Η μάχη της γρίπης

Facebook Twitter
0

Πριν πέσετε στη νευροφαρμακολογία, εξετάστε μήπως η χαρά σας επανέλθει, ξεκινώντας από αυτή την απλή πληροφορία. Σε περιόδους κακουχίας του οργανισμού, π.χ. λόγω γρίπης, με συμπτώματα ή χωρίς (γιατί υπάρχει η πιθανότητα να ήσασταν «βουβός» φορέας του ιού), είτε ήταν Η1Ν1 ή όχι, ακόμη κι αν σας χτύπησε απλό κρυολόγημα, το σώμα σας εκπέμπει κυτοκίνες για μια μακρά περίοδο αποθεραπείας, ώστε να αποτρέψει στο μάξιμουμ τα επακόλουθα και τις βαριές επιπλοκές της γρίπης.

Μέρες αφού υποχωρήσουν τα συμπτώματα κι ενώ εσείς νιώθετε ότι είστε υγιής, ο σοφός οργανισμός των κοινών θνητών συνεχίζει να παλεύει με τον ιό, θυσιάζοντας την αλεγκρία για την υγεία. Όπλο και φαρμάκι του είναι οι κυτοκίνες. Είναι οι ουσίες εκείνες του οργανισμού που ταυτόχρονα με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού απελευθερώνουν τη σεροτονίνη - κλειδί για την εγκεφαλική μας ευφορία. Έτσι, όταν οι κυτοκίνες εξαντλούνται στη μάχη κατά της γρίπης (όπως συμβαίνει φέτος και στην Ελλάδα), χρειάζεται αρκετός χρόνος χρόνος ώστε τα επίπεδα της σεροτονίνης να ανακάμψουν.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ, ΟΜΩΣ, ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΛΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ.

1Πρώτον, ο ύπνος. Απολαύστε τις μαύρες μέρες του χειμώνα και νικήστε τη μαύρη διάθεση με όνειρα γλυκά. Χωρίς ενοχές. Ο ύπνος δεν είναι μόνο ηρεμιστικός και τονωτικός αλλά και βαθιά αναζωογονητικός μετά τις ημέρες της κακουχίας .

2Δεύτερον, η βιταμίνη Β-6. Υπάρχει στις μπανάνες, τις ψητές πατάτες και τα δημητριακά, αλλά επιλέξτε άφοβα ενισχυτικά σκευάσματα βιταμίνης. Οι ειδικοί, μάλιστα, συστήνουν για μετά τη γρίπη Β-6 των 1.000 μιλιγκράμ ημερησίως.

3Τρίτον, τα σοφά για την υγεία μήλα, μαζί με το μπρόκολο, στηρίζουν θεαματικά το ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμη κι όταν εσείς νιώθετε εξαντλημένοι. Ενισχύστε αυτόν το συνδυασμό με ζεστό τσάι που ενεργοποιεί τις πρωτεΐνες του σώματος που μάχονται τους ιούς.

4 Αναστηθείτε, σηκωθείτε και περπατήστε. Αν είστε καλά, ακόμη και στον χιονιά. Ένα ημίωρο περπάτημα ημερησίως (αν βαριέστε, 2 τέταρτα ή και 3 δεκάλεπτα συνολικά έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι θεραπεύουν την κατάθλιψη, ακόμη κι αν είναι βαριά).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ