Πότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση για τους όζους του θυρεοειδούς

Πότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση για τους όζους του θυρεοειδούς Facebook Twitter
0

ΟΖΟΙ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ – ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί και σε ενήλικες (κυρίως) και σε παιδιά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση. 

Οι όζοι του θυρεοειδούς αδένα είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα υγείας. Εκτιμάται ότι αν υποβληθεί ο γενικός πληθυσμός σε υπερηχογράφημα για έλεγχο θυρεοειδούς όζοι, έστω και μικροί, θα βρεθούν σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό που μπορεί να αγγίζει και το 60-70 % των εξεταζομένων. Οι περισσότεροι από τους όζους αυτούς δεν χρήζουν κάποιας ιδιαίτερης αντιμετώπισης, πέραν μιας περιοδικής παρακολούθησης. Εντούτοις, κάποιοι θα χρειαστεί να αντιμετωπισθούν με χειρουργική επέμβαση, δηλαδή με αφαίρεση θυρεοειδούς. Η χειρουργική επέμβαση χρειάζεται σε 4 βασικές περιπτώσεις:

Η διερεύνηση και η αντιμετώπιση των ασθενών με όζους θυρεοειδούς θα πρέπει να γίνεται από γιατρούς με εξειδίκευση και εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς, ώστε να λυθεί το πρόβλημα του ασθενούς με τον βέλτιστο τρόπο και τη μέγιστη ασφάλεια.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΓΝΩΣΗ Ή ΥΠΟΨΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Ο καρκίνος θυρεοειδούς εκδηλώνεται συνηθέστατα υπό τη μορφή όζου. Συγκεκριμένα ευρήματα στον έλεγχο του ασθενούς μπορεί να υποδηλώνουν αυξημένη πιθανότητα να υποκρύπτεται καρκίνος θυρεοειδούς σε έναν όζο, κατάσταση στην οποία συνηγορεί το θετικό οικογενειακό ιστορικό (π.χ. διάγνωση καρκίνου θυρεοειδούς σε δύο ή περισσότερους συγγενείς πρώτου βαθμού ή ιστορικό κάποιων κληρονομικών γενετικών συνδρόμων, όπως το σύνδρομο ΜΕΝ2). Ύποπτα ευρήματα κατά την κλινική εξέταση (επισκόπηση/ψηλάφηση) συνιστούν η σκληρής υφής διόγκωση του θυρεοειδούς, καθηλωμένη στους γύρω ιστούς, ή οι ψηλαφητοί λεμφαδένες τραχήλου.

doc
Γεώργιος Σακοράφας, Χειρουργός θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών στα νοσοκομεία Ευγενίδειο, Ιατρικό Ψυχικού και Μητέρα, επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών και τ. συντονιστής διευθυντής χειρουργικής κλινικής Αγίου Σάββα

Άλλη μια αιτία για να υποβληθεί ο ασθενής σε επέμβαση είναι η ύπαρξη ύποπτων ευρημάτων στην απεικόνιση του όζου στο υπερηχογράφημα, όπως οι αποτιτανώσεις, τα ανώμαλα όρια, ο κάθετος προσανατολισμός του όζου, η επέκτασή του εκτός των ορίων του θυρεοειδούς, η άναρχη εσωτερική αγγείωση, η αυξημένη σκληρότητα στην ελαστογραφία και η παρουσία παθολογικών τραχηλικών λεμφαδένων. Τότε πρέπει να γίνει παρακέντηση του ύποπτου όζου με λεπτή βελόνη (FNA) με την καθοδήγηση των υπερήχων και κυτταρολογική εξέταση – με τον συνδυασμό υπερηχογραφήματος και FNA είναι δυνατή σήμερα η διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Επισημαίνεται ότι η πιθανότητα να υποκρύπτεται καρκίνος θυρεοειδούς σε όζους είναι μεγαλύτερη (επί 3-4 φορές) στα παιδιά απ’ ό,τι στους ενήλικες, πράγμα που επιβάλλει ιδιαίτερη προσοχή στον έλεγχο των παιδιατρικών ασθενών.

ΓΙΑ ΟΖΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ

Γενικά, επέμβαση συνιστάται και σε ευμεγέθεις όζους (διαμέτρου άνω των 30 ή κατ’ άλλους των 35 χιλιοστών), κι αυτό γιατί οι όζοι αυτοί συνηθέστατα συνοδεύονται από συμπτώματα και ενίοτε από πιεστικά φαινόμενα σε παρακείμενα ανατομικά στοιχεία, όπως η τραχεία (προκαλώντας δύσπνοια) ή ο οισοφάγος (προκαλώντας δυσκαταποσία). Επιπλέον, οι όζοι αυτοί είναι αυτόνομοι, δηλαδή δεν υπακούουν στους φυσιολογικούς ρυθμιστικούς μηχανισμούς του οργανισμού, και σταδιακά συνεχίζουν να αυξάνουν σε μέγεθος.

ΓΙΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

Μια εμφανής διόγκωση στον τράχηλο λόγω της παρουσίας όζου είναι ένδειξη επέμβασης, καθώς αλλοιώνει την εικόνα του σώματος σε ένα κατεξοχήν ευδιάκριτο σημείο, όπως ο τράχηλος. 

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΞΙΚΟΥ ΑΔΕΝΩΜΑΤΟΣ

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο όζος υπερλειτουργεί, παράγοντας αυξημένες ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση υπερθυρεοειδισμού. Πρόκειται για το λεγόμενο τοξικό αδένωμα που αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ