Η μικροεπεμβατική χειρουργική θυρεοειδούς δίνει σύγχρονες, ασφαλείς και ριζικές λύσεις

Η μικροεπεμβατική χειρουργική θυρεοειδούς δίνει σύγχρονες, ασφαλείς και ριζικές λύσεις Facebook Twitter
Ο καρκίνος θυρεοειδούς, ο οποίος διαγιγνώσκεται πολύ συχνά στις μέρες μας και στα δύο φύλα, είναι από τους πιο ήπιους καρκίνους του ανθρώπινου οργανισμού. Η πρώιμη διάγνωση, σε αρχικό στάδιο, προσφέρει πλήρη ίαση!
0

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα είναι συχνές και έχουν «αδυναμία» στο γυναικείο φύλο. Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται και ο καρκίνος του θυρεοειδούς που δεν δίνει προειδοποιητικά συμπτώματα, γι’ αυτό ο τακτικός έλεγχος, με τις κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις, προσφέρει το πλεονέκτημα στον εξειδικευμένο χειρουργό που, με συμμάχους την τεχνολογία και τον προηγμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, μπορεί να παρέμβει άμεσα, εξασφαλίζοντας θεραπεία και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. 

— Ποιες είναι οι παθήσεις του θυρεοειδούς που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης; 
Επέμβαση απαιτείται στις περιπτώσεις που διαγιγνώσκεται μια λειτουργική ή/και ανατομική βλάβη στον αδένα. Με απλά λόγια, χρειάζεται θυρεοειδεκτομή όταν έχουμε υπερθυρεοειδισμό (υπερλειτουργία) που δεν αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, καθώς και όταν υπάρχουν θυρεοειδικοί όζοι (ογκίδια) που αφενός μπορεί να πιέζουν τα γύρω ανατομικά στοιχεία, αφετέρου μπορεί να μεταλλαχθούν σε καρκινώματα.  

— Υπάρχει κάποια συμπτωματολογία που να μας στέλνει στον γιατρό ώστε να «ψαχτούμε» και να μας στέλνει τελικά για επέμβαση; 
Δυστυχώς, στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων ο ασθενής δεν έχει απολύτως κανένα σύμπτωμα. Κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει μια ακαθόριστη ενόχληση στον λαιμό, αίσθημα δυσκολίας στην κατάποση της τροφής, βραχνάδα στη φωνή. Στις περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού μπορεί να έχουμε αίσθημα παλμών, ταχυκαρδία, κόπωση και γενικότερα διαταραχή στον μεταβολισμό, αλλά και επιπτώσεις στην ψυχική σφαίρα του ασθενούς.

«Δεν κουράζομαι να λέω ότι θα πρέπει οπωσδήποτε όλοι μας να εντάξουμε στο προληπτικό μας τσεκάπ, εκτός από τον απλό αιματολογικό έλεγχο των θυρεοειδικών ορμονών, και ένα απλό υπερηχογράφημα θυρεοειδούς».

— Προληπτικά, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; 
Αυτό που δεν κουράζομαι να λέω καθημερινά στους συγγενείς των ασθενών μου, αλλά και σε όλο τον κόσμο, είναι ότι θα πρέπει οπωσδήποτε όλοι μας να εντάξουμε στο προληπτικό μας τσεκάπ, εκτός από τον απλό αιματολογικό έλεγχο των θυρεοειδικών ορμονών, και ένα απλό υπερηχογράφημα θυρεοειδούς.

portrait
Ευάγγελος Καρβούνης, MD, PhD, FACS, διευθυντής του Center of Excellence Χειρουργικής Θυρεοειδούς της Ευρωκλινικής Αθηνών, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών 

— Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τους όζους του θυρεοειδούς; 
Η παρουσία όζων δεν σημαίνει απαραίτητα χειρουργείο. Το μικρό μέγεθος ενός όζου, ωστόσο, δεν εξασφαλίζει την καλοήθειά του. Το γεγονός ότι ένας όζος δεν αυξάνεται σε μέγεθος σε διαδοχικούς υπέρηχους δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι καρκινικός. Με απλά λόγια, υπάρχουν μια σειρά από διαφορετικά κριτήρια με βάση το ιστορικό και τον κλινικοεργαστηριακό έλεγχο του ασθενούς που, όταν αξιολογηθούν, μπορεί να θέσουν την υπόνοια κακοήθειας και να οδηγήσουν σε χειρουργείο.

— Τι πρέπει να ξέρουμε για τον καρκίνο του θυρεοειδούς; Μπορεί να είναι επιθετικός; 
Ο καρκίνος θυρεοειδούς, ο οποίος διαγιγνώσκεται πολύ συχνά στις μέρες μας και στα δύο φύλα, είναι από τους πιο ήπιους καρκίνους του ανθρώπινου οργανισμού. Επειδή δεν προκαλεί πόνο, δεν δίνει ιδιαίτερα συμπτώματα και δεν επηρεάζει τις ορμόνες στην εξέταση αίματος, έχει τεράστια σημασία ο ασθενής, με έναν υπέρηχο και μια παρακέντηση, να τον διαγνώσει έγκαιρα. Η πρώιμη διάγνωση, σε αρχικό στάδιο, προσφέρει πλήρη ίαση!

— Πώς αντιμετωπίζονται οι καρκίνοι του θυρεοειδούς χειρουργικά; 
Μια τέτοια επέμβαση πρέπει να έχει τρεις στόχους. Πρώτον, τη ριζικότητα του χειρουργικού καθαρισμού, δηλαδή την πλήρη αφαίρεση της νεοπλασίας του ασθενούς, ακόμη και κοντά στα πιο δύσκολα ανατομικά στοιχεία. Δεύτερον, την αποφυγή επιπλοκών. Η λεπτομερής αναγνώριση και διαφύλαξη, από τον χειρουργό, όλων των πολύτιμων γειτονικών ανατομικών δομών (λαρυγγικά νεύρα των φωνητικών χορδών, παραθυρεοειδείς αδένες, τραχεία, οισοφάγος, καρωτίδες) είναι μείζονος σημασίας για την καλή μετεγχειρητική ανάρρωση του ασθενούς. Τρίτον, σημασία έχει και το αισθητικό αποτέλεσμα. Δεδομένου ότι στις μέρες μας θυρεοειδεκτομές πραγματοποιούνται συχνά σε νέους ανθρώπους και κυρίως γυναίκες, η μικροεπεμβατική τεχνική με άμεση πλαστική αποκατάσταση παρέχει όμορφο και χωρίς ουλές δέρμα!

— Άρα χρειάζεται ειδικό χειρουργό αυτή η επέμβαση; 
Παρά το ότι θεωρητικά μια επέμβαση στον θυρεοειδή έχει δικαίωμα να την πραγματοποιήσει οποιοσδήποτε γενικός χειρουργός ή ΩΡΛ, η εξειδίκευση στη χειρουργική ενδοκρινών αδένων είναι αυτό που σαφέστατα απαιτείται. Διεθνείς ιατρικές μελέτες απέδειξαν στατιστικά σημαντική υπεροχή των επεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν από εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς, μεγάλου όγκου περιστατικών, επισημαίνοντας την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας επιπλοκών και τον επιτυχή ριζικό καθαρισμό του όγκου.

— Πώς είναι η καθημερινότητά σας στο Center of Excellence Χειρουργικής Θυρεοειδούς, το οποίο διευθύνετε; 
Σύμφωνα με την πιστοποίηση που λάβαμε, ασχολούμαστε καθημερινά μόνο με τις παθήσεις θυρεοειδούς, παραθυρεοειδών αδένων και λεμφαδένων τραχήλου, με εξαιρετικά υψηλή εξειδίκευση. Συγκεντρώνοντας περιστατικά απ’ όλη την ελληνική επικράτεια, την Κύπρο καθώς και πολλούς Έλληνες της ομογένειας, αξιολογούμε τον διαγνωστικό έλεγχο, είτε από κοντά, σε μια ιατρική επίσκεψη, είτε τηλεφωνικά, είτε με mail, και σχεδιάζουμε τη θεραπεία.

Η σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση, όταν χρειάζεται, δεν απαιτεί παρά μία μόνο ημέρα νοσηλείας. Οι ασθενείς ομιλούν, σιτίζονται και κινητοποιούνται ελεύθερα αμέσως μετά την εγχείρηση. Εξερχόμενοι από την κλινική την επομένη κιόλας ημέρα, το πρωί, επιστρέφουν στον τόπο τους και την καθημερινότητά τους. Μετεγχειρητικά υπάρχει δυνατότητα ανοιχτής επικοινωνίας με τον χειρουργό προσωπικά, τους γιατρούς συνεργάτες και τη γραμματεία 24 ώρες το 24ωρο, για ό,τι τους απασχολήσει. Η ιστολογική εξέταση (βιοψία) είναι έτοιμη σε περίπου μία εβδομάδα και ερχόμενοι σε συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό ενδοκρινολόγο καθορίζονται οι περαιτέρω θεραπευτικοί χειρισμοί. Να σημειώσουμε ότι υπάρχει ένα follow-up παρακολούθησης των ασθενών μας μήνες μετά, κάτι που διασφαλίζει την ομαλή μετεγχειρητική τους πορεία.

— Πέραν της επέμβασης, χρειάζεται κάποια συμπληρωματική θεραπεία; 
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς, στη μεγάλη του πλειοψηφία, δεν χρειάζεται ούτε χημειοθεραπεία ούτε ακτινοβολία, παρά μόνο θεραπεία με χάπι ραδιενεργού ιωδίου. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτήν τη θεραπεία δεν την έχουν καν ανάγκη οι ασθενείς που κατάφεραν να χειρουργηθούν σε αρχικό στάδιο του καρκίνου.

— Ποιο είναι το μέλλον στον συγκεκριμένο τομέα; 
Η χειρουργική του θυρεοειδούς διαρκώς εξελίσσεται σε διεθνές επίπεδο προς τη μικροεπεμβατική προσπέλαση, και σε εξειδικευμένα κέντρα με έμπειρο χειρουργό και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό αποτελεί μια απολύτως ασφαλή επέμβαση.

Ο δρ. Ευάγγελος Καρβούνης είναι εξειδικευμένος χειρουργός ενδοκρινών αδένων, διευθυντής του πιστοποιημένου Center of Excellence Χειρουργικής Θυρεοειδούς της Ευρωκλινικής Αθηνών. Είναι επίσης διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε για χρόνια σε αναγνωρισμένα χειρουργικά κέντρα του Λονδίνου, όπως τα Hammersmith Hospital-Royal Postgraduate Medical School, Royal London & St Barts Hospital, Ealing Hospital και άλλα. Δημιούργησε στην Ευρωκλινική Αθηνών ένα πρότυπο κέντρο αναφοράς για τη χειρουργική των παθήσεων του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων, με πανευρωπαϊκή αναγνώριση. Πρωτοπόρο στην Ελλάδα, εφάρμοσε τη διεγχειρητική νευροδιέγερση για την προστασία των φωνητικών χορδών και των παραθυρεοειδών αδένων, τη διεγχειρητική μέτρηση της παραθορμόνης, τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων για τον ριζικό καθαρισμό της κακοήθειας, την τεχνική πλαστικής αποκατάστασης χωρίς ράμματα και πολλά άλλα. Είναι μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών και τα τελευταία χρόνια έχει εκπονήσει πολλές επιστημονικές έρευνες σε συνεργασία με κέντρα της Αμερικής, οι οποίες παρουσιάστηκαν και έλαβαν τιμητική διάκριση σε παγκόσμια ιατρικά συνέδρια και δημοσιεύτηκαν σε έγκριτα διεθνή ιατρικά περιοδικά. 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο www.endocrinesurgeon.gr

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ