Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου Facebook Twitter
Τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου αποτελούν το πιο ανεκτίμητο εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση των πιο διαδεδομένων καρκίνων.
0


ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ελέγχου αποτελούν το πιο ανεκτίμητο εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση των πιο διαδεδομένων καρκίνων, όπως είναι του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου. Όμως αυτά δεν αρκούν. Ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες ώστε η πατρίδα μας να αποκτήσει αντίστοιχο πρόγραμμα και για τον καρκίνο του πνεύμονα, που έχει υψηλή νοσηρότητα και θνητότητα.

Καρκίνος του μαστού

Στην περίπτωση του πιο διαδεδομένου γυναικείου καρκίνου μιλούν τα δεδομένα: περισσότερες από 15.000 γυναίκες έχουν βρεθεί με πρώιμο καρκίνο στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεάν ψηφιακής μαστογραφίας (και υπέρηχου, εφόσον χρειαστεί) «Φώφη Γεννηματά»· οι γυναίκες αυτές έχουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο σε πολύ αρχικό στάδιο και να θεραπευτούν. Τα προγράμματα  προσυμπτωματικού ελέγχου προσφέρουν με ένα SMS στο κινητό τηλέφωνο του πολίτη το μήνυμα-παραπεμπτικό προκειμένου να υποβληθεί εντελώς δωρεάν στις επιβεβλημένες διαγνωστικές εξετάσεις στις συνεργαζόμενες δομές υγείας, χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς δική του συμμετοχή. Δηλαδή πηγαίνει το κράτος στον πολίτη, αντί ο πολίτης να ασχοληθεί ο ίδιος με τον προγραμματισμό των προληπτικών εξετάσεων, γνωρίζοντας πως όσο πιο πρώιμος είναι ο εντοπισμός ενός όγκου τόσο πιο ήπια και αποτελεσματική η θεραπευτική παρέμβαση. 

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη-Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Ο συγκεκριμένος καρκίνος είναι πρώτος σε θνητότητα στις νεαρές ηλικίες 25-45 ετών και εξελίσσεται σιωπηλά, χωρίς να δίνει συμπτώματα, μέχρι να είναι αργά. Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, δηλαδή τεστ ΠΑΠ, τεστ HPV DNA και βιοψία, εφόσον απαιτηθεί, και αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2024. Πρόκειται για ένα ακριβό πρόγραμμα, λόγω της πολυπλοκότητάς του και των εξετάσεων που περιλαμβάνει, και σε συνδυασμό με τον HPV εμβολιασμό κοριτσιών και αγοριών θα συμβάλει στην εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, κι αυτό αποτελεί δέσμευση του ΠΟΥ. 

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Τα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται ανησυχητικά καθώς έχουν σχέση με την παχυσαρκία, την ανθυγιεινή διατροφή, το αλκοόλ, το κάπνισμα και την έλλειψη άσκησης. Ήδη οι επιστημονικές εταιρείες έχουν μειώσει το ηλικιακό όριο για την πρώτη κολονοσκόπηση (την ειδική εξέταση) στα 45 έτη για ανθρώπους με παράγοντες κινδύνου, ενώ κάποτε οι εξετάσεις ξεκινούσαν στην ηλικία των 55 ετών. Το πρόγραμμα θα συμβάλει στη διάδοση της αξίας της κολονοσκόπησης που είναι μια ιδιαίτερη εξέταση και σώζει πολλές ζωές γιατί ο συγκεκριμένος καρκίνος, όταν διαγνωστεί αργά, έχει κακή πρόγνωση. 

Πιλοτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο του πνεύμονα

Απ’ όλες τις μορφές καρκίνου είναι ο πιο φονικός και έχει μεγάλη επίπτωση στην Ελλάδα λόγω της διάδοσης του καπνίσματος. Κάθε χρόνο μετράμε 10.000 νέα περιστατικά και σχεδόν 8.000 θανάτους. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να μπει ο καρκίνος του πνεύμονα σε πρώτο πλάνο με την έναρξη πιλοτικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου σε συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα και ειδικότερα σε καπνιστές ή πρώην καπνιστές ηλικίας άνω των 50 ετών. Για να γίνει αυτό, η Κορίνα Πατέλη-Bell, ψυχή και ιδρύτρια της οργάνωσης FairLife, επισημαίνει  πως για να αντιστρέψουμε την εικόνα και να βελτιώσουμε τα στατιστικά, χρειάζεται ο συντονισμός δράσεων με κύρια την εφαρμογή του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα μέσω της αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (LDCT) σε άτομα υψηλού κινδύνου που έχουν ιστορικό καπνίσματος. Η ένταξη της εξέτασης στο Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης σε συνδυασμό με δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης για τη νόσο, διακοπής του καπνίσματος και στήριξης των ανθρώπων που νοσούν είναι ενέργειες που θα δώσουν στον καρκίνο του πνεύμονα την προσοχή που του αναλογεί. Σ’ αυτή την προσπάθεια είναι σημαντικό η πολιτεία να λάβει μέτρα και να υλοποιήσει τις πολιτικές και στρατηγικές επιλογές που απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί συνολικά και ολιστικά ο καρκίνος.

Από τον Ιούνιο του 2023 έχει κατατεθεί στο υπουργείο Υγείας, στην Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας και στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας μελέτη με κατευθυντήριες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα και σχέδιο προτυποποιημένης διαδικασίας εφαρμογής του στην Ελλάδα με σαφή κριτήρια. Το σχέδιο αυτό είναι αποτέλεσμα συνεργασίας 55 επαγγελματιών υγείας διαφόρων ειδικοτήτων, ειδικών στον καρκίνο πνεύμονα, οι οποίοι δούλεψαν για δύο χρόνια με φορείς ασθενών για τη θέσπισή του. Πρόκειται για μια διαδικασία την οποία στήριξε και η FairLife L.C.C., στην οποία για πρώτη φορά εμπλέκονται ενεργά τρεις επιστημονικές εταιρείες και οι ασθενείς.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια χώρα που έχει κάνει σημαντικά βήματα για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη-Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης. Τα πιλοτικά προγράμματα συνεχίζουν να εφαρμόζονται σε περισσότερες περιοχές της χώρας με τη συμμετοχή και ευάλωτων ομάδων (χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα) και εξαιρετικά αποτελέσματα. Στην πατρίδα μας, δυστυχώς, παραμένει ανησυχητικά χαμηλό το επίπεδο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα της FairLife. Συγκεκριμένα, το 37,8% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν γνώριζε κάποιο σύμπτωμα ενδεικτικό της νόσου, με τους άνδρες, τους νέους (18-24 ετών) και ακολούθως τους άνω των 55 ετών, να είναι οι λιγότερο ενημερωμένοι.

Την ίδια στιγμή, το 40,5% του κοινού συμφώνησε πως τρέφει μικρή συμπάθεια για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με τις άλλες μορφές καρκίνου. Βλέπουμε, λοιπόν, πόσο κυρίαρχο είναι το στίγμα της νόσου λόγω του καπνίσματος, με τα ποσοστά να είναι υψηλότερα στους άνδρες, τους νέους (18-24 ετών) και όσους δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Σχετικά με την ένταξη του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το 91,3% των ερωτηθέντων συμφώνησε για την αναγκαιότητά του, άποψη που φαίνεται να υποστηρίζεται περισσότερο από τις γυναίκες και από ολοένα μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι το ποσοστό αυτό είναι ένα από τα υψηλότερα που καταγράφηκε μεταξύ των υπό εξέταση χωρών.

Φαίνεται, λοιπόν, πως οι γυναίκες δείχνουν να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένες γύρω από τη νόσο και την πρόληψη, κάτι που έχει διαπιστωθεί καθώς υπάρχουν πολλές μαρτυρίες γυναικών που έχουν παρακινήσει τους συζύγους τους να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις.

Το κυριότερο επιχείρημα για την ένταξη αυτού του προγράμματος στη φαρέτρα της πρόληψης είναι πως το 75% των καρκίνων του πνεύμονα στην Ελλάδα διαγιγνώσκεται καθυστερημένα. Πέραν της διενέργειας της εξέτασης, η Κορίνα Πατέλη- Bell επισημαίνει ότι η πρόληψη πρέπει να γίνεται οργανωμένα και σε πολλά επίπεδα, π.χ. με την αποφυγή του κινδύνου μέσα από την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Επειδή στην Ελλάδα ο κόσμος γνωρίζει ελάχιστα για τον καρκίνο του πνεύμονα, η ανάγκη για συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι πολύ μεγάλη. Με καθοδήγηση και υποστήριξη, το ποσοστό των καθυστερημένων διαγνώσεων καρκίνων του πνεύμονα μπορεί να μειωθεί αισθητά.

Καινοτόμες θεραπείες και τεχνικές εφαρμόζονται σήμερα στα πεδία της Μοριακής Βιολογίας, της Ανοσοθεραπείας, της Παθολογοανατομίας, της Ακτινολογίας/Ακτινοθεραπείας και της Θωρακοχειρουργικής, με την τεχνητή νοημοσύνη να είναι σημαντικός σύμμαχος. Νέες ελπιδοφόρες θεραπείες θα λάβουν σύντομα έγκριση ή βρίσκονται ακόμα σε στάδιο κλινικών μελετών.

Δεν είναι, λοιπόν, ουτοπικό να πούμε ότι όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την εφαρμογή του προσυμπτωματικού ελέγχου θα κάνουν τον καρκίνο του πνεύμονα μια ιάσιμη νόσο. Ένα πρώτο καλό βήμα πρέπει να είναι η ενημέρωση και κινητοποίηση όλων των ανθρώπων, κυρίως όσων ανήκουν στις ομάδες κινδύνου, καθώς και η παρότρυνση και υποστήριξη για τη διακοπή καπνίσματος από τους επαγγελματίες υγείας. Τέλος, αναφορικά με το στίγμα που ρίχνει βαριά τη σκιά του στους καπνιστές, θα πρέπει επειγόντως να περάσουμε από την ενοχοποίηση και την ντροπή στην προσφορά φροντίδας και συμπαράστασης, ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε την ασθένεια και να σώσουμε ζωές.

Καρκίνος του προστάτη

Ο επόμενος καρκίνος που πρέπει να μπει στο πρόγραμμα του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι αυτός του προστάτη που συνήθως εξελίσσεται σχετικά ήπια, αλλά σε ποσοστό 5% εκδηλώνεται ιδιαίτερα επιθετικός με κακή πρόγνωση. Οι άνδρες μετά την ηλικία των 45 ετών πρέπει να κάνουν ετησίως αιματολογική εξέταση για τον καρκινικό δείκτη PSA και δακτυλική εξέταση προστάτη που ο καθηγητής Ουρολογίας του ΕΚΠΑ Γιάννης Βαρκαράκης, από την Ουρολογική Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, χαρακτηρίζει ως την ανδρική εκδοχή του τεστ ΠΑΠ. Η συγκριτική αύξηση του PSA είναι καμπανάκι κινδύνου για κακοήθεια και όχι η εκτόξευσή του σε πολύ υψηλές τιμές, που μπορεί να σχετίζεται με φλεγμονή, δηλαδή προστατίτιδα.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ρομποτική χειρουργική έφερε την επανάσταση στην καταπολέμηση του καρκίνου

Υγεία & Ευεξία / Η ρομποτική χειρουργική έφερε την επανάσταση στην καταπολέμηση του καρκίνου

Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο όπλο, αν όμως χρειαστεί κάποια επέμβαση, τότε η χειρουργική, με τον πιο προηγμένο εκφραστή της, τη ρομποτική χειρουργική, μπορεί να δώσει την κατάλληλη και οριστική λύση καταπολέμησής του.
THE LIFO TEAM
Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνω για τον καρκίνο;

Υγεία & Σώμα / Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνω για τον καρκίνο;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου, οι επιστήμονες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας θυμίζουν τις εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης νεοπλασματικών νοσημάτων
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM