κοινών λοιμώξεων και πως ακόμα και αν η νόσος διαγνωστεί έγκαιρα και ο μικρός ασθενής μεταφερθεί στο νοσοκομείο, δεν αποσοβείται ο κίνδυνος για τη ζωή του.

Πιο επικίνδυνη καθίσταται η νόσος για τις μικρές ηλικίες, δηλαδή βρέφη και νήπια έως δύο χρονών, και ξανά για τους έφηβους, αφού κάποιες συνήθειες των εφήβων (ταξίδια, συγχρωτισμός κ.λπ.) ευνοούν τη μετάδοσή της, ειδικά στον στρατό και στους φοιτητικούς κοιτώνες.

Στα αρχικά στάδια της νόσου, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, αυχενική δυσκαμψία, εμετό, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα».

Η νόσος, ωστόσο, διαφέρει δραματικά από το κρυολόγημα και τη γρίπη, καθώς χαρακτηρίζεται από αιφνίδια επιδείνωση και μπορεί μέσα σε μόλις 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στον θάνατο.

Είναι, δε, τόσο απειλητική, που ακόμα κι αν οι ασθενείς μεταφερθούν στο νοσοκομείο και τους χορηγηθεί ισχυρή αντιβίωση, δεν γλιτώνουν τον κίνδυνο του θανάτου ή των σοβαρών ισόβιων επιπλοκών, όπως ο ακρωτηριασμός άκρων, η κώφωση και η εγκεφαλική παράλυση.

Τον κίνδυνο διογκώνει το γεγονός πως η μηνιγγίτιδα Β μεταδίδεται με τις πιο απλές καθημερινές συνήθειες, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Συνεπώς, όταν η παραμονή σε κλειστούς χώρους είναι πολύωρη, οι πιθανότητες μετάδοσης της νόσου είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψη ότι ένας στους δέκα ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά στον φάρυγγά του και μπορεί να το μεταφέρει σε νεαρά μέλη της οικογένειάς του μέσω καθημερινών συνηθειών, όπως ένα απλό φιλί, η πρόληψη με τη βοήθεια του εμβολιασμού αποτελεί αναμφισβήτητα τη μόνη αποτελεσματική λύση.

Εμβολιασμός τώρα, για να κοιμάστε ήσυχοι Η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών για τη μηνιγγίτιδα Β θα πρέπει συνεπώς να αποτελεί προτεραιότητα κάθε γονέα, ο οποίος οφείλει να επισκεφθεί και να συμβουλευτεί τον παιδίατρό του.

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν πως ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων της μηνιγγίτιδας είναι εξίσου σημαντικός, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από τη μηνιγγίτιδα Β, που αποτελεί και τη συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών στη χώρα μας.

Ο εμβολιασμός ενάντια στη μηνιγγίτιδα Β πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με το εμβόλιο να χορηγείται στο κατάλληλο δοσολογικό σχήμα μαζί με τα υπόλοιπα προληπτικά εμβόλια. Ωστόσο, αν δεν έχετε ακόμα εμβολιάσει τα παιδιά σας, μπορείτε να το κάνετε τώρα, προκειμένου να διασφαλίσετε την υγεία τους και να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ