Η Ιταλία απαγόρευσε τα ανεμβολίαστα παιδιά στα σχολεία - Πρόστιμα στους γονείς

Η Ιταλία απαγόρευσε τα ανεμβολίαστα παιδιά στα σχολεία - Πρόστιμα στους γονείς Facebook Twitter
EPA
1

Πραγματικότητα για την Ιταλία έγινε ο νέος νόμος που απαγορεύει τα ανεμβολίαστα παιδιά στα σχολεία, ενώ προβλέπει πρόστιμα για τους γονείς. 

Οι Ιταλοί μαθητές δεν θα μπορούν να πάνε στο σχολείο αν δεν μπορούν να αποδείξουν πως έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια. 

Της απόφασης της ιταλικής κυβέρνησης είχαν προηγηθεί μήνες δημόσιου διαλόγου.

Οι γονείς αντιμετωπίζουν πρόστιμο ως 500 ευρώ, αν στέλνουν ανεμβολίαστα τα παιδιά τους στο σχολείο, ενώ οι μαθητές κάτω των έξι θα στέλνονται σπίτι τους. 

Ο νέος νόμος συμπίπτει με την αύξηση των ποσοστών ιλαράς, με τους Ιταλούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν πως τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν βελτιωθεί μετά την παρουσίασή του. 

Σύμφωνα με τον νόμο Lorenzin, που πήρε το όνομα της πρώην υπουργού υγείας που τον εισήγαγε, τα παιδιά πρέπει να έχουν κάνει μια σειρά βασικών εμβολίων πριν πάνε σχολείο. 

Ανάμεσα στα εμβόλια αυτά είναι τα εμβόλια της ανεμοβλογιάς, της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς.

Τα παιδιά ηλικίας ως και έξι ετών θα αποκλείονται από τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού. 

Τα παιδιά ηλικίας έξι ως δεκαέξι ετών δεν θα αποκλείονται από το σχολείο, ωστόσο οι γονείς τους θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα αν δεν τους έχουν κάνει τα υποχρεωτικά εμβόλια. 

Η προθεσμία για τα αποδεικτικά ήταν, μετά από προηγούμενη καθυστέρηση, η 10η Μαρτίου, ωστόσο, σύμφωνα με νέα προθεσμία, επεκτάθηκε ως χθες.  

«Τώρα όλοι προλαβαίνουν να καλύψουν τη διαφορά», δήλωσε η υπουργός υγείας Τζούλια Γκρίρλο στην εφημερίδα La Repubblica.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιταλίδα υπουργός, αντιστάθηκε στις πιέσεις του Ματέο Σαλβίνι ο οποίος ζητούσε την περαιτέρω παράταση της συμφωνίας. 

Η Τζούλια Γκρίλο υποστήριξε πως οι νέοι κανόνες είναι απλοί και ότι ο μη εμβολιασμός ισούται με μη παρακολούθηση μαθημάτων. «Όχι εμβόλια, όχι σχολείο», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Τα ιταλικά Μέσα αναφέρουν πως οι περιφέρειες της χώρας αντιδρούν διαφορετικά. 

Στην Μπολόνια οι τοπικές αρχές έστειλαν επιστολές στους γονείς των ανεμβολίαστων μαθητών, σε άλλες περιοχές δεν έχουν αναφερθεί καταγεγραμμένα περιστατικά μη εμβολιασμένων μαθητών, ενώ μερικές περιφέρειες αποφάσισαν να δώσουν περίοδο χάριτος μερικών ημερών ακόμα. 

Ο νέος νόμος 

 

Ο νέος νόμος πέρασε ώστε τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ιταλία, που ανέρχονταν κάτω από το 80%, να ανέλθουν στο 95%, όριο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

 

Τη Δευτέρα, την ημέρα που έληγε η προθεσμία εμβολιασμού, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο του 95% για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2015. 

Ο νόμος Lorenzin παρουσιάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, με τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό να μάχεται εναντίον του όταν ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΓΑΤΑ

Διεθνή / Γαλλία: Σε κατ' οίκον περιορισμό «καταδικάστηκαν» γάτα και ιδιοκτήτρια μετά από καταγγελία γειτόνισσας

Η γυναίκα που έκανε την καταγγελία στη Γαλλία, ανέφερε πως ο γάτος έμπαινε στον κήπο και κατέστρεφε τα φυτά της - Αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις για τη δικαστική απόφαση
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Ρωσία καταθέτει στο ΣΑ του ΟΗΕ δικό της σχέδιο απόφασης, αμφισβητώντας την πρόταση των ΗΠΑ

Διεθνή / Γάζα: Η Ρωσία καταθέτει στο ΣΑ του ΟΗΕ δικό της σχέδιο, αμφισβητώντας την πρόταση των ΗΠΑ

Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε σε σημείωμά της προς τα άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗ ότι το δικό της σχέδιο είναι «αντιπρόταση», «εμπνευσμένη» από το αμερικανικό
LIFO NEWSROOM
Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Διεθνή / Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Το BBC βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς θεσμικής αναταραχής, που δεν περιορίζεται σε ένα μεμονωμένο δημοσιογραφικό σφάλμα, αλλά αγγίζει τον τρόπο διοίκησης και τη σχέση του οργανισμού με την πολιτική εξουσία
LIFO NEWSROOM
ANTIFA ΗΠΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Antifa: Ποιες δύο ελληνικές οργανώσεις χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές

Οι δύο αυτές ελληνικές οργανώσεις μπαίνουν στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Ξένες Τρομοκρατικές Οργανώσεις (FTOs) και τους Ειδικά Καθορισμένους Διεθνείς Τρομοκράτες (SDGTs)
LIFO NEWSROOM
10 χρόνια μετά το Μπατακλάν: Η Γαλλία δεν ξεχνά τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Διεθνή / 10 χρόνια μετά το Μπατακλάν: Η Γαλλία δεν ξεχνά τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Στις 13 Νοεμβρίου 2015, τρεις ένοπλοι εισέβαλαν στο Μπατακλάν στη διάρκεια συναυλίας, προκαλώντας μία από τις πιο πρωτοφανείς και αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM