Η Λήδα Shantala διδάσκει γιόγκα στην Ελλάδα για πάνω από τρεις δεκαετίες

Η Λήδα Shantala διδάσκει γιόγκα στην Ελλάδα για πάνω από τρεις δεκαετίες Facebook Twitter
Η γιόγκα θεραπεύει και παράλληλα δρα ως προληπτική ιατρική, εξασφαλίζοντας ευδιαθεσία και καλή υγεία, ανεξάρτητα από ηλικία, σωματότυπο, πνευματικές ή ψυχικές δυσκολίες.
0

Η Λήδα Shantala, η γυναίκα πίσω από τον πολυχώρο Shantom που εδώ και 30 χρόνια μας βοηθά να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας, μίλησε στη LiFΟ για τη γιόγκα, τη σχολή της αλλά και το τι σημαίνει τελικά ευτυχία.


— Για περισσότερο από τρεις δεκαετίες διδάσκετε γιόγκα, έναν τρόπο άσκησης που στην Ελλάδα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Πού νομίζετε ότι οφείλεται αυτή η αλλαγή;

Είναι γεγονός πως όταν εγώ ξεκίνησα να διδάσκω στην Ελλάδα, υπήρχε μεγάλη προκατάληψη. Πιστεύω ότι η αλλαγή αυτή οφείλεται κυρίως στο ότι οι ασκούμενοι συνειδητοποίησαν ή, πιο σωστά, βίωσαν τα ευεργετικά οφέλη της γιόγκα.

Έπαιξε, βέβαια, ρόλο και η μόδα στην Αμερική και σε άλλες χώρες. Η γιόγκα όμως δεν είναι μόδα, είναι το αρχαιότερο και πιο πλήρες σύστημα ολιστικής άσκησης. Θεραπεύει και παράλληλα δρα ως προληπτική ιατρική, εξασφαλίζοντας ευδιαθεσία και καλή υγεία, ανεξάρτητα από ηλικία, σωματότυπο, πνευματικές ή ψυχικές δυσκολίες. Οδηγεί στην ενδυνάμωση σώματος και νου, στην αποδέσμευση των εντάσεων, σε κάνει να αισθάνεσαι καλά, να αναπνέεις ελεύθερα, ακολουθώντας την αρχή «νους υγιής εν σώματι υγιεί».


— Πιστεύετε ότι υπάρχει ευτυχία;

Η γιόγκα διακρίνει την ευχαρίστηση από την ευτυχία. Η ευχαρίστηση είναι από τη φύση της παροδική, κάποια στιγμή θα τελειώσει. Ακόμα και όταν όλες μας οι ανάγκες έχουν ικανοποιηθεί, όταν τα σωματικά, ψυχικά και οικονομικά προβλήματα έχουν απομακρυνθεί, παραμένει μέσα μας ένα είδος ανησυχίας και ταραχής, ένα έλλειμμα. Η συνειδητοποίηση του «ανικανοποίητου» ως στοιχείου που συνδέεται με την ανθρώπινη φύση είναι βασική αρχή της γιόγκα. Η αναζήτηση ξεκινάει μέσα από τον ευγενή στόχο να δοθεί τέλος στην υπαρξιακή στενοχώρια.


— Το «Shantala» πώς προέκυψε;

Ως καλλιτέχνις, ένιωσα την ανάγκη να διαχωρίσω την κοινωνική μου ζωή από τη ζωή μου στη σκηνή: η Σεϊτανίδου είναι το κοινωνικό άτομο, οι ρίζες της βρίσκονται στην Ελλάδα. Η Shantala είναι η χορεύτρια ινδικού κλασικού χορού αλλά και η ασκούμενη στη γιόγκα που γεννήθηκε στην Ινδία. Το Shantala προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη «shanti» που σημαίνει «ειρήνη», όπως και από το δεύτερο ελληνικό όνομά μου, Ειρήνη. Κάπως έτσι προέκυψε και το όνομα της σχολής. Shantom σημαίνει «ο τόπος όπου εκφράζεται δημιουργικά η ειρήνη του σύμπαντος».

Στo Shantom αγκαλιάζουμε σφαιρικά την εναλλακτική κίνηση (χοροί απ' όλο τον κόσμο, πολεμικές τέχνες, χοροθεραπεία, πιλάτες). Με ένα επιτελείο εξαιρετικών καθηγητών, με πλήρη γνώση και σεβασμό στις σωματικές, ψυχικές και πνευματικές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου, το Shantom μου δίνει την ευκαιρία να μοιράζομαι όλα αυτά που αποκόμισα από τη ζωή, τις σπουδές και τις εμπειρίες μου.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ