Υποθυρεοειδισμός και διατροφή

Υποθυρεοειδισμός και διατροφή Facebook Twitter
Όταν ο θυρεοειδής παράγει περισσότερη ποσότητα θυροξίνης, τότε η κατάσταση ονομάζεται υπερθυρεοειδισμός, ενώ όταν παράγει λιγότερη, ονομάζεται υποθυρεοειδισμός.
0

Ο ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΕΙΝΑΙ είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται μπροστά από τον λάρυγγά μας, που ορίζει τον ρυθμό με τον οποίο λειτουργούν τα κύτταρά μας. Θα μπορούσαμε ίσως να κάνουμε μια ελεύθερη παρομοίωσή του με έναν διευθυντή ορχήστρας που δίνει τον ρυθμό, ορίζοντας το πόσο γρήγορα ή αργά λειτουργούν τα κύτταρά του οργανισμού μας.

Οι ορμόνες που εκκρίνει ο θυρεοειδής εξασφαλίζουν τον σωστό ρυθμό. Όταν ο θυρεοειδής παράγει περισσότερη ποσότητα θυροξίνης, τότε η κατάσταση ονομάζεται υπερθυρεοειδισμός, ενώ όταν παράγει λιγότερη, ονομάζεται υποθυρεοειδισμός.

Δεν είναι πάντα εφικτό να γνωρίζουμε την αιτία του υποθυρεοειδισμού, αν και συχνά προέρχεται από καταστροφή του αδένα από αυτοάνοσες διαδικασίες. Η συχνότερη μορφή καταστροφής του θυρεοειδή είναι η νόσος Hashimoto. Όσο αυξάνεται η ηλικία μας σε όλα τα όργανα μας εμφανίζεται μείωση στη λειτουργία τους. Όταν όμως υπάρχει αυτοάνοση βλάβη, ο ρυθμός της καταστροφής είναι πιο γρήγορος και αυτό οδηγεί σε ανεπάρκεια, δηλαδή αδυναμία του αδένα να παράγει όσες ορμόνες είναι αναγκαίες για την σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Αυτό το ονομάζουμε υποθυρεοειδισμό και είναι αυτό από το οποίο πάσχουν περίπου 1 στους 20 συνανθρώπους μας. Είναι τόσο συχνός, που ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που δεχόμαστε είναι το κατά πόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί με διατροφικές αλλαγές.

Τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν τον θυρεοειδή να λειτουργήσει καλύτερα ή, για να το πούμε πιο σωστά, τα συστατικά που η επάρκειά τους επιτρέπει στον θυρεοειδή να λειτουργεί όσο πιο καλά γίνεται είναι το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και το ιώδιο.

Για αρχή, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως δεν υπάρχει διατροφή που μπορεί να αντικαταστήσει το χάπι του θυρεοειδή, αλλά σε αρκετά άτομα με υποθυρεοειδισμό η απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της αγωγής. Δηλαδή, αν ένας ασθενής παίρνει μικρή δόση, ας πούμε 50-80 μg θυροξίνη την ημέρα, υπάρχει πιθανότητα με απώλεια βάρους να μπορέσει να διακόψει τη διατροφή, χωρίς αυτό όμως να ισχύει για όλους.

Τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν τον θυρεοειδή να λειτουργήσει καλύτερα ή, για να το πούμε πιο σωστά, τα συστατικά που η επάρκειά τους επιτρέπει στον θυρεοειδή να λειτουργεί όσο πιο καλά γίνεται είναι το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και το ιώδιο. Η διατροφή που προσφέρει απλόχερα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, αλλά ταυτόχρονα επιτρέπει την απώλεια βάρους, σε περίπτωση που υπάρχουν περιττά κιλά, θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του θυρεοειδή.

Σελήνιο

Η πιο διάσημη πηγή του είναι τα βραζιλιάνικα καρύδια, τα οποία έχουν τόσο υψηλή συγκέντρωση, ώστε καλό είναι να μην καταναλώνουμε πάνω από 2-3 την ημέρα, καθώς σε μεγάλο βαθμό, το σελήνιο είναι τοξικό.

Εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα σεληνίου έχουν και τα μύδια και γενικά όλα τα οστρακοειδή. Τροφές με μικρότερη ποσότητα σεληνίου, αλλά επαρκή αν καταναλώνονται συχνά, είναι τα ζωικά προϊόντα, όπως το χοιρινό, το μοσχάρι, το αρνί, κατσίκι, το κοτόπουλο και τα ψάρια.

Αυτός είναι και ο λόγος που η έλλειψη σεληνίου είναι περισσότερο συχνή στους χορτοφάγους και σε αυτούς είναι που συνήθως θα προτείνουμε τα βραζιλιάνικα καρύδια, αλλά και τροφές όπως τα μανιτάρια, το τόφου, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, καθώς και το καστανό ρύζι και τα φασόλια, αν και εκεί οι συγκεντρώσεις είναι μικρότερες.

Ψευδάργυρος

Γνωστός και για τη δράση του σε σχέση με το ανοσοποιητικό σύστημα, ο ψευδάργυρος υπάρχει και αυτός σε αφθονία στα ζωικά προϊόντα, όπως το μοσχάρι, το χοιρινό, το αρνί και το κατσίκι, καθώς επίσης και στα ψάρια και τα οστρακοειδή. Οι φυτικές τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα μανιτάρια, η λαχανίδα, γνωστή και ως kale, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί.

Ιώδιο

Η έλλειψη ιωδίου σπάνια είναι πρόβλημα στη διατροφή των ανθρώπων καθώς το αλάτι που καταναλώνουμε είναι εμπλουτισμένο με ιώδιο. Αν ωστόσο χρησιμοποιούμε αλάτι Ιμαλαΐων στο μαγείρεμα, ενδείκνυται η εναλλάξ χρήση του με το θαλασσινό αλάτι, ακριβώς για να είμαστε σίγουροι για την επαρκή πρόσληψη ιωδίου.

Φυσικά, σε ό,τι αφορά το ιώδιο, η υπερκατανάλωση είναι πιο συχνό πρόβλημα: η νο1 τροφή σε περιεκτικότητα σε ιώδιο είναι τα φύκια, κάτι που στην Ελλάδα τρώμε σε μικρές ποσότητες και όχι τόσο συχνά. Αν λοιπόν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό είναι καλό να αποφεύγετε να τρώτε συχνά φύκια όπως π.χ. στο sushi και κυρίως να αποφεύγετε συμπληρώματα διατροφής με ιώδιο, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις, αν και όχι συχνά, μπορεί να χειροτερέψουν τον υποθυρεοειδισμό. 

Αν λοιπόν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό, είναι σημαντικό αφενός να ρυθμίσετε το βάρος σας, αλλά και να έχετε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή με στόχο να βοηθήσετε την καλύτερη δυνατή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς επηρεάζουν οι αυτοάνοσες θυρεοειδίτιδες την ποιότητα ζωής

Υγεία & Ευεξία / Πώς επηρεάζουν οι αυτοάνοσες θυρεοειδίτιδες την ποιότητα ζωής

Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει όλες σχεδόν τις λειτουργίες του οργανισμού και γι' αυτό, είτε ο υπο- είτε ο υπερ-θυρεοειδισμός, επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από αυτές.
ΤΟΥ DR. ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΟΥΚΑΛΑ, MD*
H δίαιτα των μονομάχων

Ηχητικά Άρθρα / H διατροφή των μονομάχων

H διατροφή των μονομάχων διέφερε αρκετά από τη διατροφή των σημερινών αθλητών και μαχητών των πολεμικών τεχνών, που τρώνε κυρίως ζωικές πρωτεΐνες, κρέας και ψάρι, και απ' όσα ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι, ήταν ογκώδεις, όχι όπως οι σημερινοί μπόντι μπίλντερ, αλλά με ένα παχύ στρώμα υποδόριου λίπους να καλύπτει την κοιλιά και τον θώρακά τους.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ